14 европейски държави експулсират руски дипломати

САЩ дадоха срок на "50 шпиони" да напуснат страната
Обновена: 26 мар 2018 17:48 | 26 мар 2018 17:37, Екип на Dnes.bg
176
14 европейски държави експулсират руски дипломати

14 от 28-те членки на Европейския съюз ще изгонят руски дипломати заради отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му край Лондон в началото на месеца.

Шефът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи новината от Варна, където се намира за срещата ЕС-Турция.
В петък ЕС реши да проведе "координирани действия" срещу Кремъл, който определиха като автор на нападението "с висока вероятност".

Германия и Франция ще изгонят по 4-ма дипломати, същото ще направи и Полша. Литва и Чехия гонят по трима, Дания и Холандия по 2-ма. Румъния, Италия, Хърватия, Унгария, Финландия и Латвия по един. Заедно с 23-мата експулсирани миналата седмица от Великобритания – прогонените руски дипломати стават 51.

Още по темата

България не е сред страните, които се включват в акцията. Това беше намекнато от премиера Бойко Борисов в Брюксел. Той каза, че няма достатъчно доказателства за участието на Русия, както и че трябва да се консултира с коалиционните си партньори от Патриотичния съюз преди да реши дали София ще участва в европейската акция.

Туск каза, че през следващите дни може да се очаква още европейски държави да обявят санкции срещу Русия заради атаката с химическо бойно отровно вещество в Солсбъри.

Трите Прибалтийски републики са извикали във външните си министерства руските посланици и са направили демарш пред тях по повод атаката.

Анонсът на Туск идва малко, след като Съединените щати дадоха срок на 60 руски дипломатически служители да напуснат страната. Според информациите става дума за 48 души от консулството в Сиатъл, които са известни като резиденти на руското разузнаване и за 12 души от мисията към ООН в Ню Йорк.

В събота ЕС привика за консултации своя посланик от Москва Маркус Едерер. Той разговаря с първия евродипломат Федерика Могерини. Днес Европейската комисия съобщи, че Едерер остава в Брюксел за допълнителни консултации, като отказа да посочи срок, в който той може да се върне в Русия.

Прибирането на посланици "за консултации" е обичайна мярка в дипломацията, показваща обтягане на отношенията, когато двете страни не желаят да формализират този факт, понижавайки нивото на мисията.

Европейските лидери признаха британската версия за атаката за вероятна и безалтернативна на срещата си в Брюксел в края на миналата седмица. Те я определиха като недопустима и първо използване на химическо оръжие в Европа след края на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
4
 
42
 
! Отговори
Джони Холидей до 98 преди 6 години
Да вярно, че Джони Холидей умря но както казват Българите от македонският край "Он умре ама ке се роди па" та ето ме на вече възкръснах. Но начина по който пишеш говори за липса на каквато и да било елементарна култура и естествено такъв тип хора нападат личността а не същността на разговора. Говори ми с факти а не с празни приказки както Англосаксите. И нека да съм ясен и дано да разбереш не ми дреме нито за Русия нито за Америка и техните съюзници интересува ме единствено само майка България
125
32
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът се изправя срещу путиновият фашизъм.
124
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като ги изгонят кво? Голям праз. Светът ще свърши ли?
123
7
 
38
 
! Отговори
123 преди 6 години
и Норвегия гони
122
8
 
37
 
! Отговори
123 преди 6 години
Унгария е 14-тата...
121
5
 
59
 
! Отговори
123 преди 6 години
Дано наш'те на направят такава глупост! Ако имат малко мозък, няма да изгонят никого.Австрия няма със сигурност да изгони...
120
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да каже кои са 14-те страни- EU членки, щото както и да ги броя все 13 ги изкарвам?
119
4
 
51
 
! Отговори
бългериа фърст преди 6 години
132-*** са екстрадираните руски дипломати. 132-*** ще бъдат и западняшките дипломати, изхвърлени от Российската Федерация.
118
6
 
66
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Така да попитам, какви са доказателствата че Русия е извършила това ...Хванаха ли човека който е наръсил с това бойно отровно вещество...или само защото то е направено в Русия ,което не е сигурно, то тя е виновна ..Е каква е тая логика..Аз като карам немска кола и блъсна човек , Германия ли съдят или тоя който е шофирал колата ...ама диктовката е добра...Ако някой ден забележите че слънцето изгрява от запад, то да знаете че на Путин му е писнало вече...
117
19
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започна се май. Ние с кои ще бъдем? Аз съветвам с Германия.Както винаги.
116
0
 
32
 
! Отговори
Венсеремос преди 6 години
Интересно ,какво имате против шапката "***" та ми скрихте думичката по надолу ?
115
10
 
37
 
! Отговори
Венсеремос преди 6 години
Като кучета ги гонят ...унизително е дори за ***
114
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Практиката показва че като си тръгнат руските дипломати идват руските танкове. После да не плачим пак като след 2рата световна че половината Европа е руска
113
28
 
40
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Както казах ..........Путин се наигра. А тролчетата му тук скоро ще са на Дунав мост да ги уважават турските тираджии.
112
9
 
60
 
! Отговори
Феликс преди 6 години
Поведението на западният блок към Русия е такова, че почва да мирише на барут. Дали са наясно там какви ще са последствията?
111
28
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е ДОБРО НАЧАЛО НО Е ТВЪРДЕ МАЛКО!!!БЪЛГАРИЯ ДА ДАДЕ ПРИМЕР И ДА ГИ ИЗГОНИ ВСИЧКИТЕ МОМЕНТАЛНО!!!!!!!!!!!
110
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези евро гейци да вземат да се вразумят, докато на руснаците не им е писнало от тях. Че тогава всички ще го отнесем. Поне да имаше за какво, а то за хатъра на Тереза Мей.
109
6
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в края на краищата, с кого са солидарни к ухите европейски ***? С Великобритания, която напуска ЕС и измисли цялата история, за да отвлече вниманието от вътрешните си проблеми.
108
4
 
57
 
! Отговори
хахахахахаа.... преди 6 години
Поредната истерия.............американски цирк...
107
17
 
40
 
! Отговори
Строг ред и дисципли преди 6 години
Трябва бързо бой по ръцете за да знаят че така не бива. Иначе си казват "този път мина" и видяхме какво направиха в България, Грузия, Украйна ...