В Кемерово след огнения ад: Къде е кралят? Да дойде да отговаря!

41 от 64-те жертви на ужасяващия пожар са деца
Обновена: 28 мар 2018 10:01 | 27 мар 2018 19:06, Елка Василева
236

Снимка: Reuters

В град Кемерово се събраха няколко хиляди души. Разярените граждани, които не вярват на официалните оценки за броя на загиналите при пожара в търговския център "Зимна вишна", накараха чиновниците да ги пуснат не само на централния площад, но и в моргата, пише Би Би Си.

Призивите към хората да излязат на улицата се появиха в социалните мрежи вчера едновременно със слуховете за стотици неотчетени трупове в градска морга. Никой от събралите се не вярваше на числото 64 загинали, което продължават да повтарят чиновниците.

Пред журналисти хората преразказваха съобщения от социалните мрежи за занижения брой загинали. Много от хората не криеха сълзите си и признаваха, че са решили да излязат на площада, макар че нямат пострадал близък.

За половин час броят на недоволните се увеличи от няколкостотин на няколко хиляди. Баха издигнати плакати, на които пишеше: „Колко са реалните жертви?“, „Кой всъщност е виновен?“ и „Колко струват вашите затворени очи?“.

В един момент ролята на организатор на митинга и представител на недоволните пое мъж с микрофон. Това се оказа жителят на Кемерово Игор Востриков. Той изгубил в пожара цялото си семейство – съпругата си, трите си деца – на 2, 5 и 7 години, и по-малката си сестра. Всички те са се оказали в киносалона и не успели да излязат – вратите били заключени.

Още по темата

Игор разказа за последния разговор с жена си и едва сдържаше сълзите си. „Паника нямаше, те се прощаваха“, разказва той за това как жена му, задушавайки се, му се обадила от киносалона. На въпроса защо той се е оказал главният на този митинг, Игор отговори „Нямам какво повече да губя“.

Игор Востриков се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център. "Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

След час спорове с протестиращите кметът на града предложи да бъдат избрани доброволци, които да отидат в моргата и лично да се убедят, че тя не е претъпкана с тела. С помощта на Игор веднага бяха избрани няколко души, които тръгнаха към съдебната медицина.

Сред събралите се хора се заговори, че президентът Владимир Путин е пристигнал в Кемерово и е положил цветя пред „Зимна вишна“. Хората започнаха да гадаят дали той ще дойде при недоволните граждани.

„Тай ще е истински мужик, ако излезе“, емоционално каза пред репортера на Би Би Си протестиращият Павел.

Някои бяха по-агресивни. „Къде е кралят? Наскоро го избраха, да дойде тук и да отговаря!“ „Тук има истински хора, не нарисувани като на изборите“, се чуваше от присъстващите. Хората припомниха, че и президентът не е обявил национален траур заради пожара.

На третия час от митинга на дойде автомобил с озвучителна апаратура и беше предложено думата да бъде дадена на хора, загубили свои близки в пожара.

„Баща съм на загинала от село Трешчевское. Тя се обади, каза „Тук всичко е в дим, ние всички горим“, плачейки, каза пред микрофона мъжът. Подкрепиха го с аплодисменти.

„Другари, интересува ме един въпрос, кога мога да взема телата на моите загинали деца? Никой досега не ми е казал ясно и твърдо. Къде са децата ми, кога ще мога да ги погреба?“, питаше една жена пред микрофона. Ясен отговор от чиновниците не последва.

„Какво значение има колко са загинали? Дори едно дете е трагедия. Ако ние не променим нищо, още хора ще загинат. Хората са били погребани живи“, емоционално крещеше по микрофона друг жител на Кемерово. „Вие сте виновни, чие сте убийци!“, запалено се нахвърли получилата микрофон жена срещу представителите на администрацията. „Благодаря ви“, отговори един чиновник.

Оказа се, че по същото време с недоволни граждани, но на друго място, е разговарял Путин. Той отишъл в сградата на съдебната медицина, „променяйки плановете си“, предаде РИА Новости. Там той се е срещнал с инициативна група, която заедно с кмета отишла да сверява списъците на загиналите. Путин обещал да накаже виновните и призовал да няма съмнения в официално съобщените числа. 

Скоро пред сградата на администрацията се върна един от доброволците, отишли да проверят моргата. По думите на този мъж – Андрей, в списъците наистина са открити 64 загинали, а скрити трупове в хладилните камери не са намерили. Междувременно в щаба, създаден от роднини на жертвите на пожара, изнесоха списък, в който за първи път беше посочен точният брой загинали деца. В списъка има 41 имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: протестпожарКемерово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля не оцапвайте всичко с про и анти руско говорене! Става дума за нормални хора! Това е една ужасна трагедия! УЖАСНА! Да изгорят живи толкова хора, толкова деца, отишли да се забавляват! Нека почиват в мир!
123
3
 
14
 
! Отговори
Разликата преди 6 години
В Германия при влаковата катастрофа на ИЦЕ веднага канцлера излезе и се извини на целия си народ.Това е достойна постъпка , германците в момента се радват на огромен възход(всеки четиредесети немец е милионер) , защото си поеха вината и започнаха на чисто.Каде е Русия сега в сравнение с Германия.130% растеж на БВП за последните десет години при баба Меркел и 5% спад за Путин.Великан е вова за олигарсите а бабчето за народа си работи.
122
7
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 126 преди 6 години
Не мога да те нарека "приятелю", нашата управия е коренно различна от руската. Сложно е да ти обяснявам, все едно няма да разбереш. Едното е подмандатна територия, управлявана от марионетки, побъркани за власт, но слушащи чужди гласове. "А ангели поют такими злыми голосами", както пееше един велик руски бард.Там е велика и силна държава, всички са се вторачили в нея, едни - с ужас, че трябва много да я внимават, други - с надежда, че ще съхрани цивилизацията! Смешнико,Беларус е развита страна
121
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ и тереса мей са виновни.Джуджето каза...не вярвайте на сициалните мрежи...вярвайте на мен.Евалла.
120
3
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименСащ е друго това е една от малкото държави в които човек има право наистина на лична самозащита а не да го маризят мутри и той да седи в ъгъла свит.Че някой психопат излезнал и изтрепал няколко човека да жалко е но те са 350 милиона психопати има нормално.Но имат и свобода а не полицейска държава в която само "богоизбраните" да стрелят.Затова са и най-развити Наука индустрия технологии нямат стигане.Стават и сакатлъци и с колите стават катастрофи дай да ги забраним!
119
3
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Анонимен 108Това щеше да е трагедия ако беше земетресение или наводнение. Това е убийство, породено от грешна вътрешна политика. Затова е политическо убийство. Да разрешиш направата на ТЦ в бивша преустроена фабрика, да не работи пожарната инсталация, да заключиш вратите, да са блокирани аварийните изходи, да използваш горими материали за строителство и детски играчки(откъдето е тръгнал пожара), да не е направена три години проверка за безопасност - това си е убийство.
118
9
 
4
 
! Отговори
НРБ преди 6 години
Не знам защо така руснаците са прецаха и преизбраха Путнята, че той е един от агентите за срутването на социалистическата система, уж социалист, а предател на червената идея.... Такива предатели и в България бяха внедрени в БКП, да очернят партията, и да направят преврат да я свалят от власт.....
117
4
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
''Дядя Вова мьi с тобой'' - дали на всеки 25 март родителите на кемеровските деца ще могат да излизат с портретите на децата си на шествие като безсмъртния полк на Путин?
116
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Някои бяха по-агресивни. Къде е кралят? Наскоро го избраха, да дойде тук и да отговаря!"За кое да отговаря- за архитектурния план на сградата, който не е изготвял той, или за пожарната безопасност, която не му е работа да следи? За кое да отговаря? Ако бай *** пръдне на другия край на страната, мене ли ще извикате да отговарям за действията му?
115
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украински блогър си направи жестока шега и пусна слух, че загиналите в Кемерово са 300.... Урката евана се е представяла за майор от руската полиция и е лъгал че има още трупово. Ако не му пратят специалните да го разпъната това ще означава чу Русия е мъртва.
114
38
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИНОВНИ СА ВСИЧКИ РУСКИ ГРАЖДАНИ КОИТО НЕ ПРОТЕСТИРАХА И НЕ ПОИСКАХА ИЗБОРНИТЕ ПРОТОКОЛИ ОТ ПСЕВДО ИЗБОРИТЕ НА ФАЛШИВИЯ ***!ЖАЛКО, ЧЕ БОГА Е ТОЛКОВА МЕК И РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ СИ ГО ПОЛУЧИ ДАЛЕЧ ПО СЕРИОЗНО!
113
4
 
23
 
! Отговори
До 135 преди 6 години
Какви хиляди бе *** и сега ли ще мерите в пари човешката мъка.Какво поколение сте вие бе,имате ли връзка с реалният живот.Гледал той! Едно е да гледаш ,друго е да виждаш.Аман от пубери без мозъчни философи.
112
10
 
17
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Залоствайте вратите !Да не излезне случайно некой да се спаси па те жените ша нарадят повеча знаем как Русия беше спасена от Жуков.Всъщност Русия бе спасена от генрал Зима!Уазка линейка Зил пожарна лада патрулка панелка *** на кой му пука нали не е Масква и мутри с Поршета *** иначе атомен ледоразбивач направили в г8 искат все едно Того да бъде прието за високотехнологична държава!
111
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато застрелват деца в САЩ кой носи отговорност? Колко губернатори подадоха оставка. Тръмп отиде ли там?Голямо двуличие виждам тук.
110
24
 
15
 
! Отговори
Handel преди 6 години
По принцип съжелявам за загиналите, но асъщите тези хора преди няколко дена се кефеха на анимацията как Путин удря със супер-пупер атомната бомба Флорида и убива няколко десетки милиона хора, и лепяха по колите си лепенки "Към Берлин" и "Можем да повторим". След като се кефиш на чуждата смурт не трябва да протестираш когато смъртта опре и до твоя дом.
109
5
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 102 преди 6 години
Лъжеш! Ако някой е написал нещо по повод стрелбите в Щатите, той е бил на позицията на стотиците хиляди американци, които протестираха срещу притежаването на огромно количество оръжие от населението и многото всекидневни жертви. Тези американци сигурно са русофили, а? Тук се чуваше хиенски кикот, когато паднаха руски хеликоптери при нечовешки метеоусловия в Тикси и Шпицберген. Машините превозваха миньори и "нефтяници". Долната *** пируваше щастлива и умно се изказваше за руските хеликоптери.
108
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейкът е дело на украинския пранкер Евгений Волнов(Евгений Вольнов ). Даже си е признал, има го в нета.
107
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много жалко за децата. На такава крехка възраст да си заминеш от този свят е наистина нелепо. Това е резултата от купените избори на пyтин и мафиoтския му модел на управление. Той също едва ли е искал да стават такива трагедии, но те са резултат от цялата система в русия която е само корупция и манипулации. И какво сега като си купи изборите? Дали спи спокойно? Може би ако няма съвест, може и да спи спокойно.
106
1
 
25
 
! Отговори
Сравнете преди 6 години
Сравнете как същите наши *** описаха и съобщиха за децата които изгоряха и бяха стъпкани в ИНДИГО, как описаха трагедията с убийствата на деца в Щатски училища, улици , киносалон.само сравнете и ако видите разлика в думите, уважението или съзрете цинизъм- такива журналисти трябва да бъдат изритани от колегите си.
105
10
 
19
 
! Отговори
Към119 преди 6 години
Да приятелю,прав си че тук е като в Русия.Нашите управляващи са копие на руските защото са техни възпитаници и слуги.За това не искам да имам нищо общо с техния бандитски модел на управление ,наложен ни от тях,въпреки че сме член на ЕС.Не ми се мисли какво щеше да бъде,аконе бяхме.Навярно жалък придатък ,като Киргизтан или Беларус в жалкият им Евраазииски съюз,пази Боже.