Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?

Западни медии: Отравянето на Скрипал премина границата
27 мар 2018 20:44, Елка Василева
363
Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?
Снимка: архив, Reuters

Решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати не е просто проява на солидарност с Великобритания, която обвинява Москва за извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, а и ответна мярка срещу използвания от руския президент Владимир Путин вариант на хибридна война, пише британският в. "Гардиън". Това показва колко много лидери и техните разузнавателни агенции е разгневила "сивата война".

Техни граждани може да не са били отравяни, но имаше твърдения за намеса в техни избори, нападения срещу техни кибермрежи, а на резолюциите на ООН срещу използването на химически оръжия в Сирия беше налагано вето, отбелязва британското издание. Във всеки от тези случаи Русия отричаше да носи отговорност.

В този контекст все още неясните събития в Солсбъри може да се окажат моментът, в който западните държави са решили да отправят колективно предупреждение към Русия, че е дошъл краят на обичайния подход.

Британското външно министерство може да се поздрави - беше напълно възможно Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Доналд Тръмп да вземат прагматичното решение да застанат на страната на руския лидер, а не на една повяхваща сила, която в момента се изтегля от ЕС. Някои страни със силни енергийни връзки с Русия наистина настояха Путин да бъде разглеждан като невинен до доказване на противното и че не е необходимо да се предприемат мерки до окончателното заключение на Организацията за забрана на химическите оръжия - което би отнело седмици и месеци.

Още по темата

Русия очакваше ЕС да се поддаде на стремежа към отлагане и случаят да се уталожи, показвайки Лондон като отслабен и изолиран, отбелязва в. "Гардиън", според който повратната точка е било съвместното изявление на САЩ, Германия, Франция и Великобритания на 15 март, с което беше заявено, че Москва е отговорна за аферата Скрипал. Вероятно не е съвпадение, че разузнавателните служби на тези страни имат близки връзки - възможно е да е била обменена поверителна информация или да са се състояли дискусии за руските действия, подчертава британското издание.

Русия като цяло ще се утеши, че прогонването на дипломати е по-скоро символично, отколкото създаващо реални затруднения. Москва ще посочи страните от ЕС, които не предприеха действия, и ще се увери, че повечето дипломатически контакти ще продължат по обичайния начин. До една година ще бъдат назначени заместници на прогонените, а Световното първенство ще покаже друга, модерна страна на Русия и законите на политиката ще наложат на Запада да работи с нея.

В частни разговори представители на британското външно министерство признават, че прогонването на дипломати няма да принуди руския президент, който наскоро получи нов мандат, да се промени. Вместо това британската дипломация ще засили икономическия натиск над руските олигарси.

Идните няколко месеца може да покажат колко тежка ще е цената, която Путин може да трябва да плати, пише в. "Гардиън".

Лидерите на ЕС са взели решението за координирани мерки срещу Русия на работната вечеря в четвъртък вечерта, а френският президент Еманюел Макрон е предложил всички да се върнат в своите страни и да обмислят да обявят прогонването на руски дипломати, което да бъде обявено в 3 часа следобед в понеделник, пише в. "Ню Йорк таймс", цитирайки анонимен високопоставен дипломат.

Обикновено ЕС не е модел на решителност, но прогонването на руски дипломати от целия континент беше драматичен и ясен жест. То беше съгласувано с подобни действия на САЩ, които прогониха 60 руски дипломати и показаха, че ще бъдат полагани по-големи усилия за наказване на Русия в случай на лошо поведение.
За много от по-малките страни това е първият случай, при който прогонват дори един руски дипломат, отбелязва Йън Бонд, бивш британски дипломат в Москва.

Русия винаги е труден въпрос за ЕС поради важната си роля като доставчик на енергийни суровини за Европа и липсата на единство сред лидерите на ЕС до каква степен да се конфронтират с Путин. Но отравянето на Скрипал премина границата и европейските представители не можеха да го пренебрегнат, особено отчитайки и руската намеса в Украйна, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Русия на свой ред обвинява САЩ и Великобритания в отравянето на Скрипал, смятайки, че те се опитват да разпалят русофобия. Поне сред руснаците тази стратегия очевидно работи, подчертава в. "Вашингтон пост", цитирайки анкета на Руския център за проучване на общественото мнение, според която само 5 на сто вярват на британските обвинения срещу Кремъл. Над 80 процента от анкетираните смятат, че Лондон е готов да използва всяка възможност за задълбочаване на кризата в отношенията с Русия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
12
 
6
 
! Отговори
време е преди 6 години
Русия отдавна посяга на нашата история. Писатели дали подкупени или заблудени се превъзнасят. Тези които са критични са убивани и книгите им унищожавани.Русия конфискува българските архиви през ВСВ и отказва да ги върне. Президента Първанов започна, но инициативата заглъхна.Пишат десетки статии на ден за русия и техните демони пълзят по мрежата като ***.Добре е че и на запада търпението най-после започна да се изчерпва.
196
4
 
10
 
! Отговори
До анонимен 238 преди 6 години
Понеже аз няма да отида, ти лично ще отидеш ли да се биеш с руснаците? Ако "да", защо още си тук? Ако "не", защо мислиш, че някой друг българин, британец, германец, белгиец, французин, холандец, испанец, италианец, португалец, румънец, унгарец, чех, словак, словенец, хърватин, датчанин, грък, литовец, латвиец, естонец или норвежец ще го направи? Ако искаш да знаеш, дори и поляк няма да го направи.
195
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците ще се бият на много фронтове. Утехата, която им остава, че и сам воинът е воин. А в България една шепа русофили треперят да не им извадят кирливите ризи.
194
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще правят троловете без руските диверсанти даващи опорни точки ?Как ще хранят семействата си ? Някой помисли ли за това ?
193
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хъбТам е заровено кучето! По силата на Канцлер акт, Меркел е длъжна да слуша САЩ, които не искат потока. Но няма как Меркел като германски канцлер да не се съобрази с германския бизнес, който ще се разори от скъпото американско гориво. Сега ще може да каже "руснаците убиват, няма да търгуваме с тях". И като и поискат доказателства, че каже, "но вижте, целият Запад го вярва"!
192
3
 
15
 
! Отговори
хъб преди 6 години
Германия е дала разрешение за строителството на северен поток 2. Какво става с хъбчето на Боко ?
191
1
 
11
 
! Отговори
дс преди 6 години
И още нещо:За разлика от нас, никой в Китай не казва "британско присъствие" и не твърди, че са просперирали, докато са били васални на британците.Индия не е независима, колкото Китай, много британски капитали има и те имат влияние върху политиката и, но трагедията в Бопал е най-малкото нещо, което помнят. В Китай има доста капитал от САЩ, но той там няма думата. Задължително всяка фирма е с най-малко 51% китайско участие. Ако САЩ искат да се изтеглят, ще им се даде шапка юани за сбогом.
190
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A Първите жертвени агнета(по-точно,немислещ планктон),в ядрената война,до която цъкат последните секунди,ще бъдем ние,зомбираните робски "народи" от Източна Европа!Нали затова ни натикаха в НАТО и ЕСсср!А ние,стоим,мигаме немислещо и чакаме да ни изпържат в ядрената война ,за радост на американоционистките бандити,които си въобразята,че по стар прийом,океаните ще ги спасят!НО,НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЗОМБИТА -ПЪРВИТЕ ГАЗОВИ МЕХУРЧЕТА КЪМ НЕБИТИЕТО СМЕ НИЕ!!!Заедно с тъпия ви БВП,за който цвилите!
189
0
 
6
 
! Отговори
дс преди 6 години
Съответно не се въоръжава достатъчно. Британия решава, че няма нужда да дава сребро за китайските стоки, като може да им дава опиум от Индия. Китай не се съгласява, Британия го напада и задължава Китай да приеме закон, че всеки китаец е длъжен да ползва опиум. Освобождава се от това задължение, когато революцията на Мао побеждава. От най-богата държава в света, Мао наследява третата най-бедна след Етиопия и Индия.А втората икономика е била Индия. Тя също е тотално разорена от Великобритания.
188
1
 
8
 
! Отговори
дс преди 6 години
До Анонимен 229Кой ми каза ли? Китайците имат поговорка "Глупав е онзи, който се спъва два пъти в един и същи камък". Нещо за Опиумните войни знаеш ли? Китай тогава е най-голяма икономическа сила на планетата, Великобритания е трета. Китай произвежда прекрасни порцелан, коприна и чай. Дал е на Великобритания изключителни права да търгува с китайските стоки по света. И си е мислил, че след като води взаимноизгодна търговия, британците нямат никаква причина, да воюват с Китай.Следва продължение
187
0
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
До Анонимен" До Тинев" Той и сега няма да се бие! Може България и да обяви война на Русия. Но бате Бойко, Ненчев и Плевнелиев ще трябва лично да легнат в окопите. ................................ " Е, да почакаме тогава, докато им скимне да ни го дадат, А?Пак ли ще чакаме ДРУГ да ни свърши работата?
186
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дсАма чакай бе, на теб кой ти каза, че в един конфликт Китай и Индия ще са с Путиленд? Китайците са супер прагматичен народи и ще преценят много, ама много внимателно каква позиция да заемат, изходяща най-вече от интересите им. За Индия не знам, те са там като нашите шведи малко и не се знае какво ще действат
185
4
 
9
 
! Отговори
дс преди 6 години
Продължение:Каква тежест ще имат тогава Франция или Белгия, преценете сами. И тази тенденция може да бъде обърната по един единствен начин - война, в която съперниците на Запада да бъдат унищожени. Обаче при оръжията, които притежават Русия, Китай и Индия, Западът няма куража да започне тази война, няма и шанса, да я спечели. А да обърнат трите държави една срещу друга шанс няма. Китай помни Опиумните войни, Индия помни, как беше разорена като колония.
184
5
 
13
 
! Отговори
без доказателства преди 6 години
Току що Т. Май съобщи, че няма никакви доказателства за участие на Русия в хибридна война!
183
4
 
8
 
! Отговори
дс преди 6 години
На практика санкции срещу Русия няма. Нямат с какво да я ограничат. Просто отношенията минават на по-ниско ниво. Гонят N на брой руски дипломати и си прибират от Русия N на брой свои дипломати. Последното половин хилядолетие Западът е взимал от Русия само онова, което не може да намери никъде другаде. Така ще продължи до окончателното западане на Запада. Според прогнозите през 2040 година Нигерия ще има по-голяма тежест на световната арена от Германия.Следва продължение
182
1
 
8
 
! Отговори
ттт преди 6 години
До Анонимен 223Имаше такъв опит. Преди около половин година някаква джендърска организация искаше Британия да наложи санкции върху Русия, защото не разрешавала излъчването преди 23 часа на филм, в който имало секс с момченце.
181
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТиневТой и сега няма да се бие! Може България и да обяви война на Русия. Но бате Бойко, Ненчев и Плевнелиев ще трябва лично да легнат в окопите. Дори военният министър Каракачанов няма да се включи в битката. А ако дадат оръжие на обикновените българи... а бе по-добре да не казвам, нека да ни го дадат!
180
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе кво стаа ! Уж зарад скрипал гонат дипломати па сега зарад хибридна воина . утре ше кажат , че неразрешават гей парадете у русиа и давай да санкции ме
179
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гардиан изглежда не живеят на Земята. Никаква солидарност с повяхваща Британия няма. На западните лидери така им е наредено. Целият случай е натиск върху германския бизнес. На него му е изгоден Северен поток 2. И ще му е много по-трудно, ако купува втечнен газ от САЩ. Германският бизнес се опря на щатите и Меркел беше задължена да се съобрази с него (канцлер на Германия е, не рекламен агент на САЩ). Сега и дават "уважителна" причина, да се откаже от проекта.
178
8
 
20
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Даже и по времето на Хитлер, български войник не се е сражавал срещу Русия.А Бойко Борисов е готов да погуби България.УБЕДИХТЕ ли се най-после, що за лицемерно мекотело е!