"Дипломат гейт"... Асиметричен ли ще бъде отговорът на Русия?

Руски журналист: Кремъл ще продължи боя без правила със Запада
Обновена: 29 мар 2018 07:05 | 28 мар 2018 22:00, Елка Василева
409
"Дипломат гейт"... Асиметричен ли ще бъде отговорът на Русия?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Кремъл ще продължи боя без правила със Запада. И дипломатическият бойкот няма да го спре, пише в специален коментар за Дойче веле руският журналист Константин Егерт.

"Не вярвам!" - така смъмрял артистите според техни мемоари бащата на съвременната руска театрална школа Константин Станиславски, щом останел недоволен от играта им. Обединеното кралство и многобройните му съюзници в цял свят действаха колективно на 26 март от позицията на Станиславски.

Какво е отношението на Орбан към Путин?

"Не вярваме, вие лъжете!" - ето какво означава безпрецедентното изгонване на руски дипломати от страни членки на ЕС, САЩ, Канада и Австралия. Демарш, който е на път да влезе във всички учебници по история на международните отношения.

Още по темата

Подобно публично унижение не е сполетявало нито Саддам Хюсеин, нито династията Ким в Северна Корея. Британската премиерка Тереза Мей записа сериозна политическа победа.

Особено ярки ми се сториха два момента. Първо този с малка Исландия, хвърлила навремето предизвикателство на Съветския съюз, когато първа призна през 1991 г. възстановената независимост на Литва.

В понеделник, 26 март, тя обяви политически и дипломатически бойкот на официална Москва, въпреки че не е членка на ЕС и няма специални отношения с Великобритания, за разлика примерно от Канада, Австралия, а всъщност и от САЩ.

Второ, "най-добрият приятел" на Кремъл, унгарският министър-председател Виктор Орбан и още няколко страни решиха да изгонят по един руски дипломат. Дори да е без особена охота, лидерът на Унгария, при все че се кара с ЕС, разкри какви са същинските му, а не пропагандните приоритети.

И с това скандалът не приключва. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните от ЕС може би ще предприемат и други стъпки. Сиреч онези, които засега не са гонили служители от руските дипломатически мисии, може и да го сторят, ако експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия констатират, че веществото, с което са отровени Сергей и Юлия Скрипал, вероятно идва от Русия. Същото чака навярно и Токио. Говорител на кабинета на Шиндзо Абе избегна да отговори дали основният азиатски съюзник на Вашингтон ще подкрепи американската позиция.

Лавров избра футбола

В една нормална демокрация криза от този мащаб би предизвикала най-малкото оставки на ръководствата на министерството на външните работи и спецслужбите, мащабно парламентарно разследване и силно би разклатила позициите на президента.

Русия обаче не е демокрация. Външният министър Сергей Лавров демонстративно отиде в понеделник да играе мач с ветерани от московския футболен клуб "Спартак". Посолството на Русия в САЩ реши да си направи шега. Мисията публикува в Тwitter предложение към читателите - да изберат с гласуване кое американско консулство да затвори Москва в отговор след затварянето на руското дипломатическо представителство в Сиатъл.

Марионетни депутати от Държавната дума и марионетни "експерти" от джобната телевизия на Путин си упражняваха остроумието върху, казано деликатно, сексуалните отношения на САЩ с техните съюзници. Защото, ако вярваме на руската държавна пропаганда, въпросът не е в химическата атака, застрашила живота на хиляди хора в Солсбъри, а в желанието на Щатите да нанесат нов удар на Русия, която "доскоро коленичила, се изправя, хвърляйки предизвикателство на нахалстващата Америка".

"Вашингтон принуди своите лакеи да се включат в дипломатическия бойкот" - ето версията, втълпявана в главите на руските граждани. В смисъл, че велика Русия може да има само велики врагове, а не разни там като Румъния или Финландия.

Кремъл безспорно ще отвърне с взаимност - ще изгони дипломати, ще затвори още едно американско консулство. Може да ликвидира и кореспондентското бюро на Би Би Си, ако британските власти отнемат лиценза на кремълския пропаганден канал Ар Ти.

Олигарси на прицел

С това обаче обичайните политическо-дипломатически възможности на официална Москва кажи-речи се изчерпват. Но Великобритания разполага и с много други.

Например да запорира "подозрителното имущество", по-просто казано - активите на руските олигарси в Обединеното кралство, да отнеме паспортите с лъв и еднорог на корицата, издадени на някои от тях и семействата им, и да включи руски официални лица в британския списък "Магнитски".

А нищо чудно Лондон наистина да бойкотира и световното по футбол, защото разследването по случая Скрипал може да разкрие нови факти, неприятни за Кремъл.

Официална Русия лъга прекалено много и за Александър Литвиненко, уж отровен от Борис Березовски, и за "грузинската агресия" срещу Южна Осетия, и за "украинските фашисти" в Крим, и за това как няма руски военни в Донбас, и за фалшивия диспечер, "видял" как също тъй фалшив украински изтребител свалил малайзийския пътнически самолет. И количеството лъжи премина в качество.

Външната политика на днешна Русия претърпя катастрофа

Но тя - въпросната политика, няма да се промени. В очите на руската върхушка всяко отстъпление е поражение. Сигурен съм, че Москва обмисля вече т. нар. асиметричен отговор за Запада. Има си за тази цел и хакери, и пропагандни ресурси, а и въоръжени сили. Не става дума за студена война. В онази имаше все пак някакви правила. В новата война на Русия със Запада такива няма да има.

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не се подчинява на Запада и САЩ той е лош.
249
7
 
13
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
"Вашингтон принуди своите лакеи да се включат в дипломатическия бойкот---Ако това не е вярно ,моля да публикувате поне 1 доказателство? И поне 1 причина , заради която русия би била заинтересована в убийство на Скрипал. Спомням и Сергей Антонов - дали българия е била замесена - не? Да не би някой от западняци, включително и оня дърт *** Йоан павел да се извинили? Гнусния папа ходил при Агджа и му опрости, а за сисипания Антонов даже не се сети. Дано да гори в пъкъла.
248
12
 
8
 
! Отговори
дългият нос на Путин преди 6 години
Ако носа на Путин растеше с по 1 сантиметър на всяка изречена лъжа, досега да е станал по-голям от телевизионната кула в Останкино !
247
8
 
15
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
нормална демокрация криза от този мащаб би предизвикала най-малкото оставки на ръководствата на министерството на външните работи и спецслужбите??????-----------не разбрах защо лавров трябва да подава отставка ? това че дърта крава Мей няма доказателства? Не помня че Блейр подал в отставка, когято се разбра че Хюсейн нямал хим оръжия.
246
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснака ще умре но няма да отстъпи.Това е в природата им.Нещата ще загробеят още повече.Но защо Германия с Меркел е дала разрешение тези дни за изграждане на Северен поток след всичко това.
245
14
 
7
 
! Отговори
Има и добра новина преди 6 години
Сибиряците от Кемерово казаха:Време е Путин да си ХОДИ.
244
5
 
3
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До АнонименПорови се в нета, целият свят разбра за това, няма нито тайна, нито конспирация ;)
243
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не!Може ли по-подробно за канибалите? Или от Козяк нямат нужда от подробности, щом са казали канибали, значи канибали. Кому са нужни доказателства в днешния демократичен свят?
242
9
 
19
 
! Отговори
е преди 6 години
Тази статия е писана от марионетен журналист в марионетна медия, но на кой ли.Не правите анализ а си давате мнението, както и насаждате мнение. Нали не си мислите, че вие разбирате от всичко , а всички други хора са *** и трябва да мислят както вас и премиера ви Боко. То за това сме едни от последните места по свободни медии, понеже журналята са ни със затворени душички и на хранилка към властта и политиката.
241
7
 
8
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Аз пак за канибалите да попитам, освен в Русия, къде? Африка?
240
18
 
16
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Русофилът е специален тип ***, ражда се етнически българин, самоопределя се като руснак....
239
9
 
10
 
! Отговори
Мислител - 5 преди 6 години
(само един конкретен извод) в момента Москва не може да си позволи последното, просто защото светът се обедини с/у Путин и всеки подобен акт би започнал Световна война! Няма как да се размине, както се случи със свалените руски самолети от сили на НАТО, уж по грешка!
238
7
 
13
 
! Отговори
Мислител - 4 преди 6 години
4. Кои има изгода и кой може да обере негативите от този акт? Русия подложена на натиск от ЕС и САЩ заради Крим, в очакване на Световното първенство, водеща кампания в Сирия, в опасна близост до САЩ и НАТО, както и игра на опъване на нерви?! Путин, все още неизбран избранник има как да загуби и от позициите си, а подобен акт ще даде храна за противниците му?!В същото време Великобритания изгуби съюзници покрай Брекзит. В последно време отношенията Лондон ЕС бяха доста опънати. Москва предупреди САЩ, че операции в близост до руски бази в Сирия може да доведат до сваляне на ракети, а и
237
8
 
15
 
! Отговори
Мислител - 3 преди 6 години
3. Защо точно в този конкретен момент? Макар и предизвестена, победата на Путин все още не беше факт! Защо не се изчака период след преизбирането му? Толкова спешно ли беше отстраняването на Скрипал!? Че от емиграцията му са минали години? Дъщеря му се е завърнала скоро от Русия. Дали семейство Скрипал не продължава двойната си игра и ако е така кой и защо има полза да ги ликвидира?! Дъщеря на шпионин, която ще бъде убита след дни е пусната да отпътува, вместо да й се случи инцидент в Русия?!
236
6
 
19
 
! Отговори
Мислител - 2 преди 6 години
2. Защо е отровен с Новичок? Отрова, която няма как да не се свърже само и единствено с Москва! Един публичен разстрел щеше да свърши същата работа, но без да е неоспоримо кой е поръчителят?! Това поне в България си го гледахме до неотдавна всеки ден, кажи-речи! Всички знаят кой и защо, но не може да се докаже. В случая една агентура, която безспорно има богат опит в подобни операции действа доста детински?! Побой до смърт, безследно изчезване, удавяне в Темза, катастрофа, взривен в автомобила си, намушкан на улицата, разстрелян, та дори и отровен, но защо точно с Новичок?! Едва ли за после
235
8
 
13
 
! Отговори
Мислител - 1 преди 6 години
Няколко много важни въпроса останаха без отговор:1. Защо Скрипал?Висш офицер, разкрит, преминал под светлината на прожекторите, познат на широката публика! Осъден на (само) 13 г. затвор и скоро след това "подарен" на Лондон?! След като е такъв предател, че е осъден на смърт днес, защо присъдата е само 13 г.?! Защо скоро след това е разменен с Лондон?! Та информацията, която е имал и връзките му в Русия са били все още топли?!
234
18
 
9
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Кажете ми европейска страна в която има канибализъм? Не можете, защото няма... в Русия обаче има... Кротките ни медии Ви го спестиха... Канибализъм... Да, санкциите работят, едните ще пият джин с тоник, а другите препарати... какво друго да кажем?
233
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои са обаче националните предатели. Според мен са тези защитаващи интересите на русия. Тея всички на въжето, чрез народен съд !
232
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До noFreemanИ 500 държави да са чугунена главо няма никакво значение, то за това е Г-7 а не Г-300. Схващаш ли ми мисълта ?А великата ти русия е една кална дупка живееша в 19-ти век.
231
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава и ние да обвиним ЕС за плана РАН-ЪТ!