Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство

Москва се закани да не остави без отговор действията на Запада
26 мар 2018 19:12,
275
Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство
Снимка: архив Reuters

Решението на редица страни да изгонят от пределите си руски дипломати няма да остане без отговор, Москва ще реагира на тези неприятелски стъпки. Това се казва в разпространеното в понеделник изявление от Министерството на външните работи на Руската федерация, предават TACC и "Фокус".

"Няма обективни и изчерпващи данни, съюзниците на Великобритания следват сляпо принципа на евроатлантическото единство в ущърб на здравия разум, нормите на цивилизационния междудържавен диалог и принципите на международното право. Само по себе си се разбира, че тези неприятелски стъпки на тази група страни няма да остане без следа и ще реагираме на тях", става ясно от разпространения текст.

Още по темата

По-рано днес САЩ заяви, че ще експулсира 60 руски дипломати. Канада също реши да изгони четирима руски дипломати, Украйна пък реши същото за 13 дипломати. В ЕС 14 страни решиха да изгонят представители на Русия от дипломатическите представителства.

След експулсирането на 60 руски дипломати и затварянето на руското консулство в Сиатъл Съединените щати ще станат по-сигурно място, заяви днес говорителката на Белия дом Сара Хъкаби, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В изявление тя подчерта, че решението на президента Доналд Тръмп да изгони руски дипломати и да затвори консулството е в отговор на " използването от Русия на бойно химическо вещество на територията на Обединеното кралство".

По думите на Хъкаби мярката ще намали "възможностите на Русия да шпионира американци и да извършва тайни операции, заплашващи националната сигурност на Америка". САЩ и съюзниците им искат да изпратят послание към Русия, че "действията имат последици".

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов окачестви пред РИА "Новости" като "погрешно" решението на Вашингтон да изгони руски дипломати, предаде Ройтерс. Според него то ще разруши малкото останало от връзките между САЩ и Русия. Антонов добави, че Москва ще отвърне пропорционално и че Вашингтон разбира само от сила.

Външното министерство в Москва също обяви, че ще реагира на прогонването на голям брой руски дипломати от редица западни страни. В изявлението си ведомството обвини западните правителства, че сляпо следват Великобритания в конфронтацията й с Русия заради покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри. Обявяването на руски дипломати за персона нон грата в страни от ЕС и САЩ е неприятелски акт и провокация, се казва още в изявлението.

Високопоставен член на горната камара на руския парламент каза, че Москва ще изгони най-малко 60 човека от дипломатическата мисия на САЩ в Русия, съобщи още РИА "Новости", цитирана от Ройтерс. Руската агенция не пояснява въз основа на какво Владимир Джабаров, който е заместник-председател на комисията по външна политика към Съвета на федерацията, прави това изявление. Засега няма коментар от правителството в Москва, подчерта Ройтерс.

ТАСС цитира неназован висш служител в американската администрация, който казал по телефона, че ако Русия предприеме ответни мерки след изгонването на нейните дипломати, то Вашингтон ще предприеме допълнителни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
10
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До Мишо Значително по- добре е да е задокеански роб или западноевропейски слуга
206
0
 
7
 
! Отговори
Ерик преди 6 години
До 3334 Броя на дипломатите ,по принцип е реципрочен между страните
205
16
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
А нашия Винету никой не изгони?!? Е как после да те уважават на Запад? Какъв Шенген, каква Еврозона? Даже, ако съм на западняците ще последва изключване от НАТО и от ЕС и тогава ни чака една вечна 97-***. Ясно ми е, че българина е ***, но не ми ясно защо иска да живее в Задунайска губерния и да е руски васал
204
6
 
27
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
Няма как да се отрече,че англичаните са царе на демарша.На първо четене,преди години ликвидираха нашия роден Георги Марков, а след това кротко ни го харзулна на нас.Години по-късно майсторски ликвидираха Принцеса Даяна и тихо заметоха следите,тогава просто пропуснаха да обвинят Русия,ама ,че загуба .Това ,че почерпиха Литвиненко с малко Полоний ,не го споменавам,но сега играят втората серия на същия филм.На всички е ясно,че е постановка,но малко демонизиране на Русия няма да навреди
203
2
 
7
 
! Отговори
бг преди 6 години
Четете Библията!
202
5
 
26
 
! Отговори
бг преди 6 години
Трябва да си голям *** за да вярваш,че решението на васалите да изгонят руски дипломати е правилно решение.
201
2
 
15
 
! Отговори
3334 преди 6 години
До АнонименАз не знам какво "правят" толкова много дипломати 60 на брой(а това не са всичките) в щатите?Ами следващият път ще дойдат да те питат понеже изглеждаш много компетентен. Това са международни спогодби господине.
200
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не знам какво "правят" толкова много дипломати 60 на брой(а това не са всичките) в щатите?
199
4
 
21
 
! Отговори
Орбан преди 6 години
До АнонименКво става бе? Унгарецът гони, чехът и той. Те нали бяха първи дружки на вожда. Сега боготворите ли го Орбан?Унгария не гони никого. Прочети други издания и ще видиш че на Днес бг им се иска да е така но не е.
198
9
 
25
 
! Отговори
Ся, ко праим? преди 6 години
Какво са 60 дипломати на фона на около 6 милиона руснаци, пребиваващи в момента в САЩ? Нали не си мислите, че всички са отишли там на екскурзия? Ако Путин беше виновен за "отравянето", резултатът щеше да е фатален, а не левашки полуумрял. Мирише отдалече на джендърство. Утре баба Терезка М. ще каже, че е бременна. Пак ли Путин ще е виновен?
197
1
 
24
 
! Отговори
Тъжно... преди 6 години
Понякога, много рядко и обикновенно случайно, се натъквам на коментариите, писани по най-различни поводи и събития. Излагащите своите "космически" познания във всички области са обикновенно едни и същи, като особенно често се отличава със своите гениални съждения някой си "Анонимен". След като прочетеш поредните коментарии разбираш, колко необятна е човешката глупост, простащина и вулгарност. И до каква степен "дълбокомислените" излияния в тези форуми отразяват деградацията на нашата държава...
196
10
 
22
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Когато гонят руснаци им е видиммо гот. Когато Русия им отговори с същото се засиняват от яд - как цмее Русия - ще има реципрочни действия
195
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения проблем със Скрипал е, че не се записа за участие в BGT (Britain Got Talent). Шансът да вземе първо място, макар и посмъртно е много голям.
194
34
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво . 100 години тея агресори , не можем да ги укротим. Като бясно дете са в училище. Не знам дали ще доживем да видим Русия, като нормална циливизована държава държаща се отговорно към своите съседи и света. Тъжна работа са. Целият свят те мрази и продължаваш все така...
193
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унцарците винаги са игарли срещу нас, искаха да ни насадят с 4 милиона мигранти от Турция, даже ни бяха планирали за това. А Орбан само се перчи на думи, иначе досега в действията си винаги се е навеждал и слагал на ЕС също както Борисов.
192
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво става бе? Унгарецът гони, чехът и той. Те нали бяха първи дружки на вожда. Сега боготворите ли го Орбан?
191
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 166Интимни ласки ли предлагаш? За теб - брутална емисия, с фисури и еякулацио!
190
11
 
35
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Само искам да спомена,че до ден днешен не е доказано,дали Русия е виновна!Не е доказано дали Ал Кайда са виновни за атентатите от 11.09, не е доказано оръжията за масово поразяване на Ирак,нямаме никакви доказателства за Идил (кои са,как ползват сателитна технология)!?Изобщо разиграват се такива евтини оперети,че се питам толкова ли е изпростял съвременният човек или не му пука!?
189
21
 
6
 
! Отговори
Няма разлика преди 6 години
Между терористите на ИДИЛ и отровителите на Путин!Куршум за гадовете!
188
20
 
12
 
! Отговори
Само минавам преди 6 години
На русогъзолизците плащат ли ви , или просто вкусът ви харесва?