Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"

Който има доказателства, нека ги сложи на масата!
Обновена: 7 апр 2018 13:59 | 7 апр 2018 11:52, Елка Василева
519
Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"
Снимка: Reuters

В правовата държава важи презумпцията за невиновност – включително и в случая Скрипал. Европейският съюз обаче потъпка този принцип, изгонвайки руски дипломати. И сам окарикатури своите ценности, коментира Карин Бенш в материал, публикуван от Дойче веле.

Да, използван беше „Новичок". Това поне е сигурно. Но откъде точно се е взело веществото, с което бяха отровени бившият шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря – това досега никой не може официално да потвърди. Въртят се само различни твърдения. Русия е виновна? Възможно е, дори много вероятно, ако си припомним различни случаи от миналото. Но досега никой не го е доказал еднозначно.

И тъкмо това е проблемът: докато не е намерен виновникът, цялата история ще се носи по течението на предположенията. Неоспорими доказателства досега не могат да представят нито научните лаборатории, нито Организацията за забрана на химическите оръжия. Това са все химици, а не следователи. За да излезе истината на бял свят, тайните служби трябва да огласят своите информации. Ако изобщо имат такива.

Още по темата

След такъв атентат с бойно отровно вещество правовата държава първо събира фактите и провежда разследване, което завършва с някакъв окончателен резултат. Когато имаш доказателства в ръцете си, тогава без проблем можеш да наложиш санкции на Русия.

Но държавите от ЕС, както и НАТО, прибързано изгониха руските дипломати и по този начин потъпкаха собствените си основни принципи и ценности. Защото в Европейската конвенция за човешките права е вписана презумцията за невиновност, според която всеки се смята за невинен до доказване на обратното.

ЕС сам се вкара в конфузна ситуация

С прибързаното изгонване на руски дипломати ЕС сам се вкара в конфузна ситуация. Евросъюзът пусна в ход спиралата на дипломатическите конфликти, което пък даде възможност на руското правителство да се представи като невинен агнец. От това Владимир Путин трупа вътрешнополитически точки, защото убедително представи изгонването на руските дипломати като „враждебен акт" срещу Русия.

Да, ясно е, че Великобритания бързаше да намери виновника. За министър-председателката Тереза Мей случаят Скрипал беше добре дошла възможност да загърби многобройните лоши новини, свързани с Brexit-а, и за пръв път от много време да се покаже в положителна светлина и демонстрира сила.

Германия и други държави от ЕС също продължават да твърдят, че за деянието сигурно са виновни руснаците, защото всичко останало би означавало дипломатически да си плюят в лицето. В Берлин и в други европейски столици очевидно предпочитат да запазят солидарността с Лондон и да не допуснат разцепление в Европа – нищо, че еднозначни доказателства няма.

Който има доказателства – нека ги сложи на масата. Така че в мистериозния случай Скрипал предположенията най-сетне да останат на заден план, а истината да излезе наяве.
 


519
Още по темата: ЕССкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
ЕС е едно л...о и няма никаква ценностна система , а напротив разложение в обществото !
351
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
ЕС е една марионетка за САЩ и Англия!
350
0
 
13
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
"новичок" - беше уж смъртоносен , а тя ква стана ? нищо им нема! Да се чудиш и маеш кви ги говорят тия англичани!
349
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Немците се усещат, че чрез англичаните бият самара /руснаците/, та да се сеща магарето /немците/ и белким спрат северните потоци. Но трудно ще се спрат немците като имат интерес от суровините.
348
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ганьо

До 342

И кое му е смешното и простото на "поручик Ржевски"? Да не искаш сда кажеш, че избиването на индианците, атомните бомби над Япония и всичко останало, което е изброил е дело не на САЩ, а на Русия?
347
1
 
24
 
! Отговори
ПЕТРОВА преди 9 месеца
ИНТЕРЕСНО АКО ИМА НЕЩО ВЯРНО ОТ СКАЛЪПЕНИЯ ФИЛМ ОТ АНГЛИЯ ЗАЩО ДЪЩЕРЯТА БЪРЗА ДА СЕ ВЪРНЕ В РУСИЯ И НЕ Я Е СТРАХ, ЧЕ ЩЕ И СЕ СЛУЧИ НЕЩО. НАЛИ САЩ ИМ ПРЕДЛАГА ПЕРФЕКТНО БЪДЕЩЕ. ЦЯЛАТА РАБОТА БЯХА ИЗБОРИТЕ В РУСИЯ ИЛИ НОВ ПРЕДТЕКСТ ДА НАЛАГАТ НОВИ САНКЦИИ И СИ ГО НАМЕРИХА.
346
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Снощи, по телевизия Европа казаха убедителното доказателство срещу Русия. В Кипър бил подслушан разговор от 4 март по диплиматически канал на руски дипломати(това законно ли е?) който се състоял от изреченията:"Пратката е доставена. Двамата наши хора(уж Скрипалови) се измъкнаха(или нещо такова)".
Та пратката уж било отрова, а не черен хайвер за Асад. Двамата наши хора се имъмъкнаха или сатнаха не означава, че се натъркаляха отровени.
Но все пак Кипър е по-близо да Сирия, а не до Англия.
345
1
 
11
 
! Отговори
ПЕНКО преди 9 месеца
ЗА ПЛАШЕНЕТО С ОРЪЖИЕ : ЕВРЕИТЕ НЕ ПЛАШАТ ---ТЕ НАПРАВО ГО ИЗПОЛЗВАТ / ПОД ЕГИДАТА НА САЩ / !!!!!
344
1
 
12
 
! Отговори
пенко преди 9 месеца
Не съм аз причината , но все пак ми е чудно, защо след като няколко пъти писах :-че от газ "новичок" и друг ГАЗ- следи не може да се изземват - "-Великите" преминаха на отрова с ГЕЛ !?!? Обаче КОТКАТА КАК ТАКА СЕ Е ДОБРАЛА ДО ГЕЛА НА ДРЪЖКАТА НА ВРАТАТА ???
343
19
 
4
 
! Отговори
Русия,Русия... преди 9 месеца
Единствено Русия и С.Корея плашат с оръжие, то толкова и си могат. Само не разбирам защо русофилите заминават на запад а не за Русия. Жалка работа.
342
1
 
22
 
! Отговори
Илия - Варна преди 9 месеца
Цернностната система на запада са парите, парите и само парите, всичко останало е лъжи да те мажим. За това 2/3 от парите са в малък брой хора които изкъсо контролират т.н. "демокрации" на запад. Ако ни се подчиняваш си демократ, независимо какви гадости вършиш, ако си свободомислещ, значи си лош и по добре да те няма. И нищо да не си направил ще те орезилим и ще опитаме да те смачкаме.
341
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пази Боже от демокрация!
340
1
 
15
 
! Отговори
мибо преди 9 месеца
китаиците идват идват ама по джапанки
339
1
 
5
 
! Отговори
мибо преди 9 месеца
китаиците идвали идват ама по дзапанки
338
32
 
6
 
! Отговори
Това е истината преди 9 месеца
Ако атентата срещу Скрипал беше станал в България, компетентните български служби веднага щяха да поканят в разследването братските руски служби и заключението щеше да бъде отравяне с гъби печурки внос от Полша. Съответно двамата врагове на Русия щяха да са мъртви а покрай тях още една дузина хора прекалили с печурките. 3адника на Путин щеше надлежно да бъде измит олизан и подсушен от компетентното разследване, а случаят щеше да влезе в златния фонд на българо-руското следствие и вечна дружба.
337
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къв запад къв изток?!
336
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А каква е ценностната система на запада?
335
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И в Англия, Франция и Русия хората са много по-напред от България! По-добро образование, култура, кадри, бизнес, здравежпазване...Разликата е, че Англия е една мега богата плюнка и двете с Франция от крадене по Африка, Америка, Азия..две лицемерни държави, които винаги са били срещу България. Живея в Париж и тук за българина се знае по-малко, отколкото за конгоанеца,чуждоземец или инаковерец. Еми съжалявам, но не съм против Русия.
334
36
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Христос воскресе! Живи и здрави! Руската пропаганда няма да успее в България!
333
47
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак руска пропаганда. Европа достатъчни търпя деструктивното влияние на русия върху ес. Скрипал беше повод да се събуди и да вземе мерки срещу това. Трябва още много мерки да се вземат срещу тази агресивна държава.