Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?

Западни медии: Отравянето на Скрипал премина границата
27 мар 2018 20:44, Елка Василева
363
Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?
Снимка: архив, Reuters

Решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати не е просто проява на солидарност с Великобритания, която обвинява Москва за извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, а и ответна мярка срещу използвания от руския президент Владимир Путин вариант на хибридна война, пише британският в. "Гардиън". Това показва колко много лидери и техните разузнавателни агенции е разгневила "сивата война".

Техни граждани може да не са били отравяни, но имаше твърдения за намеса в техни избори, нападения срещу техни кибермрежи, а на резолюциите на ООН срещу използването на химически оръжия в Сирия беше налагано вето, отбелязва британското издание. Във всеки от тези случаи Русия отричаше да носи отговорност.

В този контекст все още неясните събития в Солсбъри може да се окажат моментът, в който западните държави са решили да отправят колективно предупреждение към Русия, че е дошъл краят на обичайния подход.

Британското външно министерство може да се поздрави - беше напълно възможно Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Доналд Тръмп да вземат прагматичното решение да застанат на страната на руския лидер, а не на една повяхваща сила, която в момента се изтегля от ЕС. Някои страни със силни енергийни връзки с Русия наистина настояха Путин да бъде разглеждан като невинен до доказване на противното и че не е необходимо да се предприемат мерки до окончателното заключение на Организацията за забрана на химическите оръжия - което би отнело седмици и месеци.

Още по темата

Русия очакваше ЕС да се поддаде на стремежа към отлагане и случаят да се уталожи, показвайки Лондон като отслабен и изолиран, отбелязва в. "Гардиън", според който повратната точка е било съвместното изявление на САЩ, Германия, Франция и Великобритания на 15 март, с което беше заявено, че Москва е отговорна за аферата Скрипал. Вероятно не е съвпадение, че разузнавателните служби на тези страни имат близки връзки - възможно е да е била обменена поверителна информация или да са се състояли дискусии за руските действия, подчертава британското издание.

Русия като цяло ще се утеши, че прогонването на дипломати е по-скоро символично, отколкото създаващо реални затруднения. Москва ще посочи страните от ЕС, които не предприеха действия, и ще се увери, че повечето дипломатически контакти ще продължат по обичайния начин. До една година ще бъдат назначени заместници на прогонените, а Световното първенство ще покаже друга, модерна страна на Русия и законите на политиката ще наложат на Запада да работи с нея.

В частни разговори представители на британското външно министерство признават, че прогонването на дипломати няма да принуди руския президент, който наскоро получи нов мандат, да се промени. Вместо това британската дипломация ще засили икономическия натиск над руските олигарси.

Идните няколко месеца може да покажат колко тежка ще е цената, която Путин може да трябва да плати, пише в. "Гардиън".

Лидерите на ЕС са взели решението за координирани мерки срещу Русия на работната вечеря в четвъртък вечерта, а френският президент Еманюел Макрон е предложил всички да се върнат в своите страни и да обмислят да обявят прогонването на руски дипломати, което да бъде обявено в 3 часа следобед в понеделник, пише в. "Ню Йорк таймс", цитирайки анонимен високопоставен дипломат.

Обикновено ЕС не е модел на решителност, но прогонването на руски дипломати от целия континент беше драматичен и ясен жест. То беше съгласувано с подобни действия на САЩ, които прогониха 60 руски дипломати и показаха, че ще бъдат полагани по-големи усилия за наказване на Русия в случай на лошо поведение.
За много от по-малките страни това е първият случай, при който прогонват дори един руски дипломат, отбелязва Йън Бонд, бивш британски дипломат в Москва.

Русия винаги е труден въпрос за ЕС поради важната си роля като доставчик на енергийни суровини за Европа и липсата на единство сред лидерите на ЕС до каква степен да се конфронтират с Путин. Но отравянето на Скрипал премина границата и европейските представители не можеха да го пренебрегнат, особено отчитайки и руската намеса в Украйна, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Русия на свой ред обвинява САЩ и Великобритания в отравянето на Скрипал, смятайки, че те се опитват да разпалят русофобия. Поне сред руснаците тази стратегия очевидно работи, подчертава в. "Вашингтон пост", цитирайки анкета на Руския център за проучване на общественото мнение, според която само 5 на сто вярват на британските обвинения срещу Кремъл. Над 80 процента от анкетираните смятат, че Лондон е готов да използва всяка възможност за задълбочаване на кризата в отношенията с Русия.

/БТА/


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
8
 
20
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
Даже и по времето на Хитлер, български войник не се е сражавал срещу Русия.
А Бойко Борисов е готов да погуби България.

УБЕДИХТЕ ли се най-после, що за лицемерно мекотело е!
208
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мисля че рашките са луди затова стойте настрана, нека си се избиват сами, 43 деца само в мола от оня ден, ужас
207
12
 
17
 
! Отговори
"-" преди 1 година
Колега, хАмериканците твърдо НЕ ще се съгласят със вас и с мястото което им отреждате!!!!!

-)))))

Поради тази причина САЩ са готови да воюват с РФ до последния европеец, тоест, с един куршум три заека - Европа, Русия и Китай, а като прибавите и Индия - естествения противник на Китай, ето ви ги 3 милиарда в минус (Европа плюс РФ са около 650 милиона)
206
23
 
7
 
! Отговори
До 216 преди 1 година
Това даже и руснаците не го вярват.Китай има най голям стокообмен с ЕС.И за ужас на САЩ и Русия те следват Германия.Много скоро ще има нова супер сила КитаЕС.Те формират към 40% от световната търговия и знаят , че най мощното оръжие на света са парите.Русия и САЩ се самоизяждат , а КитаЕС поглъща всичко.
205
11
 
17
 
! Отговори
"-" преди 1 година
Според западни специалисти, бивши политици и генерали в оставка истинската цел на САЩ е - Китай!

Русия се явява съюзник на Китай и гарантира неговата безопастност - сухопътни граници и с природни ресурси.

За разлика от Русия, Китай все още е силно уязвим при военен конфикт със САЩ.
Но, засега..., а след 10г. ???

Затова и бързат, особено след като РФ демонстрира само част от възможностите си във воената област.

Без Путин в РФ, Китай в дадения момент е просто Цел и в Китай го знаят!
204
25
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
Ушaнките - вън!
203
7
 
26
 
! Отговори
Google преди 1 година
Scrippal case evidence. Опитай те се да търсите в гугъла за доказателства относно случаят. Аз не намерих дори една статия на английски споменаваща нещо по въпроса, просто няма. Виновен обаче има и както обикновенно е Русия.
202
3
 
4
 
! Отговори
а преди 1 година
До Анонимен

Кои вие сте го изгонили бе?
201
6
 
18
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
Бе защо ли влизам още да ви чета тъпотиите, които започват още от заглавието?
200
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе никой не си направи труда да види този Скрипал къде е, в коя болница е, дали изобщо е в болница и какво е състоянието му... Защото имаше една такава постановка през 2004 г., когато в Украйна "про-западния" Юшченко беше отровен преди изборите уж с диоксин, а след тях акнето му изчезна чудодейно и неочаквано. Така като се беше появило. А един немски професор, директор на реномирана клиника, заяви публично, че белезите на Юшченко нямат симптомите на отравяне с диоксин и беше уволнен.
199
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пък изгонихме нахалния им Патриарх
Руските "дипломати"явно сами си търсят белята
198
1
 
3
 
! Отговори
Даде преди 1 година
Но работели за Русия
197
5
 
20
 
! Отговори
Cambridge Analytica преди 1 година
Голям скандал с тази британска компания която има клонове в Канада и в десетки други страни. Разкрита за криминални престъпления включително убийства с цел манипулиране на изборите в държави като САЩ, Англия, африка и много други. Има и видео на тубата със скрита камера. Западните медии мълчат. Това е в пъти по голяма и истинска скандална новина от Скрипал и Руски намеси в изборите, но се мълчи.
196
0
 
11
 
! Отговори
До прокто преди 1 година
А ти знаеш ли колко милиона китайци бяха избити от Япония преди това , над три или това е статистика.
195
15
 
8
 
! Отговори
Хъ преди 1 година
Повече от сто години минаха , но Стамболов още ви буди нощем в пот и страх , страхливи русофоби.Никога няма да постигнете великите победи на българската армия над всички врагове.Още сънувате кошмари с ген.Колев.
194
5
 
18
 
! Отговори
проктолог преди 1 година
На 6-ти Август 1945, американците извършиха едно от най-големите си масови убийства. Убиха 140 000 цивилни японци в Хирошима. С атомна бомба.
На 9-ти август 1945 година, американски бомбардировач хвърля над Нагазаки втора атомна бомба. Загиват 73 884 души, ранени са 74 909 човека, разболяват се 120 820 жители.
193
5
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
До До Стамат
"Само Садам е избил повече хора от целия запад"
Жертвите на 1 и 2 Св. войни къде ги броим?
192
8
 
31
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
"Отравянето на Скрипал премина границата"
А убийствата на Саддам, Кадафи, разрухата на целия арабски свят, лихвите...
Всичко това е в "границите"
Ашколсун на западните медии!
191
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Трак до Луков Кой е ,,великият,, Стамболов ? Облченият в женски дрехи в с.Стамболово по време ня въстанието през 1876 година, крадеца на добитък през 1878 или предложилият на Султана връщане на България в Османската империя през 1892 г ?
190
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бой по yшaнките докато омекнат!!!!