В Кемерово след огнения ад: Къде е кралят? Да дойде да отговаря!

41 от 64-те жертви на ужасяващия пожар са деца
Обновена: 28 мар 2018 10:01 | 27 мар 2018 19:06, Елка Василева
236

Снимка: Reuters

В град Кемерово се събраха няколко хиляди души. Разярените граждани, които не вярват на официалните оценки за броя на загиналите при пожара в търговския център "Зимна вишна", накараха чиновниците да ги пуснат не само на централния площад, но и в моргата, пише Би Би Си.

Призивите към хората да излязат на улицата се появиха в социалните мрежи вчера едновременно със слуховете за стотици неотчетени трупове в градска морга. Никой от събралите се не вярваше на числото 64 загинали, което продължават да повтарят чиновниците.

Пред журналисти хората преразказваха съобщения от социалните мрежи за занижения брой загинали. Много от хората не криеха сълзите си и признаваха, че са решили да излязат на площада, макар че нямат пострадал близък.

За половин час броят на недоволните се увеличи от няколкостотин на няколко хиляди. Баха издигнати плакати, на които пишеше: „Колко са реалните жертви?“, „Кой всъщност е виновен?“ и „Колко струват вашите затворени очи?“.

В един момент ролята на организатор на митинга и представител на недоволните пое мъж с микрофон. Това се оказа жителят на Кемерово Игор Востриков. Той изгубил в пожара цялото си семейство – съпругата си, трите си деца – на 2, 5 и 7 години, и по-малката си сестра. Всички те са се оказали в киносалона и не успели да излязат – вратите били заключени.

Още по темата

Игор разказа за последния разговор с жена си и едва сдържаше сълзите си. „Паника нямаше, те се прощаваха“, разказва той за това как жена му, задушавайки се, му се обадила от киносалона. На въпроса защо той се е оказал главният на този митинг, Игор отговори „Нямам какво повече да губя“.

Игор Востриков се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център. "Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

След час спорове с протестиращите кметът на града предложи да бъдат избрани доброволци, които да отидат в моргата и лично да се убедят, че тя не е претъпкана с тела. С помощта на Игор веднага бяха избрани няколко души, които тръгнаха към съдебната медицина.

Сред събралите се хора се заговори, че президентът Владимир Путин е пристигнал в Кемерово и е положил цветя пред „Зимна вишна“. Хората започнаха да гадаят дали той ще дойде при недоволните граждани.

„Тай ще е истински мужик, ако излезе“, емоционално каза пред репортера на Би Би Си протестиращият Павел.

Някои бяха по-агресивни. „Къде е кралят? Наскоро го избраха, да дойде тук и да отговаря!“ „Тук има истински хора, не нарисувани като на изборите“, се чуваше от присъстващите. Хората припомниха, че и президентът не е обявил национален траур заради пожара.

На третия час от митинга на дойде автомобил с озвучителна апаратура и беше предложено думата да бъде дадена на хора, загубили свои близки в пожара.

„Баща съм на загинала от село Трешчевское. Тя се обади, каза „Тук всичко е в дим, ние всички горим“, плачейки, каза пред микрофона мъжът. Подкрепиха го с аплодисменти.

„Другари, интересува ме един въпрос, кога мога да взема телата на моите загинали деца? Никой досега не ми е казал ясно и твърдо. Къде са децата ми, кога ще мога да ги погреба?“, питаше една жена пред микрофона. Ясен отговор от чиновниците не последва.

„Какво значение има колко са загинали? Дори едно дете е трагедия. Ако ние не променим нищо, още хора ще загинат. Хората са били погребани живи“, емоционално крещеше по микрофона друг жител на Кемерово. „Вие сте виновни, чие сте убийци!“, запалено се нахвърли получилата микрофон жена срещу представителите на администрацията. „Благодаря ви“, отговори един чиновник.

Оказа се, че по същото време с недоволни граждани, но на друго място, е разговарял Путин. Той отишъл в сградата на съдебната медицина, „променяйки плановете си“, предаде РИА Новости. Там той се е срещнал с инициативна група, която заедно с кмета отишла да сверява списъците на загиналите. Путин обещал да накаже виновните и призовал да няма съмнения в официално съобщените числа. 

Скоро пред сградата на администрацията се върна един от доброволците, отишли да проверят моргата. По думите на този мъж – Андрей, в списъците наистина са открити 64 загинали, а скрити трупове в хладилните камери не са намерили. Междувременно в щаба, създаден от роднини на жертвите на пожара, изнесоха списък, в който за първи път беше посочен точният брой загинали деца. В списъка има 41 имена.


236
Още по темата: протестпожарКемерово
Още от Русия
50 г. по-късно: Смъртта на Гагарин остава държавна тайна в Русия
Напиши коментар Коментари
171
0
 
1
 
! Отговори
До платеният трол преди 3 седмици
Путин долетя веднага. С 2 дни закъснение. Путин НЕ се срещна с народа. Народът поиска оставката му. Бабата, която дадоха и по наша ТВ го нарече престъпник - най-накрая се казаха истините. Путин ще накаже някой низш да опере пешкира. Путин, както и всички от световният елит са пешки на Израел, но това не ги извинява, че са *** и наглеци. Путин скри истината, за да си спаси задника. Путин пристигна само, за да попречи недоволството да прерасне в бунт. Путин закъсня с обявяването на траур.
170
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
До Анонимен
Докато са другари и да няма виновни ще намерят и той ще "изгори"! Тук е същата работа, с подкупи можеш да отвориш всичко чрез заобикаляне на законите!
169
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 седмици
Социалните мрежи-идеално средство за всяване на страх,паника и разпалване на размирици.
168
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Още като разбрах, че е писано от БиБиСи и спрях да чета...
167
2
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 4 седмици
Ако руските власи проверяваха търг. център, толкова пъти колкото офиса и дома на Навални, проблеми нямаше да има.
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Що така са понижили неговото величество в ранг крал,той е царь та дори имеператОРЕ то е едно и също де,ама в славянските езици не Е баш така та затова някои си мислят че император е повече от цар а то не е защото цар е от ЦЕЗАР!!Иначе трагедията е страшна а за някои хора не знам как въобще ще преживеят-да загубиш трите си деца,жена си и сестра си,да изгубиш внуците от децата си,едното си дете и снаха си кошмар не ами думи нямам.
165
1
 
2
 
! Отговори
Помещик преди 4 седмици
Къде е императора?
164
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е положението...
Русия е в 17-ти век
Горките хора!
163
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ОЙ
Путин честно отиде на мястото пръв на трагедията. Отиде и в моргата. За нещастие на някои трупояди тук, не остана там, а излезе и гръмко огласи, че ще бъдат наказани виновните! Виновни има и след трагедията! Един блогер с "поросячей мордочкой", укродебилът Евгений Вольнов пръв започнал да звъни по моргите и после да разпространява гнусната измислица за стотиците трупове! Няколко руски от-реп-ки се включили в акцията. Дано не им се размине!
За нашите дейци не говоря!
162
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво пишете за Русия - спомнете си ужаса при дискотека Индиго, трагедията край река Лим и помълчете.
161
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ужасна трагедия, лека им пръст на загиналите. Тия неща стават, защото слагат мърлячи на отговорни позиции, също както и в България.
160
5
 
8
 
! Отговори
... преди 4 седмици
Представете си какво е в Русия щом има реплики от сорта на ""На въпроса защо той се е оказал главният на този митинг, Игор отговори „Нямам какво повече да губя“. Епа явно нещата там не са се изменили кой знае колко от Сталин насам!
159
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
в САЩ острелват 50 човека за месец
158
0
 
11
 
! Отговори
158 преди 4 седмици
Недопустимо е да се политизира една такава трагедия. Дори в статията пише, че хората са призовани да излязат на улицата, заради слухове, че се крие броя на жертвите!! Щом се е налагало да проверяват и моргата..
157
5
 
15
 
! Отговори
До авторката преди 4 седмици
Госпожо, няма да споменавам името Ви и без това цензурирате всичко, но ако имате малко достойнство или срам за следващата статийка прочетете малко повече. Изгледах достатъчно на брой репортажи и никъде не е имало скандирания "да дойде кралят".
Това което публикувате е лъжа, облизвате зад.ниците на вашите началници и в тези зад.ници остават вашите очи и уши.Срамота е.
156
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ebaх ти простата държава е това русия
155
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
С тея жълти копейки знаеш ли на колко трола ще платят да пишат срещу нас...
154
9
 
9
 
! Отговори
baysando преди 4 седмици
Заключени врати за да не понесат загуби от няколко жълти копейки, колко струват човешките животи - е*ти държавата . И това със заключените врати при пожар да не се изпуснат жълти стотинки не се случва за първи път там.
153
15
 
16
 
! Отговори
СЕСТРА ТИ преди 4 седмици
На комунистическото безхаберие все западният "империализъм" му е виновен, виновна е управляващата върхушка в Кремъл и лично "кралят"!
152
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЦЕЛТА Е ПОСТИГНАТА.ДА СЕ НАПРАВИ КИЕВСКИ МАЙДАН.ЗАЩО ЛИ МИ ИДВА НАУМ ЧЕ ТУК ИМА НАМЕСА НА ЧУЖДИ СЛУЖБИ.КАЗАХА ЧЕ ИМАШ СЕСТРА ПОСЛЕ ДОКАЗВАЙ ЧЕ НЯМАШ.