Какво да очакваме от Путин и въздигащата се Русия?

Големият въпрос за руснаците през следващите 6 г. - какво ще се случи след тях
Обновена: 20 мар 2018 09:13 | 19 мар 2018 22:15, Елка Василева
201
Какво да очакваме от Путин и въздигащата се Русия?
Владимир Путин. Снимка: БТА

Владимир Путин сега има по-силен контрол над Русия - и по-силно място в света - благодарение на получения с голяма подкрепа мандат за нов президентски срок.

Неговите вътрешни опоненти са до голяма степен примирени с това, че още 6 години ще останат в сянка. Външните му опоненти са затънали в собствените си проблеми - от бъркотията на британското излизане от ЕС до хаоса и противоречията в администрацията на Тръмп, пише Асошиейтед прес.

Дори масовите изборни нарушения едва ли могат да накърнят позицията на Путин. А обвиненията, че се е намесвал в изборите в САЩ и че стои зад атаката с нервнопаралитично вещество във Великобритания, само укрепиха позициите му в Русия.

Ето някои предвиждания какво може да очакват през неговите следващи 6 години на власт съперниците и съседите на Русия и нейните 147 млн. граждани.

Нова Студена война?

Отношенията между Русия и Запада са вече на най-ниската си точка след рухването на Съветския съюз преди 26 години. Въпреки донякъде приятелските му отношения с президента Доналд Тръмп новият мандат на Путин му дава малко стимули да търси споразумение със САЩ, особено на фона на задълбочаващото се разследване по твърденията за руска намеса в американските избори през 2016 г.

Още по темата

Приятелски настроени към Путин лидери отбелязаха успехи на неотдавнашните избори в Германия и Италия. Западните страни могат да очакват повече произхождащи от Русия хакерски атаки и пропаганда, насочени към саботиране на техните избори или дискредитиране на демократичните им системи - включително и на междинните избори в САЩ през ноември.

Тъй като вътрешната популярност на Путин скача винаги, когато той се опълчва на Запада, може да се очаква още по-твърд език от него следващия път, когато се изправи пред заплахи в страната си, по-предизвикателни случаи на руско вето в Съвета за сигурност на ООН по всякакви въпроси, които Москва възприема като заплаха за интересите си.

Твърдението му отпреди няколко седмици, че Русия е разработила нови видове ядрени оръжия, които могат да пробиват противоракетните отбрани, ясно показва непреклонното намерение на Путин да засили сплашващата мощ на Русия.

Сирия и екстремистката заплаха

Подкрепяните от Москва сирийски (правителствени) сили помогнаха за прогонването на "Ислямска държава" от Сирия и Путин смята, че Русия е била решаваща сила в един конфликт, поставил на сериозно изпитание предвожданата от САЩ коалиция срещу ИД. Сега същите тези подкрепяни от Русия сирийски сили превземат последните крепости на подкрепяните от Запада бунтовнически формирования.

Москва гледа на това като на геополитическа и военна победа над незаконната предвождана от Запада интервенция и е малко вероятно да се изтегли скоро от Сирия.

Окуражен от този успех, Путин може да позиционира възраждащата се руска военна мощ като миротворчески фактор и в други регионални конфликти - например в Либия, където Москва има петролни интереси и където след нескопосана западна инвазия преди седем години страната е в състояние на беззаконие и гъмжи от екстремисти.

Съседите на Русия

За руснаците най-голямата победа на Путин през 18-те му години на власт е анексирането на Крим и провалянето на украинските амбиции за сближение с ЕС и НАТО. Путин бе поставен в трудно положение от наложените в резултат санкции на САЩ и ЕС, но не проявява никакво желание да направи отстъпки, които биха ги отменили. Украйна е разделена между нестабилното правителство в Киев и подкрепяния от Русия сепаратистки регион, затънал в един замразен, но все още смъртоносен конфликт, който служи на руските интереси.

Действията на Москва в Украйна изпратиха предупредителен сигнал към други страни от руската орбита, че за тях е опасно да обръщат поглед на Запад. Бивши страни от съветския блок, които сега са в ЕС, все повече се обръщат към Москва - от Унгария и Полша до Чехия и Словакия.

Руснаците

Новият мандат на Путин теоретично може да му даде пълномощия да извърши смели реформи, от които Русия отдавна се нуждае, за повишаване на жизнения стандарт и освобождаване от петролната зависимост. Путин обаче е успял да убеди руските избиратели, че драстичните промени са опасни и че защитата на страната от заплахи има приоритет над подобряването на ежедневието.

Експерти предричат, че той може да предприеме някои промени като разширяване на възможностите за придобиване на жилища и борба с корупцията на местно равнище. Малко вероятни обаче са по-големи промени като ревизия на пенсионната система, което е непопулярно сред значителна част от електоралната база на Путин, или свиване на разходите в сектора на сигурността, което пък е непопулярно сред бившите другари от КГБ в антуража на Путин.

Русия успя да излезе от 2-годишна рецесия и сега инфлацията и дефицитът са ниски. Но личните доходи стагнират, здравната система се разпада, а корупцията се шири.

Собственото му бъдеще

Най-големият въпрос за руснаците през следващите 6 г. е какво ще се случи след тях. По конституция Путин трябва да напусне властта през 2024 г., но той може да промени правилата и да премахне ограничението за броя на мандатите, или да благослови податлив на влияние наследник, за да продължи да управлява задкулисно.

На импровизиран въпрос на пресконференцията в неделя вечерта дали ще се кандидатира за президент през 2030 г., когато отново би имал право, 65-годишният Путин отсече: "Това е смешно. Нима мислите, че ще съм тук, докато навърша сто години?".

Опозиционният лидер Алексей Навални - най-сериозният противник на Путин, ще се окаже под още по-силен натиск от властите в усилията си да изобличава корупцията и официалните лъжи. Други съперници на Путин като кандидатката Ксения Собчак и превърналият се в дисидент олигарх Михаил Ходорковски отново ще се опитат да завоюват някакви позиции чрез предстоящите местни и парламентарни избори.
Хора от вътрешния кръг на Путин също ще се боричкат за позиции в очакване на деня, когато той вече няма да бъде на сцената.

Путин може да поднови усилията за разработки в сферата на изкуствения интелект и други иновации като част от фокуса върху младото поколение, от чиято лоялност се нуждае, за да си гарантира, че наследството му ще го надживее.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
5
 
8
 
! Отговори
НАП преди 6 години
Алексей Навални ако стане,то Запада ще се моли да се върне Путин ,нищо ,че той е техен възпитаник .НАВАЛНИ не дърпи чуждо мнение ,Навални не може да работи в екип ,Навални е с диктаторски наклоности .Собчак -нашия Азисис ,Ходорколвски е бита карта в Русия.Може би Прохоров ,той е по-подходящ от известните млади политици-опозиционери .
153
4
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 6 години
До до 159Русия 4000096Италия 2307073Представи си, купуваш ферари за 300000, рисуваш дракон върху капака му и го продаваш за 350000.Аз купувам зърно за 100000, сея, жъна, продавам за 200000.Ти отчиташ БВП 350000, аз 200000. Но твоят БВП ППП (на български ППС) е 50000, моят 100000.Отдавна вече чистият БВП не е фактор, ЦРУ дори не го следи. Можеш да се увериш, като го потърсиш в CIA World factbook.
152
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЪКА, МЪКА...КОЗЯШКА МЪКА!
151
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 159Е ние не тръгнахме да си купуваме имоти в Сочи. Ние и по нашето черноморие не си купуваме. Българите общо имаме 350000 жилища на нашето море, Руснаците имат 500000. Бият ни на собствен терен! Освен това имат много жилища на Босфора, в Анталия, Бодрум, гръцките острови, Кипър, френската Ривиера, Италия, Тайланд и Малайзия.Не ги оплаквай, те криво ляво връзват двата края!
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 150Това е линка:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)1. Китай - 23 122 027...6. Русия - 4 000 026...40 Швейцария - 514 162.Разлика около осем пъти. Яко послъгваш!
149
17
 
5
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
Глобални събития в близък и средносрочен план не предстоят. И по тази причина Путин реже от бюджета за ново въоръжение или превъоръжаване. Това на мен ми е прекрасно известно. Явно и на Путин е известно щом започва с голямата ножица ! Но да видим какво предлага ! Черноборсаджийството ли ще спре? Та нали СССР в последните 50 години именно по този начин развиваше селското си стопанство и икономиката. В прословутите колхози беше пълно единствено с празни щайги и липса на персонал, който да ги пъл
148
17
 
7
 
! Отговори
до 159 преди 6 години
Ко рече?Стандарта наистина се е вдигнал ама и там като тук само за някой си. Руснаците имат икономика като на Италия, а са 2.5 пъти повече и с 1000 пъти повече ресурси. Ти на това ли му казваш подем. Истината е че на руснаците така им харесва, да ги управляват като крепостни селяни.
147
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо не очаквайте от тоя червен "миротворец",говорещ само за оръжие
146
8
 
2
 
! Отговори
до 159 преди 6 години
Жизнения стандарт е вдигнат 6 пъти....Мда - не е трудно, когато стартовата ти точка е около - 20!!!Така се вдига и нашия!
145
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Гледайте документалния филм - Президент (2015) и после правете безсмислени изказвания . Жизненият стандарт на руснака е вдигнат 6 пъти от 2000 г. , и прираста на населението не е отрицателен . Ако не виждате разлика в Русия от 2000г и сега , жалко Вам . По добре си измийте очичките и ходете да ближете някой американски *** .
144
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедноста каквато е в Бг такава е и в рус. За туй бачкайте пари нема.
143
21
 
6
 
! Отговори
zaesg преди 6 години
"За руснаците най-голямата победа на Путин през 18-те му години на власт е анексирането на Крим и провалянето на украинските амбиции за сближение с ЕС и НАТО..." Никога в историята си досега, Украйна не е била толкова близо до НАТО и ЕС-като скоро първо ще стане член на военния съюз, а после и на ЕС!! Така че *** много сбърка с агресивната си политика, грешката му е стратегическа въпреки временния тактически успех! Скоро всики ще го разберат, когато Раша затъне още повече в блатото на разпада
142
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Взе ми думите от устата!
141
9
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Въздигаща се! Какво й се въздига?
140
15
 
6
 
! Отговори
до 150 преди 6 години
Русия с територия от 17 000 000 кв.км. сколасва да направи БВП - 2 пъти по-голям от този на Швейцария!!!!!УАУУУУУ!Какво постижение!Смешна работа!
139
16
 
14
 
! Отговори
до 150 преди 6 години
Смъртноста в групата 25 до 45 годишни руснаци..." динамичното ядро " на Русия е 5 пъти по-висока от тази в Евросъюза!Разпадаща се система на здравеопазване...повсевместна корупция...НО!Какво му трябва на човек ( руснак ) - паради пред мавзолея ...по-големи ракети....повече танкове....ситуация позната от 70те!Русия страна зависеща само от изкопаемите си! Технологично джудже.
138
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
путин е факторзатова краварските кученца на каишка го плюят от сутрин до вечер а не виждат затъналата ни държава и крадливите гербоджендъри дето си пълнят гушите ръсят умни мисли- като- на всяка дупка чиновник направо са в екстазпутин си прави това което иска а нашите *** това което им напишат в опорните точки от краварското посолство
137
13
 
9
 
! Отговори
до 150 преди 6 години
В повечето случаи - баш това си и означава!У нас - харесват безвизовото пътуване из Европа...възможността да намериш свястна работа там....и едновременно славословят поредния диктатор от постсъветцки тип - грабещ собствената си страна, и облагодетелстващ шепа "послушни олигарси" около себе си!"СИЛА СИБИРА - НАРОДНОЕ ДОСТОЯНИЕ!"Популистки пароли за простия народ!Милиардите текат в сметките на Путин, и Абрамович - а руснаците гладуват с гордост от постиженията на такива "герои"! Също като у на
136
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Делението на русофили и русофоби е нелепо! Ако едни харесват политиката на Путин, не означава, че са комунисти, възрастни, изостанали, и т.н.
135
14
 
7
 
! Отговори
до 143 преди 6 години
Членската карта е от клуба на русофилския пенсионер!Виж му ника...и му скрой валенки.Така и ще си иде - заблуден пенсионер!