Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!

Руският печат за "Скрипал" и отношенията между Русия и Запада
30 мар 2018 10:00, Елка Василева
164
Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!
Снимка: архив, Reuters

Русия се възползва от правото си на отговор - външното й министерство експулсира дипломати от страни съюзнички на Великобритания по "делото Скрипал", пише в заглавие "Комерсант".

Москва гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров. Той добави, че Москва ще отговори огледално на всички страни, експулсирали над 150 руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Вашингтон допуска, че размяната на удари ще продължи, отбелязва вестникът.

Още по темата

"РБК" нарича ответните действия на Москва "избирателен контраудар". Руските мерки са "адекватни и премерени", смята политологът Сергей Ознобишчев.

"Съвсем нормална реакция, оставяща вратите отворени за продължаване на отношенията", казва експертът. Според него след публичното експулсиране на дипломати на мястото им ще може да бъдат върнати други - без публичност, в работен режим. Остава и възможността за диалог, включително за среща между двамата държавни лидери Путин и Тръмп, договорена от тях по телефона на 20 март, добавя той.

Вчера посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман бе извикан в руското външно министерство, където му бе обяснено, че "ако продължат враждебните акции срещу руски дипломатически и консулски учреждения в САЩ, ще бъдат взети допълнителни мерки към персонала и обектите на посолството и на генералните консулства на САЩ в Русия", информира "Росийская газета".

На дипломата бе препоръчано САЩ "да спрат безразсъдните действия за разрушаване на двустранните отношения", допълва официозът.

Москва е способна да отвърне на Вашингтон и още по-болезнено, твърди "Взгляд".

Посланик Хънтсман заяви, че САЩ може да вземат нови икономически мерки срещу Русия и по-специално срещу руски активи - тогава може да се чакат и симетрични, и асиметрични отговори от Москва, коментира американистът Виктор Олевич.

"Москва разполага с редица опции. Първо, на руска територия действат множество американски компании и (евентуални) мерки срещу тях може да бъдат доста осезаеми за САЩ", пояснява той.

"Второ, което не е много известно, американците инвестират средства в руски ценни книжа. Знае се, че такива инвестиции са правили синдикати на служители от някои щати", отбелязва наблюдателят.

Държавният департамент бе възмутен от отговора на Москва след изгонването на руски дипломати, посочва "Лента". "Русия сама се изолира, продължавайки безсрамно да пренебрегва факта, че е имало химическо нападение", цитира електронният вестник говорителката Хедър Науърт. Тя прикани Москва "да не се прави на жертва" и допусна, че действията на Кремъл може да доведат до нов кръг от антируски санкции, пише "Независимая газета".

След "делото Скрипал" ще се наложи Русия да търси адекватен икономически отговор на Запада, прогнозира "Газета" под заглавие "Великобритания срещу Русия - войната на джедаите".

След дипломатическия демарш на своите съюзнички Великобритания търси нови средства за натиск върху Русия - икономически. И ако бъдат осъществени, тези мерки ще засегнат не само Русия, но и самите европейци и американците. Москва обаче де факто не разполага с икономически лостове, пък и надали си струва да ги активира - световната финансова система е преплетена дотам, че поредните "забрани" ще ударят всички, предупреждава изданието.

Лошият мирис от нечистоплътната британска политика се разнесе из цяла Европа. От три седмици всички говорят само за "руските морски чудовища", изригващи химически оръжия из улиците на европейските градове, пише "Известия".

ЕС и Вашингтон може и да подкрепят "кръстоносния поход" на Обединеното кралство срещу Русия, но тук всеки ще следва собствения си дневен ред, в който няма място за Великобритания, пише американският анализатор Джеймс Пятрас в "Свободная преса". През по-голямата част от десетилетието САЩ, Великобритания и ЕС водеха и още водят кампания с цел подкопаване и сваляне на властта в Русия и по-специално за сваляне на президента Путин. На карта са поставени фундаментални проблеми, реално е възможна и ядрена война, предупреждава експертът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
31
 
11
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Само невежите смятат,че русофобията е висша форма на предателство към България. Аз не я одобрявам,но висша форма на предателство е да си "русофил"- агент на съветския неоколониализъм,който не се отказва от апетити към България и пак прави планове да се намърда у нас,за да ни пороби и тормози с помощта на "русофилите"- доказани продажници,които разоряваха България между 1944-2014 г.! Закърнялото "мислене" на червените не допуска,че освен "русофили" и "русофоби" може да има и други но ето- има ги!
76
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой разбрал - разбрал 88 -и !
74
9
 
10
 
! Отговори
До 87 Hafen die Wahr преди 6 години
Ей. Со ро сои дна от ре п ка , нямаш право да използваш немски за джендарския си ник. Май трябва да се активизира скинхедс с такива нещасни замозванци като тебе.
73
29
 
8
 
! Отговори
Do 85 преди 6 години
Това, което виждам е, че към днешна дата строшените зъби са на руснаците. Като бъхливо куче я рита цивилизования сват тая русия. Коя държава е в добри отношения с раша? О да Сирия и Иран. ахахахах
72
28
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Да махат всички компании от Русия, да запорират всички нейни авоари, да закриват всички посолства и да я оставят на командно дишане!!
71
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгонването на американски дипломати от Русия е много болезнане за американците. Няма да могат да издават хилядите визи ,които издаваха на русканците и няма да получат такси за тях... Освен това хилядите желаещи за визи от Петербург сега ще трябва да пътуват до Москва ,което е удар срещу САЩ ! Тежък ! Да затворят и консувството във Владивосток и Екатерининбург, тогава ще им се стъжни на американците.
70
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе 82 -я, много лечители като тебе са се мъчили да лекуват Русия, но накрая са били със строшени зъби !
69
4
 
22
 
! Отговори
До 79 преди 6 години
То България беше и в Тристранната ос (пакт) през Втората световна войан, но някои като теб не четат историята и не я знаят.
68
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как по-точно ще отвърне? Като спре да произвежда Лади с десен волан и да ги изнася за Англия? Ха-ха! Или като си прибере обратно проститутките, обслужващи цяла Западна Европа?
67
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПитащГосподин питащ но не четящ и не мислещ, Садам Хюсеин беше много късно обесен. Ако беше обесен по-рано това щеше да спести милиони жертви. А за санкциите не отваряй и дума защото това са полезни санкции за бавно лечение на руски ***. Ако зависеше от мене досега щях да съм ги излекувал руснаците отдавна от шовинизма и самочуствието им на свръхчовеци.
66
5
 
40
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
До До dkБих се учудил ако такива като теб не изкривяват историята и всячески се стремят да я фалшифицират !ФАКТИ:1. Саддам Хюсеин притежавал химическо оръжие - бе убит. Тони Блеър после се ИЗВИНИ че са "сгрешили"! Но Хюсеин бе убит.2. Санкции срещу Русия заради манипулиране на изборите в САЩ. Оказва се, че АНГЛИЙСКАТА "Cambridge Analytica" ги е манипулирала!САМО ДВА ФАКТА, ЧЕ ЗАПАДА БЪЛВА ЛЪЖА СЛЕД ЛЪЖА!
65
24
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Какви ли ще са тези болезнени мерки...???Сигурно ботоксния мишок ще нарисува в детското блокче някакви още по-страшни ракети...
64
14
 
5
 
! Отговори
Do Реалист преди 6 години
Ти въобще четеш ли какво пишеш? Та нали България е в НАТО? ахахах
63
14
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Няма по висша форма на предателство към България от това да си русофоб.Русофобът предава родината в името на САЩ и НАТО.Изборът тук е *** - българофил и русофил или българофоб и русофоб. Няма други възможности.
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Война,ракети,ядрени бомби.Кой е по по най велик?
61
16
 
5
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 6 години
Ша взема да си кръстя магарето "Сталин"- хем шъ зная че е кафяво защото е червено,хем ша си знай защо го бия.
60
25
 
14
 
! Отговори
До dk преди 6 години
Русия ни била освободила?? В санстефанския договор никъде не пише освобождение, а ОКУПАЦИОННИ войски - относно руските такива! И освен това, България си плати пре достатъчно чрез просташкия комунизъм който ни наложиха русите, по чието време по директиви на Москва бе избита цялата българска интелигенция, тонове злато и други активи отпатуваха за Русия. Толкова сте промити русофилите. Продължавайте да се кланяте на чужда държава, все едно нямате собствена такава - будите единствено погнуса.
59
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента България да изгони руския шпионин Макаров за вечни времена !
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще му го отхапе на Тръмп и ще го направи импотентен,но той ще я осъди за нанасяне на тежка телесна повреда!