Случаят "Скрипал": Сблъскаха се стратегии на Русия и САЩ!

За момента държавата ни няма решение - експерти пред Bulgaria ON AIR
29 мар 2018 10:30, Елка Василева
185

 

Случаят "Скрипал" провокира различни реакции в страни от цял свят. Много държави от Европейския съюз и НАТО експулсираха руски дипломати. Други пък решиха да изчакат, преди да предприемат подобна стъпка. България е една от тях, като към момента единствено българският посланик в Москва се прибра у нас за консултации с правителството.

"Темата в България има по-различен отзвук. Лично аз не бих се ограничила до вътрешните аргументи, базирани на политическа предистория и спецификата на страната ни от гледна точка на отношението към Русия. Трябва да се гледа в по-мащабен контекст. За момента обаче държавата ни решение няма, което не е в наш плюс", посочи в студиото на "България сутрин" бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Още по темата

Междувременно излязоха нови разкрития по случая. Според полицията бившият руски шпионин вероятно не е бил отровен в заведение, а в дома си в британския град Солсбъри. Остатъци от веществото „Новичок“ са били открити по входната врата на дома на Сергей Скрипал. Следи от отровата са намерени и на други места, включително и в куфара на дъщеря му Юлия, но концентрацията върху вратата е била най-голяма.

Великобритания обвини Русия, че е отговорна за отравянето на Скрипал и дъщеря му, което Москва отрича.

Пред Bulgaria ON AIR  експертът по сигурността Боян Чуков бе категоричен, че става въпрос за разрешaване на въпросите, които стоят пред американската стратегия за национална сигурност, подписана от Тръмп през месец декември 2017 година.

"В нея има раздел "доминиране в енергетиката", в който черно на бяло е написано, че Америка трябва да стане износител, вносител и иноватор номер едно в света в областта. А преди три години Путин пък заяви, че Русия трябва да стане свръхенергийна държава. Двете стратегии просто се сблъскаха", посочи той.

Според него в случая Великобритания е само изпълнител. А в Европейския съюз всеки се спасява в индивидуален план, като се опитва да балансира между това, че има изгонване на руски шпиони и лоялността към съответната международна организация, в която членува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари