Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!

Руският печат за "Скрипал" и отношенията между Русия и Запада
30 мар 2018 10:00, Елка Василева
164
Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!
Снимка: архив, Reuters

Русия се възползва от правото си на отговор - външното й министерство експулсира дипломати от страни съюзнички на Великобритания по "делото Скрипал", пише в заглавие "Комерсант".

Москва гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров. Той добави, че Москва ще отговори огледално на всички страни, експулсирали над 150 руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Вашингтон допуска, че размяната на удари ще продължи, отбелязва вестникът.

Още по темата

"РБК" нарича ответните действия на Москва "избирателен контраудар". Руските мерки са "адекватни и премерени", смята политологът Сергей Ознобишчев.

"Съвсем нормална реакция, оставяща вратите отворени за продължаване на отношенията", казва експертът. Според него след публичното експулсиране на дипломати на мястото им ще може да бъдат върнати други - без публичност, в работен режим. Остава и възможността за диалог, включително за среща между двамата държавни лидери Путин и Тръмп, договорена от тях по телефона на 20 март, добавя той.

Вчера посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман бе извикан в руското външно министерство, където му бе обяснено, че "ако продължат враждебните акции срещу руски дипломатически и консулски учреждения в САЩ, ще бъдат взети допълнителни мерки към персонала и обектите на посолството и на генералните консулства на САЩ в Русия", информира "Росийская газета".

На дипломата бе препоръчано САЩ "да спрат безразсъдните действия за разрушаване на двустранните отношения", допълва официозът.

Москва е способна да отвърне на Вашингтон и още по-болезнено, твърди "Взгляд".

Посланик Хънтсман заяви, че САЩ може да вземат нови икономически мерки срещу Русия и по-специално срещу руски активи - тогава може да се чакат и симетрични, и асиметрични отговори от Москва, коментира американистът Виктор Олевич.

"Москва разполага с редица опции. Първо, на руска територия действат множество американски компании и (евентуални) мерки срещу тях може да бъдат доста осезаеми за САЩ", пояснява той.

"Второ, което не е много известно, американците инвестират средства в руски ценни книжа. Знае се, че такива инвестиции са правили синдикати на служители от някои щати", отбелязва наблюдателят.

Държавният департамент бе възмутен от отговора на Москва след изгонването на руски дипломати, посочва "Лента". "Русия сама се изолира, продължавайки безсрамно да пренебрегва факта, че е имало химическо нападение", цитира електронният вестник говорителката Хедър Науърт. Тя прикани Москва "да не се прави на жертва" и допусна, че действията на Кремъл може да доведат до нов кръг от антируски санкции, пише "Независимая газета".

След "делото Скрипал" ще се наложи Русия да търси адекватен икономически отговор на Запада, прогнозира "Газета" под заглавие "Великобритания срещу Русия - войната на джедаите".

След дипломатическия демарш на своите съюзнички Великобритания търси нови средства за натиск върху Русия - икономически. И ако бъдат осъществени, тези мерки ще засегнат не само Русия, но и самите европейци и американците. Москва обаче де факто не разполага с икономически лостове, пък и надали си струва да ги активира - световната финансова система е преплетена дотам, че поредните "забрани" ще ударят всички, предупреждава изданието.

Лошият мирис от нечистоплътната британска политика се разнесе из цяла Европа. От три седмици всички говорят само за "руските морски чудовища", изригващи химически оръжия из улиците на европейските градове, пише "Известия".

ЕС и Вашингтон може и да подкрепят "кръстоносния поход" на Обединеното кралство срещу Русия, но тук всеки ще следва собствения си дневен ред, в който няма място за Великобритания, пише американският анализатор Джеймс Пятрас в "Свободная преса". През по-голямата част от десетилетието САЩ, Великобритания и ЕС водеха и още водят кампания с цел подкопаване и сваляне на властта в Русия и по-специално за сваляне на президента Путин. На карта са поставени фундаментални проблеми, реално е възможна и ядрена война, предупреждава експертът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
2
 
! Отговори
ВОВА преди 6 години
СЕГА ЩЕ ВИДИТЕ КОЛКО ЗАПАДНЯЦИ И БЪЛГАРИ ЩЕ ИЗБЯГАТ В РУСЛАНД, ДА СТРОЯТ ЛАГЕРИ
116
1
 
13
 
! Отговори
Цолето преди 6 години
"Държавният департамент бе възмутен от отговора на Москва след изгонването на руски дипломати, посочва "Лента". "Русия сама се изолира, продължавайки безсрамно да пренебрегва факта, че е имало химическо нападение", цитира електронният вестник говорителката Хедър Науърт."Добре бе, номера с химическите оръжия не се ли изтърка отдавна?
115
3
 
11
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
немците винаги си гонят интереса какво направиха с царя борис трети чичото на леля меркел го отрови-хитлер за свои интереси бъди близо до русия отворете газов хъб на балканите през бг и всичко ще е нормално ще печели бг милр.от транзита и работни места меркел всичко възможно направи да отвори северен поток 2
114
2
 
0
 
! Отговори
цецо преди 6 години
До Анонимен Личи си.Местните там вече *** от глад.Чувам,че и вие намалявате.
113
9
 
4
 
! Отговори
цецо преди 6 години
До Москва може да отвър Москва няма на идея какво идва.Подполковника съвсем откачи.Прави се на равен със САЩ.Ако това не е диагноза за умствена недостатъчност?Той с Италия не може да се мери,а тръгнал срещу държава с икономика на Европа и Военна мощ превъзхождаща целият свят многократно.***,ти само можеш да подаваш тоалетна хартия в клозет в САЩ.Смешен си,дори на високите си токове.Душата ти е дребна и злобна-но за това няма оправа.Сънувай Садам и се подготвяй за края.Близо е.
112
3
 
2
 
! Отговори
цецо преди 6 години
До ПЕТКОВ Др.Петков.Всеми ***,но недей потурчва(в случая-предавай на Русия)РОДИНАТА си.Срам за тези,които са те създали и срам до гроб,ако имаш наследници-ще бъдат *** като тебе.
111
3
 
2
 
! Отговори
цецо преди 6 години
До ПЕТКОВ Ако Бойко ти повярва(***),след 1-2 год.няма да сме на последно място само в Европа.И Африка ще застане над нас.Чувам,че те дори и днес ни заобикалят-Тези от третия свят.Явно не само умните българи напускат България.
110
3
 
10
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 6 години
БОЙКО СЛЕДВАЙ ПРАВИЛОТО НА ЦАР БОРИС ТРЕТИ, ВИНАГИ С ГЕРМАНИЯ НО НИКОГА ПРОТИВ РУСИЯ, ХИТЛЕР МУ ВЗЕ ГЛАВАТА НО БЪЛГАРИЯ ОСТАНА ЦЯЛА. БОЙКО ТИ СИ ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВЕН, НЕ ПРИЕМАЙ ЗАПАДА - ТЕ ВЕЧНО СА БИЛИ НАШИ ВРАГОВЕ. БЪДИ ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ ПРЕМИЕР !
109
2
 
11
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 6 години
ПАЗИ БОЖЕ НАШИЯ БОЙКО ДА СЕ ВЪРЖЕ НА ВЪДИЦАТА НА ЗАПАД И ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА РУСИЯ, ТЕЖКО НИ Е ГОРКО АКО СТАНЕ ВОЕННА АРЕНА - С НАС Е СВЪРШЕНО: БОЙКО ЗАЩИТАВАЙ БЪЛГАРИЯ Я НЕ ЗАПАДА, ТАМ ИМАТ ДРУГИ ИНТЕРЕСИ А НИЕ ДРУГИ, 90 % ОТ БЪЛГАРИТЕ СА РУСОФИЛИ И ВНИМАВАЙ ДА НЕ СЕ СЛУЧИ ЛОШОТО С НАС ЗАЩОТО ЩЕ БЪДЕШ ОБЕСЕН.
108
3
 
7
 
! Отговори
Народа преди 6 години
Поздравления за Г-н Борисов! Той постъпи като истински държавник, който защитава националните интереси. Народът е с Вас!
107
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 121Еххх ЕКСПЕРТИИИРФ е смятала бюджетите 2018-2019 към 40$ за Барел а сега цената е по-висока почти два пъти. С тези почти $ Рашките правят какво? ЗАПАСИ ОТ ВАЛУТА И ЗЛАТО - САЩ ОБЛИГАЦИИ, НОВИ ФОНДОВЕ за сметка на закрития фонд за развитие и прочие. Даже са направили Отделен ФОНД на Правителството с 50 милиарда $ за ЗОР ЗАМАН спешни разходи които да не влизат за одобрение през думата(купуване от чужбина на необходими неща)
106
20
 
5
 
! Отговори
Антон Тодоров преди 6 години
Я внимавайте "русофили"- искате ли още сега да ви бръкна в мръсните досиенца и да разкрия колко от вас са съветски агенти под прикритие?
105
10
 
5
 
! Отговори
Москва може да отвър преди 6 години
може може, ама много неща не могат да се върнат! е разбира се москва маже да отнесе и още.....
104
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По данни от края на февруари 2018 : Russia buys US government bonds at 7 year record rate - Русия купува американски бондове с рекордни за последнит 7 години темпове. 30% от валутните им приходи отиват в американски облигации... Олигархата е хванат в капан - каквото и да направи ще сбърка.Русофили, освестете се и се засрамете, много неща не разбирате и въобще не сте приятели на руснаците!
103
5
 
18
 
! Отговори
пророка Олег преди 6 години
За почитателите на краварската икономика предоставям този сайт.........насладете се и после пак елате тука да цвилите как капитализъма бил номер едно и как евроатлантическите ценности са нашите ценности. Капитализма е жив все още защото живее на гърба на такива като нас и ни изсмуква ресурсите. Ама то трябва и малко акъл да се разбере това. usdebtclock.org/
102
6
 
19
 
! Отговори
anton ivanov - kura преди 6 години
Ей големи боклуцци са това краварите, как може да има на света такова мръснодолно племе англосаксонско.............манипулации, провокации, лицемерие и наглост. 200 години е все едно и също. Какво им се радват на гнилата опаковка нашите Евроланалолюбци. Може би защото са платени добре и са готови и род и родина да предадсат за няколко сребърника. Англосаксите не ни смятат за хора бе, какво им се кланяте на тия. Кой бомбардира СОФИЯ бе никаква причина................
101
6
 
5
 
! Отговори
До 113 преди 6 години
Старшинка , смени дневалния и си гледай вещевия склад , не навлизай в материя за която трябват още няколко билиона работещи мозъчни клетки
100
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на руснаците!!Само така!!!
99
4
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Това не е вярно - че продават облигации и с парите купуват злато! Точно обратното - 2017 руснаците са увеличили купуването на бондове и това е всяка година. Според U.S. Department of the Treasury: in March 2017, Russia increased its investments in U.S. Government Securities by $13.8 billion compared with investments made during the same period last year, to $99.8 billion.Китай купува злато, но също, не за сметка на бондовете.
98
14
 
6
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Силният "отбор",който дава гласове за руснаците е отборът на богатите- те се нагушиха за споменатите 70 години,та имат пари да си купят всякаква автомобилна и компютърна техника. Слабия "отбор" е отборът на народа- той бе обиран системно през тия 70 години затова няма достатъчно компютри,с чиято помощ да опонира достойно на съветските неоколониалисти.