Ходорковски: Няма спасение, ако Путин иска да умра

"Скрипал" – послание, че не можеш да избягаш от спецслужбите
21 мар 2018 14:45, Елка Василева
208
Ходорковски: Няма спасение, ако Путин иска да умра
Михаил Ходорковски. Снимка: архив, Reuters

Живеещият в Лондон руски олигарх Михаил Ходорковски каза, че е решил да не наема лична охрана въпреки нарастващата тревога сред руснаците в чужбина след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщава британският в. "Гардиън".

Ходорковски смята, че ако руският президент Владимир Путин иска той да умре, "никакви мерки за сигурност не могат да предотвратят това".

Според живеещия в изгнание олигарх отравянето на Скрипал е ясен пример за наказание от страна на службите за сигурност срещу един дезертьор. По думите му то не представлява особена заплаха за политическите и икономическите изгнаници във Великобритания. Ходорковски е убеден, че смъртта на бившия висш служител на руската авиокомпания "Аерофлот" Николай Глушков не е свързана с отравянето на Скрипал.

Още по темата

"През съветската епоха нямаше много дезертьори от службите за сигурност, после броят им започна да се увеличава, а сега те започват да убиват тези дезертьори. Това се смята за много ясно послание: че не можеш да избягаш от специалните служби", каза олигархът на брифинг в централата на основаната от него организация "Отворена Русия" в Лондон.

"Аз съм добре известен противник на Путин и той изпитва силна ненавист към мен, но с мен случаят е различен", заяви той.

Ходорковски е бил информиран "полуофициално", че е бил включен в предишен списък с набелязани мишени, в който е фигурирал и убитият през 2015 г. опозиционен лидер Борис Немцов.

"Бях много по-разтревожен, когато беше убит Немцов, но имаше голям скандал за това и списъкът е анулиран", каза той.

Олигархът изрази безпокойство, че британските политици не разглеждат отравянето на Скрипал като престъпно деяние на близкото обкръжение на Путин, а го смятат за действие, одобрено от руското правителство.

"Руското правителство не е замесено в това. Правителството се състои от служители, които вършат обичайната служебна дейност, и единственото нещо, в което можете да ги обвините, е, че от време на време вземат подкупи", каза Ходорковски.

"Има обаче ясно разграничение между правителството и обкръжението на Путин. Всичко това е дело на обкръжението на Путин", заяви той.

Според него британското правителство би трябвало да признае, че си има работа с "организирана престъпна група", и е необходимо най-напред да открие кои са нейните участници и да предприеме действия срещу тях.

Попитан дали отравянето на Скрипал във Великобритания е било нарочно замислено да бъде извършено преди президентските избори в Русия, за да се окаже влияние върху общественото мнение, Ходорковски отговори: "Не преувеличавайте значението на това за руските избиратели. Никой в Русия няма представа кой е Скрипал освен тесен кръг хора от специалните служби. За всички други ситуацията изглежда по следния начин: Великобритания заплашва Русия. Това е."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предателите нима незнаят какво е Наказанието за тях И защи плачат, какво са си Въобразявали.
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
важното е парите им да са в британски банкови сметки и бизнеса им да се води при тях.. Май Путин ги уговарял да се връщат с парите и сега този случай циментира да не се врьщат става дума за трилюнери.
180
0
 
9
 
! Отговори
Няма Спасение преди 6 години
Ходорковски , спасение няма ! Направо гълтай "отровата" !
179
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пенко188Пенко,не си нормален.Руските служби избиват години наред,неудобни по свет,Георги Марков е един от тях.Руските служби,под командването на Путин са ликвидирали цялата фамилия на Скрипал,чудо е,че той е още жив,но в тежко състояние.Едва ли,ще живее много.
178
7
 
6
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Евреите купиха първо" Горби" после Елци ...и двамата чрез съпругите и дъщерите им -лакоми -лакоми стерви!!! "Сибирякът" раздаде на "комсомолските руски еврейчета" богатствата на Русия ,за да се превърнат в "о-ли -га- вер-си"!!! Ходорко подписа декларация да не се занимава с политика ,ако бъде освободен /живее в Швейцария -не в САЩ / и... какво -еврейска подлост! Почвам да желая да има световна война ! Аз ще убивам натовци и банкери !!!
177
6
 
13
 
! Отговори
Reptile преди 6 години
***! Подмамиха ги да отидат в Англия, да *** срещу Путин, а сега ги трепят, като скакалци - с пестициди!
176
1
 
9
 
! Отговори
Баи х.и преди 6 години
До 183:по добре да управляват олигарси от колкото нашите случайно попаднали в управлението ...физкултурници и разни ***...
175
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отворен той, имитатор на шорош
174
2
 
0
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
182 Колко олигарси е имало тогава и колко днес , знаеш ли
173
8
 
9
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
182 А сега кой командва Русия - олигарсите около Путин които са КГБ-ски произход
172
0
 
35
 
! Отговори
??? преди 6 години
Най интересното е че Лондон въобще не се интересува как и скакво са спечелили парите си руските олигарси в изгнание....важното е парите им да са в британси банкови сметки и бизнеса им да се води при тях.....другото е блал блал бла
171
0
 
34
 
! Отговори
Добре де преди 6 години
Преди да излезе от затвора нали се закле, че повече нямардапсе занимава с политика??? Путин го пусна от затвора срещу това обещание, а той като се оказа на Запад, пак започна старата песен на нов глас и сега - няма спасение! Ами няма и няма и да има, Москва не вярва на сълзи, а ти трябваше да си спазваш обещанието, ако искаше с живееш!
170
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е. Скоро и неговия ред идва ако не изплати откраднатото.
169
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този същият Путин го освободи предсрочно и го остави да напусне Русия. Подари му живота на този *** който купуваше руски депутати срещу 6 млн.долара и работеше за ЦРУ! Този същия има наглостта да се прави на жертва!!! Пфууу
168
1
 
14
 
! Отговори
Reptile преди 6 години
Англичаните вдигат мизата, както преди световните войни ... иии, и употребените предатели и платени мекеренца се разквичаха, като виждат какво ги чака. Бе, прочетете 'Теория на войната', писано преди хиляди години, там има глава за шпионите, изключително четиво. Тича нашето *** пред вятъра да не го килнат по особено жесток начин англичанските агенти... че много кофти им станаха мурафетите!
167
0
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Защо руските бизнес айдуци,все се наместват във Англия?За да са подръка на британските тайни служби сигурно?
166
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма спасение, ако ти се мре, мишко. Мри с удоволствие, никой няма да плаче.
165
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не пишат за "най-силния и най-сериозния" опозиционен лидер, "непримиримия" борец срещу корупцията (съден за финансови престъпления) в Русия, поддържания от незнам-си-колко хиляди Алексей Навални. Защо така 'неска?
164
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"И тоя ли го гласят за сакрална жертва ?"---Не, бе! И него господарите му го развяват като Алексейчо дНевални. Да разлайва кучетата. Тоя, както и Скрипал, нямат никаква стойност вече. Отдавна са употребени.
163
6
 
31
 
! Отговори
Открито и ясно преди 6 години
Пореден национален предател,плюещ срещу родината си.Боже,колко е страшно да си негод...ник..