Тръмп го сърбят... ракетите! Ще има ли сблъсък Русия - САЩ в Сирия?

Руски издания: Вашингтон е убеден, че в Дума са използвани химически оръжия
10 апр 2018 22:30, Елка Василева
405
Тръмп го сърбят... ракетите! Ще има ли сблъсък Русия - САЩ в Сирия?
Снимка: архив, Reuters

Близкото денонощие ще е решаващо за страните, участващи в сирийския конфликт - вчера президентът на САЩ обеща за 24 до 48 часа да реши дали да използва военна сила срещу Дамаск, пише "Комерсант" под заглавие "Доналд Тръмп го сърбят ракетите".

Вашингтон е убеден, че в град Дума край Дамаск са използвани химически оръжия, а в атаката са замесени сирийските власти, Русия, Иран "или всички заедно". Тръмп обеща на сирийците разплата още миналата седмица, но първият удар по Сирия през нощта срещу понеделник бе нанесен според руското военно министерство от израелците. Те избраха за цел една от най-големите сирийски въздушни бази - Т-4, където според местни медии има представители на Хизбула и военни съветници от Иран и Русия, се припомня в статията.

Висш руски военен, цитиран в "Комерсант", обяснява нападението срещу Т-4 главно с присъствието на ирански военни. Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявявал, че няма да търпи появата на ирански военни бази в Сирия, посочва вестникът.

Още по темата

Израелският политолог Узи Раби припомня стратегията на еврейската държава да се противопоставя на иранското влияние. "Тази стратегия е неизменна. Няма нито установено време, нито дата за акциите на Израел", казва той, запитан защо Израел е нанесъл удара точно когато всички очакват решението на Вашингтон.

Узи Раби допуска, че израелците са избързали с атаката, защото Тръмп заяви миналата седмица, че Вашингтон планира да се изтегли от Сирия възможно най-скоро. Наред със Саудитска Арабия Израел иска да е сигурен, че изтеглянето на САЩ няма да е поредната възможност за Иран да разшири влиянието си в региона.

Руският печат помества изявления на посланика на Москва в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя. На заседание на Съвета снощи Небензя подчерта, че няма доказателства Дамаск да е използвал химически оръжия и че изявленията в този дух са провокация, стартирала опасен процес.

Нападението в Дума със сигурност е режисирано и трябва да бъде разследвано обективно, без да се забравя презумпцията за невиновност, каза Небензя, цитиран в официоза "Росийская газета".

Според руския дипломат западните политици трябва "да поукротят своята ястребова риторика". Той изтъкна, че никой не е упълномощавал западните лидери да поемат ролята на световни жандарми, пише "Известия".

"Химическата истерия" изправи света на ръба на военен конфликт между Русия и САЩ, констатира в заглавие "Взгляд".

Американският разрушител "Доналд Кук", въоръжен с 60 ракети "Томахоук", се приближи на 100 км до сирийския град Тартус, информира "Лента", като се позовава на турското издание "Хюриет".

Според "Хюриет" руски самолети 4 пъти са прелетели над американския кораб, насочил се към Тартус, където има военноморска база на Москва.

Американските военноморски сили отричат, че разрушителят се е приближил до Сирия и е бил преследван от руски самолети, но не съобщават закъде е отплавал "Доналд Кук" от Ларнака, добавя "Лента".

Руският военен анализатор Андрей Фролов прогнозира пред "РБК" по-сурови санкции срещу Русия "след историята с обвиненията в използване на химически оръжия" в Сирия. Експерти на всекидневника обаче смятат за слабо вероятен риска от пряк военен сблъсък между САЩ и Русия в Сирия.

Ясно е, че еднократен удар не би променил ситуацията, а евентуални мащабни действия срещу Дамаск може да излязат скъпо на Щатите. Особено с оглед на предупреждението на Москва, че руската групировка там е готова да отвърне на американските атаки, ако бъдат застрашени руски военни, коментира Андрей Баклицки от неправителствената организация "ПИР-център".

"Засега прецизните атаки на Израел и САЩ не влияят върху силовия баланс в региона" - конфронтацията на глобално ниво би нараснала само при дългосрочна военна операция и редовни нападения от тяхна страна, смята наблюдателят Леонид Исаев.

Няма предпоставки за ескалация на руско-американското противопоставяне в Сирия. Нито САЩ, нито Русия са правили опити да подсилят групировките си в региона, твърди пред "Московский комсомолец" анализаторът Виктор Мураховски.

"В руската авиобаза Хмеймим са разположени сега две ескадрили самолети. Ако имахме достоверна информация, че се подготвя удар, със сигурност щяха да се прехвърлят допълнителни сили към Латакия. А и САЩ не подсилват групировката си в Средиземно море. Максималното, което може да се чака от Америка, е удар с крилати ракети по някоя сирийска въздушна база, където няма наши хора. Но ще повторя, това е малко вероятно", резюмира Мураховски.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според режисьора Стенли Кубрик кацането на Армстронг на Луната е заснето в студио.После видяхме студийните кадри от войната в залива.СНН излъчваше само нощни кадри.Знаем и за сцените с унищожаването на цяла дивизия танкове направени от картон при агресията в Югославия.Американците са царе на провокациите и измислените сценки.Така че тия кадри дето мият очите на сирийчетата и дават инхалатор на едно асматиче са поредната провокация.
193
4
 
6
 
! Отговори
Понимайш? преди 6 години
Боби, Боби, таз глава за какво я имаш?Сирия, или бившата провинция Антиохия е била най-богатата провинция на Византия по времето когато България е била фактор.Сирия им осигурява излаз на Средиземно Море.Помагайки на Асад, те всъщност изкупуват активите на Сирия.След като ги "освободят" от ИДИЛ, Сирийците ще останат без нищо.Всъщност те играят с ИДИЛ и изнудват Асад.Както у нас през 1878.
192
2
 
9
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Боби,излизал ли си от Родината приятелю?Когато отидеш в Япония ще ти се промени мирогледа.Няма такава чиста и уредена страна.Чистотата е на пиедестал там.По улиците има много електромобили. Тихо е .Въздухът е чист.Хората са облечени винаги много добре.И са невероятно вежливи.За икономиката на Япония можеш да видиш данни в нета.Много са напред и там.
191
0
 
8
 
! Отговори
дъртий преди 6 години
Въпросът е какво ги сърби ЕС депутатите, комисарите и висшите чиновници?
190
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроконтрол предупреди тази сутрин самолетите на авиационните компании да не летят над Сирия
189
5
 
9
 
! Отговори
Алеко Клеко преди 6 години
Япония няма друг избор да е "приятел" на неприятеля,защото тия не си поплюват да фърлят атомни бомби над мирни градове-ей така,в края на войната,за проба.
188
3
 
12
 
! Отговори
Косю преди 6 години
Тоя Тръмп да не се е умопобъркал?? Като гледам какви държави са му врагове - почти всички световни сили - Китай, Русия, Япония, Иран, Северна Корея и много други, почти целия свят е вече срещу сащ. Ще им закрият държавата като стой и гледай. Спроед мен държавата САЩ трябва да бъде разделена на 4 и да дадат по едно парче на Китай, Русия и Англия, а най-малката четвърт да остане на самоиздръжка (значи към Израел).
187
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай е предоставил своя флот в Средиземно море под руско командване...за всеки случай.
186
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като съсипаха Ирак и Либия и убиха Кадафи и Садам,САЩ решиха да унищожат и Сирия и да убият Асад.Тъй като Русия има военни бази там не можаха да изпълнят сценария с Либия и затова създадоха така наречената опозиция,която после се превърна в ИД.Финансираната от САЩ ИД създаде много проблеми на света.Сега в Сирия се води гражданска война.Следствие на разрушителната политика на САЩ и планът на Сорос за ислямизация на Европа към нас тръгнаха милиони ислямисти,които заляха християнска Европа.
185
8
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Боби ... Япония откато стана приятел на САЩ е най-развитата в технологично, социално, демократично и всяко друго отношение държава и е с един от най-високите стандарти на живот в света ... А какво да кажем за приятелите на раССия още от времето на СОЦА, та досега ... Само отритнати от света диктатори изваршващи геноцид върху собствения си народа, са приятели на товарищ путин и кремълската му клика ... !!!
184
2
 
9
 
! Отговори
СС преди 6 години
Ще подпалят световна война тези ***, отново... :(
183
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Калеко АлекоЯпония най-добрия приятел на Америка? Япония все още е ОКУПИРАНА СТРАНА в Япония има повече Американски войски от колкото има Японски. Япония неохотно прави каквото САЩ каже.
182
3
 
14
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ВСВИзобщо сите Форумни умници кажете ми защо 2015 година Рашките се намесиха в Сирия?Водачът на ИД в ОФИЦИАЛНО изказване в прав текст каза Довършваме Асад и след това да се готви КавказРусия много добре знае какво беше 1990-2005 година в Кавказ!1. Над 150 бомбени атентати годишно от всякакви класове и с жертви2. Престрелките даже не ги брояха само даваха обща статистика на загиналитеТака че за разлика от САЩ които създават терористични организации РФ се бори срещу тях
181
6
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Анонимен ... Да ама после тези камикадзета го гризнаха хамериканския в Хирошима и НагЪзаки, и сега са най добрите приятели на Америка ... !!!
180
12
 
4
 
! Отговори
ВСВ преди 6 години
Рашките си го търсят, после плачат как са страдали.
179
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те американците имат кофти експириънс с камикадзетата, доколкото си спомням. А на едно корабче и едно камикадзе от съвременните му стига и няма да може да си отиде у дома...
178
5
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До Krom Двете сини линии на изреалското знаме всъщност символизират реките Ефрат и Нил, а не Ефрат и Тигър. Ако погледнеш картата ще видиш за какво ламтят евреите! Но едно да се знае - дорде туморът Израел съществува, по света няма да има дори един ден в мир! Но няма място за отчаяние - скоро този тумор ще бъде изчистен. Между другото, какъв може да е мотивът на Сирия да използва химеческо оръжие срещу народа си, и то точно когато печели офанзивата?!? Евреите ни взимат хептен за балъци!
177
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците, дето са облетели френския и американските кораби са носели дозвукови противокорабни ракети. В смисъл, нямат намерение да потопят кораба ако не е твърде настоятелен в мизериите, но ще му направят малко дупки и ще се наложи продължителен ремонт. Ако бяха показали хиперзвуковите, тогава значи че ще бият на трепане. Успокояват обстаниовката ;)) Бреговата охрана е с противокорабни ракети с обхват 600 км, а американците и англичаните са на под 200 ;)) Корабите не са добро оръжие отдавна.
176
11
 
5
 
! Отговори
Батката преди 6 години
Тва е положението брат.Щатите си постигат целите винаги.Имаше СССР,сега няма СССР.Имаше Варшавски договор,вече няма такъв.Та някъкъв Асад ли ще им се опре...ръииййш ли.
175
14
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Анонимен ... Единственото за което се притесняват моряците от Доналд Кук е да не би някой наквасен рушки лоьтчик, да се забие като камикадзе на палубата им, при някоя от нескопосаните си маневри, иначе нека си летят "братушките", те на никой не пречат, а ако прекалят с маневрите, ще дойде някой като Ердоган, да ги поздрави изиотзадзе ... !!!