Дали Путин не е американски шпионин? Плаща ли му ЦРУ?

С много действия той допринесе за отслабване на икономиката и човешкия капитал
5 апр 2018 18:45, Елка Василева
335
Дали Путин не е американски шпионин? Плаща ли му ЦРУ?
Владимир Путин. Снимка: БТА

Упоритото нежелание на президента на САЩ Доналд Тръмп да каже нещо негативно за Русия е толкова стряскащо, че бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър веднъж заяви, че Владимир Путин ръководи Тръмп, сякаш е служител на руското разузнаване. Може и да е. Но ако бях руски гражданин, щях да си задавам друг въпрос: Дали Путин не е американски шпионин?, пише Томас Фридман от в. "Ню Йорк таймс".

Защо? Защото през последните години Путин предприе толкова много действия, допринесли за отслабването на руската икономика и човешкия капитал, че не може да не се замислите дали тайно не е в списъка с хора, на които ЦРУ плаща.

Някъде към 2007-2008 г. Путин изглежда реши, че възстановяването на Русия чрез грижи за нейните огромни човешки таланти и укрепването на върховенството на закона е прекалено трудно - то щеше да изисква споделяне на властта, провеждане на истински избори с реална конкуренция и изграждането на наистина диверсифицирана икономика, базирана на иновациите.

Вместо това Путин реши да потърси достойнство за Русия на погрешните места: като използва петролните и газови кладенци, а не хората; като подсилва руската армия, вместо да укрепва върховенството на закона; и като обогатява себе си и своя кръг от олигарси, обгръщайки се с руско православие и руски национализъм, които се харесват на основните му избиратели.

Най-големият бизнес всекидневник във Франция "Еко" неотдавна цитира руски специалист по информационни технологии, посочващ, че "само Майкрософт регистрира повече патенти от цяла Русия!". Руският технологичен пазар не само е слаб, се казва в статията, но и "корупцията в съдебната система затруднява защитата на делото ви в съда, когато някой хищник поеме контрола над успешно стартиращо предприятие".

Независимо от перченето му без риза и независимо от всички скорошни приказки как Путин се доказва като успешен авторитарен лидер, аз имам един въпрос: Защо тогава Путин е толкова несигурен за истинската си популярност в Русия, че дори след 20 години начело на страната се страхуваше да позволи на един единствен реален независим кандидат да се съревновава с него на последните президентски избори?

Истината е друга: Путин постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за бучки захар. С други думи, той търси краткотраен приток на енергия от захарта, за да повиши популярността си сред поддръжниците си от руските националисти, защото е несигурен, и плаща за това с истинско телешко, отслабвайки Русия в дългосрочен план.

Телешко за захар не е добра сделка.

Така например през 2014 г. Путин превзе Крим и нахлу в Източна Украйна с маскирани руски военни - за да получи краткотраен прилив на енергия от "захарта" пред руския електорат - и в замяна му се наложи да търпи дългосрочни икономически банкови санкции, наложени от Запада, които помагат за забавяне на растежа на Русия.

През 2015 г., за да докаже, че Русия все още е свръхсила - още един прилив на енергия от "захарта" за неговите поддръжници - Путин изпрати в Сирия съветници, самолети на руските военновъздушни сили, екипи на специалните части и ракетни комплекси земя-въздух, за да попречи на свалянето на руския съюзник от Студената война, сирийския президент Башар Асад. Подкрепата на Путин заедно с помощта от Иран едва задържа Асад да не падне, но засега Путин е затънал в Сирия и не може да излезе, за да не падне Асад и той да изглежда глупаво.

Ето как опитният експерт по руска външна политика Владимир Фролов описа действията на Путин в Сирия в есе, публикувано в "Москоу таймс" на 5 март тази година: "В Сирия Русия открива, че спечелването на войната може да е по-лесно от спечелването на мира. Всеки път, когато президентът Путин обяви победа или намаляване на числеността на руските сили, както направи през декември, боевете се подновяват с нова интензивност и Москва е принудена да изпрати подкрепления...В момента Москва се бори да прехвърли военните си постижения в притежаващо международна легитимност политическо решение, което ще помогне на Русия да възстанови инвестициите си в конфликта. Засега Сирия остава неуправляема и разделена на феодални владения, управлявана от регионални сили със свои собствени интереси".

Най-скорошната размяна на телешко за захар, извършена от Путин, беше очевидната му заповед да използва бойно нервнопаралитично вещество, произвеждано само в Русия, за да отрови бившия руски шпионин Сергей В. Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Отговорът на Запада беше това, което британската премиерка Тереза Мей нарече най-голямото в историята колективно експулсиране на предполагаеми руски разузнавачи - повече от 100 от над 20 страни.

Независимо дали моментът за отравянето беше подбран внимателно или съвпадението е случайно, нападението и западната реакция помогнаха на Путин да спечели повече гласове при поредните му съмнителни президентски избори - още един прилив на енергия, дължащ се на "захарта". Но на следващата сутрин Русия на Путин е по-изолирана от всякога. Освен това приближените на Путин и други руски олигарси - чиято игра е да печелят купища мръсни пари в Русия, след което да ги прехвърлят в Лондон, където могат да бъдат изпрани за съхранение - сега са наблюдавани от британските власти по-внимателно от всякога.

А след това идва ред и на дългосрочната стратегия на Путин - да залага срещу Майката природа, човешката природа и законът на Мур наведнъж (законът на Мур казва, че гъстотата на транзисторите в плътна интегрална схема нараства приблизително два пъти на всеки две години - бел. ред.). Той залага срещу Майката природа, че светът ще остане зависим от неговия петрол и газ в епоха на вредни промени в климата. Залага срещу човешката природа, че младите хора в страната му няма да искат да бъдат свободни да реализират пълния си потенциал, вместо да живеят само с подхранвани от "захарта" спомени за историческо величие. И залага срещу закона на Мур - че постоянният ръст на технологиите няма да позволи да руските младежи да се свържат и да сътрудничат, и да прозрат неговата салонна игра.

Проблемите на Путин не са нещо, на което се радвам. Аз бях против разширяването на НАТО; исках Русия да се интегрира в семейството на европейските демокрации. Една слаба, изолирана и унижена Русия е опасно нещо. Но за да процъфтява в дългосрочен план, Русия се нуждае от "рестарт", който може да дойде само отвътре, но Путин няма да натисне този бутон.

"Без реформи руските тенденции за растеж в дългосрочен план не дават особени причини за оптимизъм предвид лошия демографски профил, слабите институции и пълен провал в диверсифицирането на икономиката й, въпреки че има изключително талантливо и креативно население", написа миналата година във в. "Гардиън" Кенет Рогоф, икономист от Харвардския университет. "Ако светът продължава да се движи към намаляване на използването на въглеродни горива в бъдеще, Русия ще се изправи пред неизбежния избор: да започне икономически и политически реформи, или да се изправи пред продължаваща маргинализация, със или без западни санкции".

Тъжно е да видим как страната, дала ни Пьотър Илич Чайковски, Лев Толстой, Борис Спаски, Марк Захаров, Игор Стравински, Фьодор Достоевски, Александър Солженицин, Александър Пушкин, Рудолф Нуреев и съоснователя на Google Сергей Брин, става по-известна с това, че е дала на света "новичок", смъртоносното нервнопаралитично вещество, използвано във Великобритания, "малките зелени човечета" (маскираните руски войници, превзели Източна Украйна) и "Гучифер 2.0", руският кибершпионин, хакнал през 2016 г. Националния комитет на Демократическата партия на САЩ.

Всичко това е "телешко за захар" - и това е наследството на Путин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Като не може друго за Путин,и започваш да мислиш вицове за собствената си страна(САЩ)...като полицаите и шапкарите кат се крият под моста по време на учение през тоталитаризма.Иво Инджев,Сашо Дебелото,Ленчето с кремчето и Оги Минчев ги знаят тея вицове,нали имат дебел комунистически корен.
218
3
 
14
 
! Отговори
Няма значение преди 6 години
По-скоро Тръмп го е страх от Русия. Все пак не е политик, а риалити звезда. Пък и нали изгони дипломатите, какъв е проблема тогава??
217
2
 
18
 
! Отговори
А преди 6 години
ПРИ НАС АГЕНТ Е ТОЗИ,КОЙ СПРЯ ВВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ ОБЕКТИ,ЮЖЕН ПОТОК,БЕЛЕНЕ,БУРГАС,ТОВА СА ДЕРЕКТНО ПОСТОВЕНИ ЗАДАЧИ ,ИЗПЪЛНЕНИ,ВИЖДА СЕ ОТ КИЛОМЕТРИ,НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ЗА ПУТИН,ГЛЕДАЙТЕ В СОБСТВЕНАТА СИ ЧИНИЯ,ЧЕ Е ПРАЗНА И ЩЕ СЕ ПОЛИМ ЗА ВСИЧКО ОТ КОМШИИТЕ.
216
7
 
20
 
! Отговори
А преди 6 години
ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ГРАЖДАНИ СА НА МНЕНИЕ,ЧЕ КАФЯВОТО МЛЯКО,С КАКАО СЕ ПРОИЗВЕЖДА ОТ КАФЕВИТЕ КРАВИ,ТОВА Е ОБРАЗОВАНИЕ,ПОЛОВИНАТА ЗНАЯТ ЧЕ РУСИЯ НЕ Е ПОБЕДИТЕЛ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА,ПОБЕДИТЕЛ НАД ХИТЛЕР Е АМЕРИКА,ТОВА ЕОБРАЗОВАНИЕ,ПРИ НАС СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ ЩЕ КАЗВАТ ЧЕ НЕ СМЕ БИЛИ ПОД ТУРСКО РОБСТВО,А ПОД РУСКО,ТОВА Е ОБРАЗОВАНИЕТО,ДЕМОКРАТИЧНО ПО САМАТА СИ СЪЩНОСТ,С РЕАЛНА ЯСНОТА ЗА ТЪПОТИЯ И ПРОГРЕС.
215
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито и квалификации да даваме за Путин факт е че при него РФ отива на кино бавно и славно!Е,не много бавно!
214
3
 
11
 
! Отговори
елка василева преди 6 години
утре очаквайте , ще пиша статия за правата на гейовите и лезбийките в суадитска арабия, ще присъствам на гей парад в кувейт
213
14
 
11
 
! Отговори
Основателно преди 6 години
Съмненията са основателни. Ако целта на ЦРУ е да обезсили Русия , целта се постига с помощта на Путин. Откакто Путин дойде на власт стандарта на живот непрекъснато намалява. Руската икономика изпитва значителни затуднения. Фокуса е насочен само във военната индустрия , но калашници не се ядат. След завладяването на граничните територии от Грузия и Украйна ,Путин трябва да харчи повече рубли , а парите идват единствено от нефта, чиято цена пада.
212
5
 
6
 
! Отговори
Елка Василева преди 6 години
Дали Путин не е американски шпионин? Плаща ли му ЦРУ? ами аз съм го назначила , и тем. подобни глупости , а на него му дреме
211
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шпионин е, но на Сатаната.
210
3
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
До зомбирания, нарекъл се свободен. Можеш да бъдеш най-влиятелен не само с добрини, а с това, че си зъл и страшен за останалите. Хитлер също би бил най-влиятелният човек на планетата в 1940, нали?
209
3
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Ако това е върно, новичок и за него.
208
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето така си е натъпкало лицето с ботокс че е станало гладко като бебешко дупе. Страшни комплекси има тоя милиционер.
207
16
 
21
 
! Отговори
Свободният преди 6 години
Това да си русороб наистина е диагноза
206
18
 
12
 
! Отговори
Свободният преди 6 години
Ушанкитее са толкова тъпии и задръстени , че не усещат алегорията в случая
205
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най великия агент на цру- путинтия се чудят какво да измислят за да имат повод да го оплюватмислех си че евреите са свястна нация но това ми показа обратнототе са по- долни и от арабите
204
7
 
17
 
! Отговори
към ушанките преди 6 години
Ако Ню Йорк Таймс е пропагандна медия, да смятаме ли че статията от онзи ден "Путин-най-влиятелния човек на света" е също пропаганда ?Нямам повече въпроси.
203
5
 
16
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Тези не с добре за какво са ти пари изобщо ако спиш в Кремъл и можеш да имаш всичко само с едно обаждане , както му трябва самолет - няма негов но винаги може да си уреди превоз, почивка - почива той не го мислете , жени - ходи с бивша гимнастичка, във форма е какво още би му трябвало. Това е за реднеци от Тексас и *** от Лондон, ние просто няма да я разберем тази пропаганда.
202
7
 
26
 
! Отговори
Ясно! преди 6 години
Ню Йорк Таймс и автор всеизвестното моше от хранилката на дедо Соро... Достатъчно!
201
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
500 знака не са достатъчни да се опише тъпотията на тая статия! Редят се глупост след глупост с една единствена цел - да се посее съмнение към Путин. На него обаче едва ли му пука от мнението на някакъв журналист. А не нарича Тръмп ***, щото е възпитан и умен човек, а не арогантен ***, какъвто е настоящият президент на САЩ,,,
200
9
 
33
 
! Отговори
Справедлив преди 6 години
Само едно не мога да разбера-наистина ли мислят,че аудиторията която чете тази"статия" е толкова глупава и заблудена??? Дали толкова е нисък интелекта на четящите ,че да ни пробутват"телешко за захар"--??? А написаното за изолацията на Русия направо смачква всички граници на разума-...Само в Съвета за сигурност на ООН се вижда, че повече от половината свят гласува за Русия..25 % срещу нея и 25 се въздържат-до тук с мантрата за изолация..