"Дипломат гейт"... Асиметричен ли ще бъде отговорът на Русия?

Руски журналист: Кремъл ще продължи боя без правила със Запада
Обновена: 29 мар 2018 07:05 | 28 мар 2018 22:00, Елка Василева
409
"Дипломат гейт"... Асиметричен ли ще бъде отговорът на Русия?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Кремъл ще продължи боя без правила със Запада. И дипломатическият бойкот няма да го спре, пише в специален коментар за Дойче веле руският журналист Константин Егерт.

"Не вярвам!" - така смъмрял артистите според техни мемоари бащата на съвременната руска театрална школа Константин Станиславски, щом останел недоволен от играта им. Обединеното кралство и многобройните му съюзници в цял свят действаха колективно на 26 март от позицията на Станиславски.

Какво е отношението на Орбан към Путин?

"Не вярваме, вие лъжете!" - ето какво означава безпрецедентното изгонване на руски дипломати от страни членки на ЕС, САЩ, Канада и Австралия. Демарш, който е на път да влезе във всички учебници по история на международните отношения.

Още по темата

Подобно публично унижение не е сполетявало нито Саддам Хюсеин, нито династията Ким в Северна Корея. Британската премиерка Тереза Мей записа сериозна политическа победа.

Особено ярки ми се сториха два момента. Първо този с малка Исландия, хвърлила навремето предизвикателство на Съветския съюз, когато първа призна през 1991 г. възстановената независимост на Литва.

В понеделник, 26 март, тя обяви политически и дипломатически бойкот на официална Москва, въпреки че не е членка на ЕС и няма специални отношения с Великобритания, за разлика примерно от Канада, Австралия, а всъщност и от САЩ.

Второ, "най-добрият приятел" на Кремъл, унгарският министър-председател Виктор Орбан и още няколко страни решиха да изгонят по един руски дипломат. Дори да е без особена охота, лидерът на Унгария, при все че се кара с ЕС, разкри какви са същинските му, а не пропагандните приоритети.

И с това скандалът не приключва. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните от ЕС може би ще предприемат и други стъпки. Сиреч онези, които засега не са гонили служители от руските дипломатически мисии, може и да го сторят, ако експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия констатират, че веществото, с което са отровени Сергей и Юлия Скрипал, вероятно идва от Русия. Същото чака навярно и Токио. Говорител на кабинета на Шиндзо Абе избегна да отговори дали основният азиатски съюзник на Вашингтон ще подкрепи американската позиция.

Лавров избра футбола

В една нормална демокрация криза от този мащаб би предизвикала най-малкото оставки на ръководствата на министерството на външните работи и спецслужбите, мащабно парламентарно разследване и силно би разклатила позициите на президента.

Русия обаче не е демокрация. Външният министър Сергей Лавров демонстративно отиде в понеделник да играе мач с ветерани от московския футболен клуб "Спартак". Посолството на Русия в САЩ реши да си направи шега. Мисията публикува в Тwitter предложение към читателите - да изберат с гласуване кое американско консулство да затвори Москва в отговор след затварянето на руското дипломатическо представителство в Сиатъл.

Марионетни депутати от Държавната дума и марионетни "експерти" от джобната телевизия на Путин си упражняваха остроумието върху, казано деликатно, сексуалните отношения на САЩ с техните съюзници. Защото, ако вярваме на руската държавна пропаганда, въпросът не е в химическата атака, застрашила живота на хиляди хора в Солсбъри, а в желанието на Щатите да нанесат нов удар на Русия, която "доскоро коленичила, се изправя, хвърляйки предизвикателство на нахалстващата Америка".

"Вашингтон принуди своите лакеи да се включат в дипломатическия бойкот" - ето версията, втълпявана в главите на руските граждани. В смисъл, че велика Русия може да има само велики врагове, а не разни там като Румъния или Финландия.

Кремъл безспорно ще отвърне с взаимност - ще изгони дипломати, ще затвори още едно американско консулство. Може да ликвидира и кореспондентското бюро на Би Би Си, ако британските власти отнемат лиценза на кремълския пропаганден канал Ар Ти.

Олигарси на прицел

С това обаче обичайните политическо-дипломатически възможности на официална Москва кажи-речи се изчерпват. Но Великобритания разполага и с много други.

Например да запорира "подозрителното имущество", по-просто казано - активите на руските олигарси в Обединеното кралство, да отнеме паспортите с лъв и еднорог на корицата, издадени на някои от тях и семействата им, и да включи руски официални лица в британския списък "Магнитски".

А нищо чудно Лондон наистина да бойкотира и световното по футбол, защото разследването по случая Скрипал може да разкрие нови факти, неприятни за Кремъл.

Официална Русия лъга прекалено много и за Александър Литвиненко, уж отровен от Борис Березовски, и за "грузинската агресия" срещу Южна Осетия, и за "украинските фашисти" в Крим, и за това как няма руски военни в Донбас, и за фалшивия диспечер, "видял" как също тъй фалшив украински изтребител свалил малайзийския пътнически самолет. И количеството лъжи премина в качество.

Външната политика на днешна Русия претърпя катастрофа

Но тя - въпросната политика, няма да се промени. В очите на руската върхушка всяко отстъпление е поражение. Сигурен съм, че Москва обмисля вече т. нар. асиметричен отговор за Запада. Има си за тази цел и хакери, и пропагандни ресурси, а и въоръжени сили. Не става дума за студена война. В онази имаше все пак някакви правила. В новата война на Русия със Запада такива няма да има.

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди въобще не ме интересуваше Русия. Чисто безразличие, понеже нито си имам работа с руснаци, нито въшната им политика бе така шумна. През последните няколко години, обаче започнах постепнно да ненавиждам тази държава и народа и! И не, не съм сорсоид и въобще не ме интересува какво става в САЩ. Интересуваме единствено България и ЕС, зашото все пак сме в Европа, а не в америките или Азия.
289
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не сме видяли поне едно доказателство за вината на руснаците???
288
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно на никой не му дреме, какво мислила Раша. Както се вижда, ще бъдат изгонени и въпроса е затворен.
287
12
 
7
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Голям майтап. Руските тролчета се събудиха и заляха темата с еднотипни коментари, като си ги лайкват един на друг... а читателят който не знае това се чуди "Абе в България наистина ли има толкова много ***???"
286
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Жоро 301Жорка не бъди Писател Бъди читател1989 в САЩ в Базата данни за химически вещества и техните спектри е публикувана формулата на А234(или Новичок) - тоест слагаш едно вещество в атомен спектрометър и той ти избълва едни цифрички - след това проверяваш цифричките в БД и получаваш или самото вещество или най-близкото до него (примерно 95% съвпадение)В базата данни е показна и самата Химическа формула.Тази База данни със сигурност я имат и САЩ и ВБ и РФ и който и да се сетиш друг
285
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това е класическа пропагандна статия...Иначе руснаците само ползвали "пропагнада".Имам чувството, че живея преди 89-а, само че от другата страна.
284
18
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До Анонимен 297 Не знам това твойто(ВЕРОЯТНО)откъде ти го спуснаха.Няма вероятно ТАВАРИЩ.ФАКТ е,че само Русия го има.Факт е вече и че за пореден път русняците са лъгали,че са унищожили запасите от него.Ама кой да прочете нали?Само с руска и българска преса не става.
283
5
 
8
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
"Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло." - Автор, колко струва вашето мнение? Искам да поръчам една статия.
282
0
 
6
 
! Отговори
щирлиц преди 6 години
Може и умишлено да е сътворено всичко,Повода еда се намали броя на руснаците дипломати по света до минимум.Ясно е на всеки че част от дипломатите на която и да е държава по светае да се занимават с разузнаване и шпионство.Това не е от вчера.Как преди 10-15 дни руснаците се сдобиха с информация че американците се готвят да изтрелят пак ракети в Сирия ,като случаят с 59те по заповед на Тръмп миналата годинаТози път бяха предупредени че всичко тяхно по въздух и вода будет уничтожонено.
281
4
 
19
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Статията е писана от поредния *** русофоб. Не ви ли писна нещастни драскачи. Кога ще дойде времето да бъдете обективни и да отразявате реалните събития , а не това , което искат от вас хамериканските партньори
280
16
 
6
 
! Отговори
Путин излезе преди 6 години
Проста кагебишка пръчка. Направи от Русия и руснак мръсни думи. *** от посредствен милиционер толкоз...
279
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да предизвикат Путин да направи грешна стъпка и да изпусне нервие си.Но той е много търпелив и умен.Истински шахматист , с15 хода мисловно е напред в играта.
278
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е режисирано от САЩ и Англия.Но е много елементарно скроено.Целта е да се дескридитира и злепостави Русия пред света кат враг номер 1.Страх ги е че Русия иска да си върне силата от времето на СССР.А руснаците се окопитиха и набират скорост.Но да не стане така че който копае гроб други му ,сам може да се озове в него.Ако искаха да го ликвидират въпросния шпионин ,то той щеше да изчезне безследно и никога нямаше да бъде открит.
277
5
 
19
 
! Отговори
P. S. преди 6 години
А сега дори няма "доказателства" , а "сериозни подозрения". :)
276
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А+Тея от Дойче веле всеки ден са чели "Работническо дело", така беше в загниващия капитализъм.
275
5
 
19
 
! Отговори
ММ преди 6 години
За подобни "доказателства" знаем още от 1933 год. Хитлер и Гьобелс запалиха Райхстага и после този похват беше използван не един път с някои нюанси. С най-тежки последствия бяха "доказателствата" на ЦРУ за химическите оръжия в Либия. Разрушиха една цяла държава! Тогава ние също бяхме "солидарни" с "нашите евроатлантически партньори". А Световния търговски център?! И у нас има добри ученици- пожарите в Тютюневия град в Пловдив и исторически сгради в София, построени на "неподходящи" места...
274
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статия без никакво покритие!
273
5
 
13
 
! Отговори
А+ преди 6 години
"Дойче веле" е като "Работническо дело" едно време и там и сега за тях важното е да се черни отсрещната им страна .
272
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците направиха голяма грешка помагайки на СССР. Сега русия щеше да е в историята. Но те втора грешка няма да направят. На всеки е ясно че колхозниците никога няма да станат цивилизована страна а живеят в деветнадесети век !
271
6
 
38
 
! Отговори
Това преди 6 години
Написаното тук е пълна боза. Тереза била записала победа ??? срещу кого и с какво. Англичаните се усещат, че стават за смях и тя ще си го получи.