Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"

Който има доказателства, нека ги сложи на масата!
Обновена: 7 апр 2018 13:59 | 7 апр 2018 11:52, Елка Василева
519
Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"
Снимка: Reuters

В правовата държава важи презумпцията за невиновност – включително и в случая Скрипал. Европейският съюз обаче потъпка този принцип, изгонвайки руски дипломати. И сам окарикатури своите ценности, коментира Карин Бенш в материал, публикуван от Дойче веле.

Да, използван беше „Новичок". Това поне е сигурно. Но откъде точно се е взело веществото, с което бяха отровени бившият шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря – това досега никой не може официално да потвърди. Въртят се само различни твърдения. Русия е виновна? Възможно е, дори много вероятно, ако си припомним различни случаи от миналото. Но досега никой не го е доказал еднозначно.

И тъкмо това е проблемът: докато не е намерен виновникът, цялата история ще се носи по течението на предположенията. Неоспорими доказателства досега не могат да представят нито научните лаборатории, нито Организацията за забрана на химическите оръжия. Това са все химици, а не следователи. За да излезе истината на бял свят, тайните служби трябва да огласят своите информации. Ако изобщо имат такива.

Още по темата

След такъв атентат с бойно отровно вещество правовата държава първо събира фактите и провежда разследване, което завършва с някакъв окончателен резултат. Когато имаш доказателства в ръцете си, тогава без проблем можеш да наложиш санкции на Русия.

Но държавите от ЕС, както и НАТО, прибързано изгониха руските дипломати и по този начин потъпкаха собствените си основни принципи и ценности. Защото в Европейската конвенция за човешките права е вписана презумцията за невиновност, според която всеки се смята за невинен до доказване на обратното.

ЕС сам се вкара в конфузна ситуация

С прибързаното изгонване на руски дипломати ЕС сам се вкара в конфузна ситуация. Евросъюзът пусна в ход спиралата на дипломатическите конфликти, което пък даде възможност на руското правителство да се представи като невинен агнец. От това Владимир Путин трупа вътрешнополитически точки, защото убедително представи изгонването на руските дипломати като „враждебен акт" срещу Русия.

Да, ясно е, че Великобритания бързаше да намери виновника. За министър-председателката Тереза Мей случаят Скрипал беше добре дошла възможност да загърби многобройните лоши новини, свързани с Brexit-а, и за пръв път от много време да се покаже в положителна светлина и демонстрира сила.

Германия и други държави от ЕС също продължават да твърдят, че за деянието сигурно са виновни руснаците, защото всичко останало би означавало дипломатически да си плюят в лицето. В Берлин и в други европейски столици очевидно предпочитат да запазят солидарността с Лондон и да не допуснат разцепление в Европа – нищо, че еднозначни доказателства няма.

Който има доказателства – нека ги сложи на масата. Така че в мистериозния случай Скрипал предположенията най-сетне да останат на заден план, а истината да излезе наяве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: ЕССкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До какви доказателстваДа приемем че си прав че Русия е отровила Скрипал.Е,и какво толкова чудно има в това?Тоя е бил двоен агент разкрит от Русия и осъден,няма държава в света и уважаващо себе си разузнаване което да прости подобно предателство.Така че си е получил заслуженото.
252
12
 
1
 
! Отговори
до ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Като мимикрирал комунист се радвай и на това! Ако ви нямаше от властта България щеше да процъфтява! Българинът беше жестоко излъган от 6-таците на ДС през тези вече 30г., но Западът не можете да измамите!!! Затова виете като вълци на пълнолуние, каквито сте всъщност!!!
251
1
 
6
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До АнонименНещо си много назад с материала!Свободен човек не може да бъде роб до трето поколения.Така ,че локумът свобода и демокрация не върви!ха ха ха
250
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 285"90% от пpocтитутките в Германия са българки."--Не се излагай бе. Остави поне 85% за рускините.
249
1
 
11
 
! Отговори
До 289 преди 6 години
Имаш проблем с паметта ли?Единият от създателите на Новичок живее от 20 години в САЩ, а и книга беше написал по темата.До тук с доказателствата ти.
248
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До какви доказателства i po stechenie na obstoyatelstvata anglichanite imat antidot bez da imat formulata.Kak stava taka?
247
3
 
12
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До ВЕЛИКА РУСИЯТо и България влезе в ЕС за да има заводи и фабрики, където да работим!Ама какво стана!Те ни казаха да пасем овцете,да копаем нивата и да им бършем дупетата по хотелите.Та сега какво да правим!
246
0
 
6
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До БРАВО!ХА ХА ХА Желязна завеса за руснаците!! ХА ХА ХА Браво ! И аз се чудех защо е тази желязна война на ЕС , САЩ ,Китай и другите!!А тотрябвало желязо за завесата!Ама сега войната е и за други стоки!!Интересно пък тези стоки за къв *** стават!?!?!
245
0
 
2
 
! Отговори
ДО 285 преди 6 години
Откъде извади тази статистика? И защо ти си в Германия?
244
1
 
2
 
! Отговори
м-да . . . преди 6 години
Взели са "политическо решение" както казват руснаците.
243
15
 
4
 
! Отговори
ВЕЛИКА РУСИЯ преди 6 години
Твоята непобедима Русия се моли от векове на "победените" от нея за заводи, машини, пари и към днешна дата за високи технологии! Пълни смешници, които се правят на велики!!!
242
19
 
6
 
! Отговори
какви доказателства преди 6 години
искате още бе ?! Това е секретно бойно отровно вещество ,което се е произвеждало само на територията на Русия ,дори другите руски републики не са притежавали това вещество ! То е било само в ръцете на руснаците ,като са го пазили дори от другите републики на СССР понеже са други по етнос ,а не руснаци ! Не може руските служби да допуснат това вещество да попадне в ничии други ръце ! 100 % Русия е виновна за отравянето на Скрипал
241
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните направиха голям цирк!
240
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само двама на всеки 10 души имат достатъчно пари, за да покрият нуждите си за месеца. Близо 1,7 милиона българи преживяват с точно 7 лева на ден.
239
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски номера !Болшой театр !
238
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% от пpocтитутките в Германия са българки.
237
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Г- н 251- Василев280 За съжаление са болшинството руснаци днес,ние поне можем да изказваме мнението си,да пътуваме в разити страни,да работим там,да се лекуваме там..а те горките,носят още железни коронки,а жените им си връзват долното бельо с тел,ядат "трава"...
236
0
 
8
 
! Отговори
А преди 6 години
ЗА ТОВА НЕДОКАЗАНО ОБВИНЕНИНЕ И ИЗЛАГАНЕ ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ,ДАВАМ ИМ ТРИ МЕСЕЦА КОЙТО ИСКА ДА НЕ ЛЪЖЕ ПОВЕЧЕ И ДА ЖИВЕЕ ДА НАПУСНЕ ОСТРОВА,И АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ОБВИНЕНИЯТА ИМ ПРАЩАМ ДВЕ ТРИ РАКЕТИ ПОДАРЪК В ИМЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА КОЯТО НИ НАТРЕСОХА И СИ ОТИДОХА НАШИТЕ РОДИТЕЛИ НА ОНЯ СВЯТ ОБИДЕНИ,ЧЕ СА СЕ ТРУДИЛИ ЗА НАШЕТО БЪДЕЩЕ,А ТЕ ГО ОКРАДОХА ДО ШУШКА., И НИ ОСТАВИХА БЕЗ НАРОДНО СТОПАНСТВО,
235
3
 
2
 
! Отговори
Г- н 251- Василев преди 6 години
Сега,можем да излагаме мнението си по- свободно,но хора,които са изпаднали в Ценностно Разстройство и Умопомрачение,трябва да бъдат по- сдържани.Не за друго,но попадат в категорията - горките....
234
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Well done. Откога разсъжденията на глас се водят като заработва не на рубли?