Случаят "Скрипал": Отровните следи сочат Москва. Защо?

Според експерти, отговорът е в отровата "Новичок"
24 мар 2018 15:30, Петя Славова
299
Случаят "Скрипал": Отровните следи сочат Москва. Защо?
Снимка: Reuters

Нещо като пистолет и две ампули със сравнително безопасни субстанции, които при смесването си обаче образуват силно отровното нервнопаралитично бойно вещество "Новичок". Следва изстрел от близко разстояние, а жертвите на покушението нямат никакъв шанс да останат невредими.

Такъв е може би развоят на случилото се в началото на март в Солсбъри, казва Вил Мирзаянов, който през 70-те и 80-те години на миналия век е участвал в Съветския съюз в разработването на бойното нервнопаралитично вещество. "Дори не е непременно необходимо да се улучи целта. Един изстрел в близост до мишената е достатъчен - това моментално трови въздуха", казва пред Дойче Веле 82-годишният Мирзаянов, който от над 20 години живее в САЩ. Именно той е човекът, който през 1992 година разказа на света за съществуването на "Новичок".

Още по темата

"Това е като пръстов отпечатък"

Кой стои зад покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия? Великобритания обвинява Русия, която на свой ред категорично отрича и настоява британците да представят доказателства, пише Дойче Веле. Засега Лондон е показал тези доказателства - или по-скоро улики, само на своите най-близки съюзници - САЩ, Германия и Франция, които след това застанаха твърдо на страната на Великобритания.

Британската министър-председателка Тереза Мей огласи най-напред две възможни версии: Русия или сама е организирала покушението, или е допуснала опасното химическо оръжие да попадне в чужди ръце. В резултат московският вестник "Новая газета" публикува мнението на един високопоставен руски експерт по химическите оръжия, пожелал да остане анонимен. По неговите думи, има вероятност през 1990-те години "Новичок" да е попаднал по някакъв начин в ръцете на руски престъпни групи или на чужди тайни служби.

Откакто обаче Москва подмина с мълчание поставения ѝ от Лондон срок да вземе отношение по случая, британското правителство вече изхожда единствено от първия вариант - тоест, пряко участие на Русия в покушението срещу Скрипал. И до днес обаче остава неясно как точно е станало отравянето, има ли конкретни заподозрени и какъв е мотивът за покушението. В реч пред британския парламент Тереза Мей заяви, че Русия не само е разработила въпросната отрова, но и продължава да е в състояние да я произвежда. Мей добави освен това, че и в миналото е имало "организирани от държавата убийства" и че Москва разглежда някои "предатели като легитимни мишени".

И двамата станаха жертва на покушението: Сергей Скрипал и дъщеря му

Засега не знаем дали покушението в Солсбъри наистина е било извършено с пистолет, както предполага Вил Мирзаянов. Но защо британците са толкова сигурни, че следите водят към Русия? Дали пък наистина не разполагат с убедителни доказателства? Експерти смятат, че отговор може да даде именно използваната при атентата отрова.

Германски токсиколог, пожелал анонимност, твърди, че има вероятност водещи изследователи в САЩ и във Великобритания не само да знаят точната формула на "Новичок", но и да имат проби от това вещество, смятано за едно от най-отровните измежду всички познати химически вещества. След покушението срещу Скрипал лабораторните анализи бяха извършени в свръхмодерната военна химическа лаборатория в Портън Даун край Солсбъри. "Ако Великобритания успее да разгадае молекулярната структура на тези субстанции, ако успее да идентифицира и вторичните продукти, тогава произходът на отровата може да бъде доказан съвсем еднозначно", убеден е експертът.

"При синтезата на "Новичок" е нужен и трети компонент - така нареченият Promoter. Реакцията между двата основни компонента приключва незабавно, ако липсва този трети компонент", казва Вил Мирзаянов и допълва, че англичаните очевидно знаят това покрай т.нар. "Продукт 33" - руски вариант на отровния газ VX. По всяка верятност такъв Promoter е бил използван и при "Новичок". "Това е като пръстов отпечатък", казва Мирзаянов.

Същото твърди и германският експерт Ралф Трап: "Има "пръстови отпечатъци", които могат да бъдат извлечени от субстанциите и междинните продукти, използвани при производството на бойното вещество. Ако имаш достъп до този суров материал, можеш да докажеш, че става дума за конкретно бойно вещество, което идва от конкретна лаборатория."

"Единственото обяснение"

"Новичок" не фигурира в списъка със забранените субстанции на Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW). А не фигурира там, защото навремето Съветският съюз съвсем умишлено се е погрижил въпросните субстанции да останат извън списъка, твърди германският токсиколог, пожелал анонимност. Още по-тежки обвинения отправя Вил Мирзаянов: "Западът си затваряше очите за много от нещата, които се случиха в Русия. И загуби. Руснаците изиграха Запада, който дълго време вярваше, че в Русия ще се наложи демократичният ред, в резултат от което проблемите ще се решат от само себе си. Но западният свят подцени характера на руския режим, който в никакъв случай не искаше да издаде тайната "Новичок". Това е първото бойно отровно вещество, разработено от руснаците. И Москва много се гордее с него. Всички други смъртоносни отрови, като зарин или VX, са все чужди разработки", казва Мирзаянов.

Ако Русия наистина стои зад покушението в Солсбъри, съвсем логично е да се запитаме защо е избрала отрова, която може да бъде идентифицирана и чийто произход може да бъде доказан. "Беше ясно, че веществото ще бъде разкрито", посочва пожелалият анонимност токсиколог и добавя: "Възможно е Москва да е целяла точно това - да демонстрира, че и на чужда територия предателите не са недосегаеми. За мен това е единственото обяснение".
 


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина какво толкова е предал този С.Скрипал,освен папки досиета понеже по препоръки нечии го назначили в този отдел ресурси човешки,че така яко да се предадат вкупом с този химикал Новичок като новички-Видите ли имаме си промотер,който ни държи на тия висоти и не могат да ни догонят затуй да не ни закачат с разни кукички за отплата заради мъглата.
238
1
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Кой е Скрипал? Бита "карта " и от руснаци и от англичани ! Айде спрете , не се нуждае от толкова внимание! Това е съдбата на всеки двоен агент ,ако не го убият своите , убиват го чуждите!
237
0
 
1
 
! Отговори
не е вярно преди 1 година
До Анонимен 243

Това е най-политкоректния сайт!По-наведен сайт от този трудно ще намериш! Проблема е,че хората мислят независимо!И не се връзват на английските глупости!Теза не се защитава с измислени твърдения,а с ДОКАЗАТЕЛСТВА!А точно те липсват!И още нещо!Не съм русофил,нито путинофил!Не съм и евроджендър!Бъди здрав!
236
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този сайт всички статии леко и тънко подкрепят Русия.
А западът е неук, агресивен и лош.
235
3
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Напротив, повече от очевидно е и с много-много-много голяма степен на вероятност, че най-близките съюзници застанаха зад Великата Британия без всякакви улики и доказателства. Всички обективни анализи и факти водят почти съвсем убедително и недвусмислено в тази посока. Друга възможност на практика не остава - няма почти никакви съмнения. Фактите говорят вече съвсем красноречиво. Отричането е безпредметно и само убедително показва какво наистина се е случило и кой е виновникът....
234
4
 
20
 
! Отговори
Менти2008 преди 1 година
Стрелят по секретаря на ФИФА. На местопрестъплението намират пистолет ,,Макаров"
Аааааа руснаците са виновни,,,Макаров" е техен пистолет, бойкот на Световното по футбол
233
4
 
24
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Английските конци са по-бели и от американските с техните небостъргачи. Изобщо не чакайте никакви доказателства. Колкото предоставиха доказателства за "българския чадър", толкова ще предоставят и сега. Нали и Саддам имаше химически оръжия, а после Блеър се извиниы че е говорил глупости, след дъжд качулка, нали обаче емигрантския поток тръгна.Тази обаче няма и да се извини. Ами Кадафи? Ами Сергей Антонов? Какво да каже човек...воня!
232
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много обидчиви станаха тези англичани, не си спомням да бяха толкова обидчиви, когато търгуваха с роби от африка и грабеха колониите си...
231
4
 
16
 
! Отговори
х преди 1 година
това е една от най-наглите и пошли лъжи на евреите !

1) бутилка с "новичок" ужким е била намерена в чанта под пейката - за никакви изстрели Англие не говори !
2) Английското разузнаване беше намерило сигурни доказателства че Садам има химически арсенал - такав не се намери !
3) що за западно правосъдие е това - съдят по улики ! Колко пъти това западно правосъдие от Хага застана зад страната на си_гани изнасилвачи хванати на местопрестъплението защото доказателствате не били достатъчно ...!?
230
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пейката руска ли е?
Англичаните изглеждат все по-глупави.
Досега никой не е показал този Скрипал. Накрая да не излезе, че въобще не е бил тровен, а си е живял в някоя вила на МИ 6
229
3
 
12
 
! Отговори
55 преди 1 година
Статия за тъпаци.....Стига сте ни наливали с измислени истории ...Тази баба от острова само като я погледнеш и ти се повръща
228
4
 
2
 
! Отговори
До 231 преди 1 година
А клипчетата в тубата на руски език ли бяха :))))))
227
0
 
3
 
! Отговори
. преди 1 година
Дубайската полиция арестува руският модел Екатерина Стецюк, която за да се спаси от изнасилване скочи от прозореца на 6-етажен жилищен дом, съобщава "Вести Иркуск". При падането си младата жена си е счупила гръбначен прешлен. За щастие гръбначният й мозък не е прекъснат.
226
3
 
11
 
! Отговори
Ккк преди 1 година
Бас...и и тъпата статия...която все повече убеждава че всичко е тотална измислица.
225
4
 
11
 
! Отговори
ЛОндон протестира преди 1 година
От Лондон искат затвор за Тереза Мей и други ползвани за рязко изостряне на дипломатическите отношения с МОСква
ПО нагло скалъпени набеждавания.
Нямат доказателства тръгнаха по стара испитана набеждаваща НАГЛА ПИАР кампания срещу Най важния защитник на Европа Москва.
НАпомняме че имаше кампания по нагла срещу Иван Славков.За пет минути анализ се доказа че е ползвано мощно пси блокиращо облъчващо оръжие срещу Батето с цел да бъде набеден.После боледува дълго.Виновните от Лондон не са в затвор
224
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вчера гледах различни видеота в тубата , обикновените англичани не вярват на тая конспирация даже хвърлят помия върху управляващите , значи някой дърпа конците от някъде
223
2
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Ясно е че нищо не е ясно. Сигурно и във Великобритания и в САЩ имат формулата (иняче няма как да са определили че отровата е точно тази). Русия искаше проба, но не и предоставиха.
Така че всеки може да вярва в каквото иска. В крайна сметка това, което остава е пропагандната кампания срещу Русия.
222
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обаче за едно нещо признавам Путин , че има здрави нерви и търпи тая пасмина от червей , аз ако бях на негово място не бих издържал и щях да развея руското знаме на острова , амо то не е късно де , дано да не съм лош пророк
221
2
 
17
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Не предположения, а НЕУСПОРИМИ доказателства, потвърдени от поне 3 независими разследващи имат стойност ! ! ! Останалото е ала-бала на ингелзете !
220
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
такъв може би е развоят на случилото се ............... е тия направо ме убиват от смях , как може би , или е така или не е , как може да обвиняваш някого пряко без доказателства , същото се случи и с ирак с белия прах в шишенцето който се оказа прах за пране а нападнаха суверенна държава , наглоста няма граници