Ще получи ли Турция бакшиш от Евросъюза? Колко ще струва "морковът"?

Експерт: Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще ѝ го даде
Обновена: 26 мар 2018 21:30 | 26 мар 2018 14:45, Елка Василева
150
Ще получи ли Турция бакшиш от Евросъюза? Колко ще струва "морковът"?
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз отива на срещата с Турция във Варна с твърда позиция по отношение на Анкара. От друга страна, "морковът", който Съюзът би могъл да ѝ даде, е сумата от 1 млрд. евро по споразумението за бежанците от 2016 г., която Турция очаква с нетърпение.

Това заяви френският експерт по геополитически въпроси и международни отношения Мишел Льомьо пред БНР.

Според него е възможно турският президент да вдигне залога за бежанците, а по думите му европейците нямат избор и ще трябва да платят на Турция това, което поиска.

Тук е шансът на Европейския съюз - да плати на Турция, за да пази неговите граници. Това е и възможност за Ердоган, който би могъл да измъкне още няколкостотин милиона евро, казва експертът.

Още по темата

"Турция се позиционира като търговец на килими. Това е част от традицията на турската икономика, но всъщност тя продава на Европа сигурността по нейните граници. През 2015-а и 2016-а близо 800 хиляди имигранти прекосиха Турция и влязоха в Европа. Откакто споразумението през 2016 г. е в сила, са влезли само 30 хиляди“, казва Мишел Льомьо.

"За Европа е ясно, че трябва да поддържа добри отношения с Турция. Този един милиард, който трябва да ѝ осигурим според споразумението, е добре дошъл за Ердоган. Позволявам си да предвидя, че сумата ще е по-голяма - милиард и 100 милиона. Просто турците ще завишат сметката", прогнозира експертът.

Запитан дали по този начин Европа отстъпва, френският експерт отбеляза, че това е маневра.

"Европа остава твърда по отношение на достъпа на Кипър и Гърция до газа в Средиземно и Егейско море, като показва повече гъвкавост по отношение на имигрантите. Фактурата от 3 милиарда, каквато е предвидена в споразумението от 2016 година, вероятно ще бъде по-висока - просто ще се даде бакшиш на Турция. Да, това е пазарлък. Турция ясно показа, че иска възнаграждение за опазването на границите. И не само пазарлък, става дума дори за шантаж в известен смисъл. Канцлерът Меркел бе на няколко визити в Турция, европейците приеха сделката през 2016-а. И тази сделка беше положителна за Европа, защото броят на имигрантите намаля значително. Така че Турция си свърши работата и Европа ще е по-благосклонна да спази ангажиментите си".

Има граници, до които може да се простира търпението на Европа по отношение на кюрдите. Позициите на различните европейски страни по отношение на кюрдите бяха много силни и също толкова солидарни през последните години, подчерта още Мишел Льомьо.

"Фактът, че Турция директно навлиза на сирийска територия, за да атакува кюрдските сепаратисти в Сирия, ни интересува и то пряко. Става дума за нарушаване на суверенитета на друга страна и на правата на кюрдите. Според мен има граници, до които може да се простира търпението на Европа по отношение на кюрдите. Но истината е, че Ердоган също има нужда от Европа и не може да прекъсне връзките си с нея," казва експертът.

Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще ѝ го даде. Мишел Льомьо смята, че Турция не може да отиде по-далеч.

"Още повече, че Русия и по-точно Путин твърде много се приближи до Ердоган. Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще й го даде. Русия е притисната и дебне за най-малкия политически или икономически завой на Европа по отношение на Турция. И ако има такъв, тя ще се опита да се възползва от ситуацията, като се приближи икономически и военно до Турция. Да не забравяме също, че Турция е член на НАТО и всички евентуални манипулации от руска страна върху нея са трън в петата на европейските страни", смята Мишел Льомьо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добрия политик и Премиер на България в последните десетилетия е Борисов. Да си жив и здрав г-н Борисов, имаш още един мандат от умните Българи.
43
11
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
ако съм прочел правилно от Дейли Нюз-То Ердоган е заявил че трябва да бъде създадена армия на исляма-която да атакува Израел от всички страни-За това му казвам-едно голямо БРАВО! Израел клати мира-Израел докара тези милиони емигранти заедно с САЩ и Глупава Алчна Европа-Англия си "обра крушите" защото не иска емигранти.Израел сега ще добива газ от Кипър които е и турски! Израел Нато и САЩ направиха опит за преврат на Ердоган- Но Путин го спаси! Сега Турция ще напусне НАТО и ще намачка съседите си
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимката казва всичко - вижте сдържаното дипломатично лице на Ердоган и тъпоумниния и празен слугински поглед на Борисов.Разликата е огромна.
41
4
 
9
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Проблема Турция-ЕС е всъщност фундаменталния проблем Християнство - Ислям. Да се дават пари на Ердоган (които ще отидат по един или друг начин в името на Джихада) е лудост. Ако имаш инфектирани мъдреци, ваденето на предните два зъба няма да ти реши проблема. Същото правят в момента шизофреничните управляващи ЕС в Брюксел по отношение на Турция, Ердоган и проблема Ислям като цяло! А Бойко - ами той няма много избор, а и почти нищо не зависи от него.
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция не вярвам да получи територия от България. По вероятно е да бъде поделена между Турция и Русия.
39
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 37 България е замислена да има най малко 3 - 4 млн жители ,половината държава да се подари на Турция другата на Гърция .Българите просто ще си бъдат няква *** без държава .Официалният език ШЕ Е ТУРСКИ И СЛЕД ТОВА БЪЛГАРСКИ !Музиката ни и без това вече е турска и ци ганско румънска (манеле).Останалият фолклор видяхме как се представя на посрещането на Туск и Юнкер .Още още малко и тази страна ще отиде в забвението..Радвам се че няма да съм жив да го видя защото това ни чака .ЕС като сво дник ще ни продаде на Турция .
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКО ПАРИ ИСКА ТОЯ БЕ ЗА ТОЛКОВА МИЛИАРДИ НА ГРАНИЦАТА МОЖЕХА ДА СЕ ТУРЯТ 100 МИЛИОНА МИНИ И ОЩЕ 3 ОГРАДИ КАКВИ БЕЖАНЦИ ЩЕ ПУСНЕ
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващият организиран от запада преврат срещу Ердо ще е успешен. Ако беше успял първия щяха да спестят три милиарда.
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ и Ердоган са двама диктатори, затова се разбират , а тази за генералските пожарникарски лампази на ББ ги разправяй на ..
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо "патриотите" нали направиха граница, за какво да се харчите сега за Турция? Има граница - "великата незнам си каква". Мислите ли, че туркия бюджет разчита на 1, 2 или 3 милиарда евро. Ще си ги вземе, но не е работата до тях, а е демонстрация на сила и естествено огромен PR за Ердоган.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС вместо да затвори границите за гостите на Меркел,ще плаща милиарди на Ердоган да ни пази от набезите на гостите й.Гаранции няма.Утре на Ердоган може да му щракне да се отърве от тях и да ги натири.Тогавя тежко ни.За нас спасение няма да има.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС вместо да затвори границите си за гостите на Меркел,ще плаща милиарди на Ердоган да ни пази от набезите на гостите й.Гаранции няма.Утре на Ердоган може да му щтракне да се отърве от тях и да ни ги натириДа му мислим ние,будалите.
32
2
 
9
 
! Отговори
мак преди 6 години
Нарочно ги пуснаха в Турция тези бежанци, за да имат коз срещу ес. Европа няма друг изход освен да изпълнява желания на ердоган, в противен случай той ще отвори границата за тях. И няма да има защита на националните интереси на България, нито искания за обезщетения за тракийските бежанци, умниците от ес няма да имат смелост да му се опълчат.
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиква събирай си партакешите ако тоя вземе и една стотинка от ЕС и в частност от нас да си взема турците от целия ЕС и да пуска сирийците не да ни говори за духовни граници.
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се смееш Бойко,айде де засмей се . Туск и Юнкер ги потърсете на снимка с Ердоган ... НЕ МОГАТ ДА ГО ПОНАСЯТ ЗАЩОТО СИ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖИ ЗДРАВО НА ТОВА КОЕТО ИСКА! Бойко е най-обикновен посрещач,съгласен е на всичко - бежанци,*** де расти ,еднополови бракове , ТУРСКИ МАЛЦИНСТВА .БОЙКО ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО за да е комфортно на извергите вБюксел.Жалка работа ,жалка...За единия келепир шенген се излагаме .България дава безбожни пари и още не сме равни с останалите членки .СРАМОТА
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСтига злоба де - смешни ставате
28
3
 
13
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Защо се палите бе хора?!Борисов няма нито мозъка,нито правото да върши това на своя глава,което върши в момента!!!Кукловодите са други,но ние с Вас никога няма да разберем,кои са..........
27
2
 
5
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 6 години
Ба Ердогане- ти ли си бе мойто момче,помниш ли га пасеше кравите по польето,хубаво тогаз си прекарваши? Та като се видяхме на моабет,кажи мойто момче- що стана с телешкото бутче,къдя го открадна жена ти от фермата на брат ми- изядохте ли га,курбан ли напраихте?
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗаради такива като теб никога няма да се оправим - черногледци и ..... зачи
25
3
 
14
 
! Отговори
Theo Zagorakis преди 6 години
АБЕ ИМА ТУРСКИ НАВЛЕЦИ В ЕВРОПА КОИТО РАБОТЯТ, И ЦОЦАТ ОТ ЕВРО-ПАРИТЕ НА ГЕРМАНЕЦА И ГЪРКА....ВРЕМЕ Е ГЪРЦИЯ ДА ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА НА КАМИОНИТЕ ИМ И ДА ПАДНАТ В ТРАПА .. А ВРЕМЕ Е ЕВРОПАС ДА ИЗГОНИ ТУРСКИТЕ НАВЛЕЦИ ОТ РАБОТНИТЕ МЕСТА И ВЪОБЩЕ ОТ ТОВА ДА ЖИВЕЯТ НА ЕВРО-ТЕРРИТОРИА....ВЪН ОТ Е.С. , НАХАЛНИ ТУРСКИ ВАРВАРИ.