Ще получи ли Турция бакшиш от Евросъюза? Колко ще струва "морковът"?

Експерт: Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще ѝ го даде
Обновена: 26 мар 2018 21:30 | 26 мар 2018 14:45, Елка Василева
150
Ще получи ли Турция бакшиш от Евросъюза? Колко ще струва "морковът"?
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз отива на срещата с Турция във Варна с твърда позиция по отношение на Анкара. От друга страна, "морковът", който Съюзът би могъл да ѝ даде, е сумата от 1 млрд. евро по споразумението за бежанците от 2016 г., която Турция очаква с нетърпение.

Това заяви френският експерт по геополитически въпроси и международни отношения Мишел Льомьо пред БНР.

Според него е възможно турският президент да вдигне залога за бежанците, а по думите му европейците нямат избор и ще трябва да платят на Турция това, което поиска.

Тук е шансът на Европейския съюз - да плати на Турция, за да пази неговите граници. Това е и възможност за Ердоган, който би могъл да измъкне още няколкостотин милиона евро, казва експертът.

Още по темата

"Турция се позиционира като търговец на килими. Това е част от традицията на турската икономика, но всъщност тя продава на Европа сигурността по нейните граници. През 2015-а и 2016-а близо 800 хиляди имигранти прекосиха Турция и влязоха в Европа. Откакто споразумението през 2016 г. е в сила, са влезли само 30 хиляди“, казва Мишел Льомьо.

"За Европа е ясно, че трябва да поддържа добри отношения с Турция. Този един милиард, който трябва да ѝ осигурим според споразумението, е добре дошъл за Ердоган. Позволявам си да предвидя, че сумата ще е по-голяма - милиард и 100 милиона. Просто турците ще завишат сметката", прогнозира експертът.

Запитан дали по този начин Европа отстъпва, френският експерт отбеляза, че това е маневра.

"Европа остава твърда по отношение на достъпа на Кипър и Гърция до газа в Средиземно и Егейско море, като показва повече гъвкавост по отношение на имигрантите. Фактурата от 3 милиарда, каквато е предвидена в споразумението от 2016 година, вероятно ще бъде по-висока - просто ще се даде бакшиш на Турция. Да, това е пазарлък. Турция ясно показа, че иска възнаграждение за опазването на границите. И не само пазарлък, става дума дори за шантаж в известен смисъл. Канцлерът Меркел бе на няколко визити в Турция, европейците приеха сделката през 2016-а. И тази сделка беше положителна за Европа, защото броят на имигрантите намаля значително. Така че Турция си свърши работата и Европа ще е по-благосклонна да спази ангажиментите си".

Има граници, до които може да се простира търпението на Европа по отношение на кюрдите. Позициите на различните европейски страни по отношение на кюрдите бяха много силни и също толкова солидарни през последните години, подчерта още Мишел Льомьо.

"Фактът, че Турция директно навлиза на сирийска територия, за да атакува кюрдските сепаратисти в Сирия, ни интересува и то пряко. Става дума за нарушаване на суверенитета на друга страна и на правата на кюрдите. Според мен има граници, до които може да се простира търпението на Европа по отношение на кюрдите. Но истината е, че Ердоган също има нужда от Европа и не може да прекъсне връзките си с нея," казва експертът.

Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще ѝ го даде. Мишел Льомьо смята, че Турция не може да отиде по-далеч.

"Още повече, че Русия и по-точно Путин твърде много се приближи до Ердоган. Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще й го даде. Русия е притисната и дебне за най-малкия политически или икономически завой на Европа по отношение на Турция. И ако има такъв, тя ще се опита да се възползва от ситуацията, като се приближи икономически и военно до Турция. Да не забравяме също, че Турция е член на НАТО и всички евентуални манипулации от руска страна върху нея са трън в петата на европейските страни", смята Мишел Льомьо.


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Хари преди 9 месеца
Турция може да се размине с бакшиша,но батката никога...
111
1
 
1
 
! Отговори
Osmanli Deliorman преди 9 месеца
Ние не вземаме бакшиш,а даваме!
Опитваме се да бъдем справедливи,а не като USA,EU i UK двулични!
Някой лично да е виждал нещо лошо от нас или от хората в Турция когата е отишъл на почивка -НЕ !
Бъдете и вие така справедливи към НАС!
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как може да позволяват така да им извиват ръцете бе?! Ми затворете границите и не давайте и пиле да прехвръкне без документ и цел на пребиваването в определена държава! В нета пишеше, че 65 хиляди бежанци не могат да бъдат екстрадирани от Германия защото нямали документи! Ами кой ги пусна бе алоу!? Ама Пучдемон го хванаха в Германия, че и с паспорт и легални документи. Лицемери смотани!
109
0
 
4
 
! Отговори
снимка преди 9 месеца
Борисов да махне снимката на Левски от всички министерески кабинети и да нареди да се постави тази !
108
2
 
1
 
! Отговори
иван преди 9 месеца
ние сме следващите след сирия . минираите границата затворете я и пратете колкото имаме останали танкове по границата спуразомейте се с гърция и да ги затвори след месец туржите са свършени ако нямат износ фалирали са и тогава не те ание ще диктуваме правилата!!!!
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво такъв солиден политик не виждам браво Ердоган де да имахме такъв и ние
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Му хахахаха
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Турция цоци кинти за магистрали, заявено от турски министър, лъжат всички за 3000000 бежанци в лагерите има не повече от 300000 бежанци от Сирия, това значи че турците искат по 10000 Евро на калпак.Вярвате ли, че те ще стигнат до тях.Турция категорично иска тя да разпределя парите.
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На турското мекере Боко това му е ЕС
103
2
 
13
 
! Отговори
морков преди 9 месеца
само да не се окаже, че морковът за турция сме ние и гърция
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали в Сирия всичко се успокои. ИД е победена. Източна Гута се кротва. Непокорните кюрди се озаптяват от Ердоган.
Следователно, всички сирийци и всички представящи се за сирийци да се връщат направо от европейските граници в Сирия. Няма нужда от пари за Ердоган. Всичките пари трябва да отидат за експулсирането на мигрантите наводнили Европа. Ще кажете те не са руски дипламати. Не са, ама са кръволаци на Аллах.
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стискаме ръка на султана.. Ужас!!!
100
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой може ли да ми каже кой е поел масрафа за тази напълно безперспективна среща от която България само губи! Бойко ли извади парите или пак народа български?
99
2
 
15
 
! Отговори
Циник до 102 преди 9 месеца
Лемън брадърс фалираха заради "гнили" кредити - афроамериканските шебеци не можеха да ги обслужват.Само за едно си прав - социалните системи на Европа вече колабират в стремежа си да хранят алахогъзници и шебеци от Африка и Азия.
Това което поколения европейци са събирали капка по капка, Мурксул-ханъмата го тъпче в милионите афроазиатски ненаситни гърла - които освен да се размножават - за друго не стават.
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
do 95
Тази синилна старица е виновна за всичко!
"Бежанци добре дошли!" ...
Тя следва директивите както Бойко следва командата да се среща с Ердоган.Парите на всички чл ,ен .ки давани чрез заеми от международният валутен фонд и световната банка ( само те са упълномощени да дават) се влагат в социални помощи чрез дебитни карти на бежанци .Страните се поощряват отделно с пари да приемат бежанци. Всички средства по бежанците са от връщани лихви по кредити от страни в ЕС .Повтаря се врътката Лемън брадърс , САМО ЧЕ С ХОРА ,ВМЕСТО С КЪЩИ!Ердо се възползва от ситуацията .
97
0
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
Ако не получи ритник в г.ъза...значи пак сме объркали страната....
96
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
"Експерт: Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще ѝ го даде"

Хм :-) Аз, например, може и да съм проЗД, ама си мисля, че само мъъъничко свиване нарочно на европейския пазар за турските стоки ще струва тиквата на уона-би-султана :) А *** откъде ще извади тия кинти, та да компенсира? :)
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а ние само ще мием чинийте и ще сменяме чаршафите след посещението,присъщо на слуги.
94
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А храбрата Банкянска мишка къде се скри. Или вече е препасал престилката и е сложил наколенките.
Ами коалиционните му партньори - големите патрЕоти. И те се скриха като мишки.
БЪЛГАРИ, управляват ви мишки !
93
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи, за един диктатор - санкции, а за друг - много пари? Много жалко за ценностите на Европа! А още по-жалко за пуделите, които не знаят накъде да си обърнат опашката! Отвращение!