Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?

Западни медии: Отравянето на Скрипал премина границата
27 мар 2018 20:44, Елка Василева
363
Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?
Снимка: архив, Reuters

Решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати не е просто проява на солидарност с Великобритания, която обвинява Москва за извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, а и ответна мярка срещу използвания от руския президент Владимир Путин вариант на хибридна война, пише британският в. "Гардиън". Това показва колко много лидери и техните разузнавателни агенции е разгневила "сивата война".

Техни граждани може да не са били отравяни, но имаше твърдения за намеса в техни избори, нападения срещу техни кибермрежи, а на резолюциите на ООН срещу използването на химически оръжия в Сирия беше налагано вето, отбелязва британското издание. Във всеки от тези случаи Русия отричаше да носи отговорност.

В този контекст все още неясните събития в Солсбъри може да се окажат моментът, в който западните държави са решили да отправят колективно предупреждение към Русия, че е дошъл краят на обичайния подход.

Британското външно министерство може да се поздрави - беше напълно възможно Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Доналд Тръмп да вземат прагматичното решение да застанат на страната на руския лидер, а не на една повяхваща сила, която в момента се изтегля от ЕС. Някои страни със силни енергийни връзки с Русия наистина настояха Путин да бъде разглеждан като невинен до доказване на противното и че не е необходимо да се предприемат мерки до окончателното заключение на Организацията за забрана на химическите оръжия - което би отнело седмици и месеци.

Още по темата

Русия очакваше ЕС да се поддаде на стремежа към отлагане и случаят да се уталожи, показвайки Лондон като отслабен и изолиран, отбелязва в. "Гардиън", според който повратната точка е било съвместното изявление на САЩ, Германия, Франция и Великобритания на 15 март, с което беше заявено, че Москва е отговорна за аферата Скрипал. Вероятно не е съвпадение, че разузнавателните служби на тези страни имат близки връзки - възможно е да е била обменена поверителна информация или да са се състояли дискусии за руските действия, подчертава британското издание.

Русия като цяло ще се утеши, че прогонването на дипломати е по-скоро символично, отколкото създаващо реални затруднения. Москва ще посочи страните от ЕС, които не предприеха действия, и ще се увери, че повечето дипломатически контакти ще продължат по обичайния начин. До една година ще бъдат назначени заместници на прогонените, а Световното първенство ще покаже друга, модерна страна на Русия и законите на политиката ще наложат на Запада да работи с нея.

В частни разговори представители на британското външно министерство признават, че прогонването на дипломати няма да принуди руския президент, който наскоро получи нов мандат, да се промени. Вместо това британската дипломация ще засили икономическия натиск над руските олигарси.

Идните няколко месеца може да покажат колко тежка ще е цената, която Путин може да трябва да плати, пише в. "Гардиън".

Лидерите на ЕС са взели решението за координирани мерки срещу Русия на работната вечеря в четвъртък вечерта, а френският президент Еманюел Макрон е предложил всички да се върнат в своите страни и да обмислят да обявят прогонването на руски дипломати, което да бъде обявено в 3 часа следобед в понеделник, пише в. "Ню Йорк таймс", цитирайки анонимен високопоставен дипломат.

Обикновено ЕС не е модел на решителност, но прогонването на руски дипломати от целия континент беше драматичен и ясен жест. То беше съгласувано с подобни действия на САЩ, които прогониха 60 руски дипломати и показаха, че ще бъдат полагани по-големи усилия за наказване на Русия в случай на лошо поведение.
За много от по-малките страни това е първият случай, при който прогонват дори един руски дипломат, отбелязва Йън Бонд, бивш британски дипломат в Москва.

Русия винаги е труден въпрос за ЕС поради важната си роля като доставчик на енергийни суровини за Европа и липсата на единство сред лидерите на ЕС до каква степен да се конфронтират с Путин. Но отравянето на Скрипал премина границата и европейските представители не можеха да го пренебрегнат, особено отчитайки и руската намеса в Украйна, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Русия на свой ред обвинява САЩ и Великобритания в отравянето на Скрипал, смятайки, че те се опитват да разпалят русофобия. Поне сред руснаците тази стратегия очевидно работи, подчертава в. "Вашингтон пост", цитирайки анкета на Руския център за проучване на общественото мнение, според която само 5 на сто вярват на британските обвинения срещу Кремъл. Над 80 процента от анкетираните смятат, че Лондон е готов да използва всяка възможност за задълбочаване на кризата в отношенията с Русия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
4
 
1
 
! Отговори
Редно е преди 6 години
Терористите от ИДИЛ и отровителите нА *** да бъдат третирани еднакво. Все са убийци, нали?
216
4
 
11
 
! Отговори
руски трол преди 6 години
До ХибридРуските ***, руските хакери, и хибридната война съществуват само в празните ви тикви.Ние, които не мислим като теб даже не сме и комунисти по убеждения, просто с такива като теб ни делят два вагона книги.Израснали сме без смартфони,които ти опичат мозъка, видели сме края на соца в съзнателна възраст, слушали сме до втръсване про-съветска и анти-западна пропаганда. И не сме и вярвали нито за миг! Защото знаем, че тогава и сега пропагандата идва от едно място и то не е Москва.
215
10
 
3
 
! Отговори
Хибрид преди 6 години
Със сигурност трябва у нас да почне гонене на руски дипломати за хибридната война. Покрай тях да се поразчистят и отрядите им от ***,та нормалните хора да си четат спокойно из нета!
214
5
 
11
 
! Отговори
158 преди 6 години
Защо основните новинарски сайтове не споменават , че Северен поток 2 е одобрен окончателно от Меркел вчера? А ни занимавате с тоя Скрипал и измислените обвинения?! После Путин водил хибридни войни.. хаха, освен троловете тук, никой друг не ви вярва.
213
8
 
13
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Слава на Русия!Не на терорис.тите САЩ и ЕС
212
5
 
9
 
! Отговори
Той е преди 6 години
До Анонимен А ге йовете от Лондон и Фашингтон, колко са избили по света? Несравнимо повече!
211
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опита за убийство на Скрипал и дъщеря му са поредния теракт на Кремъл на британска земя.Колко човека избиха досега - Березовски, Литвинов...На Запада му писна от руски убийства на европейска територия.Така, че не оправдавайте Кремъл.Най-много руснаци са избити от ... Руски и съветски водачи на държата.
210
9
 
10
 
! Отговори
Путин е велик! преди 6 години
Той е велик шахматист на международното поле!Успя да направи руснак и Русия мръсни думи. САЩ се проваляха с години в таз насока, но Путин им показа как се прави. Молодец!
209
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 246Същия брой техни дипломати ще бъдат изгонени от Русия. Не ми отговори, ти лично ще отидеш ли да воюваш с Русия. И тъй като още не си отишъл заради Крим и Донбас, за някакъв си Скрипал съвсем няма да отидеш. И другите, които изброих в предишния си пост няма да отидат! И какво си мислиш, че руснаците вече няма да могат, да си купуват мерцедеси ли? Лъжеш се, мерцедес вече е китайски.
208
6
 
10
 
! Отговори
все едно кой преди 6 години
До Доктор Сър Пичук"Доктор Сър Пичукпреди 15 часаМнозинството от българите мразят русия и искат да сме лоялни на европейския съюз и нато. "....5 ХАРЕСВАНИЯ ЗА МАЛОУМНОТО ТИ ТВЪРДЕНИЕ КЪМ МОМЕНТА, 24 НЕХАРЕСВАНИЯ...Можеш ли да смяташ проценти? Май си от 80-те процента, за които говори Иво Христов.
207
2
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
Имам два въпроса:Дали от Лондон, не са показали докладите от разследването, за да има такъв отзвук?Къде сме ние - някой показва ли ни доклади или си пращаме сводките на Решетников и никой не иска да ни ги покаже?
206
2
 
16
 
! Отговори
тя преди 6 години
Какво може да се очаква от страна , която за да обяви война си взриви кулите, ама рано сутринта за да загине обслужващ персонал , които са предимно емигранти!
205
7
 
11
 
! Отговори
тя преди 6 години
Путин не е наивник и няма да остави Русия неподготвена като Сталин! Само това ги спира инпериалистите готови за война !
204
6
 
14
 
! Отговори
тя преди 6 години
Този Путин е" виновен "за всичко! Бърка им в джигерите , защото не като Горбачов и Елцин!
203
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До анонимен 238 Виж,колко държави изгониха руските агернти,дори такива,за които не се очакваше ,да сторят това.Поживьом,увидем.Накрая,Русия ще остане сама срещу всички.Никой вече не вярва на лъжите на Путин.
202
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен242 Жалък клоун,Русия води войни откакто съществува.
201
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските шпиони трябваше отдавна да бъдат изгонени,защото не са преставали да извършват подривна дейност срещу НАТО и ЕС.
200
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И двете световни войни тръгват от действията на Русия и СССР, не помниш ли ?
199
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВОЙНАТА НА ПУТИН.СМЕШНИЦИ.ВСИЧКИ ВОЙНИ ТРЪГВАТ ОТ ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ.
198
4
 
3
 
! Отговори
ами Радев на 3 Март? преди 6 години
Вековна традиция на Империята на Злото е да злепоставя всеки Българин който благодарение на личните си качества, е заслужил обществено доверие.Това се прави с очевидната цел в България да няма признати авторитети и да живеем във взаимни ежби.Аз се надявам Президента Радев да си помисли по въпросаи да даде личен пример.