50 г. по-късно: Смъртта на Гагарин остава държавна тайна в Русия

Все още витаят слухове за смъртта на първия човек в космоса
27 мар 2018 22:00, Елка Василева
92
50 г. по-късно: Смъртта на Гагарин остава държавна тайна в Русия
Снимка: архив, Reuters

Официално Юрий Гагарин намира смъртта си в самолета, опитвайки се избегне метеорологичен балон, но и след 50 години гибелта на първия човек, летял в космоса, остава държавна тайна, забулена в мистерия.

На 27 март 1968 г. сутринта Юрий Гагарин се подготвя за рутинен тренировъчен полет със своя самолет МиГ-15 на летище "Чкаловски" близо до Москва, спомня си неговият колега от това време, космонавтът Владимир Аксьонов.

"Двамата с Юрий ни прегледаха едни и същи медици и слушахме една и съща метеорологична прогноза, защото моето излитане беше предвидено един час след неговото", разказва той пред коренспондента на Франс прес.

Полетът на Аксьонов, тогава 34-годишен, обаче е анулиран - след като са докладвали, че се връщат в базата, нито Гагарин, нито неговият втори пилот, 45-годишният Владимир Серьогин, отговарят повече на радиоповикванията.

Хеликоптерите, излетели да ги търсят, бързо съобщават, че са открили части от корпуса на самолета на 65 километра от летището. Тялото на Юрий Гагарин е намерено на следващия ден.

Сергей Кравчински, сега на 74 години, а по онова време млад конструктор на космически апарати, си спомня деня, когато е научил новината.

"Чухме вик в коридора: "Момчета, Гагарин е загинал! Бяхме в шок, жените плачеха", спомня си той.

За първи път в историята на Съветския съюз ден е обявен ден на национален траур в памет на някого, който не е държавен глава.

Конструкторите са знаели, че Гагарин вече е имал проблем с кацането, тренирайки с МиГ-овете. Когато комисията по разследването дава своето заключение, те са озадачени. Според официалната версия екипажът е бил принуден да извърши рязка маневра поради "промяна на въздушната ситуация", което е причинило катастрофата.
"Докладът на официалната комисия - цели 29 тома, така и не беше публикуван. Това подтикна много колеги и експерти да започнат собствени разследвания", разказва за Франс прес Александър Глушко, историк на съветската космонавтика.

По онова време се разпространяват най-безумни слухове за смъртта на първия човек в космоса: убит по заповед на Кремъл, който ревнува заради популярността му, пиян по време на полета, отвлечен от извънземни, а да не забравяме и версията за маскарад, предназначен да симулира смъртта му, за да го затворят в лудница.

През 2011 г., за да отбележат 50-ата годишнина от първия полет в космоса на Гагарин на 12 април 1961 г., архивът на Кремъл обявява, че е разкрита загадката за смъртта на първия космонавт. Според тези нови заключения "една от вероятните причини" за катастрофата на самолета е било присъствието на метеорологичен балон, който Гагарин и Серьогин се опитали да избегнат, преди да изгубят контрол над самолета.

"Една от вероятните причини! Тази формулировка не казва нищо! При това нито един документ от 29-те тома от разследването никога не е публикуван изцяло", възмущава се историкът Александър Глушко.

За него мистерията, поддържана около катастрофата на Гагарин, служи да скрие "недостатъците в организацията и слабостите на съветския космически сектор", който тогава е символът на успехите на Съветския съюз.

"Когато истината не се знае, слуховете се множат и те продължават да се разпространяват и днес", обобщава той.

"Родителите ми винаги ми говореха, че Гагарин е загинал, защото е бил пиян", спомня си Александър Володко, полицай от Новокузнецк, Сибир, който е на посещение в Музея на космонавтиката в Москва.

Александър, който е роден една година след смъртта на Гагарин, би искал най-сетне да се чуе истината. За разлика от родителите си той споделя друга версия за смъртта на Гагарин, защитавана от космонавта Алексей Леонов, който я разкрива след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Според Леонов, член на разследващата комисия през 1968 г., самолет "Сухой", който не е трябвало да се намира там, е пресякъл траекторията на МиГ-а на Гагарин, минавайки на по-малко от 20 метра от неговата машина. Преминавайки през звуковата бариера, пилотът станал причина самолетът на космонавта да изпадне в свредел и да се разбие.

"Видях разсекретен документ, който потвърждава (тази теза)", заяви през юни 83-годишният Алексей Леонов пред РИА Новости.

Комисията е скрила истината, за да защити оцелелия пилот, твърди той, но отказва да разкрие самоличността му, като добавя само, че става дума за "достатъчно известен" човек, който днес е "стар и болен".

"Вече не е тайна - става дума за небрежност и нарушаване на правилата на авиацията", обобщава той.

Докато официалните документи не станат публично достояние, "това твърдение остава само хипотеза", със съжаление казва историкът Глушко.
 

/БТА/
 


92
Още по темата: Юрий ГагаринРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
няма тайна преди 8 месеца
"Смъртта на Гагарин остава държавна тайна в Русия"-новичок..новичок!!!!
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Истината от 1 физик
You joke indeed, Mr X? Какъв физик си, та ти не знаеш даже закона на Ома!
86
3
 
8
 
! Отговори
Нищо чудно преди 8 месеца
Това, че Брежнев беше супер прост, на времето също беше "държавна тайна".
85
17
 
21
 
! Отговори
Тц,тц,тц преди 8 месеца
Егати и държавата,на тях всичко им е тайно ,забранено и завоалирано и засекретено!Няма такава държава като Русия!Тъкмо да ги заобичаш,и хоп трябва да се отвратиш от тях...
84
9
 
11
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Горкият Гагарин колко ли е бил ужасен там горе. Сигурно на момента е разбрал нищожността на собственото си съществуване и пълните лъжи, в които живеят повечето хора. И реално погледнато, той не е летял в космоса, а на висока орбита.
83
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За Гагарин се знае,че е бил алкохолик,като почти всеки руснак.Също и авантюрист.В последният си полет се е качил също пиян.
82
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 76
Сега не могат да направят нещо като "Аполо", защото ...са изгубили чертежите.
Вероятно в някоя мразовита флоридска вечер пазачът ги е използвал, за да запали кюмбето. И как така в нито един музей не е запазено нещо от "Аполо"? Хората пари дават, да видят нещо автентично, да се докоснат до историята. А янките знаят как да правят пари.
81
5
 
6
 
! Отговори
ние знаем отдавна преди 8 месеца
Имат да крият нещо. Защото не искат да си признаят.
Ние и без това знаем каква е истината.
80
9
 
22
 
! Отговори
до Krom преди 8 месеца
Никой няма нищо против Гагарин.
Човека е жертва на един престъпен режим...
И като казва жертва, нямам предвид, че задължително са го убили. Достатъчно е било да му натресат на плещите една роля, заради която е трябвало да лъже. Но заради пустата пропаганда са го вкарали в тази роля, а той не е издържал. Така са го унищожили, а дали накрая е имало нещо повече със самолета...едва ли има значение, в края на краищата дори и да е било така те никога няма да си го признаят.
79
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въпрос с повишена трудност за наивници -русофили:
50 години смъртта на Гагарин е държавна тайна, а КГБ ченгето с най-висок ранг в света Путин с лекота показа на всички
най-новите руски ракети „невидимки” !!!?
78
6
 
21
 
! Отговори
до 76 преди 8 месеца
Американците са кацнали на Луната, това е документирано от радиолюбители.
Но това, което са видели там не им е понесло (повечето откачиха след това).
На Луната не сме стъпвали от много време, защото извънземните не ни разрешават (и сигурно има защо).
Затова и филмите на американците са фейк, защото не могат да покажат истинските кадри, хората не са готови. Затова и руснаците даже не са опитвали да продължат в тази насока.
77
8
 
31
 
! Отговори
Krom преди 8 месеца
Като гледам "мненията" на из..лите се по надолу съм в голям потрес дали да повърна или пък да дефекирам. Гагарин остави огромна следа в човешката история, малки кафяви отпадъци. Не руската - човешката. Вие никога няма да постигнете и хилядна част от това. Малки, злобни същества, скрити зад екранчета. Толкова. Анонимници. Не сте хората които да оценят човек като Гагарин, дръзнал да предизвика не само космоса но и Брежнев, заради смъртта на свои колега.
76
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Убийството на Кенеди, "кацането" на луната, атентатът от 11 09 2001 са все загадки.Не може да си ходил до луната през много далечната 1969 год.а сега да не можеш да пратиш каквото и да е било без Руска намеса.Сега и с прашка да изтреляш нещо ще бъдеш засечен.Чудно ми е извън земни ли са помогнали тогава на американците, а сега при тези технологии не могат.
75
15
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Гагарин като се "върнал от космоса" се е отдал на пиянство и разгул. Можело е да се разприказва. Нищо чудно да са го накарали да замълчи завинаги. Типично в руски стил!
74
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много мaлоyмник много нещо, коментира тук.
73
20
 
6
 
! Отговори
Истината от 1 физик преди 8 месеца
САЩ просто играе същата игра и няма нищо против, че Русия фалшифицира първия полет в космоса точно както Русия няма нищо против пропагандния трик с измислянето на несъществуващите атомни бомби, с който се слага край на ВСВ. Всички големи сили са в консенсус относно пропагандата си. Така по-късно и Русия няма нищо против, че американците фалшифицират и кацането на луната. И така всеки път... Нищо не може да премине през термосферата, да излезе в екзосферата и после да се върне обратно на земята.
72
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Години след това са се шегували, че на космонавтите, които са се върнали от космоса не са им давали колело да карат (един вид толкова са ги пазили, защото са ценни от научна гледна точка и са били безценни преподаватели за следващите поколения космонавти), а него са го пуснали да тества самолет???
71
11
 
15
 
! Отговори
мне преди 8 месеца
Гагарин никога не е летял в космоса. Преди него е имало неуспешен опит и е умрял човек, който и до днес е уважаван от всички космонавти. Гагарин е избран, защото е бил харизматичен и е бил добър пилот на самолет, толкова. На пресконференцията след "полета в Космоса" се е издънил след като на въпрос е отговорил колко красива била Южна Америка от Космоса, а той не би могъл да я види, защото тя е била в сянка. После започват и още издънки, той е бил свестен тип и не е бил лъжец...станал е неудобен.
70
5
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
До Анонимен 57 До колкото си спомням по онова време начело на СССР е Хрусчов , а не Брежнев. Гагарин става по известен от него и решението е намерено.
69
8
 
14
 
! Отговори
Негър скиор преди 8 месеца
Да, държавна тайна е. Погледнете кадрите от филмчето как е "бил" в космоса!? Няма херметизация на скафандъра. Значи не е бил там в Космоса. Руснаците само лъжат.