От Русия: Започва борба срещу "проруското инакомислие" в ЕС

Главният русофил в Европа днес не са Австрия или Италия, а Гърция
30 мар 2018 21:00, Елка Василева
267
От Русия: Започва борба срещу "проруското инакомислие" в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Отказът на Австрия да експулсира руски дипломати бе възприет в Европа и Великобритания като истински бунт срещу солидарността на Запада. Австрия не е единствената членка на ЕС, запазила симпатии към Москва, а има и причини да се противи на Брюксел. Но еврочиновниците готвят нови методи за борба с "проруското инакомислие" в общността.

Австрия изразява желание да стане посредник между Великобритания и Русия в диалога по делото Скрипал, заяви министърката на външните работи Карин Кнайсъл. Тя припомни, че "през 1995 г. Австрия е влязла в ЕС като държава с неутрален статут", съответно е "контактно лице за всички участници".

Кнайсъл изтъкна, че Австрия няма да експулсира руски дипломати, "защото в критични ситуации е крайно необходимо да се запазват каналите за диалог". Ако пък вината на Русия за отравянето на Скрипал и дъщеря му бъде доказана, тогава "въз основа на конвенцията за забрана на химическите оръжия може да се разработи механизъм за предприемане на многостранни действия", подчерта тя. С други думи Виена де факто косвено заяви, че Австрия смята всички обвинения срещу Русия за недоказани и до днес.

Заради тази позиция Виена бе подложена на суров натиск и критики.

Още по темата

Кнайсъл посочи, че британският посланик няколко пъти се опитвал да издейства промени в австрийската позиция. Освен това ред европейски политици активизираха нападките срещу Виена в свои изявления и постове из социалните мрежи. Дипломати от Великобритания и други страни в "единна Европа" например заявиха в интернет, че "Австрия гори мостовете" и "неутралитетът на Австрия е несъвместим с членство в ЕС", пишат Марина Балтачева, Анна Байкова, "Взгляд".

Австрийската позиция в делото Скрипал "е абсурдна, в крайна сметка става дума за солидарност с държава от ЕС, в която очевидно по заповед на Русия е извършен опит за отравяне", цитира "Дойче веле" думи на депутата от Европарламента Елмар Брок, член на германския Християндемократически съюз (ХДС). Друг евродепутат от ХДС - Дейвид Макалистър, посочи, че като всички членки на ЕС и Австрия трябва да демонстрира пълна солидарност с Великобритания.

Освен Австрия подобни антируски мерки решиха да не вземат Люксембург, Гърция, България, Словения, Словакия, Кипър, Малта и Португалия; твърдо отказа да участва в инициативата и Турция, членуваща в НАТО.

В симпатии към Русия бяха уличени и други европейски страни. Британският журналист Джак Лойд заяви в "Айриш икзаминър", че Италия ще бъде "най-влиятелният елемент от групата проруски политици в Европа, към която спадат също премиерът на Унгария Виктор Орбан, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, ръководителката на френската партия "Национален фронт" Марин Льо Пен и ръководството на "Алтернатива за Германия" във ФРГ".

Британецът посочи, че в последните италиански избори огромното мнозинство подкрепи "популистко-националистически" партии, "открито изповядващи проруски възгледи", по-специално Движението "Пет звезди" и Лигата. Обединят ли се, те ще разполагат с гласовете на три четвърти от електората - страната ще стане "най-голямата русофилска демокрация в Европа", предупреди журналистът.

Премерена политика спрямо Русия води по-рано и Германия. Особено затопляне се открои около разкритията, че американските тайни служби са прослушвали телефона на германската канцлерка Ангела Меркел. Но при все че по някои теми - например газопровода "Северен поток-2", германските и руските интереси все още имат допирни точки, като цяло Берлин застава на все по-антируски позиции. В четвъртък например Меркел и британската министър-председателка Тереза Мей споделиха в телефонен разговор мнението, че трябва да продължат съвместната дейност с цел "противопоставяне срещу засилената агресия от страна на Русия".

Както личи, след делото Скрипал лагерът на страните еврочленки, симпатизиращи на Русия, ще претърпи промени. Симпатии към Русия изразяват днес "южняците" - Италия, Испания, Португалия, Гърция, България, Кипър, Малта, а също така Чехия с нейното "проруско правителство" и Австрия, желаеща да стане нов мост между ЕС и Русия, разказа пред "Взгляд" германският политолог Александър Рар. "Обяснението е, че тези страни нямат геополитически амбиции, засягащи Русия", смята той.

Част от тези държави обаче бяха принудени да отстъпят под натиска на Великобритания и САЩ. Както подчерта в коментар пред "Взгляд" италианският публицист и бивш депутат от Европарламента Джулието Киеза, в момента най-активни държави от стана на "русофилите" са Австрия и Италия.

Италия отдавна е привърженичка на Русия и при все че изгони двама руски дипломати, това не означава промяна в позицията й, изтъкна Киеза. Това според него е направено под натиск от страна на Лондон и Вашингтон, докато самият Рим не е имал никакво желание да го стори. "Същевременно у нас засега няма правителство и никой не знае кога ще има", добави нашият събеседник и отбеляза, че това държи засега италианската политика в "безтегловност". В тази връзка според Киеза сега именно Австрия оглавява проруския лагер в Европа.

По думите на Рар обаче главният русофил в Европа днес всъщност не е Австрия, нито Италия, а Гърция. Според експерта политиците в Европа и САЩ просто няма да позволят двете страни от "стария Запад" да прокарват самостоятелен проруски дневен ред (както показа вече примерът на Италия); но междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас, говорил на конгрес в Брюксел, "открито разкритикува британската позиция и каза, че не е доволен от нея". "За момента Гърция е единствената страна, която може да тръгне срещу антируската политика. При това има силни културни и религиозни връзки с Русия", каза събеседникът на вестника ни.

Виена, Рим и Атина не играят по свирката на Великобритания, тъй като усещат натиска на общественото мнение, а обикновените европейци симпатизират на Русия и на лидера й Владимир Путин, подчерта Киеза. Освен това, изтъкна бившият евродепутат, Австрия, Гърция и Италия схващат, че сътрудничеството с Русия е далеч по-изгодно от конфронтация.

В Евросъюза обаче се води активна борба с инакомислието. "Днес страните, изразяващи симпатии към Русия, нямат възможност да увеличат влиянието си. Предстои европейската бюрокрация да промени правилата на играта. Тя ще положи усилия по-специално да прокара норми, според които по въпроси, засягащи външната политика и сигурността, в ЕС ще се гласува вече с мнозинство, а не с консенсус.
Нововъведението цели мнозинството да побеждава, а засега мнозинството използва антируска риторика", разказа Рар.

Според политолога Москва е постъпила мъдро, решавайки да не посреща с твърда реакция действията на ЕС. "Няма нужда от никакви силови похвати. Мнозина вече разбират, че решението е неоснователно - без факти, без доказателства. На този фон нещата може и да се уталожат. А Русия може да подпомогне симпатизиращите й страни от ЕС, като доказва меко правотата си", поясни той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато американците отказаха да махнат визите за нас и румънците европа беше ли солидарна? Можеше да се въведат контра мерки, но решиха да не си създават главоболия заради нас. Просто вдигнаха рамене" К'во пък, опитахме, не искат да ги махнат"
210
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината! "Очевидно" и "вероятно" не са доказателства! Не съм русофил! Просто мразя лъжата и лъжците! Мразя грабежите и грабителите!Мразя войните и лъжливите им благовидни основания!Разумът е емигрирал от тази земя, а една шайка разбойници се е помислила за безсмъртна. Преситени и развратни, разбойниците експериментират с човечеството с изумителна жестокост, непозната от предишни времена.
209
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУСОФИЛИЯТАтя е нещо като пeдофилията
208
4
 
5
 
! Отговори
ГАргов синдром има преди 6 години
Да напомним че за набеждаването ползват обсебени от нашественици и масови убиици пиар престъпници и наркотизирани западни подставени временно на власт/подават некадърници от ЛОндон.Лично предлагам да се провери за опасни черни *** Тереза Мей,.Има тн "ГАргов синдром черен" подобен е засечен у Мира Маркович и МАдлин ОЛбрайт докарали тежко канцерогенно бедствие на Балкание с бомбандировки над Югославия
207
2
 
9
 
! Отговори
Европа пита скромно преди 6 години
Когда в Москва растреляt те которие продали ГДР,Полша,Чехословакия,Венгрия,Болгария,Румъния на NATOНе только продали и пропили Литва Латвия Естония и УКрайна
206
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам чувството,че се намирам на състезание на ***!За каква солидарност на ЕС с ВБ се керкенечи непрекъснато?Ес да не е колония на ВБ,че трябва да се солидаризира с нея?!Когато британците теглиха майната на този ЕС,къде беше тяхната солидарност,че сега управниците на двойната колония ЕС(на ФАЩ и на ВБ),се надпреватват да изразяват слугинската си солидарност и са готови в нейно име да санкционират редови членки на ЕС,които не са се цепили от съюза и чинно,по робски,са изпънявали запове
205
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво става тук, но то изобщо не ми харесва. Нещата по принцип са ясни, но пусто, хората не се отказват лесно. Ще натискат до последно, ще те наричат нагло предател, но няма да направят това, което би решило проблема моментално. Омръзна ми . Наистина. Стана досадно. Това изобщо не е световен проблем, крайно време е това нещо да спре.
204
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ЕС подкрепят Тереза Мей, защото смятат да доят Англия още поне две години.
203
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЕТОПОЛОВИТЕ ЩЕ ЯДАТ БОЙ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА, МАЙ.
202
15
 
6
 
! Отговори
Добрутру преди 6 години
Всъщност съюзници на Русия са Сърбия и Гърция.Той затова Дякона се заканва на онези които се прекланят пред Русия.Целта винаги е била една - да затрият България.За да оцелеем, трябва да сме наясно с този въпрос.Не напразно нашия излаз към Бяло Море беше присъден на Гърция - за да бъдем закопчани и да не можем да мърдаме.Затова Англичаните трябва да се замислят дали подкрепяйки Гърция в наш ущърб всъщност не загубиха добър съюзник.
201
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лавров им е казал : Ребята , все будет зеркалъно .
200
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам броя на гласувалитеза и против мед ми капе на сърцето .
199
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали демокрацията е да изразяваш мнение, без да се съобразяваш с наложеното, или бъркам?
198
1
 
14
 
! Отговори
Валентин Динчев преди 6 години
До Трак до 169 Когато става дума за вземане, можеш да вземеш почти всичко, щом ти го дават и те устройва. Но да те задължи някой да даваш - не е познал. Държа да подчертая, че не съм бил от БКП/БСП никога. Но има нормална логика на тоя свят.
197
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Добре е, че си анонимен, защото си и *** и така няма да се знае кой си. "да се види кой са руските предатели."
196
4
 
5
 
! Отговори
Валентин Динчев преди 6 години
До Щирлиц По вашата логика и ние не мразим Турция, защото сме били прегърнати 500 години.
195
4
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Да и аз се питамЧехите и унгарците не мразят Русия.Имаше документален филм за 1956 и 1968г.Преживелите опита за преврат в Унгария,искали да оказват помощ на чехите през 1968г!
194
3
 
28
 
! Отговори
РУСОФИЛИЯТА преди 6 години
завладя Светът - като инстинктивен рефлекс срещу Западната Убийствена Шизофрения!
193
48
 
11
 
! Отговори
Наглост преди 6 години
Както се вижда, Кремъл вече дори не се свени да изкаже явно заплашителни мисли към държави,които не признават могъществото и страха от Русия!!! Ето това ако не показателно каво може да се очаква от военна Русия.
192
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера къде на сериозно ,къде на (майтап)п пред руската тв Руссия 24 говорителката на външно министерство Мария Захарова каза следното ,когато управляващите в САЩ и Великобритания не искат да седнат и да разговарят като хората с Лавров да се разрешат проблемите между нас,то същите скоро щат не щат ще се наложи да разговарят със Сергей Шойгу.