От Русия питат: Защо Радев благодари на португалците за 3 март?

Кой чия история се опитва да пренаписва?
Обновена: 20 мар 2018 14:45 | 20 мар 2018 13:00, Елка Василева
708
От Русия питат: Защо Радев благодари на португалците за 3 март?
Румен Радев и руският патриарх Кирил. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Българският президент Румен Радев бил благодарил на германци, французи, португалци за освобождението на страната ни от турско робство. Това твърди Владимир Бичков в материал, публикуван в РИА Новости под заглавие: "Гневът на Русия, британското предателство и "Стоте дни" на Бонапарт".

Думите на Радев са определени като една "от последните антируски политически акции".

"Президентът на България Румен Радев благодари на страни от ЕС за помощта им при освобождението на страната от петвековното османско иго, станало на 3 март 1878 г. в резултат на разгрома на турските войски от руската армия. "Ние няма да забравим тази помощ, която ни оказаха германци, французи, португалци, холандци, финландци, латвийци, литовци и естонци. Този празник е не само за България, но и за целия ЕС и НАТО", бил заявил Радев според публикацията.

Още по темата

"Какви финландци, прибалтийци?! Те дори не са имали тогава своя независима държавност. А как са се оказали португалците в този списък – за мен е неразбираемо", пише авторът.

По думите му тази "изцепка" на Радев щеше да е просто куриоз, ако нямаше едно "но". Продължава целенасоченото пренаписване на историята, продължава информационната война срещу Русия", заключава авторът.

На нас, българите ни е кристално ясно, че Румен Радев не е благодарил на никакви германци, французи, португалци, холандци за освобождението ни от османско иго. Кому е нужно тогава измислянето и слагането на думи в устата му?

Колкото до пренаписването на историята, би било добре да си припомним само как говорителката на руското външно министерство Мария Захарова се опита преди няма и половин година да убеди някого, че "предотвратяването на депортирането на евреите от България и спасяването по този начин на 50 000 души от неминуема гибел били станало благодарение на съветските воини". И ако това не е опит за пренаписване на историята - не българският народ, църква, парламентаристи, общественици са спасили 48 000 български евреи, а армията на СССР.

Преди това пък руският президент Владимир Путин заяви на среща с македонския държавен глава Георге Иванов, че кирилицата била дошла в Русия от македонските земи.

Върви ни на нас, българите, да се опитват да пренаписват историята ни – до сравнително неотдавна от Македония се опитваха да изкривяват миналото ни. Дали пък сега Русия не се е захванала с това?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
559
6
 
11
 
! Отговори
Русия ли? преди 6 години
Страната на лъжите.
558
6
 
12
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
*** е второстепенна държава, намираща се на 1000 км от България.Не може да прати реална военна сила тук.Нямат никакви реални лостове за влияние освен петата колона полезни русофилски идьоти, на които плащат да инспирират раздори в БГ
557
3
 
8
 
! Отговори
Обърнете преди 6 години
внимание на погледа и изражението на +Кирил: очичките му имат същото изражение като онова на Сталин и Джерджински:" въпросително-изпитателно- ОБВИНЯВАЩО- като на разпит в НКВД-то- иска да каже АПРИОРИ" каквото и да казваш- НЯМА да ме убедиш!" И това е "БОЖИ " служител.И си ПОЗВОЛЯВА да критикува РБЪлгария.НИКОГА ПОВЕЧЕ да не идват в РБЪлгария!И да не бъдат канени!
556
4
 
15
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
А Путин защо благодари на Македония за Българската Кирилица?
555
6
 
4
 
! Отговори
БУЛ-РОС преди 6 години
До РОССИЯ браво точно така !
554
4
 
3
 
! Отговори
Опълченеец преди 6 години
До Стефанов. Кои съседи бре Стефче , украйна или Китай ? Ха Ха Ха !!!
553
4
 
16
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До РОССИЯ - ти си си руснак, ясно е по правописа. А относно руския шовинизъм - кажи ми защо се изпокарахте със всички съседи? После ми говори за греди и прашинки.
552
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РОССИЯГлупостите ги говори русия като например :1. кирилицата идвала от македонските земи2. съветската армия спасила българските евреи3. русия била изкупила българия4. трябвало да благодарим само за руската кръв, другата не е ценна5. били сме славяни6. СССР ни освободила 1944 г ....та, глейте си работата, не се занимавайте с България, не идвайте в България и ще сме ви вечно благодарни.
551
9
 
1
 
! Отговори
име преди 6 години
Къде е линка към руската статия? Защо пишещата го крие?
550
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забрави да благодари и на ескимосите от северният полюс
549
6
 
15
 
! Отговори
фатмак преди 6 години
ех Румене един поп ченге от кгб ти разказа играта внимавай да не те прати в манастир в Сибир да те замонаши
548
5
 
17
 
! Отговори
Бивш русофил преди 6 години
Злобната гьобелсова анибългарска пропаганда от днешния приемник на хитлерова германия-путлеристка русия,етова,което превръща постепенно българите от русофили в русофоби,което нито един западен лидер не е могъл до сега да направи
547
18
 
6
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
ами не пишете и недейте да говорите глупости против русия бъдете нейтрални русия ще ви приемат и както ви приемат славянски братя.не се подигравай с комшияте че и те ще се подиграват с теб.негледай прашинката в зеницата на съседа си най напред извади кредата от твоята зеница руснаците още ни имат като братя аз ъм свидетел живея в москва
546
3
 
7
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Дайте на et.galen1 100 рубли !
545
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До et.galen1На 24 януари 1943 г. британски войски окупират Триполи с което Хитлер окончателно е изгонен от Северна Африка и става възможно март.1943 г българските евреи да бъдат спасени. Ако Германия печелеше войната нямаше да го има това спасяване а самите организатори щяха да бъдат пратени с евреите.
544
9
 
18
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До et.galen1: Не е проблемът Русия а такива "българи" като теб с руско самосъзнание. А това диво североизточно племе е изключително нагло и крадливо. Стига с тези благодарности след като никой не ги е викал и още Стамболов им е платил с 32 тона злато. Защо не искат от Сърбия да им благодари след като автономия и независимост са получили от Русия. Ама там номера не минава, много малко сърби са като теб. Пък и са си избрали нац. празник нямащ нищо общо с Русия. 3 Март е руски празник не наш.
543
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До et.galen1Направи си справка кога е Курската дъга и кога е спасяването на българските евреи.
542
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха , а мене ме изкефи В. Симеонов как натри носа на попа .А между другото това което каза е истина .
541
20
 
19
 
! Отговори
отмяна на 3 март преди 6 години
Нека само напомним че до 10 Ноември, 3 Март не беше национален празник. Всъщност българия не беше обект на такова облъчване под формата на "промени". След 10 Ноември не остана градинка в градове и села която да не е осквернена от някой руски паметник. Време е народа да се събуди и да очисти родните си места от срама на руското присъствие. 3 март да бъде отменен като Национален Празник.
540
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия какво се кичат с лаврите на Царя Освободител?Знаем, че си утрепаха цялото царско семейство