Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?

Западни медии: Отравянето на Скрипал премина границата
27 мар 2018 20:44, Елка Василева
363
Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?
Снимка: архив, Reuters

Решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати не е просто проява на солидарност с Великобритания, която обвинява Москва за извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, а и ответна мярка срещу използвания от руския президент Владимир Путин вариант на хибридна война, пише британският в. "Гардиън". Това показва колко много лидери и техните разузнавателни агенции е разгневила "сивата война".

Техни граждани може да не са били отравяни, но имаше твърдения за намеса в техни избори, нападения срещу техни кибермрежи, а на резолюциите на ООН срещу използването на химически оръжия в Сирия беше налагано вето, отбелязва британското издание. Във всеки от тези случаи Русия отричаше да носи отговорност.

В този контекст все още неясните събития в Солсбъри може да се окажат моментът, в който западните държави са решили да отправят колективно предупреждение към Русия, че е дошъл краят на обичайния подход.

Британското външно министерство може да се поздрави - беше напълно възможно Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Доналд Тръмп да вземат прагматичното решение да застанат на страната на руския лидер, а не на една повяхваща сила, която в момента се изтегля от ЕС. Някои страни със силни енергийни връзки с Русия наистина настояха Путин да бъде разглеждан като невинен до доказване на противното и че не е необходимо да се предприемат мерки до окончателното заключение на Организацията за забрана на химическите оръжия - което би отнело седмици и месеци.

Още по темата

Русия очакваше ЕС да се поддаде на стремежа към отлагане и случаят да се уталожи, показвайки Лондон като отслабен и изолиран, отбелязва в. "Гардиън", според който повратната точка е било съвместното изявление на САЩ, Германия, Франция и Великобритания на 15 март, с което беше заявено, че Москва е отговорна за аферата Скрипал. Вероятно не е съвпадение, че разузнавателните служби на тези страни имат близки връзки - възможно е да е била обменена поверителна информация или да са се състояли дискусии за руските действия, подчертава британското издание.

Русия като цяло ще се утеши, че прогонването на дипломати е по-скоро символично, отколкото създаващо реални затруднения. Москва ще посочи страните от ЕС, които не предприеха действия, и ще се увери, че повечето дипломатически контакти ще продължат по обичайния начин. До една година ще бъдат назначени заместници на прогонените, а Световното първенство ще покаже друга, модерна страна на Русия и законите на политиката ще наложат на Запада да работи с нея.

В частни разговори представители на британското външно министерство признават, че прогонването на дипломати няма да принуди руския президент, който наскоро получи нов мандат, да се промени. Вместо това британската дипломация ще засили икономическия натиск над руските олигарси.

Идните няколко месеца може да покажат колко тежка ще е цената, която Путин може да трябва да плати, пише в. "Гардиън".

Лидерите на ЕС са взели решението за координирани мерки срещу Русия на работната вечеря в четвъртък вечерта, а френският президент Еманюел Макрон е предложил всички да се върнат в своите страни и да обмислят да обявят прогонването на руски дипломати, което да бъде обявено в 3 часа следобед в понеделник, пише в. "Ню Йорк таймс", цитирайки анонимен високопоставен дипломат.

Обикновено ЕС не е модел на решителност, но прогонването на руски дипломати от целия континент беше драматичен и ясен жест. То беше съгласувано с подобни действия на САЩ, които прогониха 60 руски дипломати и показаха, че ще бъдат полагани по-големи усилия за наказване на Русия в случай на лошо поведение.
За много от по-малките страни това е първият случай, при който прогонват дори един руски дипломат, отбелязва Йън Бонд, бивш британски дипломат в Москва.

Русия винаги е труден въпрос за ЕС поради важната си роля като доставчик на енергийни суровини за Европа и липсата на единство сред лидерите на ЕС до каква степен да се конфронтират с Путин. Но отравянето на Скрипал премина границата и европейските представители не можеха да го пренебрегнат, особено отчитайки и руската намеса в Украйна, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Русия на свой ред обвинява САЩ и Великобритания в отравянето на Скрипал, смятайки, че те се опитват да разпалят русофобия. Поне сред руснаците тази стратегия очевидно работи, подчертава в. "Вашингтон пост", цитирайки анкета на Руския център за проучване на общественото мнение, според която само 5 на сто вярват на британските обвинения срещу Кремъл. Над 80 процента от анкетираните смятат, че Лондон е готов да използва всяка възможност за задълбочаване на кризата в отношенията с Русия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
4
 
! Отговори
До 219 преди 6 години
Велик си! В десятката!
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Цариград всичко е наше!....Айде идвай като е твое.
155
11
 
23
 
! Отговори
X преди 6 години
До 214. Слушай момченце цъкливо... половината ми рода са руснаци а другата половина са българи ... не пипай руснаците, защото ще ти стъжня живота! Политиката на западните из.роди срещу Русия е вече смешна, станаха смешни и слугите им с тъ.пите си изцепки! Не мирясаха с Либия и Ирак, трябваше имСирия и Афганистан. Каква беше войната там??? Хибридна? И кой я води???
154
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ В ЦЯЛОТО ЕС ДАЛИ ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ВСИЧКИ РУСКИ *** ОСОБЕНО ДИПЛОМАТИТЕ СЛУГИ НА РЕЖИМА!!И ВТОРИЯ ВЪПРОС НА РЕФЕРЕНДУМА ДА Е ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ЛИЦА ОТ РУСИЯ ДА СТЪПВАТ В ДЪРЖАВИ ОТ ЕС!!!РУСНАЦИТЕ И СЕВЕРНОКОРЕЙЦИТЕ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ!!!
153
3
 
2
 
! Отговори
Tereza May преди 6 години
Vladimir rules!
152
3
 
12
 
! Отговори
Ааааааа! преди 6 години
До Цариград всичко е наше!Няма за на Гърците! Гърците да се ходят у дома в Египет и Северна африка Турско няма!А Цариград е на траките, чиито наследници сме ние и поради тази причина всички нашественици като гърци данайци турци искат да ни унищожат до крак -тотален геноцид Това са факти от Историята!
151
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ген.Луков 215от ГРУ ще ви припомним, че и сега България достатъчно добре печели от транзита на газ, но най-късно от края на 2019 спира да печели по това перо. Ако беше осъществен ЮПоток печалбите щяха бъдат 4 пъти повече от настоящия транзит.поздрави от ГРУ
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
228 Горкия Гешев разни се подиграват с името му
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
225 никой не те е резвал изнасяш газ за Турция и д.ес
148
1
 
4
 
! Отговори
Свободният преди 6 години
215 нищо не се печелеше защото беше натоварен корупционно и докато се изплатеше ще сме обърнали петелите
147
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин подозира Тереза Мей, че е подпалила киното в Кемерово !
146
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак Ха,ха,ха България била пред Румъния и Югославия по царско време ,няма по-голяма фалшив коментар,днес!Румъния още тогава е имала газ и нефт,цяла Добруджа и Молдова нейни +плодородната Дунавската низина!В Югославия Словения,Хърватска и Войводина са били столетие пред и са дърпали цялата държава напред!Понеже са били бедни във Войводина е имало близо милион немци!
145
6
 
3
 
! Отговори
ined преди 6 години
Хибридната война я измисли Роско Хибридния
144
1
 
3
 
! Отговори
Свободният преди 6 години
209 е на са всички умници ка тебе
143
3
 
7
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
хибридната война на ЦРУ срещу целият свят ли ??!? няма кой да го каже вп рав текст! а хората са пр***сти кат *** и вярват на всекив глупости квито чуят .... без да мислят !
142
3
 
10
 
! Отговори
До майор Грудев преди 6 години
Русия повече няма да ни освобождава за съжеление
141
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не разбрахте ли че лично Тереза Мей е забъркара Новичока в кабинета си на Даунинг стрийт 10 и след това го е пръснала в лицето на Скрипал само и само да злепостави най-чистия и честен човек на нашето време свети Владимир Путин. Крайно време е да спрете да се заглеждате по задниците на себеподобните си и да видите каква е истината.
140
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В детската градина никой не иска да си играе с Владко. Даже тези от малката група. Направо пълен игнор. Е това не всеки го може, трябва особен талант.
139
4
 
6
 
! Отговори
РУСКИ СМРАДЛИВ ТРОЛ преди 6 години
Лошо, много лошо.............скоро ще ни дръпнат шалтера.......
138
13
 
5
 
! Отговори
Не знам преди 6 години
Абе не змнам как е на руски "менте" , но Путин си е менте от класа. Менте избори, менте вътрешна политика , менте международна политика.. Истинската е само мизерията по руските дервни.