При пожара в Кемерово: "Мамо, защо не ни спасяват?"

Руски издания: Кремъл много мрази да играе по свирката на тълпата
29 мар 2018 10:00, Елка Василева
95
При пожара в Кемерово: "Мамо, защо не ни спасяват?"
Снимка: Reuters

Роднини на загинали при пожара в неделя в търговския център в сибирския град Кемерово, при който загинаха 64 души, включително 41 деца, подадоха в прокуратурата жалби срещу министерствата на вътрешните работи и на извънредните ситуации (МВР и МИС). Според тях пожарникарите и спасителите са действали неефективно, пише руският в. "РБК".

Изданието разказва как дъщеря на една от тъжителките - едно от петте й загинали деца, викала по телефона: "Мамо, защо не ни спасяват?", как майка й паднала на колене пред пожарникарите, но те "отвърнали равнодушно: С нищо не можем да ви помогнем", защото чакали специална техника.

Още по темата

Вчера шефът на местния клон на МИС Александър Мамонтов заявил за всекидневника, че пожарникарите "направили всичко възможно", евакуирали от сградата над 100 души, "спасили повече от 20". Пострадали огнеборци се връщали на местопроизшествието, щом получели първа помощ.

Вчера в Русия бе ден на национален траур. Във връзка с разследването на трагедията руските власти образуваха наказателни дела, има и задържани, напомня "РБК".

Прокуратурата вече проверява жалбите на опечалени роднини по повод бездействието на спасителите, посочва "Московский комсомолец".

Двете ведомства, разследващи причините за пожара - МИС и федералното следствие, стигнаха до различни изводи, отбелязва "Комерсант".

Следственият комитет настоява, че е имало късо съединение, за което според него ще отговарят арестуваните вече служители от търговския център. А местните пожарникари наред с обвиняемите по делото са убедени, че някой е внесъл в комплекса открит огън, пише изданието.

Затова пък и спасителите, и следователите обръщат внимание на това, че управата на търговския център на практика изобщо не е взела т. нар. компенсаторни мерки за противопожарна сигурност, каквито се прилагат за сгради със специфична конструкция, подчертава "Комерсант".

"Ще забележи ли Кремъл траурните протести", пита се в заглавие "Независимая газета".

Пожарът в Кемерово предизвика вълна от стихийни улични прояви, включително траурни акции в десетки градове на Русия. В Москва, на други места и в самия град Кемерово имаше и политически претенции към властта. Експертите са убедени, че Кремъл вече се готви да реагира срещу тези бавнопротичащи масови вълнения, наподобяващи според тях големите протести срещу президента Владимир Путин в Москва през 2012 г., пише вестникът.

Почитайки паметта на жертвите, хората поднасят на импровизирани мемориали из руските градове цветя, свещи и детски играчки. В Кемерово хиляди излязоха на централния площад, за да искат оставката на губернатора Аман Тулеев и истината за броя на загиналите, премълчаван според тях от властта, разказва "Независимая газета".

Изданието цитира издигнати в Москва политически лозунги за оставка на Тулеев, но и на президента Владимир Путин. Към протестите там се присъединиха опозиционери като Алексей Навални и Григорий Явлински.

Аналитици отбелязват, че властите в Русия са донякъде объркани, но това е временно, а може би само така изглежда. Защото например ръководството на Кемеровска област вече втори ден говори за външни сили, стоящи зад протестния митинг.

Вицегубернаторът Владимир Чернов нарече 11-часовия протест планирана акция, целяща да дискредитира властовите структури. Кремъл явно няма намерение да сложи край на коментарите от този род, коментира изданието реакциите на президентския прессекретар Дмитрий Песков.

Според политолога Абас Галямов в протеста "няма политика", но съществува риск "властта да включи традиционните механизми за "антимайданно реагиране", например да обвини всички недоволни, че работят за ЦРУ, да даде на силовите структури нови пълномощия и т. н. И "атмосферата в обществото отново ще се сгъсти", предрича той.

Наблюдателят Алексей Куртов заявява, че след като Путин бе преизбран за президент на 18 март с над 76 на сто от гласовете, хората в Русия го възприемат като лично отговорен за всичко, което става. Но Кремъл много мрази да играе по свирката на тълпата, предупреждава той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
18
 
! Отговори
4 преди 6 години
При слаженной работе сотрудников ТРК Зимняя вишня и пожарной охраны детей могли спасти, но они стояли, ждали команды и бездействовали
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Prof. Giannis SpirosПий си хапчетата, ***!
23
2
 
12
 
! Отговори
3 преди 6 години
На этаже стояли четыре пожарника. Я упала на колени и начала просить: Ребята, спасите моих детей . На что мне ответили равнодушно: Мы ничем не можем вам помочь. Мы ждем бригаду спасателей , сказано в обращении (Игорь Сабадаш в своем заявлении приводит аналогичный диалог, из которого становится ясно, каких спасателей ждали пожарные: У нас нет спецсредств, мы не можем туда войти ). В тот момент пожара в кинозале еще не было было только сильное задымление, убеждена Вострикова: При слаженной работе
22
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв злобен, долен народ сме били....и смеГосподи, прости ни
21
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е планиран пожар от властите за отвличане на вниманието и предизвикване на съчувствие.Властта в Кремъл си мислеше, че като причини подобна трагедия дипломатическата буря ще и се размине. Уви, не стана, гоненето на руски шпиони продължава.
20
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 6 години
Тогда они услышали ее кричащий голос: Мама, почему нас не спасают , пишет Вострикова. Последний звонок от дочери женщине поступил в 16:12 по громкой связи: Мама, я умираю, я тебя люблю . Это были последние слова, сказанные моей дочерью , говорится в заявлении Востриковой.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не плюя руснаците, просто не искам да ни дават държавата им за пример. Колкото по-бързо се отърсим от подобни порядки, толкова по-добре. Разни "силна ръка", "велика военна сила", а не могат да сложат спринклери в един мол и да обучат едни охранители. Заключили децата в киносалона, че да не вземат случайно да не си стоят по столовете, или някой да се вмъкне без билет. Такива неща аз тук не искам.
18
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 6 години
В 16:03 25 марта Надежда Вострикова получила звонок от дочери. Алена сообщила, что они заперты в кинозале, у них отключили свет и начался пожар . Моя дочь попросила вызвать пожарную и скорую помощь. Я бросила работу и побежала в Зимнюю вишню . В 16:05 я уже стояла на четвертом этаже. Мне преградили путь сотрудники [торгового центра]. Я стала убеждать их в том, что там находится моя дочь. Они мне не поверили. Я включила громкую связь [на телефоне] и вызвала свою дочь. Тогда они услышали ее кричащ
17
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА БОГ КОЛКО МАЙКИ ПЛАЧЕХА ДО СЕГА НАД КОВЧЕЗИТЕ НАД ДЕЦАТА СИ УБИТИ ОТ РУСКИТЕ ТЕРОРИСТИ. ПАДА ИМ СЕ НА РУСНАЦИТЕ.МАЛКО ИМ Е.Това е прекалено!Никое дете не заслужава да си отиде по този начин, никой родител не заслужава да погребе детето си!
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България спасяваме щъркели,коне и други диви животни изпаднали в беда. В Русия един руснак не струва колкото хайван......и тук не струват
15
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обвиниха бащата на 3 загинали деца в пожара, че си правил евтин PR! Пожелавам на всички русофилчета да поживеят в подобна държава със същото управление. Точно след месец ще станат най-големите русофоби. Ама те парите не миришат, нали.
14
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАМА , ЗАЩО СЪМ СЕ РОДИЛО У ТОЯ ПРОГНИЛ КОМУНИСТИЧЕСКИ САТРАП МАМА????МАМА: ЗА ДА СТАНЕШ СЛУГА НА ДЯВОЛА МАМА ИЛИ ДА БЪДЕШ ПРИНЕСЕН В ЖЕРТВА НА ДЯВОЛА МАМА !!!!
13
6
 
19
 
! Отговори
do 7 преди 6 години
Много ли са ти мили "властите в Русия"? Щото те ти плащат да пишеш и тук, нали?А какво мислиш за обикновените руснаци. Горките хора, дето не знаят къде се намират и такива като теб и "властите в Русия" постоянно им бъркат представите за ляво и дясно, горе и долу.
12
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО НЕ НИ СПАСЯТ МАМА????????МАМА: ЗАЩОТО С ТЕБЕ СМЕ СЛУГИ НА ДЯВОЛА МАМА :D
11
10
 
13
 
! Отговори
казах ли Ви преди 6 години
Преди време писах, че виновни за таргедията са: Сорос, децата с маски, НПО----видяхте ли ,че това се потвърди---сега ще изкарат и писмото на умиращото дете в което то лично преди смърта си ще потвърди ,че Сорос и НПО са виновни - искали нов Майдан! Но детето като истински граждани на СССР, пардон Русия , като Матросов- ще затвори със смърта си устите на тези гадове. Да живее Путин, защото без Путин няма Русия, / това е цитат на руски депутат/.......... Ура.....
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признавам си, че съм русофоб до някаква степен, но това е абсолютна трагедия.Няма смисъл от плюене в момен, в който са починали хора!Лека им пръст на загиналите!
9
2
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Абсолютно. А и винаги се пускат слухове(задължително), за външна намеса.Много външни намеси станаха, де в Лондон, сега и тука...
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мамо, защо не ни спасяват?Мумията се мерна в Кемерово и изчезна, като ракета невидимка и.......отиде да спасява сатрапа Асад от сирийския народ !
7
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мед ви капе от душата когато се насочва общественото мнение срещу властите в Русия...Има един хубав сериал - Спящите. Гледайте 1-ви епизод на 2-ри сезон за да разберете как мозъчните тръстове насочват общественото мнение в дадена посока. И от един малък инцидент (в дадения пример във филма) стигнаха, че пак Путин е виновен.Работата на мозъчните тръстове е такава - от всичко което може да се обвини Путин. Нашите медии не падат по-долу.
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл много мрази да играе по свирката на тълпата,=ей това ше го прецака него !диктатор!