Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство

Москва се закани да не остави без отговор действията на Запада
26 мар 2018 19:12,
275
Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство
Снимка: архив Reuters

Решението на редица страни да изгонят от пределите си руски дипломати няма да остане без отговор, Москва ще реагира на тези неприятелски стъпки. Това се казва в разпространеното в понеделник изявление от Министерството на външните работи на Руската федерация, предават TACC и "Фокус".

"Няма обективни и изчерпващи данни, съюзниците на Великобритания следват сляпо принципа на евроатлантическото единство в ущърб на здравия разум, нормите на цивилизационния междудържавен диалог и принципите на международното право. Само по себе си се разбира, че тези неприятелски стъпки на тази група страни няма да остане без следа и ще реагираме на тях", става ясно от разпространения текст.

Още по темата

По-рано днес САЩ заяви, че ще експулсира 60 руски дипломати. Канада също реши да изгони четирима руски дипломати, Украйна пък реши същото за 13 дипломати. В ЕС 14 страни решиха да изгонят представители на Русия от дипломатическите представителства.

След експулсирането на 60 руски дипломати и затварянето на руското консулство в Сиатъл Съединените щати ще станат по-сигурно място, заяви днес говорителката на Белия дом Сара Хъкаби, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В изявление тя подчерта, че решението на президента Доналд Тръмп да изгони руски дипломати и да затвори консулството е в отговор на " използването от Русия на бойно химическо вещество на територията на Обединеното кралство".

По думите на Хъкаби мярката ще намали "възможностите на Русия да шпионира американци и да извършва тайни операции, заплашващи националната сигурност на Америка". САЩ и съюзниците им искат да изпратят послание към Русия, че "действията имат последици".

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов окачестви пред РИА "Новости" като "погрешно" решението на Вашингтон да изгони руски дипломати, предаде Ройтерс. Според него то ще разруши малкото останало от връзките между САЩ и Русия. Антонов добави, че Москва ще отвърне пропорционално и че Вашингтон разбира само от сила.

Външното министерство в Москва също обяви, че ще реагира на прогонването на голям брой руски дипломати от редица западни страни. В изявлението си ведомството обвини западните правителства, че сляпо следват Великобритания в конфронтацията й с Русия заради покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри. Обявяването на руски дипломати за персона нон грата в страни от ЕС и САЩ е неприятелски акт и провокация, се казва още в изявлението.

Високопоставен член на горната камара на руския парламент каза, че Москва ще изгони най-малко 60 човека от дипломатическата мисия на САЩ в Русия, съобщи още РИА "Новости", цитирана от Ройтерс. Руската агенция не пояснява въз основа на какво Владимир Джабаров, който е заместник-председател на комисията по външна политика към Съвета на федерацията, прави това изявление. Засега няма коментар от правителството в Москва, подчерта Ройтерс.

ТАСС цитира неназован висш служител в американската администрация, който казал по телефона, че ако Русия предприеме ответни мерки след изгонването на нейните дипломати, то Вашингтон ще предприеме допълнителни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
1
 
12
 
! Отговори
Хел преди 6 години
Не допуснаха много Руснаци до олимпиада а сега скрипал измислиха коя следваща лъжа май ще пукнат от яд
226
14
 
1
 
! Отговори
туй беше преди 6 години
Последните симпатии които имаха руснаците след Студената война заглъхнаха.Путин се оказа един недалновиден второстепен кагебеец.Пунтовете с мола няма да заблудят никого.Нали знаете това което се говори от уста на уста е най-важното. А почнат ли да говорят
225
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните си търсят боя и накрая ще си го намерят.Ще им се види тясно малкото островче, от което се опитват да командват света!
224
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са доказателствата за вината на руснаците????Нямя ги.Дъртата вещица Тереза Мей или да представя доказателства, или да се извинява!Че ни писна от циркаджийски номера.
223
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тя241 Да бе,ще ти ги покаажат точно на теб.Показали са ги ,на когото трябва.Путин казва ли ти всичко?
222
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Н еследват "сляпо",а подкрепят свойя държава-съюзник в НАТО и ЕС.Държавите,които все още не са изгонили руските агенти,не означава че не го желаят,а икономиките зависят все още от Русия.Русия е заплаха за мира в света.
221
3
 
29
 
! Отговори
тя преди 6 години
Мразя Америка , защото командва Европа! А евопейските лидери начело с Меркел са пудели!
220
3
 
16
 
! Отговори
тя преди 6 години
Някой да е видял в коя болница е Скрипал , как изглеждат с дъщеря му ? Не ! Такива няма , те са живи със сменена самоличност!
219
2
 
17
 
! Отговори
Съвет за Русия преди 6 години
Ударете ги в Йемен, там са най-уязвими. Сложете край на юдео-уахабитския световен ред
218
21
 
10
 
! Отговори
Въпрос ? преди 6 години
Къде пият препарати за вана и къде уиски ??? Нямам повече въпроси....
217
3
 
21
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Атлантик 225И Атланте на Мисълта кажи как Русия АГРЕСИВНО се меси в Българските работи?Искаха Южен Паток да направят(ние нямаме пари да направим нещо подобно) НИЕ по указание на САЩ им направихме СЕЧЕНО(Както и Украйна им направи сечено 2009) сега транзитни такси за Газ ще получава Турция.Русия Агресивно праща своите туристи да си харчат парите по нашето черномориеЛукойл ще кажетеАз да попитам ОМВ, Петрол и прочие защо не си направят данъчни складове и да внасят от Румъния примерно?
216
2
 
29
 
! Отговори
бг преди 6 години
Берял ягоди в Англия и станал Атлантик.
215
2
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
Имате ли дълга памет?
214
3
 
24
 
! Отговори
бг преди 6 години
Цяла Европа беше съюзник на Хитлер,СССР беше изолиран.
213
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целият свят се опълчва на путиновият фашизъм.
212
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе те ингилизите утепаха бременната даяна та за някакъв ненужен агент ли ще му мислят
211
3
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До Мишо/Продължавайте да си го повтаряте ,а може и да си повярвате,но е добре и да мислите
210
2
 
30
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До Динко/Не е необходимо да е вярно ,важното е по-голяма част от консуматорите да вярват или поне да си дават вид ,че вярват.Тези новини не са за мислещите хора , а за слушащите същества.Просто западните политици са "мили" почитатели на д-р Гьобелс.Просто голямия брат-господар подава знак , а останалите като патки започват да повтарят
209
24
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До FallschirmspringerАко ти се чувстваш задокеаннски роб или западноевропейски слуга, аз пък се чувствам свободен човек и много добре си спомням мизерните времена преди 89-та, когато бяхме руски васали. И е добре да се исказват за Русия хора, които са били там и са видели от първа ръка какво неописуемо щастие цари, особено в руската провинция.
208
25
 
8
 
! Отговори
Атлантик преди 6 години
Русия да си преразгледа агресивната политика,която води и се меси в други държави,в това число и България! Вече са в почти пълна изолация и ако продължат още малко так ще фалират и ще започнат да се разпадат. Руснаците е време да разберат,че с перчене на мускули не става,трябва и акъл!