Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!

Руският печат за "Скрипал" и отношенията между Русия и Запада
30 мар 2018 10:00, Елка Василева
164
Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!
Снимка: архив, Reuters

Русия се възползва от правото си на отговор - външното й министерство експулсира дипломати от страни съюзнички на Великобритания по "делото Скрипал", пише в заглавие "Комерсант".

Москва гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров. Той добави, че Москва ще отговори огледално на всички страни, експулсирали над 150 руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Вашингтон допуска, че размяната на удари ще продължи, отбелязва вестникът.

Още по темата

"РБК" нарича ответните действия на Москва "избирателен контраудар". Руските мерки са "адекватни и премерени", смята политологът Сергей Ознобишчев.

"Съвсем нормална реакция, оставяща вратите отворени за продължаване на отношенията", казва експертът. Според него след публичното експулсиране на дипломати на мястото им ще може да бъдат върнати други - без публичност, в работен режим. Остава и възможността за диалог, включително за среща между двамата държавни лидери Путин и Тръмп, договорена от тях по телефона на 20 март, добавя той.

Вчера посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман бе извикан в руското външно министерство, където му бе обяснено, че "ако продължат враждебните акции срещу руски дипломатически и консулски учреждения в САЩ, ще бъдат взети допълнителни мерки към персонала и обектите на посолството и на генералните консулства на САЩ в Русия", информира "Росийская газета".

На дипломата бе препоръчано САЩ "да спрат безразсъдните действия за разрушаване на двустранните отношения", допълва официозът.

Москва е способна да отвърне на Вашингтон и още по-болезнено, твърди "Взгляд".

Посланик Хънтсман заяви, че САЩ може да вземат нови икономически мерки срещу Русия и по-специално срещу руски активи - тогава може да се чакат и симетрични, и асиметрични отговори от Москва, коментира американистът Виктор Олевич.

"Москва разполага с редица опции. Първо, на руска територия действат множество американски компании и (евентуални) мерки срещу тях може да бъдат доста осезаеми за САЩ", пояснява той.

"Второ, което не е много известно, американците инвестират средства в руски ценни книжа. Знае се, че такива инвестиции са правили синдикати на служители от някои щати", отбелязва наблюдателят.

Държавният департамент бе възмутен от отговора на Москва след изгонването на руски дипломати, посочва "Лента". "Русия сама се изолира, продължавайки безсрамно да пренебрегва факта, че е имало химическо нападение", цитира електронният вестник говорителката Хедър Науърт. Тя прикани Москва "да не се прави на жертва" и допусна, че действията на Кремъл може да доведат до нов кръг от антируски санкции, пише "Независимая газета".

След "делото Скрипал" ще се наложи Русия да търси адекватен икономически отговор на Запада, прогнозира "Газета" под заглавие "Великобритания срещу Русия - войната на джедаите".

След дипломатическия демарш на своите съюзнички Великобритания търси нови средства за натиск върху Русия - икономически. И ако бъдат осъществени, тези мерки ще засегнат не само Русия, но и самите европейци и американците. Москва обаче де факто не разполага с икономически лостове, пък и надали си струва да ги активира - световната финансова система е преплетена дотам, че поредните "забрани" ще ударят всички, предупреждава изданието.

Лошият мирис от нечистоплътната британска политика се разнесе из цяла Европа. От три седмици всички говорят само за "руските морски чудовища", изригващи химически оръжия из улиците на европейските градове, пише "Известия".

ЕС и Вашингтон може и да подкрепят "кръстоносния поход" на Обединеното кралство срещу Русия, но тук всеки ще следва собствения си дневен ред, в който няма място за Великобритания, пише американският анализатор Джеймс Пятрас в "Свободная преса". През по-голямата част от десетилетието САЩ, Великобритания и ЕС водеха и още водят кампания с цел подкопаване и сваляне на властта в Русия и по-специално за сваляне на президента Путин. На карта са поставени фундаментални проблеми, реално е възможна и ядрена война, предупреждава експертът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Анонимен 67и ти, на какво разчиташ?Смята ли, че кожата ти ще издържи на 20 000 градуса по Целзий?
56
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До KrХа-ха-ха, на какво разчиташ господин глyпак? На "силата" на руското "оръжие"? Ха-ха-ха.
55
6
 
25
 
! Отговори
Kr преди 6 години
яко някой на Запад мисли да плаши Русия с война?Запад мисли, че руснаците са страхливци? )))Това е дълбока грешка на Запада.
54
8
 
10
 
! Отговори
Kr преди 6 години
Ако Западът иска ядрена война, ще получи, напълно.
53
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПитащСтига с това турско робстве бе ***. Точно ти ако живееше преди 150 години щеше да си пръв помощник на турците както сега си пръв помощник на нашите робовладелци руснаците.
52
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснака не е в състояние да мисли. Така и не разбра за 100 години че правата им не се нарушават от някакви въображаеми външни врагове, а правата им са отнети по рождение от бандитите които ги управляват.
51
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Питащ!Хайде и ти като ония руския поп кьдето беше преди седмица две в Бьлгария почна да говориш продажниковски.
50
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли хора е убил или дал заповед за убиване това джудже!!! Руската политика само заплахи! Тоя път. Европейските улици!!! На алкохолика дай му спирта сам да се убива!!! Говоренете не е за добре! Дори попа им е алкохолик и вреден.
49
13
 
22
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
До Анонимен" Няма по висша форма на предатеслтво към България от това да си русофил.Русофилът предава родината в името на Кремъл."А от турско робство кой те освободи? Заради такива като теб 500 години ни клаха.Но ти си си знаел: Преклонена главица - сабя не я сече.
48
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Размяна на шпиони между Запада и Русия са рутинни операции, които са прилагани и през най-мрачните години на желязната завеса, осъществявани по взаимно съгласие и определени правила и джентълменски споразумения. В случая Скрипал обаче Путин (като ченге от КГБ) наруши най-безочливо всички тези правила и най-коварно и брутално поръча убийството на един вече освободен и разменен от него самия шпионин, използвайки (забележете) оръжие за масово поразяване в мирна европейска страна !
47
7
 
10
 
! Отговори
dk преди 6 години
нямал да развее датски знаменадания да те е освободила от петвековно робство,благодарение на което развяваш бг знаменеблагодарници такивае затова не ни върви и все за когото се закачим фалира
46
4
 
25
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Скрипал и какво следва?Стара максима е: Когато се проваляш отклони вниманието към друг. Нещо в Европа заскърца. Не стана така както го бяха замислили господата. Икономиката се срина, бедняците от изток я наводниха и започнаха да искат еднакъв жизнен стандарт. Целта беше привличане само на умовете и присвояване на природните им ресурси, но, не стана. И английските джентълмени решиха да се отделят. Но и с Brexit-a нещо не върви. Решението: Отклони вниманието. Създай проблем .Скрипал
45
7
 
9
 
! Отговори
к.нинова преди 6 години
нашите синове,моя и на ст.данаилов са американски граждани и се чувстват прекрасно в сащ. тук,за вътрешна употреба лъжем балъците,защото ги има много
44
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руската икономика е по малка от мексиканската и 15 пъти по малка от китайската или е едно нищо. русия е бита карта.ще се скапе като ссср
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕиййиии пет годишния дундьо я се вземи в ръце!
42
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще видим трупът на американците да се носят по реката , целия им високотехнологичен сектор е на загуба , Амазон и Тесла са пред фалит.
41
7
 
21
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Крайно време е България в лицето на аматьорското си правителство, да осъзнае че неутралитета е нейната международна политика. В противен случай - поредна национална катастрофа. Аз не ги броя катастрофите, брои ги историята
40
4
 
24
 
! Отговори
ТАЙНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА преди 6 години
ОБВИНЯВАХА РУСИЯ за маниоулиране на изборите къде ли на то не беше АМЕРИКА, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ,ИСПАНИЯ! НОООО се оказа че не е Русия а английската фирма КЕМБРИДЖ АНАЛИТИК!СЕГА ВСИЧКИ МЪЛЧАТ и естественно извинения НЯМА ДА ИМА.НООО продължават със обвинения от сорта "Много ВЕРОЯТНО"Не могат да се наситят да бълватфалшиви обвинения!
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дървета много в България отдавна чакат престъпниците преди 89 та.
38
19
 
11
 
! Отговори
До 40 преди 6 години
Ами в интерес на истината никога, никъде не съм виждал някой да почита така култово чужда държава, както нашите русофили. Например на мен ми харсва как е уреден живота в Дания, но никога няма да завея датски знамена в България, да обяснавам с пяна на уста колко велик е Расмусен и Дания и да крещя, че който говори негативно за Дания е мръсен фашист или сросоид или другите им русофилски глупости.