14 европейски държави експулсират руски дипломати

САЩ дадоха срок на "50 шпиони" да напуснат страната
Обновена: 26 мар 2018 17:48 | 26 мар 2018 17:37, Екип на Dnes.bg
176
14 европейски държави експулсират руски дипломати

14 от 28-те членки на Европейския съюз ще изгонят руски дипломати заради отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му край Лондон в началото на месеца.

Шефът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи новината от Варна, където се намира за срещата ЕС-Турция.
В петък ЕС реши да проведе "координирани действия" срещу Кремъл, който определиха като автор на нападението "с висока вероятност".

Германия и Франция ще изгонят по 4-ма дипломати, същото ще направи и Полша. Литва и Чехия гонят по трима, Дания и Холандия по 2-ма. Румъния, Италия, Хърватия, Унгария, Финландия и Латвия по един. Заедно с 23-мата експулсирани миналата седмица от Великобритания – прогонените руски дипломати стават 51.

Още по темата

България не е сред страните, които се включват в акцията. Това беше намекнато от премиера Бойко Борисов в Брюксел. Той каза, че няма достатъчно доказателства за участието на Русия, както и че трябва да се консултира с коалиционните си партньори от Патриотичния съюз преди да реши дали София ще участва в европейската акция.

Туск каза, че през следващите дни може да се очаква още европейски държави да обявят санкции срещу Русия заради атаката с химическо бойно отровно вещество в Солсбъри.

Трите Прибалтийски републики са извикали във външните си министерства руските посланици и са направили демарш пред тях по повод атаката.

Анонсът на Туск идва малко, след като Съединените щати дадоха срок на 60 руски дипломатически служители да напуснат страната. Според информациите става дума за 48 души от консулството в Сиатъл, които са известни като резиденти на руското разузнаване и за 12 души от мисията към ООН в Ню Йорк.

В събота ЕС привика за консултации своя посланик от Москва Маркус Едерер. Той разговаря с първия евродипломат Федерика Могерини. Днес Европейската комисия съобщи, че Едерер остава в Брюксел за допълнителни консултации, като отказа да посочи срок, в който той може да се върне в Русия.

Прибирането на посланици "за консултации" е обичайна мярка в дипломацията, показваща обтягане на отношенията, когато двете страни не желаят да формализират този факт, понижавайки нивото на мисията.

Европейските лидери признаха британската версия за атаката за вероятна и безалтернативна на срещата си в Брюксел в края на миналата седмица. Те я определиха като недопустима и първо използване на химическо оръжие в Европа след края на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
26
 
40
 
! Отговори
жална им майка преди 6 години
Предния път рашките натопиха германците и цоцаха от Америка, а Источна Европа ем платихме масрафа. Сега обаче ще гризнат дръвцето и Америка няма да ги храни.А от другата страна китайците не са забравили как се подиграха с Мао.
105
2
 
57
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Това подготовка за война ли е?Ако е така,то ние с какво ще участваме,защото армия нямаме?Или няколкото легиона полицаи ще бъдат префасонирани на войници?Смешници.
104
5
 
34
 
! Отговори
Чапаев преди 6 години
До РД. Глуппак, просто не са споменати всичките 14.
103
3
 
35
 
! Отговори
ЗЗЗ преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТДобре проповядваш но за съжаление се движиш с около 75 години след времето ни. Сега сме 2018, Март месец.
102
9
 
64
 
! Отговори
ЧАР преди 6 години
АБЕ ТОЯ БА.РДАК "ЕВРОПА" ВЗЕ ДА СТАВА МНОГО БРУТАЛЕН И ЗЛОБЕН.АРА..БУХИТЕ ИМ ВЗЕМАХА АКЪЛА ОТ АТЕНТАТИ ТЕ СА НАСТРЪХНАЛИ КАТО ЗЛИ КУЧЕТА СРЕЩУ РУСИЯ.НЕЩО МНОГО СБЪРКАНО ИМА В ЦЯЛАТА ТАЯ ПРОВОКАЦИЯ !!!
101
10
 
43
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Щом Румъния, Италия, Хърватия, Унгария, Финландия и Латвия ще изгонят по един, ние пък можем да изгоним половин. Като за 50% вероятност Русия да има нещо общо с инцидента със Скрипал.
100
5
 
40
 
! Отговори
PD преди 6 години
А нека някой си направи труда да преброи държавите, обявени в статията.Не са 14 ?
99
7
 
50
 
! Отговори
българина преди 6 години
сащ търсят сделка, дайте ни Асандж, и Скрипал ще оживее и каже че е пил отровен английски чай! това е западната демокрация
98
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A останалите 14 държави от ЕС защо се съмняват, че няма никакво съмнение, че Русия е извършила химическата атака в Англия?
97
7
 
59
 
! Отговори
българина преди 6 години
интересно колко цру агента изгони ес когато стана ясно че сащ подслушват меркел? тогава никой не изгони никой, станала грешка! ако бяха обвинили москва сигурно щяха да обявят война наРусия! когато в ес има 200 бази 20 000 фондации на юдеите е така, руснаците винаги са виновни а германците англичаните и французите са ангели евроатлантически!
96
8
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Огромният външен дълг на САЩ трябва да се стопи в едно война но континенте Европа, както два пъти това стана през миналия век. Поводът е Скрипал, който може би се излежава на някой плаж на Хаваите.
95
16
 
43
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
Освен това,честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
94
5
 
54
 
! Отговори
малко разум преди 6 години
най-лошото е, че напрежението постоянно се повишава и до 3-тата световна война остава все по-малко време.....ХОРА, ПРОУМЕЙТЕ ТОВА...всичко друго е незначително - при нея няма да има победители
93
24
 
44
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър.
92
4
 
48
 
! Отговори
PD преди 6 години
От 28 те членки, по малко от половината обявяват, че ще изгонят руски дипломати. Но това се приема за общо европейска позиция!А болшинството членки, не са ли членки? А има ли важни и маловажни членки?
91
2
 
35
 
! Отговори
До Джони Холидей преди 6 години
Абе ти нали умря бе? Откъде се обаждаш?
90
22
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне веднъж България ще има ли смелостта да се озъби на Русия или ще си остане завинаги надупена.
89
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Духът на Хитлер се е веселили в Мумията !
88
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата стъпка е Интерпол да издаде заповед за арестуване на Путин !
87
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия никога не би си позволила да отстрани някото от който има интерес !Втора мирише ми другия джадаи са бъркали отварата и сега обвиняват хората които са я създали.