Да влезе в бой със САЩ? Владимир Путин предпочете мира!

Руснаците ще са му благодарни, че се е отдръпнал от ръба
16 апр 2018 22:00, Елка Василева
506
Да влезе в бой със САЩ? Владимир Путин предпочете мира!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Изправен пред очевидния избор дали да влезе в бой със САЩ, Великобритания и Франция, или пасивно да наблюдава как те удрят неговия съюзник, руският президент Владимир Путин предпочете мирния вариант.

Този предпазлив отговор може да накърни образа на руския лидер като силен човек, но няма да подкопае постигнатото от него в Сирия, нито ще навреди на властта му у дома, пише Асошиейтед прес.

Кремъл беше предупредил Вашингтон, че Русия ще парира всеки удар, който застрашава войниците й в Сирия. Западът уважи тази червена линия и предупреди за съботната атака, точно както направи преди година, когато удари сирийска военновъздушна база. Русия и тогава не реагира, но този път заплаши да отвърне на удара.

Подобен сблъсък може бързо да излезе от контрол - изключително опасен сценарий, който беше често сравняван с кубинската ракетна криза от 1962 г., когато светът избягна на косъм ядрен конфликт.

Още по темата

"Заедно със съюзниците ни направихме така, че руснаците да бъдат предупредени", каза френският министър на отбраната Флоранс Парли.

Водените от САЩ въздушни удари бяха отговор на предполагаема химическа атака срещу цивилни на 7 април в сирийския град Дума. Русия каза, че нейни експерти не са открили следи от химически агенти.

Високопоставен френски представител посочи, че президентът Еманюел Макрон не е казал на Путин за ударите, когато са говорили по телефона в петък, но вече са били задействани "определени механизми за избягване на конфликтите" и "двамата знаеха, че тази нова фаза ще започне скоро".

Путин осъди съботните удари като "акт на агресия", който ще влоши хуманитарната катастрофа в Сирия и ще има "разрушително въздействие върху цялата система на международни отношения". Той разкритикува Вашингтон и сюзниците му, че са нападнали, без да изчакат инспекторите от международната организация за забрана на химическите оръжия да посетят Дума, в непосредствена близост до Дамаск.

Руските военни казаха, че техните противовъздушни комплекси в двете бази в Сирия са проследили идващите ракети, но не са били използвани.

В събота в руски социални медии бушуваха гневни националистически коментари, осъждащи Путин, че не е успял да защити съюзника си. Но държавната телевизия се концентрира върху критика срещу Запада, че е действал въз основа на "фалшива химическа атака".

Строгият контрол на Кремъл върху медиите ще помогне на Путин да избегне всякакви съществени поражения върху грижливо култивирания му образ на силен лидер.

Всъщност предпазливата му позиция може да увеличи популярността му на фона на страхове за война, които обзеха Русия. В последните дни държавните медии предлагаха инструкции за поведение в случай на ядрен конфликт и какви запаси да се вземат в противобомбените убежища.

Повечето руснаци сега ще въздъхнат с облекчение и ще се чувстват благодарни на Путин, че се е отдръпнал от ръба. Държавните телевизионни канали сравниха описваните от тях като безразсъдни действия на президента на САЩ Доналд Тръмп с отговорната държавническа позиция на Путин.

Фьодор Лукянов - ръководител на Съвета за външна и отбранителна политика, организация на висши руски експерти по сигурността и външната политика, каза по държавната телевизия, че предупреждението на Москва да удари в отговор "очевидно не е пренебрегнато от Пентагона и ударът е бил твърде внимателен".

Кремъл ще използва кризата и за да продължи да развива тезата си за агресивния Запад, който хвърля света в хаос и не зачита международното право. Руски представители и законодатели го сравниха с ръководеното от САЩ през 2003 г. нахлуване в Ирак, което беше извършено въз основа на твърдения, че Багдад вероятно разработва химически оръжия - обвинения, които се оказаха фалшиви.

Коментаторите по държавната телевизия изтъкваха, че Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей са извършили нападението, за да отклонят вниманието от вътрешните си политически проблеми.

Засега Путин ограничи отговора си до призиви за извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Не бяха веднага оповестени никакви военни мерки, но като ясно предупреждение към САЩ и съюзниците им генерал-полковник Сергей Рудской от руския Генерален щаб каза, че Москва може да подсили сирийските противовъздушни комплекси от съветско време с най-модерните ракетни батареи С-300. Той посочи, че досега Москва се е вслушвала в западните молби да не снабдява Дамаск с такива ракети, но сега решението може да бъде преосмислено.

Рудской добави, че Москва може също да достави ракети с голям обсег на други държави, може би имайки предвид Иран, който в миналото е получавал С-300.

Целта на това изявление явно бе да се накара Запада да не извършва нови нападения срещу Сирия, които може да застрашат спечеленото от президента Башар Асад на бойното поле, където руската подкрепа му помогна да си осигури контрол върху повечето стратегически райони.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия си върна Крим без един изстрел.Русия би САЩ, Англия и Франция със собствените им ракети. Жалки палячовци.Станаха за резил.Русия е новата велика супер сила.Свиквайте
223
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лоша Русия, та пак лоша... То на крив кюнец все печката му виновна, та и с демокрадците. Кой каква я върши, на тях все Русия им виновна. Виновна, че не им играе по гайдата.
222
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Владимир Путин е велик държавник и политик. Той мисли пет крачки напред преди *** от САЩ, Великобритания и смешните франсета. За останалите от ЕС - те са като умряло куче.
221
13
 
8
 
! Отговори
. преди 6 години
По-скоро нямаше какво друго да направи и вместо да се излага, предпочете да си замълчи и да се скрие, което нашите *** видяха като "победа", както го видяха и руските средства за масова дезинформация, от чиито канали е преписана тази статия.
220
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца като бяхме със СССР само москвичи и лади а днес при демокрацията и ЕС българина върти западна кола и на празниците прави тапи по магистралите за чужбина.
219
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, демокрадци велики... къде са ви сега фанфарите и лаврите... Остананахте в небрано лозе като препикано мушкато.
218
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми що купувате скъпа и некачствена газ от Русия бе? Ми не купувайте, бе, кой ви кара да купувате, нали сега сте пазарна икономика, да не би да ви бие някой по главите да купувате некачествена и скъпа газ от Русия. Купувайте от САЩ бе, купувайте евтина и качствена шистова газ от САЩ, оставете я Русия да фалира.
217
6
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Мдаааа, света съвсем се е побъркал когато Путин е гласа на разума. Евала че не ескалира напрежението. Дано ЮК и САЩ се осъзнаят малко, че покрай клоуна в белия дом съвсем са откачили.
216
9
 
6
 
! Отговори
Krom преди 6 години
И така, да приключа за да има време за хейт и червени палци. Вова е велик. Обаче, никой - дори и тук присъстващите Г-лизци не иска ВЕФ, ЛАДА и ИЖ. Предпочита се Мерцедес и Хонда. Що? Никой не бяга в Калининград. Всеки търси изход към Германия. Защо? Защото Вова е велик. Та, да застанеш на явно губеща страна си е типично по български. Защо да полагаш усилие, като по добре да мразиш всичко и да ти е виновно всичко? Хайде, продължавайте да славите Вова. По между си. Чао.
215
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Тръмп стопира новите санкции срещу Русия.Тъмп спира санкциите, не баба тереза.Какъв пореден островен резил...
214
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предпочете да ги направи за смях без да се намесва. Почти всички ракети свалетни, нито една не стига до целта без Русия да си мръдне пръста.
213
12
 
7
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Така че, прословутата "русофилия" на българина е по скоро аут-сайдерски комплекс на свръх-реакция към собственото си безсилие. Никога не разбрах, защо се бърка симпатията към редовия руснак - славянин с "обич" към Русия. Да, обикновения руснак е готин тип. Доверчиви и широко скроени. Това което обаче тук виждаме като Руско влияние са Лукойл и Газпром. От тях - само скъп и некачествен ресурс. Нека подчертая, това с помощ от нашите "Троянски коне" -основно червени, примерно Овчаров и компания.
212
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Владимир побеждава без да влиза в бой!
211
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето защо да водиш битки и неизменно да печелиш победи не е върховното превъзходство. Върховното превъзходство е да покориш врага, без да се сражаваш.Затова най-висшето постижение в пълководството е да осуетиш плановете на врага. На второ място е да нарушиш връзките между вражеските сили. Следващото поред е да нападнеш неприятелската армия на бойното поле. А най-слабата политика е да обсаждаш укрепени градове.
210
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега си мислят, че са поставили Русия на колене? Със 100 ракети... ха-хаха-ха-ха...Русия пък обещава, че ще си го премеcти в левия.Русия е най-силната държава във света, щом цели трима пpъдльoвци наведнъж я нападат, понеже не са сигурни дали всяка поотделно няма да яде хурката.Хапнахте ли сирийско дръвце?Още ще хапнете... иранско дръвце не сте яли още, но никога не е късно...
209
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските Панцирс се продават като топъл хляб.
208
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на другаря Путин ! Какъв умен и прозоплив човек ! Миролюбец, Елкеее....
207
3
 
9
 
! Отговори
А преди 6 години
МНОГО МИ Е СМЕШНО,КАК АСАД ИЗТРЕБВА НАРОДА СИ,А ПЪК ТЕ МУ НОСЯТ ПОРТРЕТА ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА ПО ГРАДОВЕ И ПАЛАНКИ,ТРЕПИ ВРАГОВЕТЕ НА СИРИЯ ПОДКРЕПЯНИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ ДА ГО СЪБОРЯТ,ТОВА Е СЪВСЕМ ДРУГО,АКО ТИ ИСКАШ ДА МАХНЕШ ББ ИЗБРАН С ИЗБОРИ ВЪОРЪЖЕН НЯМА ЛИ ДА ТЕ АРЕСТУВАТ,КАК ЗА ЕДНИ ИМА ДЕМОКРАЦИЯ,ЗА ДРУГИ НЯМА,ЩОТО НЯМА КЛАДЕНЦИ ЗА ВСИЧКИ,АМИ НЯМА,ЩЕ ИМА КЛАДЕНЦИ ЗА СИРИЙЦИТЕ,ПО СНИМКИТЕ ДА СТЕ ВИДЯЛИ ЕДНА СТАРА КЪЩА ,ВСИЧКО Е НОВО ,НОВИ АПАРТАМЕНТИ,НОВИ БЛОКОВЕ,Е НЕ СА САНИРАНИ,НОВИ,НОВИ..
206
15
 
5
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Та малко е смешно. Руснаците "гордо" си стояха по базите като мишоци, докато вървяха ударите. И не само с ракети. Също и тактически "Торнадо" и бомбардировачи Б-1. Та къде са високопарните простотии за потапяне на кораби? Тъжно, но те са изостанали с години военно и технически. Не, че не се стараят. Дори и много. Но при военния бюджет на Америка, за тактическа война нямат никакъв шанс. А ядрена, никой не иска. Защото как после Путин и олигарсите около него ще харчат? Из под земята ли?
205
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин само чака да мине световното и после ще отвори кисията за да върне подаръците за спечелването на президентските избори които получи от запада.