В Кемерово след огнения ад: Къде е кралят? Да дойде да отговаря!

41 от 64-те жертви на ужасяващия пожар са деца
Обновена: 28 мар 2018 10:01 | 27 мар 2018 19:06, Елка Василева
236

Снимка: Reuters

В град Кемерово се събраха няколко хиляди души. Разярените граждани, които не вярват на официалните оценки за броя на загиналите при пожара в търговския център "Зимна вишна", накараха чиновниците да ги пуснат не само на централния площад, но и в моргата, пише Би Би Си.

Призивите към хората да излязат на улицата се появиха в социалните мрежи вчера едновременно със слуховете за стотици неотчетени трупове в градска морга. Никой от събралите се не вярваше на числото 64 загинали, което продължават да повтарят чиновниците.

Пред журналисти хората преразказваха съобщения от социалните мрежи за занижения брой загинали. Много от хората не криеха сълзите си и признаваха, че са решили да излязат на площада, макар че нямат пострадал близък.

За половин час броят на недоволните се увеличи от няколкостотин на няколко хиляди. Баха издигнати плакати, на които пишеше: „Колко са реалните жертви?“, „Кой всъщност е виновен?“ и „Колко струват вашите затворени очи?“.

В един момент ролята на организатор на митинга и представител на недоволните пое мъж с микрофон. Това се оказа жителят на Кемерово Игор Востриков. Той изгубил в пожара цялото си семейство – съпругата си, трите си деца – на 2, 5 и 7 години, и по-малката си сестра. Всички те са се оказали в киносалона и не успели да излязат – вратите били заключени.

Още по темата

Игор разказа за последния разговор с жена си и едва сдържаше сълзите си. „Паника нямаше, те се прощаваха“, разказва той за това как жена му, задушавайки се, му се обадила от киносалона. На въпроса защо той се е оказал главният на този митинг, Игор отговори „Нямам какво повече да губя“.

Игор Востриков се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център. "Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

След час спорове с протестиращите кметът на града предложи да бъдат избрани доброволци, които да отидат в моргата и лично да се убедят, че тя не е претъпкана с тела. С помощта на Игор веднага бяха избрани няколко души, които тръгнаха към съдебната медицина.

Сред събралите се хора се заговори, че президентът Владимир Путин е пристигнал в Кемерово и е положил цветя пред „Зимна вишна“. Хората започнаха да гадаят дали той ще дойде при недоволните граждани.

„Тай ще е истински мужик, ако излезе“, емоционално каза пред репортера на Би Би Си протестиращият Павел.

Някои бяха по-агресивни. „Къде е кралят? Наскоро го избраха, да дойде тук и да отговаря!“ „Тук има истински хора, не нарисувани като на изборите“, се чуваше от присъстващите. Хората припомниха, че и президентът не е обявил национален траур заради пожара.

На третия час от митинга на дойде автомобил с озвучителна апаратура и беше предложено думата да бъде дадена на хора, загубили свои близки в пожара.

„Баща съм на загинала от село Трешчевское. Тя се обади, каза „Тук всичко е в дим, ние всички горим“, плачейки, каза пред микрофона мъжът. Подкрепиха го с аплодисменти.

„Другари, интересува ме един въпрос, кога мога да взема телата на моите загинали деца? Никой досега не ми е казал ясно и твърдо. Къде са децата ми, кога ще мога да ги погреба?“, питаше една жена пред микрофона. Ясен отговор от чиновниците не последва.

„Какво значение има колко са загинали? Дори едно дете е трагедия. Ако ние не променим нищо, още хора ще загинат. Хората са били погребани живи“, емоционално крещеше по микрофона друг жител на Кемерово. „Вие сте виновни, чие сте убийци!“, запалено се нахвърли получилата микрофон жена срещу представителите на администрацията. „Благодаря ви“, отговори един чиновник.

Оказа се, че по същото време с недоволни граждани, но на друго място, е разговарял Путин. Той отишъл в сградата на съдебната медицина, „променяйки плановете си“, предаде РИА Новости. Там той се е срещнал с инициативна група, която заедно с кмета отишла да сверява списъците на загиналите. Путин обещал да накаже виновните и призовал да няма съмнения в официално съобщените числа. 

Скоро пред сградата на администрацията се върна един от доброволците, отишли да проверят моргата. По думите на този мъж – Андрей, в списъците наистина са открити 64 загинали, а скрити трупове в хладилните камери не са намерили. Междувременно в щаба, създаден от роднини на жертвите на пожара, изнесоха списък, в който за първи път беше посочен точният брой загинали деца. В списъка има 41 имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: протестпожарКемерово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що така възнегудуваха срещу любимия на русофилите пожизнен руски президент? Не ги разбирам руснаците. Вчера гласуваха задружно за негово величество Путин, днес му искат оставката щото бил лъжец. Щом не можеш за 18 години да разбереш, че от руското величество като премахнеш лъжеца остава само 2 шепи ботокс, значи че причината за днешните руски терзания са си самите руснаци.
143
5
 
19
 
! Отговори
ОЙ преди 6 години
Като чета статията си мисля къде е истината.В Руската преса пише Путин при жителите на Кемерово,нашите пишат къде е Путин.
142
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждам колко прави, един мол не може да контролира като хората. И не искам нищо да ми дава, нека дава на просяци като теб.
141
13
 
11
 
! Отговори
У НАзе е страшно преди 6 години
ИМа пожарна в Русия .Както се видя от пожара не са спазени изискванията при проектиране и строителство.НАгли престъпници с е опитват да набедят за всичко НАй главния..Има виновни длъжностни лица.Химически оръжия за масово отравяне на населението се използват в република БЪлгария от години особенно жестоки ликвидационни дози се подават от водопроводите последните няколко години..Въпреки десетки хиляди убити с инсулти,инфаркти и рак виновните седят на работа и земат яки рушвети и заплати
140
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Русия какво прави с богатствата си? Като гледам какво е в този град - нищо.
139
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тегаво е дори да се гледа...Оня Тулеев ли, какъв е - мазен облюдок, пълен лакей, баси, дори в ГЕРБ и БСП няма чак такива. Избран с 97%, какво да говорим.На площада статуя на Ленин. Линейките и пожарните - газки и уазки, с които даже в България вече само транспортират стока и работници в дърводобива. И тези таратайки ще спасяват пострадали...Бивша фабрика, превърната в мол. Нарушения купища, разхайтеност тотална. И ни ги сочат тези за пример. Ужас.
138
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Копейките така и не разбраха, че колкото повече копи-пейст бълват, толкова повече доказват, че руските власти са в паника.
137
23
 
15
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
в БЪЛГАРИЯ Е РАЙ РАЙ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ .КОЯТО ЦАРИ БЕЗЗАКОНИЕ БЕЗ ПАРИЧИЕ КОРУПЦИЯ БЕЗ РАБОТА .СТРАНАТА БЪЛГАРИЯ ИЗГОНИ МЛАДИТЕ СИ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА ЗА ПАРЧЕ ХЛЯБ.СТАНА КЪДЕТО ИМА СОРТОВЕ НА ГРАЖДАНИ ПО КАЧЕСТВО СТРАНА КЪДЕТО НЯМА СОБСТВЕНИ ЗАКОНИ СЛЕДВАТ ЗАКОНИТЕ НА НА ЕС НАТО И ВЪЗГЛАВАЕМАТА КОАЛИЦИЯ САЩ.КДЕТО КАЗВАТ НА БЯЛОТО ЧЕРНО ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ МОЯТА МИЛА ТАТКОВИНА МОЯТА СЛАДКА И ПЛОДОРОДНА ЗЕМЯ КОЯО ПЛОДЪТ Е ГОРЧИВ ТОВА Е РАЯ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ КОЯТО СЕ НАРИЧА БГ БЕШЕ ДО ВРЕМЕТО 1989г.
136
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази акция трябва да сплоти руския народ и да даде отпор след наглото обвинение на западните империалисти.
135
0
 
6
 
! Отговори
важно! преди 6 години
Гледайте руския филм Майор!
134
2
 
23
 
! Отговори
Никой не се радва преди 6 години
на ужасната смърт на горките дечица и възрастни.+Мир и светлина на Душите им.+Но:1.Кой е заключил вратата на киносалона?2.Защо не е отключил при пожара?3.Докога ще стоят статуи на Ленин и подобни безполезни и вредни за населението 100г.?
133
16
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
като погледшеш от страни българите се радват за тази трагедия не остане никаква съвест на българите защо трябва да се гледа политически .*** е в българия в българия е бедноста в българия гражданите си посягат на живота си за ради финанси че не смогват е това се казва ***
132
11
 
18
 
! Отговори
ха.ха преди 6 години
Тези 64 броя бяха обявени още когато пожара бушуваше. Кой ли е имал смелостта да ги брои в огъня?Но най -важно за власта е че жертвите вече са гласували за цар Путин....другото е маловажно.
131
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е глупост. А нефт ще трябва на всички винаги. Боите, торовете, пластмасите, полимерите, лепилата, та дори и някои храни се правят от нефт. Да не казвам и за лекарствата... Между другото, преди седмица изостаналите руснаци пак качиха горе няколко астронафти и един космонафт ;))) Защото са таксита. И защото Мъск е велик ;))) И защото програмата на Безос за космически туризъм беше тотално отменена... Ама кой ги гледа тя работи ;)))
130
10
 
18
 
! Отговори
До анонимен преди 6 години
Утре само на изостаналите руснаци ще им трябва нефт.
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в България имаше лозунги "Никой не мисли за народа". Да сложат "Мислителя"на Роден на видно място или поне някой клоун имитиращ го, за да се знае кой мисли за народа.
128
4
 
19
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До До HandelКато гледам нивото на руснаците и като си спомня колко проблема имаха с Булава се съмнявам че изобщо ракетите им ще излетят!
127
7
 
9
 
! Отговори
До Handel преди 6 години
Толкова трудно ли ти е да разбереш, че Путин предупреди тези, които официално оповестиха новата си военна доктрина - превантивен удар с едновременно изстреляни 6-7000 "Томахок". Унищожават всичко, което са намислили и пълна победа. Хип-хип-ура!Какво им остава на руснаците? Ами отговор, от който кръвта стине в жилите! Няма да има такива, които да видят резултата от мача! Казвам това, защото има оленца, които се делят на "наши" и "ваши". Грешка може да стане всеки момент, ако не сменят тона!
126
1
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Между другото индииците се отказаха от съвместна разработка на ПакФа казаха че и дума не може да става за 5-то поколение.
125
13
 
7
 
! Отговори
До Факт! преди 6 години
Кой прави атомни ледоразбивачи, гоvньо? Отличниците! Не се сещам освен Русия някой да прави такива съдове. Мислиш, че е лесно? Защо фрицовете или англетата не направиха досега нещо такова? На британците флагманът - новопостроеният кериър "Елизабет II" е извън строя - тече откъм витлата, а трите нови субмарини клас "Астют" са в непрекъснат ремонт и са извън строя. Дизеловите U-Boote на швабите са много по-шумни и зле въоръжени от клас 636 и следващите руски подлодки. Проспаха, кога Русиядръпна!