Русия не откри следи от химическо оръжие в Дума

Лавров: Обвиненията към Сирия са провокация
9 апр 2018 15:05,
282
Русия не откри следи от химическо оръжие в Дума
Снимка: БТА

Руски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, където сирийският режим е обвинен, че е извършил химическа атака на 7 април, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес.

"Нашите военни специалисти отидоха на място. Те не откриха нито една следа от хлор или от каквато и да е химическа субстанция, използвана срещу цивилни", каза Лавров.

Той заяви, че твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака, са фалшиви и са провокация, предаде Ройтерс, предаде БТА.

Още по темата

Лавров допълни, че Русия нееднократно е предупреждавала, че се готви такава провокация за обвиняване на Дамаск в използване на химическо оръжие, предаде ТАСС.

Министърът се обяви за честно разследване на съобщенията за предполагаемата химическа атака в Дума.

Постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Александър Шулгин пък днес каза, че сирийските власти са предавали в ОЗХО и в Съвета за сигурност на ООН данни за готвещи се провокации с използване на хлор в Източна Гута.

ОЗХО днес изрази сериозно безпокойство от предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Ройтерс. Организацията каза, че събира всичката информация, която е на разположение относно това нападение.

"ОЗХО извършва предварителен анализ на информациите за предполагаемо използване на химически оръжия, още щом тези информации се появиха", заяви генералният директор на организацията Ахмет Узумчу. Той каза, че ще бъдат събрани още елементи, за да се установи дали са били използвани химически оръжия.

Същевременно Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Бахрейн осъдиха твърдо предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Франс прес.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че Лондон иска силен международен отговор след предполагаемата атака с химическо оръжие в Дума, предаде Франс прес. Този призив бе отправен в телефонен разговор на Джонсън с френския му колега Жан-Ив Льо Дриан.

Днес организацията Съюз на организациите за медицински грижи и за на спасителните операции (Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM), обединяваща международни хуманитарни агенции, които финансират болници в Сирия и която е отчасти базирана в Париж, съобщи, че в предполагаемата химическа атака са убити най-малко 60 души, а над 1000 са ранени. Вчера някои източници съобщаваха за 100 убити и за 500 ранени.

Повече от 24 часа след атаката самолети атакуваха израелска военна база в Централна Сирия. Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека в тази атака са убити 14 бойци, сред които и иранци. В базата Т-4 е имало руснаци, иранци и бойци на Хизбула. Няма убити руснаци, вече съобщи руското министерство на отбраната.САЩ и Франция отрекоха да имат нещо общо с удара.

Сирия и Русия казаха, че ударът е бил нанесен от два изралески самолета Еф-15 от ливанска територия, без навлизане в сирийското въздушно пространство, с ракети с насочване.

По повод на този удар Лавров днес каза, че това е едно много опасно развитие на ситуацията.

"Надявам се, че поне американските военни и тези на страните, участващи в коалицията, ръководена от САЩ, ще разберат това", заяви Лавров, предаде Франс прес.
Той каза още, че за нормализация на ситуацията в северния сирийски кюрдки анклав Африн е нужно той да се върне под контрола на Сирия, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Война с РусияТоя път обаче са сами...
155
1
 
12
 
! Отговори
лоботомия преди 6 години
"осъдиха твърдо предполагаемата химическа атака в Дума"все едно да осъдя остро предполагаемата намеса на САЩ на изборите в Северна Кореясамо един демократ може да оплюнчи брадата при подобна "новина"
154
6
 
14
 
! Отговори
Война с Русия преди 6 години
Запада върви към война с Русия. Историята се повтаря:1. Наполеон превзема Москва с 660 000 армия, връщат се само 30 0002. Първата световна война - Германия се отказва от съюза с Русия и Англия и Франция ги размазват3. Втората световна - Хитлер уверява до последно, че танковете в Полша само си правят разходка и нямат вражески намерения. НАТО прави същото.4. В момента се нагнетява напрежение и се подготвя следващата провокация срещу Русия. Има оръжия за 100 пъти да се унищожи света
153
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е най-влиятелния човек на света, а Лавров си е обикновен лъжец.
152
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руснаците вярват два типа хора, промитите от алкохол и пропаганда мозъци на руснаци и българските рубладжии...
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато изпариха вагнеровци видяхме ли погребения. Уж жега пък нямаше нищо..------------Който гледа ги видя, пък и това беше през зимата.
150
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Приемаме без доказателства, само на думите на Лавров ?"Tи доказателства за химическа атака видял ли си освен думите на Тръмп и Борис Джонсън?
149
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕЖДУНАРОДНА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ НА БАШАР АСАД И АКО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ РУСИЯ ОТКАЗВАТ ДА ГО ПРЕДАДАТ ВОЙНА!!СТИГА СТЕ СЕ КРИЛИ ЗАД ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ ПРЕСТЪПНИЦИ С ПРЕСТЪПНИЦИ РУСКИ!
148
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го знаем - западът са садисти, а ние обичаме мовзолеите и мумиите.
147
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато изпариха вагнеровци видяхме ли погребения. Уж жега пък нямаше нищо...
146
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсведоменНе е нужно да проверят специалисти за да стане ясно, че химическо оръжие не е имало. Всеки непредубеден е наясно със сценария. Той е като в Ирак и този със Скрипал. Лъжи, лъжи и пак лъжи.------Как така ?Приемаме без доказателства, само на думите на Лавров ?
145
7
 
28
 
! Отговори
Осведомен преди 6 години
Не е нужно да проверят специалисти за да стане ясно, че химическо оръжие не е имало. Всеки непредубеден е наясно със сценария. Той е като в Ирак и този със Скрипал. Лъжи, лъжи и пак лъжи.
144
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕРКЕЛ Е ПРЕДАТЕЛКА!!!!ОТДАВНА ЕВРОПА ТРЯБВАШЕ ДА НАМЕРИ ЗАМЕСТИТЕЛ НА РУСКАТА ГАЗ !! ИМА В КИПЪР ИМА В ИЗРАЕЛ ИМА В ЕГИПЕТ ВСЕ НЕЩО МОЖЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ!
143
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пределно ясно е, че еврейските плитли са нанесли ударите. Атаките срещу цивилни със забранено химическо оръжие са запазена марка на НАТО и групата на така наречените "Главни съюзници на НАТО" (Major Non-NATO-ally). Обеднен уран, бял фосфор, хлор...
142
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА ЗЕМЯТА СЛЕД ЛУЦИФЕР Е КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА БЕЗБОЖНА РУСИЯ!!!!МОМЕНТАЛНО ВСИЧКИ ДИПЛОМАТИ НА КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА БЕЗБОЖНА РУСИЯ ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ ВСИЧКИ ХРИСТИЯНСКИ СТРАНИ ПО СВЕТА!!!!!
141
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж 70 загинали, пък няма погребения в тая жега. Странно, а?
140
23
 
8
 
! Отговори
Путин сатана преди 6 години
Където мине руснак само това остава като на снимката.
139
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз им вярвам!
138
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците сами подпалиха мола в Кемерово, заключиха хората вътре за да обвинят американците. Смятайте за какви *** става дума!
137
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 140НА ТОЯ ДЕТО НАПИСА, ЧЕ ПАК СА ИЗКАРАЛИ ДЕЦАТА ОТ ХОЛУВУД ДАНО МУ УМРАТ НЕГОВИТЕ АМИН!