В Кемерово след огнения ад: Къде е кралят? Да дойде да отговаря!

41 от 64-те жертви на ужасяващия пожар са деца
Обновена: 28 мар 2018 10:01 | 27 мар 2018 19:06, Елка Василева
236

Снимка: Reuters

В град Кемерово се събраха няколко хиляди души. Разярените граждани, които не вярват на официалните оценки за броя на загиналите при пожара в търговския център "Зимна вишна", накараха чиновниците да ги пуснат не само на централния площад, но и в моргата, пише Би Би Си.

Призивите към хората да излязат на улицата се появиха в социалните мрежи вчера едновременно със слуховете за стотици неотчетени трупове в градска морга. Никой от събралите се не вярваше на числото 64 загинали, което продължават да повтарят чиновниците.

Пред журналисти хората преразказваха съобщения от социалните мрежи за занижения брой загинали. Много от хората не криеха сълзите си и признаваха, че са решили да излязат на площада, макар че нямат пострадал близък.

За половин час броят на недоволните се увеличи от няколкостотин на няколко хиляди. Баха издигнати плакати, на които пишеше: „Колко са реалните жертви?“, „Кой всъщност е виновен?“ и „Колко струват вашите затворени очи?“.

В един момент ролята на организатор на митинга и представител на недоволните пое мъж с микрофон. Това се оказа жителят на Кемерово Игор Востриков. Той изгубил в пожара цялото си семейство – съпругата си, трите си деца – на 2, 5 и 7 години, и по-малката си сестра. Всички те са се оказали в киносалона и не успели да излязат – вратите били заключени.

Още по темата

Игор разказа за последния разговор с жена си и едва сдържаше сълзите си. „Паника нямаше, те се прощаваха“, разказва той за това как жена му, задушавайки се, му се обадила от киносалона. На въпроса защо той се е оказал главният на този митинг, Игор отговори „Нямам какво повече да губя“.

Игор Востриков се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център. "Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

След час спорове с протестиращите кметът на града предложи да бъдат избрани доброволци, които да отидат в моргата и лично да се убедят, че тя не е претъпкана с тела. С помощта на Игор веднага бяха избрани няколко души, които тръгнаха към съдебната медицина.

Сред събралите се хора се заговори, че президентът Владимир Путин е пристигнал в Кемерово и е положил цветя пред „Зимна вишна“. Хората започнаха да гадаят дали той ще дойде при недоволните граждани.

„Тай ще е истински мужик, ако излезе“, емоционално каза пред репортера на Би Би Си протестиращият Павел.

Някои бяха по-агресивни. „Къде е кралят? Наскоро го избраха, да дойде тук и да отговаря!“ „Тук има истински хора, не нарисувани като на изборите“, се чуваше от присъстващите. Хората припомниха, че и президентът не е обявил национален траур заради пожара.

На третия час от митинга на дойде автомобил с озвучителна апаратура и беше предложено думата да бъде дадена на хора, загубили свои близки в пожара.

„Баща съм на загинала от село Трешчевское. Тя се обади, каза „Тук всичко е в дим, ние всички горим“, плачейки, каза пред микрофона мъжът. Подкрепиха го с аплодисменти.

„Другари, интересува ме един въпрос, кога мога да взема телата на моите загинали деца? Никой досега не ми е казал ясно и твърдо. Къде са децата ми, кога ще мога да ги погреба?“, питаше една жена пред микрофона. Ясен отговор от чиновниците не последва.

„Какво значение има колко са загинали? Дори едно дете е трагедия. Ако ние не променим нищо, още хора ще загинат. Хората са били погребани живи“, емоционално крещеше по микрофона друг жител на Кемерово. „Вие сте виновни, чие сте убийци!“, запалено се нахвърли получилата микрофон жена срещу представителите на администрацията. „Благодаря ви“, отговори един чиновник.

Оказа се, че по същото време с недоволни граждани, но на друго място, е разговарял Путин. Той отишъл в сградата на съдебната медицина, „променяйки плановете си“, предаде РИА Новости. Там той се е срещнал с инициативна група, която заедно с кмета отишла да сверява списъците на загиналите. Путин обещал да накаже виновните и призовал да няма съмнения в официално съобщените числа. 

Скоро пред сградата на администрацията се върна един от доброволците, отишли да проверят моргата. По думите на този мъж – Андрей, в списъците наистина са открити 64 загинали, а скрити трупове в хладилните камери не са намерили. Междувременно в щаба, създаден от роднини на жертвите на пожара, изнесоха списък, в който за първи път беше посочен точният брой загинали деца. В списъка има 41 имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: протестпожарКемерово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
15
 
! Отговори
ЗА 65 преди 6 години
До АнонименАми разбира се, в Англия и робството е демократично. И демократично ги тровят.
63
4
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Целият митинг е едно контролирано мероприятие за изпускане на парата. Феесбешна постановка.
62
7
 
12
 
! Отговори
пише Би Би Си преди 6 години
Тук спрях да чета статията. Благодаря!
61
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново под Слънцето!Спомням си август 2000 г. Подводницата Курск бе потънала и роднините на подводничарите вече разбираха мащабите на своята трагедия.При тях дойде Путин и камерите показаха леденото изражение на кагебееца. На него хич не му пукаше!Тогава искренно съжалих тези хорица!Днес съжалявам за дечицата в Кемерово, защото пак видях този леден кагебейски поглед на Путин. И този път на него не му пука за друго освен за собствената му власт!Нищо ново под Слънцето!
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВОЛДЕМОР БЕЗУМНИСОЧИ КРЕМЪЛ ПАКИ ВИКА...
59
2
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 6 години
Знаете ли какво е Филип?Едно момиченце, което се гримира с червилото на майка си пред огледалото, и се мисли за жена.Това му е номерът, никой да не разбере колко е жалък и дребен.
58
11
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Всички знаят какво е "Путин"?Гаджето на Ердоган, симулиращо панславянска загриженост за такива като нас,тъй както проституттка симулира оргзъм.
57
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия блокът изгоря демократично и жертвите бяха демократични. А в Русия киното изгоря заради "режима" и всички жертви са жертви на "режима".
56
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникВ Англия изгоряха 80 човека и кралицата абдикира ли? Не! Изкараха че те сами си били виновни.
55
10
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Знете ли какво е "Путин"?Едно нищо. Едно нищжество. Едно фашистко нищжество.Едно момиченце, което се гримира с червилото на майка си пред огледалото, и се мисли за жена.Това му е номерът, никой да не разбере колко е жалък и дребен.
54
14
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 6 години
Нищожеството путин трябва да обясни на народа си,като как най-богатата на природни ресурси държава,живее по-зле от разни "еврогейове" като: всички западноевропейски държави,дори и "Задунайская губерния", демек ние,"сросоидна" Америка,източни тигри като Китай, Ю. Кореа, Япония, Тайван...
53
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ АНГЛИЯ ОБАЧЕ НИКОЙ НЕ ПОСМЯ ДА ПРОТЕСТИРА, ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН ИЛИ ПО-ЛОШО
52
5
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Този, дето е оглавил митинга, е артист от службите.
51
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия не изгоря ли миналата година цял жилищен блок, ако помните? И блокираните хора вътре се прощаваха с близките си по телефоните... Също както руснаците. Това са общочовешки трагедии, независимо къде се случват и за политика не би трябвало да се говори или да се извличат дивиденти.
50
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ МОГАТ ДА ПОБЕДЯТ РУСИЯ ВЪВ ВОЙНА, ЗАТОВА ПОДЛО ИЗБИВАТ ДЕЦАТА И.
49
9
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Сергей Белоголовцев:"Ние не сме велика страна, ние сме позора на планетата ..."ЮТюбmvF_yEWKUQk
48
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече няма комунизъм в Русия. Има пазарна икономика, частен бизнес на западни фирми и по западен образец. Държавата няма да отговаря за корумпиран бизнес и капиталистическа алчност и неспазване на разпоредбите. Ще наложи наказания и затвор за някой олигарх, а Запада ще скочи да го защитава и ще го обяви за репресиран от "режима", който вчера спечели избори.
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потърсете в Ютуб клипове как плюят и пусуят."Възлюбленият" запад е един мит, насаждан от пени пропаганда.
46
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ ОКОЛО СВОЯ ВОДАЧ ПУТИН.
45
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потърсете в Ютуб клипове как го плюят и пусуят."Възлюбленият" путин е един мит, насаждан от копейкаджийската пропаганда.Псуят го като ***.