Кошмарът в Кемерово: Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...

Адът през очите на тези, които са били там и които са останали там
Обновена: 26 мар 2018 14:48 | 26 мар 2018 11:00, Елка Василева
195
Кошмарът в Кемерово: Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...
Снимка: Facebook

Денят 25 март 2018 г. ще остане в съвременната история на Русия като един от най-трагичните. В миньорския град Кемерово избухна пожар – в търговския център "Зимняя вишня". Денят беше неделя – хората са отишли там с децата си, да си починат и за развлечение.

Огнището, откъдето е тръгнал пожарът, според предварителната версия е било в залата с батути. Димът изключително бързо е изпълнил целия четвърти етаж, където са се намирали кинозалите. Точно там спасителите са намерили най-много тела на починали. Загиналите до момента са 56-има – главно деца.

Life.ru събра свидетелства на очевидци, които са били вътре в горящата сграда. За някои от тях това са се оказали последните им думи...

Още по темата

"Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...." - загиналата 11-годишна Вика З.

"Никому не желая да премине през подобно нещо, когато родителите търсят децата си, които просто са отишли да гледат кино, тези гласове на децата по телефона "Мамо, няма какво да дишаме, задушавам се" просто... не знам... - Спасилият се Александър К.

"Това е краят" - Загиналата 12-годишна Майя Е.

"На един метър няма никаква видимост, не може да се диша, всички крещят, огромна тълпа... Малки деца, родителите ги губеха, това просто не може да се опише...! Пожарникарите също не пристигнаха толкова бързо с "бърза помощ". Хората чупеха прозорците и скачаха" - Спасилият се Дмитрий Хорошавцев

"Ние горим. Може би сбогом" - Загиналата 13-годишна Мария М.

"Сигнал не се чу. Изскачайки от кинозалата, видяхме плътен черен лют дим, който беше плътно обвил детската площадка за игри и втората кинозала – те абсолютно не се виждаха. Вече нямаше какво да се диша" - спасилата се Анна Заречнева

"Минах през зоната за игри пет минути преди пожара. В този момент аниматорите и гостите приготвяха масичките. Нещо празнуваха там. Със сигурност имаше свещи, помня това" - служител на службата за охрана на търговския център "Зимняя вишня"

"Малко вероятно е да бъдат открити оцелели. Да се оцелее в подобни условия е невъзможно. Помещенията са изпълнени с гъст черен дим" - пожарникари

"Веднага след началото на пожара от киното ми се обади племенницата ми Вика. Каза, че гори всичко, вратите на кинозалата са блокирани. Казах й: „Вика, сваляй всичко, запушвай си носа и дишай през дрехите“. Та каза: „Предай на мама, че съм я обичала. Предай на всички, че съм ги обичала“. И след това затвори. Сега й се обаждам, звъни, но никой не вдига" - Наталия Новикова, очевидец

"Бяхме десетина души в басейна. Извикаха ни: "Бягайте" и ние даже не успяхме да се облечем, само си грабнахме дрехите от шкафчетата. Избягахме на покрива. Един мъж изпадна в паника, предлагаше да скочим долу, защото покривът щял скоро да падне. Но аз го помолих да спре да се паникьосва. В продължение на 40 минути звъняхме на всички, крещяхме от покрива да ни спасят, но никой не идваше. Едва след това ни спасиха пожарникарите" - Любов Власенко, цитирана от Лента.ру.


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е теракт, а жервоприношение. Четете!
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терористи да го бяха организирали това, нямаше да причинят толкова жертви, колкото престъпната алчност и простотия на руските чиновници.
146
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 година
До до 127
Мисля че трябва да те намеря и да ту обясня лично. Ще ти го нарисувам даже.
145
1
 
24
 
! Отговори
Луд без книшка преди 1 година
Лека им пръст бог да ги прости
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 144

Ама разбира се ...
143
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До антизападопоклонник

И да е терористичен акт, Русия не може да признае открито, защото народа ще се вдигне на война. Но със сигурност и да не признаят няма да останат длъжни.
142
10
 
29
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 1 година
Отвсякъде мирише на терористичен акт- противопожарната система не се е задействала, вратите били заключени(блокирали), аварийните изходи също! Въпроса е дали руските власти ще се решат да признаят това събитие за терористичен акт, по-малко от седмица след преизбирането на Путин! Руския елит(олигарсите), включително и тези от обкръжението на Путин едва ли ще ги впечатли много тази трагедия! Техните деца са на сигурно, извън Русия, в благополучни западни държави!
141
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аварийна система - спряна

Противопожарна система - спряна

Осветление - спряно

Аварийни изходи - блокирани или заключени

Това не е инцидент, това е тероризъм.
140
3
 
18
 
! Отговори
мазепа преди 1 година
ППО не работила, вратите не се отваряли, асансьорите спрели, покривът се срутил, пожарната не могла да дойде навреме. За всичко това е виновна местната власт. Но губернаторът благодарил на Путин, че последният проявил загриженост и дал напътствия, обаждайки се по телефона.
139
1
 
25
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Ужасна трагедия. Бог да ги прости горките.
138
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 135

Какъв "собствеННик на магазин" те гони бре, човече???
Казват, че собственикът бил член на Единна Русия.
Верно ли?
Или...вече НЕ Е?
137
8
 
18
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Не се връзвайте на средствата за масова дезинформация. Имало е няколко кинозали с деца, 4 автобуса, ТЦ е бил пълен. На клипа димът се разпространи за 15 сек! Прилича на врив, не може пожар толкова бързо да настъпи! Пожарникарите са свършили чувалите да изнасят трупове. Говори се за близо 400 жертви из всички руски форуми, 70% от тях деца. Имаше Ютуб канал с хакната пожарникарска честота. В коментарите за 2 сек.се триеха политически неугодните - дори само с името на Путин. Свобода на словото!
136
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обгорелите трупове в моргите на Кемерово надхвърлят 130 но руската пропаганда твърди за 64 жертви. Най-много да признаят за 99 жертви, защото при 100 мошеника Путин ще трябва да обявява национален траур което го смята за личен удар по имиджа му на голям вожд.
135
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление и изчезналите са загинали, до момента жертвите са 64.
134
39
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не пишете, че собственника на магазина ще дари по 3 милиона рубли или 83000 лева на роднините на всяка от жертвите. Жертвите от Лим и Индиго от фирмите получиха ли пари? Така че антируската пропаганда да отчете и тоя факт.
133
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията банда за фалшиви завещания е от днес а не от вчера и вътре общински чиновници - абе тва не са ли на герб кадрите. Май тука е окей всичко.
132
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквато и новина да е от медията и от щатните тролове, веднага ще се извърти на антируска основа. Абе толкова ли плащат, цццц отде тоя зор.
131
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам троловете тука правят аналогия със Сирия. Руснаците може и погрешка да са отнели живота на някое дете, ама това е практика за джихадистите, - те са толкова смели борци за Аллаха, че се крият зад майки и деца, а не се бият в открит бой. Мохамед пък е бил един педофил, днес така се наричат тези ,които се женят за малолетни момиченца. ПЕДОФИЛИ.
130
2
 
41
 
! Отговори
Не! преди 1 година
Да почиват в мир горките дечица :(((( Дано причините за трагедията се изяснят и този ужас не се повтори никога....
129
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пишете за манталитета на руската нация, кажете какъв е манталитета на българската, сравнен с този на руската?
НЕБЛАГОДАРНОСТ, ПОДЛОСТ, ПРОСТОТИЯ, ГАНЬОВЩИНА, ПОДЛИЗУРСТВО, СЛАГАЧЕСТВО, РУШВЕТЧИЙСТВО, ИБРИКЧИЙСТВО, НАЦИОНАЛЕН НИХИЛИЗЪМ, МЪРЗЕЛ, ПИЯНСТВО, ОТРИЧАНЕ НА ОТЯВЛЕНИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ, ТОВА ЛИ Е ВАШИЯ МАНТАЛИТЕТ НА АНТИРУСКИТЕ ТРОЛОВЕ? не на цялата българска нация