В Кемерово след огнения ад: Къде е кралят? Да дойде да отговаря!

41 от 64-те жертви на ужасяващия пожар са деца
Обновена: 28 мар 2018 10:01 | 27 мар 2018 19:06, Елка Василева
236

Снимка: Reuters

В град Кемерово се събраха няколко хиляди души. Разярените граждани, които не вярват на официалните оценки за броя на загиналите при пожара в търговския център "Зимна вишна", накараха чиновниците да ги пуснат не само на централния площад, но и в моргата, пише Би Би Си.

Призивите към хората да излязат на улицата се появиха в социалните мрежи вчера едновременно със слуховете за стотици неотчетени трупове в градска морга. Никой от събралите се не вярваше на числото 64 загинали, което продължават да повтарят чиновниците.

Пред журналисти хората преразказваха съобщения от социалните мрежи за занижения брой загинали. Много от хората не криеха сълзите си и признаваха, че са решили да излязат на площада, макар че нямат пострадал близък.

За половин час броят на недоволните се увеличи от няколкостотин на няколко хиляди. Баха издигнати плакати, на които пишеше: „Колко са реалните жертви?“, „Кой всъщност е виновен?“ и „Колко струват вашите затворени очи?“.

В един момент ролята на организатор на митинга и представител на недоволните пое мъж с микрофон. Това се оказа жителят на Кемерово Игор Востриков. Той изгубил в пожара цялото си семейство – съпругата си, трите си деца – на 2, 5 и 7 години, и по-малката си сестра. Всички те са се оказали в киносалона и не успели да излязат – вратите били заключени.

Още по темата

Игор разказа за последния разговор с жена си и едва сдържаше сълзите си. „Паника нямаше, те се прощаваха“, разказва той за това как жена му, задушавайки се, му се обадила от киносалона. На въпроса защо той се е оказал главният на този митинг, Игор отговори „Нямам какво повече да губя“.

Игор Востриков се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център. "Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

След час спорове с протестиращите кметът на града предложи да бъдат избрани доброволци, които да отидат в моргата и лично да се убедят, че тя не е претъпкана с тела. С помощта на Игор веднага бяха избрани няколко души, които тръгнаха към съдебната медицина.

Сред събралите се хора се заговори, че президентът Владимир Путин е пристигнал в Кемерово и е положил цветя пред „Зимна вишна“. Хората започнаха да гадаят дали той ще дойде при недоволните граждани.

„Тай ще е истински мужик, ако излезе“, емоционално каза пред репортера на Би Би Си протестиращият Павел.

Някои бяха по-агресивни. „Къде е кралят? Наскоро го избраха, да дойде тук и да отговаря!“ „Тук има истински хора, не нарисувани като на изборите“, се чуваше от присъстващите. Хората припомниха, че и президентът не е обявил национален траур заради пожара.

На третия час от митинга на дойде автомобил с озвучителна апаратура и беше предложено думата да бъде дадена на хора, загубили свои близки в пожара.

„Баща съм на загинала от село Трешчевское. Тя се обади, каза „Тук всичко е в дим, ние всички горим“, плачейки, каза пред микрофона мъжът. Подкрепиха го с аплодисменти.

„Другари, интересува ме един въпрос, кога мога да взема телата на моите загинали деца? Никой досега не ми е казал ясно и твърдо. Къде са децата ми, кога ще мога да ги погреба?“, питаше една жена пред микрофона. Ясен отговор от чиновниците не последва.

„Какво значение има колко са загинали? Дори едно дете е трагедия. Ако ние не променим нищо, още хора ще загинат. Хората са били погребани живи“, емоционално крещеше по микрофона друг жител на Кемерово. „Вие сте виновни, чие сте убийци!“, запалено се нахвърли получилата микрофон жена срещу представителите на администрацията. „Благодаря ви“, отговори един чиновник.

Оказа се, че по същото време с недоволни граждани, но на друго място, е разговарял Путин. Той отишъл в сградата на съдебната медицина, „променяйки плановете си“, предаде РИА Новости. Там той се е срещнал с инициативна група, която заедно с кмета отишла да сверява списъците на загиналите. Путин обещал да накаже виновните и призовал да няма съмнения в официално съобщените числа. 

Скоро пред сградата на администрацията се върна един от доброволците, отишли да проверят моргата. По думите на този мъж – Андрей, в списъците наистина са открити 64 загинали, а скрити трупове в хладилните камери не са намерили. Междувременно в щаба, създаден от роднини на жертвите на пожара, изнесоха списък, в който за първи път беше посочен точният брой загинали деца. В списъка има 41 имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: протестпожарКемерово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се скри като мишка. Страх го да излезе пред руснаците да му кажат какво мислят.
83
10
 
19
 
! Отговори
ей пиндорси преди 6 години
Много е подло и долно да се използва мъката на хората за политически цели,но какво да очакваш от третополови,те не мислят.
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И фашисткото дерьмо гледам, че си е измило ръцете с общи приказки и обещания...
81
2
 
7
 
! Отговори
това е преди 6 години
Фейк нюз...
80
7
 
10
 
! Отговори
321 преди 6 години
Кога пък лешоядите от би би си отидоха толкова бързо да всяват паника и да пускат лъжи?
79
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин до Кемерово:Москва не вярва на сълзи !
78
0
 
3
 
! Отговори
хааа преди 6 години
До Анонимен 80 Глупости...
77
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЮТюбПОКАЖИТЕ ЭТО ПУТИНУ! ЖИЗНЬ В РОССИИolMqeLM_lVk
76
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Русия и в България е пълен разпад,човешкият живот не струва пукнат грош !
75
9
 
14
 
! Отговори
там преди 6 години
ФСБ разкри кой стой зад слуховете за стотици жертви това е Украински блогер,той е пуснал умишлено слуховете.
74
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИД и ЦРУ могат да убиват само деца.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гадостМани, мани...ЮТюбK6JSuBaFbQY
72
18
 
16
 
! Отговори
гадост преди 6 години
Каква мръсотия само да използват такава трагедия срещу Путин,запада съвсем е загубил разсъдък си.
71
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мумията се появила в Кемерово и немедлено изчезнала като ракета невидима !
70
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците искат свобода, искат Запада да ги освободи. Запада е страхлив и нерешителен. Не помага на братята си руснаци.
69
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДавай, еничарр рубладжиски, ращитавай го тоя ***.
68
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеален повод за Запада. Сега Запада ще обяви, че Путин унищожава собствения си народ, както обвиниха Саддам, Кадафи, Асад, и ще тръгнат да освобождават руснаците. Не трябва да се изпуска поводът, сега е моментът Запада да постави ултиматум на "режима".
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изборите минаха, вече е късно.
66
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
путин е корвата на ердоган.
65
17
 
22
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Завършх Електроника в МГУ Москва далечната 1988г.Имах "удоволствието" да видя от близо какво представляват руснацитеи ме хвана срам, че такива са ни освободили, и че са ни карали насила да ги обичаме.Пълни нещастници и кретни.