Оставиха висши служители в ареста след пожара в Кемерово

Подсъдими за огнения ад в мола са седем души
31 мар 2018 15:12, Елка Василева
14
Оставиха висши служители в ареста след пожара в Кемерово
Снимка: архив, Reuters

Следственият комитет на Русия повдигна обвинение в нарушаване на изискванията за пожарна безопасност срещу генералния директор на компанията собственик на изгорелия търговски център "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово Юлия Богданова. Според разследването нейните действия са довели до гибелта на 64 души при пожара там на 25 март, предаде ТАСС.

По искане на Следствения комитет съдът наложи мярка за неотклонение задържане под страна на Богданова до 25 май.

Представител на комитета заяви на днешното заседание на съда в Кемерово, че тя няколко пъти е внасяла изменения в плана за преустройство на бившата фабрика в търговски център, за да увеличи броя на помещенията, давани под аренда за търговски обекти, "което е довело до създаване на препятствия на пътищата за евакуация, а също и до повреждане на системите за автоматично гасене на пожари и оповестяване на хората при пожар".

Още по темата

Представителят каза също, че търговско-развлекателният комплекс е започнал да работи през 2013 г., преди да бъде получено разрешение за въвеждането му в експлоатация. Той уточни, че разрешението е било получено по-късно, през септември същата година, като инспекторът на държавната строителна инспекция (Госстройнадзор) е извършил само визуален оглед на сградата и не е направил оценка на пожароопасността на вложените при довършителните работи материали, макар че е имал право да привлече експерти за целта. Не са били тествани и средствата за оповестяване и за гасене на пожар.

Въз основа на това съдът реши да бъде задържана в ареста до 25 май и бившата началничка на областната дирекция на Госстройнадзор Танзилия Комкова, която би трябвало да забрани експлоатацията на незаконната сграда. Тя обаче не го направила, и според следствието вероятно е действала в интерес на своя син, който бил свързан с компанията собственик на търговския център. Обвинена е в злоупотреба с длъжностни пълномощия.

Следователят съобщи в съда, че задържането й под стража се налага, защото тя се опитала да се скрие, заминавайки за Москва, но била принудително върната оттам в Кемерово. Комкова не се признава за виновна.

Следствието съобщи също, че намиращият се в ареста служител на частната охранителна фирма "Център за защита", който е бил дежурен в търговския център - Евгений Антошин, научавайки за пожара, не е включил пожарната сигнализация. Пред съда самият Антошин обясни, че копчето за включването на сигнализацията било повредено и той е докладвал за това на началниците.

Началникът на първи пожарогасителен отряд от федералната противопожарна служба в Кемеровска област Андрей Бурсин, който първи пристигнал със своя отряд на мястото на пожара, съобщи пред ТАСС, че никой не е посрещнал спасителите там - нито от охраната, нито от администрацията, за да даде информация колко хора има вътре.

Подсъдими по това дело освен Богданова, Комкова и Антошин, са още 4 души и всички те вече са арестувани до 25 май. Вчера председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин пристигна в Кемерово и каза, че предстои задържането на още лица във връзка с разследването. Той добави, че се проверяват всички без изключения версии за причините за пожара и на среща с местни жители обеща щателно и обективно разследване.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Евала, това е държава!
9
9
 
6
 
! Отговори
абсурди преди 6 години
Другарката била депутат в партията на Путин, а Русия на първо място в света, след няколко Африкански страни, по загинали в пожари казва Навални във видео на youtube. Това било защото, както всички там знаели, лицензии за пожарообесопасеност и други подобни се раздават само срещу подкуп. Тогава, казва той, даже да ти гори в момента сградата ще ти подпишат разрешително... Путин като дошъл, отцепили всичко за да поднесе цветя и не се е видял с нито един жител или пострадал, въпреки че е вървял митинг в момента, само успокоил губернатора...
8
6
 
10
 
! Отговори
пълна хавра преди 6 години
Ние и преди знаехме че Русия е пълна хавра, но сега го има черно на бяло.Освен това колегата по-доло разкрива как е в руските арести.Аз обаче не разбрах кой е заключил децата в киносалона и защо не е отключил когато е станал пожара. А той е виновен за
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня тапир дето е изключин алармата е най-много за ......ама айде. И в Чернобил един кратун е раздавал мозък, че да се изключат всички защити. Антидурак система не е и.змислена.
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В русия условни присъди не съществуват както е в мутроландия. Там арестите не са като тука с телевизорче с бели чаршавчета и с глезотиики. Там са в подземието при плъховете. Ако успеят да дремнат 2 мин. без да ги наръфа някой плъх трябва да са доволни. Там Съдиите са неподкупни защото знаят че ще си ритнат трудовата книжка и ще ходат да метат червения площад. Затворите им са като катакомби който оцелее оцелее имат много място за копане огромна територия са.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кръстете се да не става тук ,че като го зная този мол до нас с това качествено строителство ............
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казват че пожарната дошла след около час.П рез това време сградата приличала на пещ от крематориум...Всички врати били заключени,случайно някой да не настане.Вентилацията не работела,протовопожарната система била само за украса а за по интересно спряли и осветлението.Поне така казват оцелели в руски сайтове-горките хора.То я ясно че ония брадати бандити са запалили сградата за отмъщение защото охраната ги е намирала задето са много отворени.Но и шефовете на молът имат много да отговарят.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пък тапир щяли Путин да арестуват.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука в България като гръмнала цистерните в Хитрино, не се КАЗВА КОЙ Е ШЕФА НА ВЛАКА държавна тайна се пази, ще се изправи милионера пред съда, НИКОГА.
1
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин затова ли офейка набързо от Кемерево, да не го арестуват !?