В Кемерово след огнения ад: Къде е кралят? Да дойде да отговаря!

41 от 64-те жертви на ужасяващия пожар са деца
Обновена: 28 мар 2018 10:01 | 27 мар 2018 19:06, Елка Василева
236

Снимка: Reuters

В град Кемерово се събраха няколко хиляди души. Разярените граждани, които не вярват на официалните оценки за броя на загиналите при пожара в търговския център "Зимна вишна", накараха чиновниците да ги пуснат не само на централния площад, но и в моргата, пише Би Би Си.

Призивите към хората да излязат на улицата се появиха в социалните мрежи вчера едновременно със слуховете за стотици неотчетени трупове в градска морга. Никой от събралите се не вярваше на числото 64 загинали, което продължават да повтарят чиновниците.

Пред журналисти хората преразказваха съобщения от социалните мрежи за занижения брой загинали. Много от хората не криеха сълзите си и признаваха, че са решили да излязат на площада, макар че нямат пострадал близък.

За половин час броят на недоволните се увеличи от няколкостотин на няколко хиляди. Баха издигнати плакати, на които пишеше: „Колко са реалните жертви?“, „Кой всъщност е виновен?“ и „Колко струват вашите затворени очи?“.

В един момент ролята на организатор на митинга и представител на недоволните пое мъж с микрофон. Това се оказа жителят на Кемерово Игор Востриков. Той изгубил в пожара цялото си семейство – съпругата си, трите си деца – на 2, 5 и 7 години, и по-малката си сестра. Всички те са се оказали в киносалона и не успели да излязат – вратите били заключени.

Още по темата

Игор разказа за последния разговор с жена си и едва сдържаше сълзите си. „Паника нямаше, те се прощаваха“, разказва той за това как жена му, задушавайки се, му се обадила от киносалона. На въпроса защо той се е оказал главният на този митинг, Игор отговори „Нямам какво повече да губя“.

Игор Востриков се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център. "Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

След час спорове с протестиращите кметът на града предложи да бъдат избрани доброволци, които да отидат в моргата и лично да се убедят, че тя не е претъпкана с тела. С помощта на Игор веднага бяха избрани няколко души, които тръгнаха към съдебната медицина.

Сред събралите се хора се заговори, че президентът Владимир Путин е пристигнал в Кемерово и е положил цветя пред „Зимна вишна“. Хората започнаха да гадаят дали той ще дойде при недоволните граждани.

„Тай ще е истински мужик, ако излезе“, емоционално каза пред репортера на Би Би Си протестиращият Павел.

Някои бяха по-агресивни. „Къде е кралят? Наскоро го избраха, да дойде тук и да отговаря!“ „Тук има истински хора, не нарисувани като на изборите“, се чуваше от присъстващите. Хората припомниха, че и президентът не е обявил национален траур заради пожара.

На третия час от митинга на дойде автомобил с озвучителна апаратура и беше предложено думата да бъде дадена на хора, загубили свои близки в пожара.

„Баща съм на загинала от село Трешчевское. Тя се обади, каза „Тук всичко е в дим, ние всички горим“, плачейки, каза пред микрофона мъжът. Подкрепиха го с аплодисменти.

„Другари, интересува ме един въпрос, кога мога да взема телата на моите загинали деца? Никой досега не ми е казал ясно и твърдо. Къде са децата ми, кога ще мога да ги погреба?“, питаше една жена пред микрофона. Ясен отговор от чиновниците не последва.

„Какво значение има колко са загинали? Дори едно дете е трагедия. Ако ние не променим нищо, още хора ще загинат. Хората са били погребани живи“, емоционално крещеше по микрофона друг жител на Кемерово. „Вие сте виновни, чие сте убийци!“, запалено се нахвърли получилата микрофон жена срещу представителите на администрацията. „Благодаря ви“, отговори един чиновник.

Оказа се, че по същото време с недоволни граждани, но на друго място, е разговарял Путин. Той отишъл в сградата на съдебната медицина, „променяйки плановете си“, предаде РИА Новости. Там той се е срещнал с инициативна група, която заедно с кмета отишла да сверява списъците на загиналите. Путин обещал да накаже виновните и призовал да няма съмнения в официално съобщените числа. 

Скоро пред сградата на администрацията се върна един от доброволците, отишли да проверят моргата. По думите на този мъж – Андрей, в списъците наистина са открити 64 загинали, а скрити трупове в хладилните камери не са намерили. Междувременно в щаба, създаден от роднини на жертвите на пожара, изнесоха списък, в който за първи път беше посочен точният брой загинали деца. В списъка има 41 имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: протестпожарКемерово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента на сайта на оф нюз на живо предават анти правителствения протест от Москва!Лозунгите са: корупцията убива! Няма да забравим, няма да простим! Мълчанието убива!А в коментарите под видеата от Кемерово в ю. туб може да прочетете народната руска любов към новоизбраната им власт.
103
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами докато ниския управлява русия за съжаление такива трагедии няма как да бъдат предотвратени, защото всичко е корупция и алкохолизъм. Някой пак не си е свършил работата. Жалко за децата. На кой ще тежат на съвестта сега? Може би на никой понеже управляващите в русия съвест нямат.
102
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко за загиналите деца. Жалко и за загиналтие души, които превръщат тази трагедия в политика. От много време живя извън България. Преди да се връна прекарах около 2 години в Русия. Не мисля да оставам много тук. Ще ви кажа едно, тук е същото като там. Едно към едно. Улиците, въздуха, сградите, комлексарите, скотовския начин на живот, безволието, алкохолиците, безчестието, корупцията на ниските нива, тесногръдието. Едно към едно е всичко. Променете се, щом толкова не ви харесва Русия.
101
1
 
4
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
За теракт не са нужни задължително бомби и оръжия, достатъчно е прозорлив мозък и ед на запалка,,,,,,,,В Русия станаха толкова тежки пожари.....
100
14
 
8
 
! Отговори
до 111 преди 6 години
ахахахахах в Америка се избирали с пропаганда, а в Русия където всеки друг кандидат се убива няколко месеца преди изборите, отиваш в мола да гледаш филм в киносалона и там си оставаш, изисквания за безопасност спазени ли са?? Не са естествено, защото в русия всичко е корупция. 100% е имало някой пиян на работното място от който е тръгнал пожара
99
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случилото се е страшна трагедия! Мир на душите на загиналите! Особено страшно е това с дечицата!Аморално е някой да се радва на тази трагедия! По-добре да се моли да не се случва повече никъде! Дваж по-аморално е всичко това да се използва за политически цели.Макар, че на мен цялото стечение на обстоятелства ми се струва хладнокръвно планирано. Само мога да гадая Qui bene. Путин ще си пусне хрътките и те непременно ще стигнат до виновниците! Жална им майка!
98
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медведев към Кемерово: Держитесь там...денги нет !
97
7
 
10
 
! Отговори
ДЖЕНДЪРИ преди 6 години
***--ВЕЧЕ СЪМ УБЕДЕН ЧЕ СТЕ БЕЗМОЗЪЧНИ И ПЛАТЕНИ СЪЩЕСТВА---НАХАЛСТВОТО ВИ Е ПОСЛОВИЧНО--НО ЗАЩО НЕ ЗАЩИТИХТЕ БЪЛГАРИЯ КОГАТО ЕРДОГАН СУЛТАН ПОИСКА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ И ПАРИ ЗА НЯКАКВО НЕЗНАМ КАКВО СИ--БЯГАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ ТУРЦИ..ЧЕ КОЙ ГИ Е ГОНИЛ..А СЪЩИТЕ НА ВЪЛНИ НА ВЪЛНИ СЕ ПРИБРАХА ОТНОВО ТУК--ТАМ НЕ ГИ БРОЯТ ЗА ХОРА--В АНАДОЛА...ТЕ И ЕЗИКА НЕЗНАЯТ-ГОВОРЯТХ НЯКАКЪВ ОСМАНСКИ ОТ 15 ВЕК...
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На някой тук не са му издържали нервите. Предвид броя удивителни, бая боярищник е поел.
95
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а русофилите защо се радвахте скоро когато некъв луд застреля деца в американска гимназия?????????????/
94
2
 
3
 
! Отговори
ти си преди 6 години
До Анонимен 102Лъжецццц ....
93
1
 
3
 
! Отговори
ДА преди 6 години
До ЦиникНЕ БЪРКАШ ЕДИН БОКО..Я СИ ПОМИСЛИ....
92
6
 
16
 
! Отговори
не на омразата преди 6 години
Путин цял ден е в Кемерово,Руските и световни телевизии показаха това,говори с хората и тн.и пак има *** който пишат глупости и лъжи,е няма оправия....
91
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин към Кемерово:Има човек, има проблем,.....!!!
90
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е подло и долно да се използва мъката на хората за политически цели,но какво да очакваш от третополови,те не мислят.------------------------------------------------------------------------------------------------------------А вие русофилите като използвате американските трагедии за политически цели тогава не мислите че това е дoлнo и пoдло, а ????
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гадовеДа бе .. ние сме го спрели Путин да не се изнесе веднага на мястото на трагедията и да направи всичко възможно на място. Ние го накарахме да се скрие като мишка и да не се показва а вместо него да говорят разни бушони, щото смъртта на деца е нещо нормално, а ?И да .. това е политика. Президентът е избран за да работи за народа а не за да се фука с анимационни филмчета !
88
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кемерово - истината за руския Гулаг !
87
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как стана бе ***? Кралчето ви май не е много отворен в момента?
86
14
 
16
 
! Отговори
гадове преди 6 години
Само *** и болни същества могат да използват тази трагедия и мъката на хората за да плюят по Путин,повръща ми се от вас.
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същият модел, макар и все пак смекчен, е и тук - "наши хора", ояли се местни партократи, които са вся и всьо и си правят каквото си искат. Убеден съм, че по стара соц традиция, най-голямата грижа на разследващите е да скрият истинските виновници и сега се чудят няма ли някой клошар за подхвърляне, че да обере вината. Колкото по-скоро скъсаме ние с тези порядки, толкова по-добре за нас. Руснаците да си решават за себе си, все пак те си ги избират тези хора.