От Русия: Започва борба срещу "проруското инакомислие" в ЕС

Главният русофил в Европа днес не са Австрия или Италия, а Гърция
30 мар 2018 21:00, Елка Василева
267
От Русия: Започва борба срещу "проруското инакомислие" в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Отказът на Австрия да експулсира руски дипломати бе възприет в Европа и Великобритания като истински бунт срещу солидарността на Запада. Австрия не е единствената членка на ЕС, запазила симпатии към Москва, а има и причини да се противи на Брюксел. Но еврочиновниците готвят нови методи за борба с "проруското инакомислие" в общността.

Австрия изразява желание да стане посредник между Великобритания и Русия в диалога по делото Скрипал, заяви министърката на външните работи Карин Кнайсъл. Тя припомни, че "през 1995 г. Австрия е влязла в ЕС като държава с неутрален статут", съответно е "контактно лице за всички участници".

Кнайсъл изтъкна, че Австрия няма да експулсира руски дипломати, "защото в критични ситуации е крайно необходимо да се запазват каналите за диалог". Ако пък вината на Русия за отравянето на Скрипал и дъщеря му бъде доказана, тогава "въз основа на конвенцията за забрана на химическите оръжия може да се разработи механизъм за предприемане на многостранни действия", подчерта тя. С други думи Виена де факто косвено заяви, че Австрия смята всички обвинения срещу Русия за недоказани и до днес.

Заради тази позиция Виена бе подложена на суров натиск и критики.

Още по темата

Кнайсъл посочи, че британският посланик няколко пъти се опитвал да издейства промени в австрийската позиция. Освен това ред европейски политици активизираха нападките срещу Виена в свои изявления и постове из социалните мрежи. Дипломати от Великобритания и други страни в "единна Европа" например заявиха в интернет, че "Австрия гори мостовете" и "неутралитетът на Австрия е несъвместим с членство в ЕС", пишат Марина Балтачева, Анна Байкова, "Взгляд".

Австрийската позиция в делото Скрипал "е абсурдна, в крайна сметка става дума за солидарност с държава от ЕС, в която очевидно по заповед на Русия е извършен опит за отравяне", цитира "Дойче веле" думи на депутата от Европарламента Елмар Брок, член на германския Християндемократически съюз (ХДС). Друг евродепутат от ХДС - Дейвид Макалистър, посочи, че като всички членки на ЕС и Австрия трябва да демонстрира пълна солидарност с Великобритания.

Освен Австрия подобни антируски мерки решиха да не вземат Люксембург, Гърция, България, Словения, Словакия, Кипър, Малта и Португалия; твърдо отказа да участва в инициативата и Турция, членуваща в НАТО.

В симпатии към Русия бяха уличени и други европейски страни. Британският журналист Джак Лойд заяви в "Айриш икзаминър", че Италия ще бъде "най-влиятелният елемент от групата проруски политици в Европа, към която спадат също премиерът на Унгария Виктор Орбан, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, ръководителката на френската партия "Национален фронт" Марин Льо Пен и ръководството на "Алтернатива за Германия" във ФРГ".

Британецът посочи, че в последните италиански избори огромното мнозинство подкрепи "популистко-националистически" партии, "открито изповядващи проруски възгледи", по-специално Движението "Пет звезди" и Лигата. Обединят ли се, те ще разполагат с гласовете на три четвърти от електората - страната ще стане "най-голямата русофилска демокрация в Европа", предупреди журналистът.

Премерена политика спрямо Русия води по-рано и Германия. Особено затопляне се открои около разкритията, че американските тайни служби са прослушвали телефона на германската канцлерка Ангела Меркел. Но при все че по някои теми - например газопровода "Северен поток-2", германските и руските интереси все още имат допирни точки, като цяло Берлин застава на все по-антируски позиции. В четвъртък например Меркел и британската министър-председателка Тереза Мей споделиха в телефонен разговор мнението, че трябва да продължат съвместната дейност с цел "противопоставяне срещу засилената агресия от страна на Русия".

Както личи, след делото Скрипал лагерът на страните еврочленки, симпатизиращи на Русия, ще претърпи промени. Симпатии към Русия изразяват днес "южняците" - Италия, Испания, Португалия, Гърция, България, Кипър, Малта, а също така Чехия с нейното "проруско правителство" и Австрия, желаеща да стане нов мост между ЕС и Русия, разказа пред "Взгляд" германският политолог Александър Рар. "Обяснението е, че тези страни нямат геополитически амбиции, засягащи Русия", смята той.

Част от тези държави обаче бяха принудени да отстъпят под натиска на Великобритания и САЩ. Както подчерта в коментар пред "Взгляд" италианският публицист и бивш депутат от Европарламента Джулието Киеза, в момента най-активни държави от стана на "русофилите" са Австрия и Италия.

Италия отдавна е привърженичка на Русия и при все че изгони двама руски дипломати, това не означава промяна в позицията й, изтъкна Киеза. Това според него е направено под натиск от страна на Лондон и Вашингтон, докато самият Рим не е имал никакво желание да го стори. "Същевременно у нас засега няма правителство и никой не знае кога ще има", добави нашият събеседник и отбеляза, че това държи засега италианската политика в "безтегловност". В тази връзка според Киеза сега именно Австрия оглавява проруския лагер в Европа.

По думите на Рар обаче главният русофил в Европа днес всъщност не е Австрия, нито Италия, а Гърция. Според експерта политиците в Европа и САЩ просто няма да позволят двете страни от "стария Запад" да прокарват самостоятелен проруски дневен ред (както показа вече примерът на Италия); но междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас, говорил на конгрес в Брюксел, "открито разкритикува британската позиция и каза, че не е доволен от нея". "За момента Гърция е единствената страна, която може да тръгне срещу антируската политика. При това има силни културни и религиозни връзки с Русия", каза събеседникът на вестника ни.

Виена, Рим и Атина не играят по свирката на Великобритания, тъй като усещат натиска на общественото мнение, а обикновените европейци симпатизират на Русия и на лидера й Владимир Путин, подчерта Киеза. Освен това, изтъкна бившият евродепутат, Австрия, Гърция и Италия схващат, че сътрудничеството с Русия е далеч по-изгодно от конфронтация.

В Евросъюза обаче се води активна борба с инакомислието. "Днес страните, изразяващи симпатии към Русия, нямат възможност да увеличат влиянието си. Предстои европейската бюрокрация да промени правилата на играта. Тя ще положи усилия по-специално да прокара норми, според които по въпроси, засягащи външната политика и сигурността, в ЕС ще се гласува вече с мнозинство, а не с консенсус.
Нововъведението цели мнозинството да побеждава, а засега мнозинството използва антируска риторика", разказа Рар.

Според политолога Москва е постъпила мъдро, решавайки да не посреща с твърда реакция действията на ЕС. "Няма нужда от никакви силови похвати. Мнозина вече разбират, че решението е неоснователно - без факти, без доказателства. На този фон нещата може и да се уталожат. А Русия може да подпомогне симпатизиращите й страни от ЕС, като доказва меко правотата си", поясни той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 години
До Анонимен 186 Гледай да не се З(!)блъскаш неграмотнико в "руски предател", че 90% от българите сме такива, за твой най- голям ужас!
150
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е и в бг да се проведе истински зблъсък и да се види кой са руските предатели .Всички държави скъсаха с руската *** и са добре .само тук бкп наследницитеи мутрите провалят всичко и реват расия
149
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как е възможно хем да сме ОК с Евросъюза, да сме солидарни с Великобритания, и в същото време да не си разваляме комфорта с Русия?!! Това е типично и само българска позиция на безгръбначни, която няма да ни донесе никакви ползи - никой няма да уважава България! Който си мисли че сме се изплъзнали от пипалата на руското влияние, жестоко се лъже. Руската мафия е пуснала у нас дълбоки корени и няма да се учудя ако скоро и тук се появи новичок.....
148
7
 
7
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До Комсомолская газетаПо-голяма глупост не бях чел.Вас с какви препарати за вани и антифризи ви наливат бе ?
147
2
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименНа Бабий Яр украинците проливаха кръвта на евреи и болшевики, многоумнико.
146
4
 
33
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
"Отказът на Австрия да експулсира руски дипломати бе възприет в Европа и Великобритания като истински бунт срещу солидарността на Запада."Великобритания напуска ЕС,за каква солидарност говори?За солидарност със нейната алчност,донесла милиони жертви?Да си развъждат там всякакви бегълци,евробритански безценности,и да се оп.лождат активно помежду си.
145
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БранникКРАIНА Е ВЕЛИКА СТРАНА И АМЕРИКА СА НАШИ БРАТЯ ПО КРЪВ И ОРЪЖИЕ!То и германците на Хитлер втората световна война ви бяха братя, с хляб и сол ги посрещахте, пък после в Бабий Яр ви проляха и кръвта бе М***ЛОUМНIК!
144
6
 
20
 
! Отговори
Комсомолская газета преди 6 години
" Западът е пропаднал , Русия е велика и богата " !
143
7
 
5
 
! Отговори
Трак до 169 преди 6 години
Бойко го уволняват от МВР заради отказ да си даде партийната книжка , а самият Доган го номинира за генерал пред Първанов и ти още вярваш , че той не работи за Русия.
142
14
 
6
 
! Отговори
жаден руснак преди 6 години
одеколон сънува
141
16
 
2
 
! Отговори
До 166 преди 6 години
Сега се и гордеете , че по мъжка хубост си падате , а русофили нежни и раними.Това , че няма хубава жена която да докосне русофил е ясно , но бива ли заради това към мъжки ласки да се насочите сега.Или щом Путин си пада по юноши и деца , кои сте вие да се цепите от руската содомия.
140
7
 
4
 
! Отговори
санкции за русия преди 6 години
Това е положението колкото и да им е мъчно на някой незрели умове !
139
2
 
4
 
! Отговори
Аха преди 6 години
Защо тогава плащат помощи и социални на половин Пакистан и Индия тез англетА.
138
0
 
3
 
! Отговори
Трак до мрак преди 6 години
Ами словенците и те си нямат , но я ги виж.
137
0
 
18
 
! Отговори
красив преди 6 години
Ами в ЕС като не е много хубаво, що англетата не са солидарни, а си биха камшика. Сега цяла Европа трябва да е солидарна с тях, бре бре
136
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения който се е доказал че не е *** е Тръмп.За останалите световни лидери не се знае.
135
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 155Искат да излизат от ЕС защото на ингилизите им омръзна да плащат висок членски внос , а тези пари да отиват за помощи на новите русофилски настроени членки на ЕС като България , Унгария и др. !
134
13
 
2
 
! Отговори
До 157 преди 6 години
Сега не друг , а Путин се прегръща с Ердоганчо и заедно ни кроят шапка.Но за русофила е най лесно да сложи чалмата и да си резне главицата с на мюфтията ножака.
133
0
 
11
 
! Отговори
Мрак преди 6 години
Е кой да я контролира, нефт ли имаме, ядрени технологии ли, кво ? Ако не са руснаците ще са краварите? ТЕЦ марица е пример че аванта няма.
132
16
 
0
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Само до преди няколко месеца всички русофили се надпреварвахте да давате Англия за пример на нас , а сега само я плюете.Точно като вожда ви Бойко и неговия покровител Доган.По нагли от вас няма на света.Русия държи около половината ни икономика и всички важни отрасли в нея , но вие все Сорос и Костов обвинявате за бедноста си.Те ли продадоха БТК , НЕК , ВИК , Булгартабак и Белене , а врътката с външния дълг за два милярда на Велчев.