Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?

Западни медии: Отравянето на Скрипал премина границата
27 мар 2018 20:44, Елка Василева
363
Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?
Снимка: архив, Reuters

Решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати не е просто проява на солидарност с Великобритания, която обвинява Москва за извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, а и ответна мярка срещу използвания от руския президент Владимир Путин вариант на хибридна война, пише британският в. "Гардиън". Това показва колко много лидери и техните разузнавателни агенции е разгневила "сивата война".

Техни граждани може да не са били отравяни, но имаше твърдения за намеса в техни избори, нападения срещу техни кибермрежи, а на резолюциите на ООН срещу използването на химически оръжия в Сирия беше налагано вето, отбелязва британското издание. Във всеки от тези случаи Русия отричаше да носи отговорност.

В този контекст все още неясните събития в Солсбъри може да се окажат моментът, в който западните държави са решили да отправят колективно предупреждение към Русия, че е дошъл краят на обичайния подход.

Британското външно министерство може да се поздрави - беше напълно възможно Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Доналд Тръмп да вземат прагматичното решение да застанат на страната на руския лидер, а не на една повяхваща сила, която в момента се изтегля от ЕС. Някои страни със силни енергийни връзки с Русия наистина настояха Путин да бъде разглеждан като невинен до доказване на противното и че не е необходимо да се предприемат мерки до окончателното заключение на Организацията за забрана на химическите оръжия - което би отнело седмици и месеци.

Още по темата

Русия очакваше ЕС да се поддаде на стремежа към отлагане и случаят да се уталожи, показвайки Лондон като отслабен и изолиран, отбелязва в. "Гардиън", според който повратната точка е било съвместното изявление на САЩ, Германия, Франция и Великобритания на 15 март, с което беше заявено, че Москва е отговорна за аферата Скрипал. Вероятно не е съвпадение, че разузнавателните служби на тези страни имат близки връзки - възможно е да е била обменена поверителна информация или да са се състояли дискусии за руските действия, подчертава британското издание.

Русия като цяло ще се утеши, че прогонването на дипломати е по-скоро символично, отколкото създаващо реални затруднения. Москва ще посочи страните от ЕС, които не предприеха действия, и ще се увери, че повечето дипломатически контакти ще продължат по обичайния начин. До една година ще бъдат назначени заместници на прогонените, а Световното първенство ще покаже друга, модерна страна на Русия и законите на политиката ще наложат на Запада да работи с нея.

В частни разговори представители на британското външно министерство признават, че прогонването на дипломати няма да принуди руския президент, който наскоро получи нов мандат, да се промени. Вместо това британската дипломация ще засили икономическия натиск над руските олигарси.

Идните няколко месеца може да покажат колко тежка ще е цената, която Путин може да трябва да плати, пише в. "Гардиън".

Лидерите на ЕС са взели решението за координирани мерки срещу Русия на работната вечеря в четвъртък вечерта, а френският президент Еманюел Макрон е предложил всички да се върнат в своите страни и да обмислят да обявят прогонването на руски дипломати, което да бъде обявено в 3 часа следобед в понеделник, пише в. "Ню Йорк таймс", цитирайки анонимен високопоставен дипломат.

Обикновено ЕС не е модел на решителност, но прогонването на руски дипломати от целия континент беше драматичен и ясен жест. То беше съгласувано с подобни действия на САЩ, които прогониха 60 руски дипломати и показаха, че ще бъдат полагани по-големи усилия за наказване на Русия в случай на лошо поведение.
За много от по-малките страни това е първият случай, при който прогонват дори един руски дипломат, отбелязва Йън Бонд, бивш британски дипломат в Москва.

Русия винаги е труден въпрос за ЕС поради важната си роля като доставчик на енергийни суровини за Европа и липсата на единство сред лидерите на ЕС до каква степен да се конфронтират с Путин. Но отравянето на Скрипал премина границата и европейските представители не можеха да го пренебрегнат, особено отчитайки и руската намеса в Украйна, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Русия на свой ред обвинява САЩ и Великобритания в отравянето на Скрипал, смятайки, че те се опитват да разпалят русофобия. Поне сред руснаците тази стратегия очевидно работи, подчертава в. "Вашингтон пост", цитирайки анкета на Руския център за проучване на общественото мнение, според която само 5 на сто вярват на британските обвинения срещу Кремъл. Над 80 процента от анкетираните смятат, че Лондон е готов да използва всяка възможност за задълбочаване на кризата в отношенията с Русия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 182"строй се преброй се" ама чепатия влиза със страшна сила в зaдника на Путин.
136
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА НЕВИННИ ГРАЖДАНИ НА РУСИЯ ОСОБЕНО ДИПЛОМАТИТЕ КОИТО СА СЛУГИ НА РЕЖИМА В РУСИЯ!!!!!!ДА БЪДАТ МОМЕНТАЛНО ИЗГОНЕНИ Е НАЙ-МАЛКОТО!
135
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕЖИМА НА ЛЕНИН САТИЛН И ФАЛШИВИЯ ПУТИН ИЗБИВАТ ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЛИЦЕТО НА ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО В РУСИЯ!!!ВСЕКИ КОЙТО ПОДКРЕПЯ РЕЖИМА НА ФАЛШИВИЯ *** Е ДОКАЗАН БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛ ПОДКРЕПЯЩ УБИЙЦИТЕ НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НИ!-------НЕ ДИПЛОМАТИТЕ САМО АМИ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ!!!
134
2
 
9
 
! Отговори
НИ ЧУЛ ,НИ ВИДЕЛ преди 6 години
НАПРАВО НЕ МОГА ДА СИ ГО ПРЕДСТАВЯ КАК ...ЗАПАДА ИСКА ДОБРОТО ЗА РУСИЯ , ПА ТЯ САМО ИМ ПРАВИ ХИБРИДНИ ....ИГРИЧКИ И ГИ ....ТРОВИ !!!!! АБЕ НИЕ ТОЛКО ЛИ *** ВИ ИЗГЛЕЖДАМЕ ЧЕ ТОЛКО .....ТЪПО НИ ЗОМБИРАТЕ !!!!!!????
133
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям шок и ужас по дипломатическите тела. Вие си го представете само, поне колкото четири самолета дипломати и семействата с тях, и си тръгват кой от къде е. Криза, почти като тази с бежанците. Дано до им намерят бързо добра работа на хората, те не са виновни, нали?
132
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е НИКОЙ!ГЕРМАНИЯ Е ИЗГОНИЛА 4 ДИПЛОМАТИ КОЕТО Е СМЕШНО!!!ВСИЧКИ РУСКИ ДИПЛОМАТИ СА СЪУЧАСТНИЦИ НА ФАЛШИВИЯ *** И РЕЖИМА В РУСИЯ!!!МОМЕНТАЛНО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ЕС НЕ ЗАРАДИ СКРИПАЛ А ЗАРАДИ ГЕНОЦИДА НА РУСИЯ В СИРИЯ И УКРАЙНА!!
131
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България трябва да спре с това разкрачено положение, че до накрая може да доведе до разчекване!Даже макетата гонят руски дипломат, в знак на солидарност... Ако не покажеш "зъби" хептен няма да ни уважават, при положение , че и без това не ни уважават, откакто им излезохме от политическата орбита, но всне още сме им в икономическата орбита.
130
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак Да 4ти сме били по жизнен стандарт,но не в света ,а на Балканите!Румъния и Югославия са били много по-напред от нас,Гърция също е била пред нас!
129
10
 
14
 
! Отговори
ИЛЕ преди 6 години
ДРЪЖТЕ СЕ БРАТЯ РУСИ!ТОВА ЧЕ ВИ АТАКУВАТ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ ОЗНАЧАВА СТРАХ !ЩЕ СЕ МЪЧАТ ДА ВИ АТАКУВАТ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ НО НЯМА ДА УСПЕЯТ!НАКРАЯ ПОБЕДАТА ЩЕ Е ЗА РУСИЯ !ЗАЩОТО ПРАВДАТА И БОГ Е НА ВАША СТРАНА!ТАКА Е ПИСАНО СВИШЕ И ТАКА ЩЕ СТАНЕ!!!
128
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са най-смотания народ. Оня ден гласуваха за Путин, а днес в Кемерово му искат оставката щото ги бил излъгал че жертвите били 64 а не 364 колкото са в действителност. Абе руски глyпаци за 18 одини не разбрахте ли че този човек не прави нищо друго освен да лъже и шикалкави. Направи дъжавата си на кoчина, а те продължат да го избират. Явно без лъжа руснакът не може да живее и един ден.
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринBulgarin Dnes poglednah edin vestnik v New York. Do tozi moment 22 darjavi sa izgonili ruski diplomati ot svoite darjavi. Ne znam no moje bi ti si nay umnia chovek na planetata ili moje bi rakovoditelite na tezi darjavi sa mnogo tapi hora
126
6
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
готви се война. българия да избира правилно че да не стане като миналите пъти.
124
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ги балалайката... Меркел ще вкара още няколко милиона не подлежащи на интегриране, всички ще станат *** и ЕС-то само ще се затрие.
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 158 Не може Алеко ,да е кръстил русофилите на бай ***,защото Алеко е бил русофил,и то голям!
122
7
 
6
 
! Отговори
To Russian trolls преди 6 години
Деньги нет, действовать!
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 149 В статия на Дойче веле за срещата във Варна има снимка в която Бойко също липсва!А кажи ,защо,да неби Путин да е наредил?
120
7
 
20
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Който вярва на скалъпената от Англия история за отравянето, да ходи да се прегледа. Жалкото е, че утре Великобритания ще се *** съвсем и ще иска от нас от солидарност да се насерем и ние.
119
14
 
2
 
! Отговори
Трак преди 6 години
, спрете да бъркате фашисти с нацисти.Алеко правилно е кръстил всички русофили на бай ***.
118
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !ПОБЕДА НА ФАЛШИВИЯ *** Е САМО В ПРАЗНАТА ТИ КРАТУНА :D