Русия не откри следи от химическо оръжие в Дума

Лавров: Обвиненията към Сирия са провокация
9 апр 2018 15:05,
282
Русия не откри следи от химическо оръжие в Дума
Снимка: БТА

Руски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, където сирийският режим е обвинен, че е извършил химическа атака на 7 април, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес.

"Нашите военни специалисти отидоха на място. Те не откриха нито една следа от хлор или от каквато и да е химическа субстанция, използвана срещу цивилни", каза Лавров.

Той заяви, че твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака, са фалшиви и са провокация, предаде Ройтерс, предаде БТА.

Още по темата

Лавров допълни, че Русия нееднократно е предупреждавала, че се готви такава провокация за обвиняване на Дамаск в използване на химическо оръжие, предаде ТАСС.

Министърът се обяви за честно разследване на съобщенията за предполагаемата химическа атака в Дума.

Постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Александър Шулгин пък днес каза, че сирийските власти са предавали в ОЗХО и в Съвета за сигурност на ООН данни за готвещи се провокации с използване на хлор в Източна Гута.

ОЗХО днес изрази сериозно безпокойство от предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Ройтерс. Организацията каза, че събира всичката информация, която е на разположение относно това нападение.

"ОЗХО извършва предварителен анализ на информациите за предполагаемо използване на химически оръжия, още щом тези информации се появиха", заяви генералният директор на организацията Ахмет Узумчу. Той каза, че ще бъдат събрани още елементи, за да се установи дали са били използвани химически оръжия.

Същевременно Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Бахрейн осъдиха твърдо предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Франс прес.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че Лондон иска силен международен отговор след предполагаемата атака с химическо оръжие в Дума, предаде Франс прес. Този призив бе отправен в телефонен разговор на Джонсън с френския му колега Жан-Ив Льо Дриан.

Днес организацията Съюз на организациите за медицински грижи и за на спасителните операции (Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM), обединяваща международни хуманитарни агенции, които финансират болници в Сирия и която е отчасти базирана в Париж, съобщи, че в предполагаемата химическа атака са убити най-малко 60 души, а над 1000 са ранени. Вчера някои източници съобщаваха за 100 убити и за 500 ранени.

Повече от 24 часа след атаката самолети атакуваха израелска военна база в Централна Сирия. Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека в тази атака са убити 14 бойци, сред които и иранци. В базата Т-4 е имало руснаци, иранци и бойци на Хизбула. Няма убити руснаци, вече съобщи руското министерство на отбраната.САЩ и Франция отрекоха да имат нещо общо с удара.

Сирия и Русия казаха, че ударът е бил нанесен от два изралески самолета Еф-15 от ливанска територия, без навлизане в сирийското въздушно пространство, с ракети с насочване.

По повод на този удар Лавров днес каза, че това е едно много опасно развитие на ситуацията.

"Надявам се, че поне американските военни и тези на страните, участващи в коалицията, ръководена от САЩ, ще разберат това", заяви Лавров, предаде Франс прес.
Той каза още, че за нормализация на ситуацията в северния сирийски кюрдки анклав Африн е нужно той да се върне под контрола на Сирия, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
0
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
А какво стана с великите СС400,дето сваляха даже и звезди?Що не са свалили двете израелски ракети?Май не ми се вярва военнопромишления комплекс на Израел да е по назад от руския??!!
215
2
 
0
 
! Отговори
Блаженно вярващ преди 6 години
Тя Русия не откри 40 000 трупа на полските офицери в Катин,че тук ще открие някакви си изпарения от ВХ газ,дето изчезва до половин час след употребата му??!!Свърши се с това в какво вярва ив какво не вярва Русия!Никой ги няма за живи тез тунгуси,дето само дрънкат оръжия и дето избраният задесети път вожд не се хвали с това какво ще направи за руснаците,а се хвали как ще унищожи Запада!Тук вече се обърка товарищ ***!!
214
3
 
2
 
! Отговори
Заглавието преди 6 години
РУСИЯ ПРИКРИ ПОРАЖЕНИЯТА ОТ ХИМИЧЕСКАТА АТАКА
213
1
 
2
 
! Отговори
познавам преди 6 години
Всичкото зло,идва от Америка и Израел
212
0
 
2
 
! Отговори
void преди 6 години
Повече от 24 часа след атаката самолети атакуваха израелска военна база в Централна "Сирия. Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека в тази атака са убити 14 бойци, сред които и иранци." - Това да не е била базата на Дядо Коледа в Сирия? Израелска военна база в централна Сирия? Бе вие не четете ли вече какво пишете? Всъщност Израел е атакувал иранска база, ама карай - важното е да има нещо написано с коментари отдолу...
211
0
 
3
 
! Отговори
БТА преди 6 години
Ало, Б.Т-ъ-па-на-рска Агенция! Откъде измъкнахте тази снимка? Повръща ми се от вашите жалки инсинуации.
210
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Скъсаха се да пускат "репортажи" само с деца. Жалки станаха. Чиста пропаганда. Една жена не виждам, все мъже и деца. Тръмп тропна с краче и каза, че до 5-6 месеца се изтеглят, САЩ обаче не искат да си тръгват от Сирия, а ето и че си намериха друго извинение ала предтекст, че има ново химическо оръжие. Всичко се връща на този свят. Америка един път не са водили война на техен фронт, освен Пърл Харбър, малко им трябва за да се научат и разберат как се живее така. ***.
209
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До TT 217Не ще групата да дойде ОФИЦИАЛНО Е ПОКАНЕНААко ще с Руски ескорт, Ако ще със Сирийски ескорт ако ще със смесен, Ако ще ще повикат и Китайци или Ажентинци или Авсралийци да ги охраняват - Не ще бре
208
9
 
3
 
! Отговори
TT преди 6 години
А бе Лавров,като е нямало химическо оръжие защо не допуснахте международната група да изследва на терен??? Смешни сте вече...ама и ще си плащате за всичко и то с лихвите...
207
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Me 212Чух едно УМНО НЕЩО КАЗАНО ОТ "МЕ" НО СЪЖАЛЯВАМ НЕ НА МЯСТОИдеята да ползваш газ за да изкараш хората от укритията за да ги избомбиш с обикновени оръжия е МНОГО МНОГО ДОБРА - за това се ползва СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗТази идея я ползват всички полицейски отряди на всякъде по света.В Сирия преобладават 3-4 етажни сгради и принципно без мазе(защото в арабския свят се строи само ако има каменна основа и вода)Обикновена 250 кг бомба пробива 2м бетон(2-3 етажа) след това се взривява 3м кратер
206
0
 
6
 
! Отговори
А преди 6 години
ВСЯКА ВОЙНА Е ЗАПОЧВАЛА С ЛЪЖА,НО ДА СЕ ЛЪЖЕ СЕГА,КОГАТО ОТ ВСЯКЪДЕ СЕ ВИЖДАТ ЛЪЖИТЕ,ТОВА ВЕЧЕ НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА,ИЛИ СМЕ МНОГО *** ЧЕ ВЯРВАМЕ ИЛИ НИКЙ НЕ НИ БАЗАРИ ЗА НИЩО,ПРОСТО СМЕ ЕДНО ПУШЕЧНО МЕСО,МНОГО ЖАЛКО ЗА ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ
205
0
 
10
 
! Отговори
ММ преди 6 години
Американците, обаче, имат доказателства! Това химическо оръжие е произведено в Ирак! От Саддам Хюсеин. Нали заради него разрушиха Ирак?!
204
14
 
3
 
! Отговори
Me преди 6 години
Защо им е хим. оръжие ли? Защото искат да извадят хората от мазетата и да ги бомбардират докато са на повърхността. Заради това. Понеже така им е много по-лесно.За съжаление, деца и жени умират в жестоки мъки с изгорени дробове. Това, трябва да спре. Асад и Русия вън от Сирия.
203
8
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До А дали? 197 Пет независими лаборатории са малко. Трябво поне 50 и задължително да са руски.Ха, ха..!
202
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Анонимен 192 Бъзикаш се , нали?
201
9
 
4
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Има си хас да открият.Нали Асад е пръв приятел на ***.
200
4
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 207Наложиха вето върху предишния инцидент когато ООН се опита да приеме резолюция БЕЗ НИКАКВО РАЗСЛЕДВАНЕООН е поканена да разследва колкото си иска за случая Гута но нещо няма ентусиазъм
199
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отишли руснаците и не открили нищо!! А иначе налагат вето в ООН като се иска пълно и независимо разследване.
198
1
 
5
 
! Отговори
Имеется хас преди 6 години
Някой да не е очаквал да "открие"? Не са толкова ***, че да си вкарат автогол.
197
6
 
6
 
! Отговори
деца умират преди 6 години
Какви погребения бе др. комунисти?Война се води.Или искате гробници да се строят , като за Ленин, Димитров, Хо Ши Мин.....Извратени сте отвсякъде , другари.