От Русия: Англичаните трябва да бъдат наказани истински

Руски издания за мерките на Запада срещу Москва заради "Скрипал"
Обновена: 27 мар 2018 09:45 | 27 мар 2018 09:30, Елка Василева
714
От Русия: Англичаните трябва да бъдат наказани истински
Снимка: архив, Reuters

Случаят с отровените в Солсбъри бивш руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия изостри още повече отношенията между Русия и Запада, изтъкват централните медии в Руската федерация.

Лондон вече изгони 23 руски дипломати в отговор на отравянето, извършено според британските власти с нервнопаралитично вещество, разработено в Съветския съюз. Вчера 21 държави почти синхронно заявиха, че в знак на солидарност с кралството ще експулсират общо 113 руски дипломати, напомня "Ведомости". "Известия" нарича това "русофобски флашмоб".

Една трета от страните в ЕС обаче не взеха мерки против Русия, посочва "РБК". "Редица страни, сред които Турция, Австрия, България и Мексико, отказаха да се присъединят към провокацията, организирана от властите на Великобритания и на САЩ", пише "Взгляд".

Още по темата

"Това трябваше да се очаква, особено от балтийските страни, Полша и България" - "англосаксонците настроиха европейските страни срещу Русия", но "официално ЕС не може да принуди членките си да подкрепят британското решение", коментира изгонването на руски дипломати бившият им колега Василий Корчмар за московския медиен холдинг "Национална служба за новини".

Според българското външно министерство София не планира засега подобна мярка, уточнява онлайн изданието "Народни новини" наред с други вестници.

Отговорът на Русия ще бъде симетричен във всеки отделен случай и най-малкото временно може да наруши дейността "дори на основните механизми за взаимодействие (. . .) с цял блок от държави", цитира "Комерсант" пост на политолога Фьодор Лукянов в "Телеграм". Експертът вижда тук началото на "многостранна дипломатическа война".

Разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), анализираща отровния газ, едва ли ще осигури доказателства, "които да накарат една или друга страна в конфликта радикално да промени позицията си", смята наблюдателят Борис Макаренко. Целият Запад категорично разглежда инцидента със Сергей Скрипал като агресивен акт или най-малкото като недопустими действия на територията на държава от НАТО, и кризата набира обороти, констатира пред вестника той.

Москва веднага предупреди, че е готова на огледални мерки, а Вашингтон - че може да предприеме нови стъпки срещу Руската федерация, отбелязва "Комерсант".

Руски дипломати не препоръчват на Москва да дава огледален отговор, пише "Независимая газета".

"Това е необмислена, емоционална реакция. Какво предизвика решението за изгонване? Стремеж да бъдат въвлечени редица страни в конфликт с нас. Ако се поддадем на подобно нещо и се въвлечем в конфликт на изкуствена основа, това ще затрудни отношенията ни с още повече страни", обяснява Андрей Бакланов, зам.-председател на Асоциацията на руските дипломати.

По думите му "вместо огледален отговор трябва да бъдат наказани истински (. . .) англичаните", по чието внушение се предприема западната инициатива.

Според експерти на "РБК", цитирани от Би Би Си, руските уверения за ответни мерки ще развъртят още повече спиралата на кризата.

Двустранните отношения между Русия и Великобритания са в задънена улица и предстои нова ескалация, казва британският аналитик Ричард Сакуа. А Фьодор Лукянов очаква далеч по-твърди икономически санкции срещу Русия - според него между Москва и Запада започва истинска студена война.
 

/БТА/
 


714
Още от Русия
Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство
Напиши коментар Коментари
601
0
 
0
 
! Отговори
+-+- преди 3 седмици
"Чичовци"
600
5
 
0
 
! Отговори
Rimlev преди 3 седмици
До Гост Кой се би срещу руснаците при Добрич и Тутракан,български войник.
599
3
 
3
 
! Отговори
Владо преди 3 седмици
Да накажеш Англия, хаха нали те въртят всичко.Единственото с което се съобразяват е как по големи папагали да намерят.
598
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да отраввнето е скалъпено, но за добро. Трябва да се санкционира ниското джудже докато не почне да слуша какво му казват великите сили.
597
1
 
25
 
! Отговори
Война ли иде? преди 3 седмици
Целият случай Скрипал е скалъпен и измислен от Запада с/у Русия.
596
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам за англичаните, ама сега руските държавници отде ще си доставят кокаин, а ?
595
0
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 седмици
До Анонимен №588///Това е така , ама нали си спомняте как преди 27 године беше зомбиран от скакалците от плащадите българския народ,че идва времето на стабилния еднополюсен свят.Да ама не,света става все повече многополюсен,даго разберат и нашите провинциални политици.Някои от полюсите вече са и факт Китай,Русия,Индия също иска да влезе в този клуб,Бразилия също набира скорост
594
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
целия цивилизован свят ги нарита значи има защо
593
1
 
1
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 седмици
До Путин да каже//// Ама Вие кога успяхте да бъдете там и да се върнете.Сигурно сте взели активно участие в спасителните акции.Браво ,машалах ,евала.А при всичката заетост сте броили загиналите и сега само при спомена за това изпадате в демократична еуфория.Конгратюлешънс по банкянски
592
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някак си е смешна солидарността в кавички на Европа с държавата която напуска съюза! За всички е ясно,че е смешно и унизително елементарно поднесено подобно обвинение. Все пак става въпрос за висша дипломация?! Хора в р а з у м е т е с е!!! Само на богатите фамилии им трябват конфликти! Парите и богатствата се владеят от шепа хора и ние за тях сме само средство за придобиването им! Историята помни кой на чия страна е бил и какво е казал Чърчъл за нас! Бог да пази умът на управляващите!
591
12
 
4
 
! Отговори
До 599 преди 3 седмици
Дали обаче всеки един от четиридесет руснаци е милионер , както е с германците.Или един от милион е милиардер , като в Русия.Колко руснаци бягат към Германия и дали има немец да иска в Русия.
590
2
 
14
 
! Отговори
Шуми преди 3 седмици
До Анонимен
Мей ще ни открие истинската
си рептилоидна физиономия .

Тя вече ни я откри. Не си ли видял снимките и? Аз само преди няколко дни го отбелязах след като за първи път се загледах в това същество. Има нещо нечовешко в тази.
589
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия ще предприеме контраудар и ще спре износа на добре утъпкан сибирски сняг за Англия.
588
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мей ще ни открие истинската
си рептилоидна физиономия .
587
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Неприятна изненада за булгарските
миризливи фобчета -- отваряме статистиките
на МВФ (тях не може да ги манипулира
Путин) за 2017 год. и откриваме че брутният
вътрешен продукт на Русия е почти
равен на този на Германия . Който не вярва
да провери сам .
586
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 596
Наивник.
Блажени са вярващите си...
585
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не не, ще спре износа на матрьошки.
584
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вова, с какво ще ги накажеш........ ще спреш износа на Зилове?
583
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
британия прави жалки опити...
Играта е друга тук, но за пред наивниците каузата е да блесне англия и да бъде очернена Русия.
Ние трева не пасем, благодаря.
582
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Великобритания е конкурент на
Руската империя и това е удобен
случай да бъде наказана жестоко
за назидание на всички останали .
Моментът е удобен за втора фолклендска
война -- за няколко седмици ще клекнат .