От Русия питат: Защо Радев благодари на португалците за 3 март?

Кой чия история се опитва да пренаписва?
Обновена: 20 мар 2018 14:45 | 20 мар 2018 13:00, Елка Василева
708
От Русия питат: Защо Радев благодари на португалците за 3 март?
Румен Радев и руският патриарх Кирил. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Българският президент Румен Радев бил благодарил на германци, французи, португалци за освобождението на страната ни от турско робство. Това твърди Владимир Бичков в материал, публикуван в РИА Новости под заглавие: "Гневът на Русия, британското предателство и "Стоте дни" на Бонапарт".

Думите на Радев са определени като една "от последните антируски политически акции".

"Президентът на България Румен Радев благодари на страни от ЕС за помощта им при освобождението на страната от петвековното османско иго, станало на 3 март 1878 г. в резултат на разгрома на турските войски от руската армия. "Ние няма да забравим тази помощ, която ни оказаха германци, французи, португалци, холандци, финландци, латвийци, литовци и естонци. Този празник е не само за България, но и за целия ЕС и НАТО", бил заявил Радев според публикацията.

Още по темата

"Какви финландци, прибалтийци?! Те дори не са имали тогава своя независима държавност. А как са се оказали португалците в този списък – за мен е неразбираемо", пише авторът.

По думите му тази "изцепка" на Радев щеше да е просто куриоз, ако нямаше едно "но". Продължава целенасоченото пренаписване на историята, продължава информационната война срещу Русия", заключава авторът.

На нас, българите ни е кристално ясно, че Румен Радев не е благодарил на никакви германци, французи, португалци, холандци за освобождението ни от османско иго. Кому е нужно тогава измислянето и слагането на думи в устата му?

Колкото до пренаписването на историята, би било добре да си припомним само как говорителката на руското външно министерство Мария Захарова се опита преди няма и половин година да убеди някого, че "предотвратяването на депортирането на евреите от България и спасяването по този начин на 50 000 души от неминуема гибел били станало благодарение на съветските воини". И ако това не е опит за пренаписване на историята - не българският народ, църква, парламентаристи, общественици са спасили 48 000 български евреи, а армията на СССР.

Преди това пък руският президент Владимир Путин заяви на среща с македонския държавен глава Георге Иванов, че кирилицата била дошла в Русия от македонските земи.

Върви ни на нас, българите, да се опитват да пренаписват историята ни – до сравнително неотдавна от Македония се опитваха да изкривяват миналото ни. Дали пък сега Русия не се е захванала с това?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
539
11
 
21
 
! Отговори
Jas преди 6 години
Заради подобни изцепки и държание никой по света не ги обича братушките. Вярно е, че с тяхна намеса сме се освободили, много от тях умират тук, но те не са били тук от братски чувства, амо заради геополотическите амбиции на тогавашния руски цар. В тяхната армия наистина е имало литевци, естонци, латвийци и дори финландци.
538
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно ми е какво "гаварит Масква"
537
9
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Сега трябва да обявят,че Варна е руска както в Крим стана, разни курнелии и други левичари веднага ще кажат да така е :)Кърджали пък и те ще кажат,че ще си правят помашка република и така :)
536
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ Е 6-ТИ СЕПТЕМВРИ, ВЕЛИКИЯТ ДЕН НА СЪЕДИНЕНИЕТО СЛУЧИЛ СЕ ВЪПРЕКИ ЗАПЛАХИТЕ НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР!!!
535
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Историк", преподающий в МГУ, утверждал, что освобожденные болгары гнали с жестокостями турок, в отместку за пятивековное иго, этническую чистку устраивали! Это ложь, клевета. А может такое было где-то в Армении и у него родовая память проснулась? Во всяком случае от советского армянина слышал о "подвигах" Антраника (произносил именно так).Мое, как и всех болгар к армянам отношение превосходно, нонаш народ туркам отомщал на поле боя - в I Балканской войне, а не мирным людям!Нет ни одного случая
534
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ненавижда България и това е така не от вчера.
533
9
 
16
 
! Отговори
Иван преди 6 години
България е велика, дала на тоя комплексиран народ на североизток и език,иазбука,и религия,отнасяйки се като с братски народ ,а те комплексарите това никога няма да ни пеостят .Няма да мирясат докато не ни затрият .Слава Богу ,че сме ЕС и НАТО ,пак благодарение на тях ,че бяха решили да ни ползват ,като трянски кон и ни изпуснаха. Иначе с това управление от 75 г назначавано от Кремъл ,без изключение на нито едно правителство сега да бяхме се превърнали в Крим.Боже пази България от Русия.
532
3
 
25
 
! Отговори
България е велика преди 6 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе - народ.
531
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към Русия,без любов:Каквото повикало,това се обадило.
530
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека си питат
529
6
 
17
 
! Отговори
Историко преди 6 години
Руският император праща армия си да открадне от турския султан едни земи - нашите земи!Само *** могат да наричат това освобождение...
528
3
 
18
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Ако изобщо може да се говори за освобождение, освободили са ни едни хора, които са опети и погребани преди повече от век. И какво общо има тук някакъв си внук на готвача на Сталин?
527
7
 
12
 
! Отговори
Всички руснаци преди 6 години
Могат да ми го лапнат начело с вожда си.Днешна България не дължи нищо на днешната *** раССия!
526
1
 
11
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 6 години
Колкото е по голяма една страна, толкова и по неграмотни хора има. А и какво ни интересува нас, някой за който никой не е чувал че чете евангелието като дявола.Но и нашите историци и политици добре е да обяснят на света че Кирилицата не е славянската азбука а Българската азбука.А азбуката на Кирил и Методий е съвсем друга азбука, на която въобще не се пише от 1000 години насам.А така нареченият църковно- славянски, на който се извършва богуслужението в България и в Русия е Старобългарски!!
525
6
 
9
 
! Отговори
До 563 преди 6 години
Хайде да прочетеш малко за Одринския мирен договор през 1829 г., ако не се лъжа и пак ела коментирай как "сами" Гърция се е освободила? А как сме щели "дни" да се освободим.... Справка - Априлското въстание! Т.е. никак, щото и една пета от народа е се е вдигнал, вкл. всички големи градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, а само главно селища около Балкана и Родопите!
524
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците са се освободили от османско робство без руснаците. Смятам че и ния щахме да се освободим, и без руска помощ. То с тяхна помощ, станахме последни в Европа. И вечно недоволни , все едно сме им васали.
523
6
 
6
 
! Отговори
до 560 и 561 от слав преди 6 години
Джендерите мислят със ауспусите си затова и ''тезите'' им са такива!
522
14
 
9
 
! Отговори
До 557 преди 6 години
Без Освобождение нямаше да има Съединение , джЕндЕр... А днес щеше да се д.пиш и млатиш чело в джамията и да носиш гордо името Осман! Ама къде толкова акъл да се сетиш?
521
11
 
10
 
! Отговори
До 557 преди 6 години
Без Освобождение нямаше да има Съединение , джЕндЕр... А днес щеше да се д.пиш и млатиш чело в джамията и да носиш гордо името Осман! Ама къде толкова акъл да се сетиш?
520
6
 
7
 
! Отговори
до 557 от славянин преди 6 години
Ако съединението беше истинското освобождени, щеше да се нарича освобождение, не съединение, диагностицирани!