Дали Путин не е американски шпионин? Плаща ли му ЦРУ?

С много действия той допринесе за отслабване на икономиката и човешкия капитал
5 апр 2018 18:45, Елка Василева
335
Дали Путин не е американски шпионин? Плаща ли му ЦРУ?
Владимир Путин. Снимка: БТА

Упоритото нежелание на президента на САЩ Доналд Тръмп да каже нещо негативно за Русия е толкова стряскащо, че бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър веднъж заяви, че Владимир Путин ръководи Тръмп, сякаш е служител на руското разузнаване. Може и да е. Но ако бях руски гражданин, щях да си задавам друг въпрос: Дали Путин не е американски шпионин?, пише Томас Фридман от в. "Ню Йорк таймс".

Защо? Защото през последните години Путин предприе толкова много действия, допринесли за отслабването на руската икономика и човешкия капитал, че не може да не се замислите дали тайно не е в списъка с хора, на които ЦРУ плаща.

Някъде към 2007-2008 г. Путин изглежда реши, че възстановяването на Русия чрез грижи за нейните огромни човешки таланти и укрепването на върховенството на закона е прекалено трудно - то щеше да изисква споделяне на властта, провеждане на истински избори с реална конкуренция и изграждането на наистина диверсифицирана икономика, базирана на иновациите.

Вместо това Путин реши да потърси достойнство за Русия на погрешните места: като използва петролните и газови кладенци, а не хората; като подсилва руската армия, вместо да укрепва върховенството на закона; и като обогатява себе си и своя кръг от олигарси, обгръщайки се с руско православие и руски национализъм, които се харесват на основните му избиратели.

Най-големият бизнес всекидневник във Франция "Еко" неотдавна цитира руски специалист по информационни технологии, посочващ, че "само Майкрософт регистрира повече патенти от цяла Русия!". Руският технологичен пазар не само е слаб, се казва в статията, но и "корупцията в съдебната система затруднява защитата на делото ви в съда, когато някой хищник поеме контрола над успешно стартиращо предприятие".

Независимо от перченето му без риза и независимо от всички скорошни приказки как Путин се доказва като успешен авторитарен лидер, аз имам един въпрос: Защо тогава Путин е толкова несигурен за истинската си популярност в Русия, че дори след 20 години начело на страната се страхуваше да позволи на един единствен реален независим кандидат да се съревновава с него на последните президентски избори?

Истината е друга: Путин постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за бучки захар. С други думи, той търси краткотраен приток на енергия от захарта, за да повиши популярността си сред поддръжниците си от руските националисти, защото е несигурен, и плаща за това с истинско телешко, отслабвайки Русия в дългосрочен план.

Телешко за захар не е добра сделка.

Така например през 2014 г. Путин превзе Крим и нахлу в Източна Украйна с маскирани руски военни - за да получи краткотраен прилив на енергия от "захарта" пред руския електорат - и в замяна му се наложи да търпи дългосрочни икономически банкови санкции, наложени от Запада, които помагат за забавяне на растежа на Русия.

През 2015 г., за да докаже, че Русия все още е свръхсила - още един прилив на енергия от "захарта" за неговите поддръжници - Путин изпрати в Сирия съветници, самолети на руските военновъздушни сили, екипи на специалните части и ракетни комплекси земя-въздух, за да попречи на свалянето на руския съюзник от Студената война, сирийския президент Башар Асад. Подкрепата на Путин заедно с помощта от Иран едва задържа Асад да не падне, но засега Путин е затънал в Сирия и не може да излезе, за да не падне Асад и той да изглежда глупаво.

Ето как опитният експерт по руска външна политика Владимир Фролов описа действията на Путин в Сирия в есе, публикувано в "Москоу таймс" на 5 март тази година: "В Сирия Русия открива, че спечелването на войната може да е по-лесно от спечелването на мира. Всеки път, когато президентът Путин обяви победа или намаляване на числеността на руските сили, както направи през декември, боевете се подновяват с нова интензивност и Москва е принудена да изпрати подкрепления...В момента Москва се бори да прехвърли военните си постижения в притежаващо международна легитимност политическо решение, което ще помогне на Русия да възстанови инвестициите си в конфликта. Засега Сирия остава неуправляема и разделена на феодални владения, управлявана от регионални сили със свои собствени интереси".

Най-скорошната размяна на телешко за захар, извършена от Путин, беше очевидната му заповед да използва бойно нервнопаралитично вещество, произвеждано само в Русия, за да отрови бившия руски шпионин Сергей В. Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Отговорът на Запада беше това, което британската премиерка Тереза Мей нарече най-голямото в историята колективно експулсиране на предполагаеми руски разузнавачи - повече от 100 от над 20 страни.

Независимо дали моментът за отравянето беше подбран внимателно или съвпадението е случайно, нападението и западната реакция помогнаха на Путин да спечели повече гласове при поредните му съмнителни президентски избори - още един прилив на енергия, дължащ се на "захарта". Но на следващата сутрин Русия на Путин е по-изолирана от всякога. Освен това приближените на Путин и други руски олигарси - чиято игра е да печелят купища мръсни пари в Русия, след което да ги прехвърлят в Лондон, където могат да бъдат изпрани за съхранение - сега са наблюдавани от британските власти по-внимателно от всякога.

А след това идва ред и на дългосрочната стратегия на Путин - да залага срещу Майката природа, човешката природа и законът на Мур наведнъж (законът на Мур казва, че гъстотата на транзисторите в плътна интегрална схема нараства приблизително два пъти на всеки две години - бел. ред.). Той залага срещу Майката природа, че светът ще остане зависим от неговия петрол и газ в епоха на вредни промени в климата. Залага срещу човешката природа, че младите хора в страната му няма да искат да бъдат свободни да реализират пълния си потенциал, вместо да живеят само с подхранвани от "захарта" спомени за историческо величие. И залага срещу закона на Мур - че постоянният ръст на технологиите няма да позволи да руските младежи да се свържат и да сътрудничат, и да прозрат неговата салонна игра.

Проблемите на Путин не са нещо, на което се радвам. Аз бях против разширяването на НАТО; исках Русия да се интегрира в семейството на европейските демокрации. Една слаба, изолирана и унижена Русия е опасно нещо. Но за да процъфтява в дългосрочен план, Русия се нуждае от "рестарт", който може да дойде само отвътре, но Путин няма да натисне този бутон.

"Без реформи руските тенденции за растеж в дългосрочен план не дават особени причини за оптимизъм предвид лошия демографски профил, слабите институции и пълен провал в диверсифицирането на икономиката й, въпреки че има изключително талантливо и креативно население", написа миналата година във в. "Гардиън" Кенет Рогоф, икономист от Харвардския университет. "Ако светът продължава да се движи към намаляване на използването на въглеродни горива в бъдеще, Русия ще се изправи пред неизбежния избор: да започне икономически и политически реформи, или да се изправи пред продължаваща маргинализация, със или без западни санкции".

Тъжно е да видим как страната, дала ни Пьотър Илич Чайковски, Лев Толстой, Борис Спаски, Марк Захаров, Игор Стравински, Фьодор Достоевски, Александър Солженицин, Александър Пушкин, Рудолф Нуреев и съоснователя на Google Сергей Брин, става по-известна с това, че е дала на света "новичок", смъртоносното нервнопаралитично вещество, използвано във Великобритания, "малките зелени човечета" (маскираните руски войници, превзели Източна Украйна) и "Гучифер 2.0", руският кибершпионин, хакнал през 2016 г. Националния комитет на Демократическата партия на САЩ.

Всичко това е "телешко за захар" - и това е наследството на Путин.
 

/БТА/
 


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Путин , Путин Путин ! Ако го няма Путин ще окупирате ресурсите на тая голяма страна ?! Няма да я бъде тая , по- скоро може да опитате новото им оръжие!
253
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
Плаща му не само ЦРУ , но и всички цереута по всички земни кълбета!
252
1
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
До къде стигнаха ! Голям майтап! Тръмп е руски шпионин!
251
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Donald Trymp e 6pionin na amerikanskiia agent Putin- ne na Rusiia.
250
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално да е американски агент- има и други податки за това.
249
4
 
11
 
! Отговори
Адолф Шикългрубер преди 1 година
В тубата има моите речи , те са актуални и сега . И за световните банкери и за чифутската напаст............Англосаксите цвилят в несвяст при евентуален икон.съюз между Германия и Русия. Рурска област и Сибир заедно е най-големият кошмар на ФАЩ и Нова Индия (Англия). За това и ни насъскаха един срещу друг навремето. И сега се правят опити да няма топла връзка между двете държави- защото ФАЩ и Нов ПАкистан ще бъдат излишни.
248
6
 
14
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 1 година
Много хубава статия, само дето е написана от юдейски луммпен заменил нормалният си човешки облик за 30 шекела и служба на мамона и сатаната. Е те това вече не е добра сделка, другарю чивутт Фридман.
247
3
 
11
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
КАКВО Е НАТЮ ? ЗА КАКВО Е НАТЮ? КАКВО ОБЩО ИМАТ 80% ОТ "ЧЛЕНОВЕТЕ" СЪС СЕВЕРНИЯ АТЛАНТИК ??? ДОБРЕ БЕ 70% !!! ОРГАНИЗАЦИЯ СЪЗДАДЕНА...ЗА ЗАЩИТА НА ГОСПОДСТВОТО НА КОГО !?!? "ГОСПОДАРИТЕ" ИСКАТ ВЕЧНА ВЛАСТ НАД " СЛУГИТЕ И РОБИТЕ" !!! КАК СИ ГО ПРЕДСТАВЯТЕ ???
246
11
 
4
 
! Отговори
до 85 преди 1 година
Да, Грийт Уол е прототип, т.е.-точно копие на Митсубиши! Ако ти твърдиш, че е обратното имам един въпрос към теб. Коя от двете фирми е по-стара- Митсубиши или Грийт Уол? Фирмите на САЩ, Западна Европа и Япония в най- скоро време ще бъдат закрити във вашите любими Китай и Русия! Чакам този момент с нетърпение. Светът няма да бъде управляван от комунисти и КГБ олигарси.
245
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тоя Тутин ве, писна ми на *ура! На ден няколко статии взе или за Тутин или за Пусия... Аман!
244
6
 
4
 
! Отговори
до 245 преди 1 година
Турция не е ли член на НАТО? Може би вече е крайно време тази държава да бъде изхвърлена от тази военно-политическа организация, защото с всичките си действия доказва, че тя работи в интерес на враговете на НАТО!!! Турция обаче не иска да излезе от НАТО, защото много добре знае, че всичко което има във военната и икономическата области го дължи на тази организация! Половината от въоръжението й е подарено от НАТО, а не платено! Идва времето обаче да си плати всичко до цент!!!
243
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е просто един ПР продукт при това доста успешен. Статията е много добра и много добре описва състоянието в русия. Браво.
242
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брех тази статия доста добре написана :) за момент да си помисля, че е авторска на днес бг...
241
3
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
ДОКАТО ЧАСТ ОТ СВЕТЪТ НА ЧОВЕЦИТЕ ПРИЕМА ДА СЕ ГЪРЧИ ПОД ДОЛАРОВИЯ БОТУШ- ЩЕ ИМА ТАКИВА " СТАТИИ" !!! ОБИЧАМ ГЕНИИТЕ И ДОРИ ТАЛАНТИ- ЕВРЕИ ,НО И В БЪДЕЩЕ КОНТРОЛА НАД ДОЛАРА НЯМА ДА ГИ СПАСИ - ОТ ЖЕЛАНИЕТО ИМ ДА "ГОСПОДСТВАТ" И ДА СИ "ОТМЪЩАВАТ " НАД И ВЪРХУ ТЕЗИ ,КОИТО В ИСТОРИЯТА СА ГИ УБИВАЛИ !!! СВЕТЪТ ЩЕ СЕ ОБЕДНИ И ЩЕ ПРЕМАХНЕ ТЪПИТЕ ИМПЕРСКИ АМБИШЪН!!
240
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Свободният
Ти си свободен само в избора на отвора, който да ти запушат!
239
5
 
7
 
! Отговори
До Основателно преди 1 година
мога да се усъмня в менталното ти здраве. Човече, лекувай се! Русия бележи непрекъснат растеж на националното си богатство, расте броят на жителите, повишава се раждаемостта, намалява смъртността, алкохолизма, престъпността. Статистика, срещу нея не се рита. Военното производство е много интелектуалноемко, искат се съвременни материали, инструментариум, опит. Затова продажбата на един боен самолет им носи пари, с които могат да купят 30000 коли. За 4 дивизиона С-400 ще получи $2.4 млрд от
Турция
238
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работилата по публикацията е ударник, герой на капиталистическия труд! Много дълги мат'ряли пише? Ако се съберат всички страници, които за ден пуска с антируски бълвочи, ще излезе, че освен че е велика полиглотка, е и световен шампион по машинен бързопис! Въобще, явление!
За мен е много подозрително, че В.В.П. носи скъп швейцарски часовник, а не "Буран" от 18-каратово сибирско злато!
237
4
 
14
 
! Отговори
дедо Мано преди 1 година
До Основателно
Ти сериозно ли го мислиш това? Откакто Путин смени пияницата Елцин пенсии,заплати само се вдигат. И затова "твоят демонократичен" запад така беснее. Всички знаем истината защо се случва това. Но не всички го изричаме на глас. Има два типа хора: едните сте ВИЕ последователите на злото, как ще го наречем няма значение : ***, джендъри и така нататък, другите сме ние тези които имаме критично мислене. Русия е заплаха за ВАС и ВАШАТА система на фалшива демокрация. Затова и квичит
236
4
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 1 година
Като изключим първите 2-3 абзаца, всичко останало в статията няма нищо общо с деиствителността. Когато всички лостове за управление и манипулация в една държава са в ръцете ти, изборите многат да бъдат манипулирани много лесно! Факт е, че реалният резултат на Павел Грудинин е далеч по-висок от този който му отредиха от руския ЦИК! Факт е също, че дори и да беше допуснат до изборите, то Навални реално едва ли щеше да достигне дори и изфабрикувания резултат на Грудинин!
235
2
 
8
 
! Отговори
Русев преди 1 година
Все ми е през оная работа за Путин,Тръмп,Мей и Меркел или Пин.Обаче това си е направо изсмукано от пръстите.Левак.Ние да не сме расли в саксия!