"Ню Йорк таймс": Владимир Путин - най-влиятелният човек в света!

И дойде Путин и възстанови стабилността!
3 апр 2018 22:34, Елка Василева
280
"Ню Йорк таймс": Владимир Путин - най-влиятелният човек в света!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Кой е най-влиятелният човек на планетата? Аз гласувам за Владимир Путин. Путин се утвърди като полюс в големия дебат на сегашната епоха - между авторитаризма и демокрацията. Той има последователна стратегия за пропагандиране на идеите на авторитарния лагер в този дебат. Притежава умението, когато си поиска, да унижи и подкопае позициите на своите демократични съперници и това да му се разминава. Навсякъде в културен план той се превърна в герой за популистките консерватори - във Франция, Италия, Филипините и Овалния кабинет, пише Дейвид Брукс, в. "Ню Йорк таймс".

Постоянно се казва, че Путин е добър само тогава, когато трябва да изиграе своята ръка, а картите му са слаби. Всички очакват в крайна сметка той да се провали, защото руската икономика има толкова много проблеми. Ръката му всъщност обаче не е толкова слаба. Това е така, защото властовата му база не е икономическа; тя е културна и идеологическа.

Както Кристофър Колдуел пише в изданието "Импримис", международният престиж на Путин започва от историята, която той разказва. Той дойде на власт, според своята версия, след като западните реформатори почти бяха унищожили неговата страна. Екипите от американски икономисти смятаха, че ако се извърши приватизация по правилния начин, редът, законността и социалното единство ще се зародят от само себе си.

Последва социална катастрофа. Средната продължителност на живота в Русия стана по-ниска от тази в Бангладеш. Държавата банкрутира. Представителите на някогашната комунистическа номенклатура разграбиха ресурсите на страната. На световната сцена Русия беше унижена от поредица американски правителства.

И дойде Путин и възстанови стабилността. Средната продължителност на живота в Русия сега е 71 години, исторически връх. Икономиката също се възстанови. Русия отново е световна сила, способна, както се видя само преди седмица, да приеме с насмешка комбинираната дипломатическа атака на цял куп западни страни. След 17 години на Путин във властта рейтингът му на одобрение у дома надхвърля 80 процента.

Още повече че през следващите години авторитарните лидери от путински тип ще имат няколко ключови предимства във войната на идеи.

На първо място, либералната демокрация се опира на представата, че властта трябва да е разпределена между система от отношения и институции.

Путин олицетворява представата, че властта трябва да е централизирана, с един лидер на върха и железни линии на упражняване на тази власт надолу по вертикалата. Той олицетворява идеята, че либералната демокрация неминуемо изпада в хаос, когато няма социално доверие, че тя е една измама, която позволява на хората с добри връзки да грабят от всички останали.

Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да се застъпвате за модел с ясна и централизирана власт, отколкото за такъв, в който властта е разпръсната и аморфна.

Второ, в крайна сметка лоялността към либералната демокрация е към нещо абстрактно - към конституция, убеждения и набор от демократични норми. Ние в демократичния лагер винаги сме обезпокоени, когато видим как някой като Путин или Доналд Тръмп, или Си Цзинпин погазва нормите, за да съсредоточи власт у себе си.
Лоялността на авторитаризма по същество е към една личност. Към самия човек.

Както се изразява М. Стивън Фиш в изданието "Джърнъл ъв димокръси": "Путин е не само най-известният и най-влиятелен политик в Русия; той е единственият политик там". Нито поддръжниците на Путин, нито тези на Тръмп, нито онези на Си Цзинпин са особено притеснени от погазването на нормите, стига на върха да има човек, който да е готов да командва парада.

Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да обедините хората около личност, отколкото около абстракция.

Трето, либералната демокрация се опира на вяра, вяра в способностите на отделния гражданин. Вярата, както знаем, е увереност в неща, на които се надяваме и за чието сбъдване не сме видели доказателства. Ние демократите вярваме в идеята, че хората знаят най-добре как да управляват живота си и че този личен избор е възможно да намери място в обществената тъкан.

Путинизмът, подобно на тръмпизма, се опира на цинизъм. Той се основава на представата, че не трябва да имаш никакви илюзии, че трябва да подхождаш мъдро към ставащото в света. На хората се гледа точно така, както ги е определил Макиавели - неблагодарни и лъжливи, боязливи пред опасността и жадни за печалба.

Съперничеството е неизбежно. Всичко е политизирано. Всеки или всяка институция, която твърди, че е обективна и стои далеч от крамолите, лъже.

В света всичко е пиар и колкото по-безсрамен фарс се предлага, толкова по-добре, защото хората ще повярват на всяко нещо, в което е в техен интерес да повярват.
Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да продавате цинизъм, отколкото идеализъм.

И накрая, либералната демокрация стъпва върху схващането, че хората, които не са като вас, също заслужават уважение и внимание, че в политиката става дума за постигане на компромиси с хора, с които дори не можете да изтърпите да стоите в едно и също помещение.

Путинизмът се опира на схващането, че хората, които не са като теб, сеят културен хаос; те пречат на твоя начин на живот. Путин последователно ругае срещу хомосексуалистите, мюсюлманите, атеистите и "яловия и безполов" Запад.
Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да се продава на нас/тях различия, отколкото толерантност към културното многообразие.

Накратко, никога не подценявайте този човек или каузата му. Навсякъде по света политическите режими се приспособяват, ставайки или малко по-авторитарни, или малко по-демократични. В момента инерцията видимо е в посока към авторитаризъм. Донякъде това се дължи на брилянтната и дръзка фигура, която стои начело на този лагер. Това е така и защото, ако се спрете и запитате кой е глобалният предводител на либералния демократичен лагер, няма да се сетите за нито едно име.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук многократно повторената фраза "Във времена на тревога и недоверие" се използва, за да ни се обяснят и принизят успехите на Путин.От друга страна се твърди "дойде Путин и възстанови стабилността. Средната продължителност на живота в Русия сега е 71 г. Икономиката се възстанови. Русия отново е световна сила. След 17 г. във властта рейтингът му у дома надхвърля 80%".Значи Русия на Путин се радва на стабилност, а запада е затънал във времена на тревога и недоверие. И за това е виновен Путин.
237
1
 
7
 
! Отговори
@ преди 6 години
До Анонимен 245ха-ха... да, иска им се на много хора това да е вярно. Пътувам по работа дори там, моите впечатления са че имат по висок стандарт на живот от нас българите. Виж, обиколи малко САЩ, Англия, Испания, Франция, Белгия, ама не само туристическите атракции... обиколи черните гета, обиколи мюсюлманските гета, мини през Детройт и Брюксел примерно... и тогава помисли какво говориш.Фобията е болест. Лекувайте се.
236
7
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Русофилите на самолет и в Русия! Демокрация само с будали и крадци не се прави, тук в БГ нещата са много груби *** разграбиха почти всичко, а другите им дишат прахта. Кагебистката ръка не изпуска България, Бог да я пази!
235
0
 
6
 
! Отговори
до промития преди 6 години
До Анонимен *** се разходи до Щатите и ела да пишеш.
234
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @ 243Но руснаците са една от най бедните нации в света.
233
0
 
1
 
! Отговори
леко културно преди 6 години
плюене ... тънко и с вкус ...
232
8
 
22
 
! Отговори
@ преди 6 години
Русия е най-богатата територия на природни богатства. Не само на тази планета, но и в тази галактика.Нуждите за природни ресурси, различни метали и химически елементи, нефт, газ се увеличава с умопомрачителни темпове поради консуматорските общества на западната цивилизация. Нефта и газ при камиларите от залива ще свърши след определен брой години. САЩ в отчаянието си за ресурси разрешиха дори фракинга.Това е проблема на Англия, САЩ и пуделите около тях. Искат да колонизират Русия. И грабят.
231
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето Путин колкото и да го вдигате на токчета- все тая.Освен това, че Русия има ядрени оръжия и газ - е пълна трагедия !Късмет има Путин, че Блатото след като загуби изборите в САЩ и губи почва в Европа, почна да се оправдава с Путин. И за тази цел почна да вдига акциите на Путин, колко бил велик и как той редял политическия пъзел по Света(на гол тумбак). Разбира се че нашите *** запяха в хора също.
230
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
западната "демокрация" да си я правят на запад. На изток законите са други. Комуто не се харесва, гз под мишница и там, откъдето е дошъл.
229
5
 
23
 
! Отговори
Цитат преди 6 години
"Русия отново е световна сила, способна, както се видя само преди седмица, да приеме с насмешка комбинираната дипломатическа атака на цял куп западни страни."
228
5
 
26
 
! Отговори
Арменския поп преди 6 години
Идеите на западняците за развите на обществото, да си ги експериментират у тях. Или да си ги наврат отзад, на тяхното любимо място. Русия е и ще бъде преди всичко Русия. Путин много отдавна е схванал двойнствената игра, с която се опитват да го метнат и да окупират Русия. Не са познали, няма го майстора.
227
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 230Съжалявам, че трябва да те разочаровам, но Южна Корея има даже много малък БВП на фона на капацитета, който има. Просто населението застарява и няма разждаемост, иначе биха удвоили БВП за 20 години!Всяка година съм по 3 седмици там, представа си нямаш какво чудо са направили от 1/2 планини и срината до гола земя страна. 1955-та година са яли листата на дърветата, за да оцелеят. Днес страната цъфти и връзва.Никоя друга страна не е тръгнала от кота -0 и да има техния стандарт
226
12
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 226 БВП не показва стандарта на живот , но показва мисловните възможности на населението. Да имаш най големите природни ресурси и да не можеш да организираш добър живот е управленческо малоумие.
225
1
 
15
 
! Отговори
42 преди 6 години
Това е най- голямата самозаблуда.Човек определя съдбата си. Още оттук либерализмът и демокрацията са един егоистичен фалш, чиято единствена цел е по-малко държава и организация.
224
4
 
10
 
! Отговори
Мар Жуков преди 6 години
Путин Император.А тръмпи е мис.Бин
223
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** хайде моля те по леко с ГУМАТА!
222
5
 
13
 
! Отговори
кольо преди 6 години
До et.galen1 Добре казано от тебе.Обаче другарката *** е написала"путинизмът,подобно на трампизма'-боже,боже-такива простотии се публикуват в бълг.преса.Все едно да напишеш Господ подобно на Дявола.Тая-журналист?Смех.
221
4
 
36
 
! Отговори
et.galen1 преди 6 години
Русия не я мислете,тя ще се справи,ние за къде сме.Определена група ни управлява,друга държи богатството а повечето мърморят.Преди бе същото .Човешката лакомия не позволява справедливост в обществото.
220
2
 
7
 
! Отговори
м е 50 долара, преди 6 години
До АнонименОтделно тук кило гъби струва два лева а в щатите 50 долара.---------------- Нещо май не си си научил урока. Нито тука кило гъби е 2 лева, нито там е 50 долара. Цените на хранителните продукти са приблизително като тука.
219
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах, че в Америка един червей за стръв за риба е ...90 цента. Ако така се прави стандарт, то къде е съпоставката. Не е само брутен вътрешен продукт, а и покупателна способност, стоките в ЕС за западняци и за източни граждани и какво ли още не. По БВП Русия е 11. Никой не може да ме убеди че мястото на Южна Корея е реално там. Венесуела е далеч преди Колумбия и днес, ала пропаганда спрямо нея се вихри. Сто и петдесет държави и дишат праха.