"Дипломат гейт"... Асиметричен ли ще бъде отговорът на Русия?

Руски журналист: Кремъл ще продължи боя без правила със Запада
Обновена: 29 мар 2018 07:05 | 28 мар 2018 22:00, Елка Василева
409
"Дипломат гейт"... Асиметричен ли ще бъде отговорът на Русия?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Кремъл ще продължи боя без правила със Запада. И дипломатическият бойкот няма да го спре, пише в специален коментар за Дойче веле руският журналист Константин Егерт.

"Не вярвам!" - така смъмрял артистите според техни мемоари бащата на съвременната руска театрална школа Константин Станиславски, щом останел недоволен от играта им. Обединеното кралство и многобройните му съюзници в цял свят действаха колективно на 26 март от позицията на Станиславски.

Какво е отношението на Орбан към Путин?

"Не вярваме, вие лъжете!" - ето какво означава безпрецедентното изгонване на руски дипломати от страни членки на ЕС, САЩ, Канада и Австралия. Демарш, който е на път да влезе във всички учебници по история на международните отношения.

Още по темата

Подобно публично унижение не е сполетявало нито Саддам Хюсеин, нито династията Ким в Северна Корея. Британската премиерка Тереза Мей записа сериозна политическа победа.

Особено ярки ми се сториха два момента. Първо този с малка Исландия, хвърлила навремето предизвикателство на Съветския съюз, когато първа призна през 1991 г. възстановената независимост на Литва.

В понеделник, 26 март, тя обяви политически и дипломатически бойкот на официална Москва, въпреки че не е членка на ЕС и няма специални отношения с Великобритания, за разлика примерно от Канада, Австралия, а всъщност и от САЩ.

Второ, "най-добрият приятел" на Кремъл, унгарският министър-председател Виктор Орбан и още няколко страни решиха да изгонят по един руски дипломат. Дори да е без особена охота, лидерът на Унгария, при все че се кара с ЕС, разкри какви са същинските му, а не пропагандните приоритети.

И с това скандалът не приключва. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните от ЕС може би ще предприемат и други стъпки. Сиреч онези, които засега не са гонили служители от руските дипломатически мисии, може и да го сторят, ако експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия констатират, че веществото, с което са отровени Сергей и Юлия Скрипал, вероятно идва от Русия. Същото чака навярно и Токио. Говорител на кабинета на Шиндзо Абе избегна да отговори дали основният азиатски съюзник на Вашингтон ще подкрепи американската позиция.

Лавров избра футбола

В една нормална демокрация криза от този мащаб би предизвикала най-малкото оставки на ръководствата на министерството на външните работи и спецслужбите, мащабно парламентарно разследване и силно би разклатила позициите на президента.

Русия обаче не е демокрация. Външният министър Сергей Лавров демонстративно отиде в понеделник да играе мач с ветерани от московския футболен клуб "Спартак". Посолството на Русия в САЩ реши да си направи шега. Мисията публикува в Тwitter предложение към читателите - да изберат с гласуване кое американско консулство да затвори Москва в отговор след затварянето на руското дипломатическо представителство в Сиатъл.

Марионетни депутати от Държавната дума и марионетни "експерти" от джобната телевизия на Путин си упражняваха остроумието върху, казано деликатно, сексуалните отношения на САЩ с техните съюзници. Защото, ако вярваме на руската държавна пропаганда, въпросът не е в химическата атака, застрашила живота на хиляди хора в Солсбъри, а в желанието на Щатите да нанесат нов удар на Русия, която "доскоро коленичила, се изправя, хвърляйки предизвикателство на нахалстващата Америка".

"Вашингтон принуди своите лакеи да се включат в дипломатическия бойкот" - ето версията, втълпявана в главите на руските граждани. В смисъл, че велика Русия може да има само велики врагове, а не разни там като Румъния или Финландия.

Кремъл безспорно ще отвърне с взаимност - ще изгони дипломати, ще затвори още едно американско консулство. Може да ликвидира и кореспондентското бюро на Би Би Си, ако британските власти отнемат лиценза на кремълския пропаганден канал Ар Ти.

Олигарси на прицел

С това обаче обичайните политическо-дипломатически възможности на официална Москва кажи-речи се изчерпват. Но Великобритания разполага и с много други.

Например да запорира "подозрителното имущество", по-просто казано - активите на руските олигарси в Обединеното кралство, да отнеме паспортите с лъв и еднорог на корицата, издадени на някои от тях и семействата им, и да включи руски официални лица в британския списък "Магнитски".

А нищо чудно Лондон наистина да бойкотира и световното по футбол, защото разследването по случая Скрипал може да разкрие нови факти, неприятни за Кремъл.

Официална Русия лъга прекалено много и за Александър Литвиненко, уж отровен от Борис Березовски, и за "грузинската агресия" срещу Южна Осетия, и за "украинските фашисти" в Крим, и за това как няма руски военни в Донбас, и за фалшивия диспечер, "видял" как също тъй фалшив украински изтребител свалил малайзийския пътнически самолет. И количеството лъжи премина в качество.

Външната политика на днешна Русия претърпя катастрофа

Но тя - въпросната политика, няма да се промени. В очите на руската върхушка всяко отстъпление е поражение. Сигурен съм, че Москва обмисля вече т. нар. асиметричен отговор за Запада. Има си за тази цел и хакери, и пропагандни ресурси, а и въоръжени сили. Не става дума за студена война. В онази имаше все пак някакви правила. В новата война на Русия със Запада такива няма да има.

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
18
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Кремълският миШок прилича на начинаещ покерджия който непрекъснато вдига мизата със слаби карти в ръцете...Да ама номера вече се изтърка... С други думи: все тая какъв ще е отговора на руснаците-симитричен или не.Просто никой вече не ги бръсне за синя слива.
229
18
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До se 289 Русия има право да се защитава , но никой не я напада.Нападащата страна са те.Примери много и голи амбиции за световно господство , което никага няма да се случи.
228
5
 
18
 
! Отговори
Теререза Мей преди 6 години
Ако слушаме "Тереза Мей", ще излезе че сам Путин е отишъл на крак да ги залее с НОВИЧОКХора, хубаво искате да сме съпричастни, ама посланничката на ОК, каза в сутрешния блок, че на тях не им пука за нашето мнение, стига да продължаваме да си "ПРАЩАМЕ УМНИТЕ ДЕЦА" в английски университети и службите ни да си отварят бузите за тях.НО НИЩО НЕ КАЗА ЗА ТОВА КАК ОК ЩЕ НИ ПОМОГНЕ ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ЗАВИСИМОСТТА НИ КЪМ РАСИЯ!Щото ние ще експулсираме ама като спре парното, тя ли ще дое да ме грее??
227
7
 
7
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До Анонимен 288 Може би си прав. Като закусят сутринта руските войски за обяд няма да има пари.Война се води с много пари.Нямаш ли , кротувай.
226
8
 
18
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
какви многобройни съюзници - 20-на държави... има още 300 държави, а и половината от тия 20 нежелателно са заставени... смешници, нищо не може да направите на тази Велика страна...
225
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговорът на Путин винаги е асиметричен и изненадващ, но учтив.
224
3
 
16
 
! Отговори
Тангра преди 6 години
Само едно мнение към нациската пропаганда на БТА.За Путин е много добре дошло олигарсите да си еърнат паричките. Това са крадени пари. Както и българските олигарси държат по Люксембург
223
20
 
4
 
! Отговори
грешиш преди 6 години
До se, народи иска да изгони руския октопод който пие българска кръв ..а власта не дава
222
7
 
25
 
! Отговори
se преди 6 години
Мнението на народа се различава от мнението на политическата ни мафия начело в момента от ГЕРБ.Значи САЩ и Британия имат право на войни , плячкосване и грабежи заедно с десетки западни лакей а Русия няма право да се защити и да покаже че е има на тази планета.Русия е в правото си да накаже предателите които е ограбиха и предадоха в 90 те години.Но на САЩ и Гумените тикви от острова това не им харесва и съчиниха нова студена война.Да ам не Русия вече е фактор и всички се съобразяват с това !!
221
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рогозин 2014 г.при реален военен конфликт със САЩ Русия ще загуби войната само за шест часа.
220
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До менСъгласен съм с Ботев и Левски. Националните предатели на въжето.
219
9
 
30
 
! Отговори
мен преди 6 години
Съгласен съм с коментар 227 и му поставих плюс. Да, България трябва да е неделима част от Руската федерация.
218
1
 
11
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
До АнонименВидях ДВ и предположих какво ще е съдържанието но че вече минава към хумористичния жанр не предполагах
217
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 283Не е забелязан обаче да присъства при родителите изгубили децата си в Кемерово. Забелязан е в нагласено видео със служител на руската национална гвардия лежащ в болнично легло и преструващ се на пострадал от пожара. Забелязан е да поднася цветя в Кемеров на изпразнен от службите площад в компанията на камери и охрана.Много го е страх Путин от народната любов явно.
216
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 282Бабо мей , сподели сега с другите свръх секретната информация , за твърдите доказателства , че е забелязан Путин с кибрит да пали .
215
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В десетки градови вкл и в Москва се организират протести против Путин относно трагедията в Кемерово. Естествено, руските медии упорито мълчат по темата. Вижда му се краят на джуджето.
214
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 276От американската произведена в Афганистан ?
213
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Списъкът с престъпления на Путин е бая дълъг-и вътре в страната, и на международната арена.Трябваше ли да сътвори ен-тата си простотия ,за да се задейства Запада. Не си ли взеха поука от Хитлер и Сталин!? Западно нехайство...
212
2
 
32
 
! Отговори
Fen преди 6 години
Няма по-асиметрична информация, от тази на Дойче веле.
211
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асиметричните от "Вагнер" бяха опекани от готвача на Жужи.