Русия не откри следи от химическо оръжие в Дума

Лавров: Обвиненията към Сирия са провокация
9 апр 2018 15:05,
282
Русия не откри следи от химическо оръжие в Дума
Снимка: БТА

Руски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, където сирийският режим е обвинен, че е извършил химическа атака на 7 април, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес.

"Нашите военни специалисти отидоха на място. Те не откриха нито една следа от хлор или от каквато и да е химическа субстанция, използвана срещу цивилни", каза Лавров.

Той заяви, че твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака, са фалшиви и са провокация, предаде Ройтерс, предаде БТА.

Още по темата

Лавров допълни, че Русия нееднократно е предупреждавала, че се готви такава провокация за обвиняване на Дамаск в използване на химическо оръжие, предаде ТАСС.

Министърът се обяви за честно разследване на съобщенията за предполагаемата химическа атака в Дума.

Постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Александър Шулгин пък днес каза, че сирийските власти са предавали в ОЗХО и в Съвета за сигурност на ООН данни за готвещи се провокации с използване на хлор в Източна Гута.

ОЗХО днес изрази сериозно безпокойство от предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Ройтерс. Организацията каза, че събира всичката информация, която е на разположение относно това нападение.

"ОЗХО извършва предварителен анализ на информациите за предполагаемо използване на химически оръжия, още щом тези информации се появиха", заяви генералният директор на организацията Ахмет Узумчу. Той каза, че ще бъдат събрани още елементи, за да се установи дали са били използвани химически оръжия.

Същевременно Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Бахрейн осъдиха твърдо предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Франс прес.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че Лондон иска силен международен отговор след предполагаемата атака с химическо оръжие в Дума, предаде Франс прес. Този призив бе отправен в телефонен разговор на Джонсън с френския му колега Жан-Ив Льо Дриан.

Днес организацията Съюз на организациите за медицински грижи и за на спасителните операции (Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM), обединяваща международни хуманитарни агенции, които финансират болници в Сирия и която е отчасти базирана в Париж, съобщи, че в предполагаемата химическа атака са убити най-малко 60 души, а над 1000 са ранени. Вчера някои източници съобщаваха за 100 убити и за 500 ранени.

Повече от 24 часа след атаката самолети атакуваха израелска военна база в Централна Сирия. Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека в тази атака са убити 14 бойци, сред които и иранци. В базата Т-4 е имало руснаци, иранци и бойци на Хизбула. Няма убити руснаци, вече съобщи руското министерство на отбраната.САЩ и Франция отрекоха да имат нещо общо с удара.

Сирия и Русия казаха, че ударът е бил нанесен от два изралески самолета Еф-15 от ливанска територия, без навлизане в сирийското въздушно пространство, с ракети с насочване.

По повод на този удар Лавров днес каза, че това е едно много опасно развитие на ситуацията.

"Надявам се, че поне американските военни и тези на страните, участващи в коалицията, ръководена от САЩ, ще разберат това", заяви Лавров, предаде Франс прес.
Той каза още, че за нормализация на ситуацията в северния сирийски кюрдки анклав Африн е нужно той да се върне под контрола на Сирия, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
20
 
8
 
! Отговори
Русия потъва преди 6 години
Русия бавно, но сигурно потъва а това не е добре за никого...
175
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не откри следи от химическо оръжие в ДумаСАЩ не откри следи от живи руснаци в Сирия.
174
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картинката е много трогателна.Знаеме как се снимат такива картинки.Т.пите янки и евреи така и не измислиха нищо ново.Акъл море глава шамандура.
173
16
 
13
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Браво на руснаците , скрили са химическото оръжие веднага.
172
20
 
8
 
! Отговори
Тъжната кобила преди 6 години
Пак лъже, като за световноАко рушки химици идат в Дума ще бъдат одрани и опечени първо и най- важноКви проби, кви пет лева?!
171
14
 
7
 
! Отговори
православен талибан преди 6 години
Свалихме девет от изстреляните осем ракети и кривината на земята не ни пречи, га-га-га
170
23
 
9
 
! Отговори
ККК преди 6 години
До Изявлението Срамно и долно е даже да се цитира този лъжлив кон по бълг.преса.Крайно време е тези тримката Асад,*** и оня *** от Иран да ги вадят от канавките,като либийският бащица или Садамчо-все невинни ***.
169
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕВЕРНА КОРЕЯ КАПИТУЛИРА!! ИРАН Е НА ЕДНА ПЛЮНКА ЖИВОТ! КИТАЙ РЕЖИМА ВНИМАВА КАКВО ПРАВИ ЩОТО И ТЕ СА НА ЕДНА ПЛЮНКА ЖИВОТ! В КИТАЙ НАСЕЛЕНИЕТО Е В ПЪТИ ПО-УМНО И МНОГОБРОЙНО ОТ ТОВА В РУСИЯ И ВДИГНЕ ЛИ СЕ ЩЕ ГО СМАЖЕ РЕЖИМА ТАМ ЗА НУЛА ВРЕМЕ!!! ----------- НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО СЛЕД ЛУЦИФЕР В ЛИЦЕТО НА РЕЖИМА НА КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ ОТГОВОРНА ЗА ИЗБИВАНЕТО НА ХРИСТИЯНИТЕ ПРЕЗ НОВИЯ ВЕК Е НАПЪЛНО САМА!!!
168
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВРЕМЕ Е ПРАВЕДНИЯ СВЯТ ДА СЕ ОБЕДИНИ И ПА УНИЩОЖИ ЗЛОТО В ЛИЦЕТО НА РЕЖИМА НА КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ !!!
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Руски шегиАз й вярвам!
166
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен с главните буквиТрола е един и си ти!
165
2
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
До хе хе (168)А какво стана с Фукушима? Да не би за Фукушима да имаше повече информация?!Някой случайн да ти е казал, че рибата от този риболовен райнон през Украйна се сипва в България в консерви или замразена?За Чернобил може да излъгаха, но за Фукушима дори ни карат да ядем радиоктивните риби!
164
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЯ ДЕТО ГИ ХВАЛЯТ ВЪВ ФОРУМА *** ОТ РУСИЯ СА ВСЪЩНОСТ САМО ЕДИН!ЕДИН ПЛАТЕН *** Е НАЙ-ВЕРОЯТНО ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО И ТОЙ ЦЪКА ПО 10 ПЛЮСЧЕТА И МИНУСЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ КОМЕНТАРА ДАЛИ Е ЗА ИЛИ ПРОТИВ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ АНТИХРИСТКА!ИЗВОДА Е, ЧЕ ЕС ТРЯБВАШЕ ДА ИЗГОНИ ВСИЧКИ РУСКИ ДИПЛОМАТИ И КАТО НЕ ГО СТОРИ ТОВА Е МНОГО ГРОЗНО !!!
163
5
 
12
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
...за което се оказа, че няма нищо общо с обясненията от къде и след какво е снимката, вече не вярвам на статични снимки! Особено ако източника е САЩ.
162
3
 
15
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Преди време имаше фотография постната във Фейсбук, на дете спящо до два гроба и с твърдение, че е от Сирия. Оказва се в последствие, че картината е изрязана от оригинална таква и това не са гробове, а могили със съвсем друго значение.Когато истинския фотограф издирал този, който редкатирак оригиналната фотография, която е билза за изложба и протестирал пред него за редактираното с цел пропаганда изображение, редактиралият я - американец, му казал - какво толкова ще ти стане да кажеш, че е от Сирия.Така че след последната фотография на дете цялото в мърсотия от Сирия, за което се оказа, че
161
17
 
8
 
! Отговори
Руски шеги преди 6 години
Никой не вярва на Русия...
160
8
 
21
 
! Отговори
ууу преди 6 години
До АнонименИ защо ти е противен режимът на Путин? Защото се озъби на бандитите? Е, ще трябва да свиквате, плачете си спокойно.
159
9
 
4
 
! Отговори
Бесланчо преди 6 години
Ама как газове бе,няма такова нещо,щом ви казвам значи е така,ние не правим такива работи!
158
4
 
31
 
! Отговори
Англичаните не лъжат преди 6 години
Англичаните никога не лъжат. Това са най-честните хора от времето на римската империя насам. Не са нужни доказателства, честната дума стига, вервайте. Ако не искате да вервате, ще ви се наложи.
157
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
*** ще ни вкарат във ТСВ .Още ли има *** дето не разбират,че целта е световен конфликт и редуциране на населението.