Юлия Скрипал не иска помощ от Русия. А дали е така?

Съмнението изрази руското посолство в Лондон
Обновена: 11 май 2018 09:51 | 12 апр 2018 08:50, Елка Василева
117
Юлия Скрипал не иска помощ от Русия. А дали е така?
Юлия Скрипал. Снимка: архив, Reuters

Юлия Скрипал, отровената миналия месец заедно с баща си - бившия разузнавач Сергей Скрипал, заяви, че не иска да се възползва от предложените й услуги на руското посолство в Лондон. Това се казва в разпространено от нейно име чрез британската полиция, цитирано от Ройтерс.

В него се допълва, че състоянието на баща й остава сериозно, както и че тя все още страда от последиците от използваното срещу тях нервнопаралитично вещество. Нападението предизвика една от най-големите кризи след Студената война в британско-руските отношения.

"Имам достъп до семейството и приятелите си и бях уведомена за своите конкретни лица за свръзка в руското посолство, които учтиво ми предложиха да ми помогнат по всеки възможен за тях начин", посочи Юлия Скрипал. "Към момента не искам да се възползвам от техните услуги, но ако размисля, знам как да се свържа с тях."

Преди това руското посолство в Лондон беше заявило, че не му предоставят консулски достъп до 33-годишната Юлия Скрипал.

В понеделник тя беше изписана от болницата в Солсбъри, където по думите й била лекувана от хора с богат опит и към нея било проявено любезно отношение.

Още по темата

Юлия Скрипал заяви, че не е достатъчно укрепнала здравословно, за да даде интервю за медиите, и допълни, че представените от братовчедка й пред руските медии изказвания не са нито нейни, нито на баща й.

"Благодаря на братовчедка си Виктория за загрижеността й за нас, но моля да не ме посещава, нито да опитва да ме търси за момента", се казва в изявлението.

Руското посолство в Лондон обаче се съмнява, че разпространеното снощи от Скотланд ярд изявление от името на Юлия Скрипал действително е било написано от рускинята. Това се казва в съобщение на страницата в интернет на дипломатическата мисия, цитирано от ТАСС.

"Както преди, искаме да бъде удостоверено, че изявлението действително е на Юлия. Съмненията за това са големи", заяви посолството. То допълва, че е видно, че текстът е съставен по начин да подкрепя официалните изявления на британските власти и едновременно да изключи всякаква възможност за контакт на Юлия Скрипал с външния свят - "с консули, журналисти и роднини".

След нападението от 4 март Юлия и Сергей Скрипал бяха в критично състояние в продължение на седмици, но впоследствие започнаха да се подобряват здравословно, припомня БТА.

Великобритания обвини Русия, че стои зад нападението с нервнопаралитичното вещество. Западни правителства, включително американското, изгониха над 100 руски дипломати. Русия отхвърли всякакво участие в отравянето и отговори реципрочно на експулсиранията на дипломати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
18
 
! Отговори
Салим Ибрахимов преди 6 години
Алкохолиците ингилизи не могат нищо читаво да измислят. Целият свят им гледа сеира!
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пак от Крейг Мъри 55Абе я престани да се хващаш на тия партенки.........тия джендърчета тука не и това още ще ти измислят! Даже ще "намерят" руския паспорт на "отровителя", под пейката, или в храстите пред къщата, дето сега ще я събарят! Апропо, ЗАЩО ЩЕ Я СЪБАРЯТ??? ЗА ДА ЗАМЕТЪТ СЛЕДИТЕ??? ОБИКНОВЕННО ТАКА СЕ ПРАВИ! Трупа се изгаря и всички веществени доказателства! Апропо, а къде е Юлия и баща и??? ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГИ ВИЖДА? Оня Литвиненко даже полуумрял в болницата го снимаха, а тези???????
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе, не е така. Поискала е още една доза новичок!
51
1
 
6
 
! Отговори
Крейг Мъри преди 6 години
Посещавал съм, както и други старши служители на Министерство на Външните работи, множество обучителни курсове на МИ6. Този за справяне с експлозиви беше във Форт Монкът, недалеч от Салисбъри. Имаше и един в безличен лондонски блок с офиси, който беше за подслушвателни техники.Искам да кажа, че нямаше, разбира се, никакви наръчници за тези работи, нито имаше наръчници за други тайни техники на МИ6 и че тези неща не се записват с лекота.
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8===оОооооооооооооооооооооо да....................брй, ТЯ ПЪК ЗНАЕ КОЙ Е ИСКАЛ ДА Я "отрови"!!!! Тя лично му е видяла червената петолъчка на шапката!!!! Абе я се разкарайте или по-добре идете да се гръмнете..............то това поколение, неграмотно и безмозъчно, ще докара света до нова война! Явно, когато се разпадна СССР се разпадна и мислещата и разумна (ако въобще е била) еуропка! Сега там народите са по-неграмотни и от 19 век!! Че ние сме пример..........гледай само "Стани богат".....
49
2
 
11
 
! Отговори
пак от Крейг Мъри преди 6 години
До 47:Дали наръчникът е реален. Струва ми се, че това е невероятнотвърде много напомня на разузнаването,което имаха за иракските оръжия за масово унищожение.От колко време Британското правителство разполага с този наръчник и какъв е неговият произход. Друг ключов въпрос е защо Великобритания не успя да го предостави на ОЗХО и защо наистина не го публикува сега.Би трябвало също да преценим дали Федералната служба за сигурност на Русия публикува своите тайни техники за убиване в наръчници.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Олег 46Добре де........А КАК Я ПОТВЪРДИ????? От космоса по някакъв начин са видяли? Или извънземните са им "докладвали"??????? Хи-хи.....вчера гр.Дума е напълно освободен, НИКАКВИ "трупове" няма там, никой не говори за "някакви отровени", хората се разват на освобождението си.............ТИЯ ДЪРДОРЯТ щуротии и въобще не се срамуват от това!!! Ха-ха...краварията и срам.......е, те такова животно в света НЕМА! АБЕ НА НОРМАЛНИТЕ, МИСЛЕЩИ И РАЗСЪЖДАВАЩИ ХОРА ВСИЧКО ОТДАВНА ИМ Е ЯСНО........
47
16
 
10
 
! Отговори
8===о преди 6 години
Пак нахалства руската ***.Не стига ,че се опитаха да отровят момичето сега се напъват да й "помагат".Много ясно ,че Юлия няма и да иска да чуе за тях.
46
0
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Днес.бг - под снимката на момичето пише Юлия Литвиненко - а дали не беше Скрипал.
45
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагли както винаги. Пътво се опитват да я убият, после се промъкват с предложения да и "помогнат".
44
3
 
15
 
! Отговори
Чий го дирят преди 6 години
Чий го дирят британците в Кипър?
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми нека се пробат краварите в Сирия бе, айде да ги видим. Ама да не *** на умряло после като започнат да никнат гъбите и замирише на печено говеждо.
42
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дейли Мейл:Великобритания разполага с екземпляр от секретен руски наръчник за обучение на наемни убийци, в който подробно е описано как се намазва нервнопаралитична смес върху дръжка на врата. Това е неопровержимо свидетелство. Това е убедително доказателство, че през последните десет години Русия проучва методи за използване на отровни вещества, включително и чрез намазване върху дръжки на врати.
41
20
 
8
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Та вчера СЗО потвърди химическата атака в Дума, а руснаците не намериха никакви следи?Русия е опасна! Тя има нездрав интерес към семейство Скрипал.
40
19
 
5
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Единствените две неща, с които Москва може да "помогне" на Юлия, е да и предложи погребение на родна земя, докато е в разцвета на младостта си.Цялото желание на руските власти е да се докопат до нея за благото на Путин.Какво точно биха желали те? Как да им засвидетелства една жертва повече от това, че са нежелани?! Какво е това самочувствие - в най-добрия случай са безполезни. Дори да не са я тровили, как ще я лекуват,пазят,грижат за нея?
39
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че няма да иска помощ. кой иска помощ от азиатската терористична коака Русия.
38
4
 
25
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Това е отвличане на руска гражданка с цел да се прикрие пресъпление на английското правителство !!! Долу алкохоличката Мей !!!
37
2
 
5
 
! Отговори
Дончо Тръмпочев преди 6 години
"Премиерът на Великобритания Тереза Мей отклони поканата на САЩ да участва в ударите и заяви, че са нужни още доказателства за извършена от Дамаск химическа атака."
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това се казва в разпространено от нейно име чрез британската полиция, цитирано от Ройтерс."А тя самата изявление направила ли е? Не знаех, че на запад при цивилизацията, свободата и демокрацията само полицията може да говори от нечие има.
35
18
 
7
 
! Отговори
Москва ха-ха-ха преди 6 години
Представяте ли си как Москва ще помогне на Юлия Скрипал ? Вероятно на закуска ще и поднесат филия хляб дебело намазана с "новичок"...