Последният мандат? Ще си избере ли Путин приемник или...?

Вече стои въпросът какво ще се случи след края на управлението му
20 мар 2018 21:45, Елка Василева
130
Последният мандат? Ще си избере ли Путин приемник или...?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

С най-доброто си представяне на избори в цялата си политическа кариера президентът Владимир Путин бе преизбран с лекота за следващия си шестгодишен мандат, но тягостният въпрос какво ще стане след края на неговото управление вече се задава на руския хоризонт, пише Асошиейтед прес.

В изявата му след изборната победа в неделя Путин незабавно бе попитан какви са му плановете за след 2024 година. Питането беше отражение на неспокойствието в Русия заради въпроса с приемствеността, който ще бъде основна част от политическия пейзаж в близко бъдеще.

Путин събра близо 77 процента от вота, полира имиджа си на лидер, радващ се на огромна обществена подкрепа. Това ще му даде повече поле за маневриране при обмислянето на избора си: да подготви надежден приемник, да премахне ограничението за максимален брой последователни мандати или да създаде нов властови пост, за да може да продължи да дърпа юздите, след като приключи четвъртият му мандат.

Всички тези опции ще останат на масата и Путин вероятно ще почака още няколко години, преди да направи избора си.

Още по темата

Запитан дали може да подеме инициативата за промени в конституцията, той отговори с характерната си сдържаност и каза, че "още" няма планове. Също така се присмя на идеята да си вземе шестгодишна почивка, след което отново да стане президент през 2030 г.

"Това е малко нелепо, нека пресметнем. Да стоя на власт, докато стана на 100 ли? Не!", каза той.

Александър Баунов, анализатор в Московски център "Карнеги", каза, че ще бъде добре за Путин "да напусне президентския пост с рекордно висок резултат", тъй като теоретично това е последният му президентски мандат.

"Последният му мандат на този пост. . . ще бъде период на преход във властта. Много по-лесно е да влезеш в този властови преход, когато имаш този особено висок резултат", каза Баунов. През последните няколко години Путин методично сменя членовете на кабинета и губернаторите на административно-териториалните единици на Руската федерация. Някои от тях, например губернаторът на Тулска област Алексей Дюмин, на 45 години, и министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, на 35, са спрягани за негови потенциални приемници.

Скептици отбелязват обаче, че макар и Путин да възнамерява да остане на власт, Кремъл може умишлено да насърчи раздухването на слухове за негов приемник, за да види как елитите и широката общественост ще реагират.

Шестдесет и пет годишният руски лидер остава в добра физическа форма, продължава да играе хокей на лед и да се занимава с други активни дейности, така че може да бъде достатъчно здрав да продължи и след 2024 година.

Ходът на китайския лидер Си Цзинпин да премахне ограничението за максимален брой президентски мандати може да се окаже изкушаващ пример за руския лидер. Си бе един от първите чуждестранни лидери, които поздравиха Путин за победата.

Путин спази ограничението от максимум два последователни мандата, когато през 2008 г. зае премиерския пост и остави дългогодишния си сътрудник Дмитрий Медведев да служи като президент по заместване за четири години. Путин обаче бе недоволен от представянето на Медведев, особено заради решението му да позволи на Запада да предприеме военни действия в Либия, които доведоха до падането от власт и смъртта на дългогодишния лидер Муамар Кадафи.

След като си върна президентския пост през 2012 г., Путин се фокусира върху укрепването на руското влияние в света и смело се опълчи на Запада. Връхна точка на тази политика бе руската анексия на Кримския полуостров през 2014 г. и подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна - действия, които доведоха до западни санкции и предизвикаха напрежение, каквото не бе виждано от времето на Студената война.

Путин се самоизтъква като защитник срещу ръководените от САЩ заговори Русия да бъде изолирана и отслабена. Тъй като тези обтегнати отношения със Запада не дават никакви признаци на подобрение, трудно бихме си представили как той ще напусне поста през 2024 г.

Въпреки че тези конфронтации изостриха икономическите несгоди на Русия, те засилиха патриотичните настроения в Русия и увеличиха подкрепата за Путин.

"Ако руски лидер е добре дошъл и приет като. . . личен приятел, ако се усмихва от сутрин до вечер редом до различни западни лидери, това поражда подозрения тук у дома", каза Баунов. "Но ако руски лидер е силно критикуван от Запада, от медии и политици, това означава най-вероятно, че той прави всичко по силите си да защити националните интереси на Русия".

Татяна Орлова, 67-годишна пенсионерка от Санкт Петербург, гласувала за Путин, го нарича "защитника на нашата родина, който възкреси армията, върна Крим на Русия и вдигна Русия на крака". "Моля се на Бог за него", добави тя.

Въпреки че опълчването срещу Запада се възприема добре от руснаците, има спад в стандарта на живот, предизвикан от комбинирания удар от санкции и ниски цени на петрола. Мнозина са недоволни от работата му във вътрешен план и очакват от него да повиши заплатите, да оздрави боледуващите здравна и образователна система и да модернизира разпадащата се инфраструктура.

"Преди шест години всички бяха добре финансово, хората купуваха коли, апартаменти", каза 34-годишната Ирина Коровина, която е гласувала в Екатеринбург за Путин. "Сега нещата са по-трудни. Хората пестят от храна, от дрехи. Иска ми се нещата да станат пак такива, каквито бяха".

По-рано този месец Путин постави за цел 50-процентно увеличение на руския БВП на глава от населението до средата на следващото десетилетие, но не даде много подробности как може да бъде постигнато това. В речта си за състоянието на нацията той размишляваше върху опасенията, че Русия ще изостане от други страни, ако не прави повече иновации.

"Вече имахме две икономически кризи, предизвикани от прекомерното разчитане на петрола и газа: през 2008-2009 г. и през 2014-2015 г. цените на петрола се сринаха", каза Крис Уефър от консултантската компания "Макро".

"Малко като в цитата от Оскар Уайлд, "Един път е зла участ, втори път изглежда небрежност", но в случая на Русия два пъти бе зла участ, а третият ще изглежда като небрежност", каза Уифър. "Мисля, че правителството отчаяно се бори да не допусне да бъде отново свръхзависимо от петрола и газа".

Обещанията на Путин да избави постепенно Русия от огромната й зависимост от износа на петрол, газ и други суровини надали скоро ще се реализират и плановете за насърчаване на икономическия растеж може да се окажат трудни за прилагане. Въпреки това икономическите проблеми вероятно няма да представляват значителна заплаха за неговото управление.

В Русия понякога има на отделни места протести заради икономически проблеми като намаляване на заплатите, но няма национално движение и много профсъюзи са под контрола на работодателите.

Изборите в неделя още повече маргинализираха разделената опозиция. Дори сигналите на много места за незаконно пускане на допълнителни бюлетини в урните и жалбите от наблюдатели и опозиционни активисти за принуждаване на гражданите да гласуват, за да увеличат избирателната активност, няма да накърнят победата на Путин в очите на повечето руснаци.

"Поне ще имаме стабилност - това все пак е нещо", заяви 20-годишната студентка Екатерина Корнилцева в Екатеринбург, също гласувала за Путин.

Елена Соловьова от Санкт Петербург, 43-годишна мениджърка, каза, че е гласувала за други в минали избори, но този път е дала гласа си за Путин, защото "не желая никакъв срив, който да влоши живота ми или този на децата ми".

В краткосрочен план Путин може да направи промени в правителството и структурите за сигурност, за да изпробва нови имена и да прецени дали са годни за негови приемници.

Те вероятно ще са млади технократи, "които нямат политическо минало и идеологически пристрастия", каза базираната в Париж анализаторка Татяна Становая.

Ако не намери сериозен кандидат до средата на мандата си и вижда пред себе си "страх и безпокойство. . . то Путин ще се изкуши още повече да остане на власт", добави тя.
 

/БТА/
 


130
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ САНКЦИИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАЛОЖЕНИ НА КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ С НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ ВЕЧЕ :D

СЕЗИРАМ БОГА НАКАЖИ КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ И НАСЕЛЕНИЕТО И ПОДОБАВАЩО!
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 38

ЖАЛКО, ЧЕ БОГА ТЕ ДЪРЖИ ОЩЕ ЖИВ АНТИХРИСТЕ!!! :D
35
4
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Режим има в мозъчните ти клетки, като на всеки десен пед... 2 работят, милиони други гният иизтичат под формата на супо.. през носа ти
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РЕЖИМ НИЩО ПОВЕЧЕ!!!!

НЕОБЯВИХА ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ!!! ДОРИ ПРИ НАС ОБЯВИХА ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ!!!

ТЪЙ, ЧЕ ТОЗИ РЕЖИМ Е СРАМ ЗА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО , ЧЕ НЕ Е ПРЕМАХНАТ ОЩЕ!
33
2
 
4
 
! Отговори
Кака Корни преди 1 година
Само ще ви помоля да не замесвате пак синчето ми Рафи.Седи си детето в САЩ с на Деса Радева малкия и на никого лошо не прави.Да живее братска Русия.Палци горе.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
последен мандат като президент, след това може да изкара още 5-6 мандата и като премиер и готово! какво сте седнали да го мислите? да му мислят руснаците!
31
3
 
10
 
! Отговори
план 2024 преди 1 година
След демократа Путин явно ще дойде Медведев или Сталин II но тогава ще има и друг по голям проблем за запада,а именно резкият технологичен напредък на Русия от 2018 до 2024 и Китайските свръх технологии!А Европа е в корумпирано безвремие и без нови технологии!
30
1
 
6
 
! Отговори
Хм преди 1 година
До До 18
"ЕС не живее в никой век!ЕС е на системи."
Не бих казал,че ЕС е лошо нещо,даже напротив!Обаче пътят по който е тласкан го води към пропастта!Защото се унищожава най-ценното,същността му-той да е съюз на БЕЛИ държави,с БЕЛИ хора и БЯЛА култура!Налагането на мултикултурализма(всъщност тотална ман*гализация) направо го убива!Следва превръщане в бар*дак,икономически и военен придатък на САЩ без собствена воля,което е и целта,де.
А можеше ЕС да е велика сила,с собствена независима политика..
29
4
 
3
 
! Отговори
майор Грудев-Сливен преди 1 година
КПСС-БКП,КПСС-БКП,КПСС-БКП.Урааааааааа,другари ураааааа.Нас червееееееното знаме роди ни.Нас не ще ни уплаааааши смъртта.Ние сме на всеки километър,ние сме на всеки километър,оттук до края на света.Ламбоооооо взимай автомата и на оружие.Ураааааа.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ КАКТО ПУТИН ИМ СПРЯ ГЕЙПАРАДИТЕ СА БЕСНИ ВИРУСОРАЗПРОСТРАНИТЕЛИ
27
4
 
3
 
! Отговори
И тоз е същият преди 1 година
Головодник като Горби.

На Горби му взеха половин Европа , а на Путин му взеха половин Русия.

Само според форумния планктон има разлика между тях.
26
8
 
3
 
! Отговори
Че е последен преди 1 година
Е последен наистина.

След този некадърник расия я чак поредния полу разпад.
25
5
 
1
 
! Отговори
майор Грудев-Сливен преди 1 година
Другари,мирно и ура за Путин,Ураааааа.
Ето и другаря по-долу ви го каза,че ще идват още по-зли другари комунисти след Вовата.да им е як г ъза на империалистите и гнилия запад.Соююююююз нерушииииимьй республииииик свободньййййх.Урааа.Могучая Руссия е наша матушка.Да!Урааааа.
24
4
 
3
 
! Отговори
Путю трябва да преди 1 година
Целува гъзо на Елцин, че го направи президент.

Без Елци още щеше да е обикновен питерски гангстер, който събира рекет...
23
1
 
8
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 1 година
Никакъв последен ! Докато не видим САЩ в пепел и фашагите от НАТО не бъдат заличени до крак, както и разпада на ЕС и освобождението на България !
22
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Панелни мишоци и къщни мухи,
експерти по всичко и Путин дори,
на Вова злато и всички пари,
да преброите не бихте могли.
21
2
 
6
 
! Отговори
6 преди 1 година
Пишете за баба меркел
20
9
 
4
 
! Отговори
Шундин ли ? преди 1 година
След него рассия става китайска провинция

:)
19
1
 
0
 
! Отговори
7 преди 1 година
Това не влиза в вашата работа има време
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Язовир Кърджали прелива, Радев си пие еврейско шампанско в Израел, пука му за вас