Случаят "Скрипал": Сблъскаха се стратегии на Русия и САЩ!

За момента държавата ни няма решение - експерти пред Bulgaria ON AIR
29 мар 2018 10:30, Елка Василева
185

 

Случаят "Скрипал" провокира различни реакции в страни от цял свят. Много държави от Европейския съюз и НАТО експулсираха руски дипломати. Други пък решиха да изчакат, преди да предприемат подобна стъпка. България е една от тях, като към момента единствено българският посланик в Москва се прибра у нас за консултации с правителството.

"Темата в България има по-различен отзвук. Лично аз не бих се ограничила до вътрешните аргументи, базирани на политическа предистория и спецификата на страната ни от гледна точка на отношението към Русия. Трябва да се гледа в по-мащабен контекст. За момента обаче държавата ни решение няма, което не е в наш плюс", посочи в студиото на "България сутрин" бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Още по темата

Междувременно излязоха нови разкрития по случая. Според полицията бившият руски шпионин вероятно не е бил отровен в заведение, а в дома си в британския град Солсбъри. Остатъци от веществото „Новичок“ са били открити по входната врата на дома на Сергей Скрипал. Следи от отровата са намерени и на други места, включително и в куфара на дъщеря му Юлия, но концентрацията върху вратата е била най-голяма.

Великобритания обвини Русия, че е отговорна за отравянето на Скрипал и дъщеря му, което Москва отрича.

Пред Bulgaria ON AIR  експертът по сигурността Боян Чуков бе категоричен, че става въпрос за разрешaване на въпросите, които стоят пред американската стратегия за национална сигурност, подписана от Тръмп през месец декември 2017 година.

"В нея има раздел "доминиране в енергетиката", в който черно на бяло е написано, че Америка трябва да стане износител, вносител и иноватор номер едно в света в областта. А преди три години Путин пък заяви, че Русия трябва да стане свръхенергийна държава. Двете стратегии просто се сблъскаха", посочи той.

Според него в случая Великобритания е само изпълнител. А в Европейския съюз всеки се спасява в индивидуален план, като се опитва да балансира между това, че има изгонване на руски шпиони и лоялността към съответната международна организация, в която членува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
19
 
! Отговори
НЕ преди 6 години
Доста странни версии, притоворечащи една на друга се "появиха". Първата бе- че тази отрова била пренесена от Русия от дъщерята на отровения, като била пъхната в подарък. После -че бил отровен в заведение. А сега-че вратата на къщата му била намазана с отрова! Не се знае кога е отровен, от кого, как, къде ? Това не е като да правиш шпионски филми за Джеймс Бонд-трябват аргументи ! Така че-докато не е ясно на 150% -не трябва да гоним никого. По-добре е да изгоним идеолозите на третия пол!
72
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този път шахматиста сгреши жестоко.
71
12
 
3
 
! Отговори
Какво преди 6 години
може да каже Поптодорова от бсп за случая Скрипал.Естествено - да защити позициятя на Кремъл. Бесепарите собствено мнение нямат - важно е какво ще им каже Путин.
70
1
 
4
 
! Отговори
Бей преди 6 години
Или САЩ и Европа се разправят поединично с Русия и Китай,или изгарят.
69
2
 
17
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Експерта от щанда за парфюмерия...
68
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елена Поптодорова е от кадрите на Външно министерство от преди 1989 г. , свързана по всички линии с СССР. След промените беше депутат от БСП и като такава стана посланик в САЩ. Сега , освен че я хванаха в кражба на козметика на летището в Полша , стана изведнъж отявлен аникомунист и русофоб.
67
31
 
2
 
! Отговори
БГ преди 6 години
КРЕМЪЛСКОТО ДЖУДЖЕ ДА ХОДИ ПРИ ЖЪЛТОТО ПРАСЕ НА КОНСУЛТАЦИИ КАК СЕ ПАСЕ ТРЕВА! И ТОЙ МНОГО СЕ РЕПЧЕШЕ НЕЩО, *** СЕГА ОБИКАЛЯ И СЕ МОЛИ ЗА ПРЕГОВОРИ ...
66
2
 
7
 
! Отговори
ТОВАРИЩИ, преди 6 години
РАЗБИРАМ, ЧЕ ТЕМАТА Е МНОГО НАПЕЧЕНА ЗА ВАС, АМА БЪЛГАРИТЕ ТВА НАС НЕ НИ КАСАЕ! СТИГА СТ ПРАВИЛИ СТАТИИ И СТЕ ВИЛИ ПОД ТЯХ! ВИЕ ЩЕ СТОИТЕ ГЛАДНИ, НА НАС НИ Е ПРЕЗ ЦЕНТЪРА НА СЛИПА...
65
0
 
9
 
! Отговори
КОРУПЦИЯанг.=МЪРШАбг преди 6 години
Западноевропейски ценности ,значи. На славянски златото има винаги корен зло,зла, зол , което отдавна е определило отношението на източноевропейците към тези "ЦЕННОСТИ ".
64
0
 
10
 
! Отговори
садизъм с летален кр преди 6 години
На всичките си проклети врагове пожелавам тъща като този устат бабояг.
63
0
 
8
 
! Отговори
не съм садист преди 6 години
На всичките си врагове пожелавам тъща като този устат бабояг .
62
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кражбата на козметика от магазина на летището във Вршава пак ли е извършена от Русия и Путин.Абе тия дни българските медии направо се изпунъсрахъ в изънземни количества дори и за техните стандарти.Да стигнат до там,че да канят най-противните за хората индивиди,а някои от тях и откровени криминални престъпници,които да ни убеждават в евроатлантическите простотии.Не става,господа евроджендъри.Постигнахте обратния ефект.Сега както никога българинът застана зад Русия.Вижда се навсякъде.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократясахте,ли бря?
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елена,НИКОКА НЕ КРАДИ НОВИЧОК. ОПАСНО Е
59
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чуков е доносник, служил е на сатанинския режим, защо неговото мнение трябва да е меродавно.Русия е обладана от червен бяс и трябва да бъде сложена в изолатора, докато руския народ не свали диктатора и убиец Лилипутин.....
58
1
 
7
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До До Олег 57ААА сещаш се за Финландия? Като е за РУско-турската война никой не се сеща за финсландците, ама като е да победят Сталин във войната 1939-1940 се сещаш!Унгария и Румъния са много страшни армии братче! Добре, че е бил гр. Плоещ, та да има Хитлер с какво да си зарежда резервоарите. Иначе, ако не бяха Румънците нямаше да посмеят в СССР да влязат!
57
1
 
20
 
! Отговори
май сме я виждали преди 6 години
Тази Поптодорова не беше ли една дето забрави да си плати козметиката във Варшава?Сигурно подли англичани по поръчка на гадните американци и бяха сложили козметиката в чантата.
56
1
 
5
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Гледам, че си написал, че и Италия и Австрия. Австрия не съществува - анексирана е от Германия. Нали е родината на Хитлер. Божо Димитров знаеш ли какво казва за италиянската армия. Смисъла на италиянската армия е за да може всяка страна по света, да отчете поне една военна победа в историята си!
55
2
 
0
 
! Отговори
До Олег 57 преди 6 години
Сещам се за Унгария, Румъния, Финландия...
54
2
 
3
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До АнонименТи правиш ли расзлика между окупирана държава от Хитлер, която по-късно минава на негова страна и такава, която от кеф го напада? какво да правят Румънците като има Германски войски на тяхна територия? Чехословакия престава да съществува през 1939-та година. По твоята логика Полша е нападнала СССР, вместо обратното - Германия и СССР нападат заедно Полша. Франция е разделена на две - окупирана зона и друга част, дормално незаявисима със столица Виши....