От Русия: Англичаните трябва да бъдат наказани истински

Руски издания за мерките на Запада срещу Москва заради "Скрипал"
Обновена: 27 мар 2018 09:45 | 27 мар 2018 09:30, Елка Василева
714
От Русия: Англичаните трябва да бъдат наказани истински
Снимка: архив, Reuters

Случаят с отровените в Солсбъри бивш руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия изостри още повече отношенията между Русия и Запада, изтъкват централните медии в Руската федерация.

Лондон вече изгони 23 руски дипломати в отговор на отравянето, извършено според британските власти с нервнопаралитично вещество, разработено в Съветския съюз. Вчера 21 държави почти синхронно заявиха, че в знак на солидарност с кралството ще експулсират общо 113 руски дипломати, напомня "Ведомости". "Известия" нарича това "русофобски флашмоб".

Една трета от страните в ЕС обаче не взеха мерки против Русия, посочва "РБК". "Редица страни, сред които Турция, Австрия, България и Мексико, отказаха да се присъединят към провокацията, организирана от властите на Великобритания и на САЩ", пише "Взгляд".

Още по темата

"Това трябваше да се очаква, особено от балтийските страни, Полша и България" - "англосаксонците настроиха европейските страни срещу Русия", но "официално ЕС не може да принуди членките си да подкрепят британското решение", коментира изгонването на руски дипломати бившият им колега Василий Корчмар за московския медиен холдинг "Национална служба за новини".

Според българското външно министерство София не планира засега подобна мярка, уточнява онлайн изданието "Народни новини" наред с други вестници.

Отговорът на Русия ще бъде симетричен във всеки отделен случай и най-малкото временно може да наруши дейността "дори на основните механизми за взаимодействие (. . .) с цял блок от държави", цитира "Комерсант" пост на политолога Фьодор Лукянов в "Телеграм". Експертът вижда тук началото на "многостранна дипломатическа война".

Разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), анализираща отровния газ, едва ли ще осигури доказателства, "които да накарат една или друга страна в конфликта радикално да промени позицията си", смята наблюдателят Борис Макаренко. Целият Запад категорично разглежда инцидента със Сергей Скрипал като агресивен акт или най-малкото като недопустими действия на територията на държава от НАТО, и кризата набира обороти, констатира пред вестника той.

Москва веднага предупреди, че е готова на огледални мерки, а Вашингтон - че може да предприеме нови стъпки срещу Руската федерация, отбелязва "Комерсант".

Руски дипломати не препоръчват на Москва да дава огледален отговор, пише "Независимая газета".

"Това е необмислена, емоционална реакция. Какво предизвика решението за изгонване? Стремеж да бъдат въвлечени редица страни в конфликт с нас. Ако се поддадем на подобно нещо и се въвлечем в конфликт на изкуствена основа, това ще затрудни отношенията ни с още повече страни", обяснява Андрей Бакланов, зам.-председател на Асоциацията на руските дипломати.

По думите му "вместо огледален отговор трябва да бъдат наказани истински (. . .) англичаните", по чието внушение се предприема западната инициатива.

Според експерти на "РБК", цитирани от Би Би Си, руските уверения за ответни мерки ще развъртят още повече спиралата на кризата.

Двустранните отношения между Русия и Великобритания са в задънена улица и предстои нова ескалация, казва британският аналитик Ричард Сакуа. А Фьодор Лукянов очаква далеч по-твърди икономически санкции срещу Русия - според него между Москва и Запада започва истинска студена война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
472
1
 
0
 
! Отговори
+-+- преди 6 години
"Чичовци"
471
6
 
0
 
! Отговори
Rimlev преди 6 години
До Гост Кой се би срещу руснаците при Добрич и Тутракан,български войник.
470
4
 
3
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Да накажеш Англия, хаха нали те въртят всичко.Единственото с което се съобразяват е как по големи папагали да намерят.
469
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отраввнето е скалъпено, но за добро. Трябва да се санкционира ниското джудже докато не почне да слуша какво му казват великите сили.
468
2
 
25
 
! Отговори
Война ли иде? преди 6 години
Целият случай Скрипал е скалъпен и измислен от Запада с/у Русия.
467
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за англичаните, ама сега руските държавници отде ще си доставят кокаин, а ?
466
1
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До Анонимен 588///Това е така , ама нали си спомняте как преди 27 године беше зомбиран от скакалците от плащадите българския народ,че идва времето на стабилния еднополюсен свят.Да ама не,света става все повече многополюсен,даго разберат и нашите провинциални политици.Някои от полюсите вече са и факт Китай,Русия,Индия също иска да влезе в този клуб,Бразилия също набира скорост
465
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
целия цивилизован свят ги нарита значи има защо
464
2
 
1
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До Путин да каже//// Ама Вие кога успяхте да бъдете там и да се върнете.Сигурно сте взели активно участие в спасителните акции.Браво ,машалах ,евала.А при всичката заетост сте броили загиналите и сега само при спомена за това изпадате в демократична еуфория.Конгратюлешънс по банкянски
463
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някак си е смешна солидарността в кавички на Европа с държавата която напуска съюза! За всички е ясно,че е смешно и унизително елементарно поднесено подобно обвинение. Все пак става въпрос за висша дипломация?! Хора в р а з у м е т е с е!!! Само на богатите фамилии им трябват конфликти! Парите и богатствата се владеят от шепа хора и ние за тях сме само средство за придобиването им! Историята помни кой на чия страна е бил и какво е казал Чърчъл за нас! Бог да пази умът на управляващите!
462
13
 
4
 
! Отговори
До 599 преди 6 години
Дали обаче всеки един от четиридесет руснаци е милионер , както е с германците.Или един от милион е милиардер , като в Русия.Колко руснаци бягат към Германия и дали има немец да иска в Русия.
461
3
 
14
 
! Отговори
Шуми преди 6 години
До АнонименМей ще ни открие истинскатаси рептилоидна физиономия .Тя вече ни я откри. Не си ли видял снимките и? Аз само преди няколко дни го отбелязах след като за първи път се загледах в това същество. Има нещо нечовешко в тази.
460
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мей ще ни открие истинскатаси рептилоидна физиономия .
459
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неприятна изненада за булгарскитемиризливи фобчета -- отваряме статистикитена МВФ (тях не може да ги манипулираПутин) за 2017 год. и откриваме че брутниятвътрешен продукт на Русия е почтиравен на този на Германия . Който не вярвада провери сам .
458
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 596Наивник.Блажени са вярващите си...
457
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
британия прави жалки опити...Играта е друга тук, но за пред наивниците каузата е да блесне англия и да бъде очернена Русия. Ние трева не пасем, благодаря.
456
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания е конкурент наРуската империя и това е удобенслучай да бъде наказана жестокоза назидание на всички останали .Моментът е удобен за втора фолклендскавойна -- за няколко седмици ще клекнат .
455
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Военният бюджет на сащ --най-голямата афера на века !Що пари са отишли за яхти ,вили , почивки на карибските острови ... Сега армията им е обречена в Сирия . Най-вероятнотова ще е техния масов гроб .
454
2
 
22
 
! Отговори
Sport 5 преди 6 години
И папата навремето го стреляха българските служби,и Георги Марков го уби ДС с помоща на КГБ,и Георги Димитров подпалил Райхстага.....Стига бе хора! Запада като му запари под краката тръгва да обвинява истокът ,че слънцето идва от там,престанете с тоя западна пропаганда,тоя е лежал в руски затвор 6 години ,ако са искали да го убият да са му намерили цаката още докато е лежал в панделата,ще тръгват да го убиват руснаците в Англия....
453
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай вече започна да търгувафючърси за петрол на Шанхайската борса срещу юани или може битрябва да ги нарека петроюани .Сигурно пръв употребявам тозитермин на български . Тези юаниимат златно покритие , а американскиятдолар няма такова .